хочу сюди!
 

светлана

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Під тиском ЄС в Білорусі звільнили двох політв’язнів

Мінськ – На свято Великодня на мінських вокзалах зустрічали двох звільнених із тюрем політв’язнів, спочатку екс-кандидата на виборах президента 2010 року Андрія Саннікова, який повернувся з Вітебської колонії, потім його довірену особу Дмитра Бондаренка, який повернувся з Могильовської тюрми. Обидва вони були помилувані Олександром Лукашенком під тиском Євросоюзу та США. 
 
На двох політв’язнів у Білорусі стало менше. За твердженням білоруських правозахисників, ще в цьому списку залишається 13 осіб.
 
Близько сотні людей в неділю о другій годині ночі вітали повернення до Мінська Андрія Саннікова, суперника Олександра Лукашенка на виборах президента. Санніков відбув у тюрмі майже півтора року за акцію протесту проти нечесних виборів 2010 року, яку Мінський суд трактував як масові заворушення. Його дружину журналістку Ірину Халіп теж засудили на 2 роки умовно, а трирічного сина Даніка хотіли забрати до дитячого будинку.

Солідарність мене врятувала – Санніков
 
Білоруська опозиція, правозахисники, Євросоюз та США з грудня 2010 року вимагали від президента Лукашенка звільнити Андрія Саннікова і всіх інших політичних в’язнів. Місяць тому Євросоюз підкріпив свої вимоги економічними санкціями проти 29 компаній трьох наближених до Лукашенка олігархів. І це подіяло.
 
«Дякую, я дійсно думаю, що та солідарність, яка була, та підтримка, яка була, мене врятували. Не тільки звільнили, але й дійсно врятували» – такими були перші слова Андрія Саннікова на волі.
 
Пізніше він визнав, що пережив у білоруських тюрмах справжнє катування, що, на його думку, у влади була мета знищити його фізично, довести до самогубства, підштовхнути до безстрокового голодування.
Андрій Санніков і його трирічний син Данік

Мене вербувало КДБ – Бондаренко
 
Новину про звільнення Саннікова його довірена особа Дмитро Бондаренко почув увечері у Могильовській колонії по Радіо Свобода. А ранком звільнили і його самого.

«Ну, думаю, мені залишається пару тижнів тоді ... Ну, а сьогодні зранку такий казус, – каже він. – Радий, що можна сказати ... Христос воскрес, православні! Сьогодні, в такий день, це хороший знак для Білорусі. Я вважаю, що це по-християнськи. Це настільки велике свято, що сьогодні повинні бути звільнені всі».
Дмитро Бондаренко переніс у тюрмі операцію на хребті. Він повідомив, що в слідчому ізоляторі КДБ Білорусі його намагалися завербувати, обіцяли достроково звільнити, але він відмовився.

«Громадянську діяльність продовжуватиму, тому що хотілося б, щоб країна була вільною, європейською. Поки ми цього не бачимо, то треба щось робити», – зауважив Бондаренко.

ЄС вимагає звільнити всіх інших політв’язнів 
 
Звільнення Саннікова та Бондаренка вітали у Євросоюзі, але при цьому глава зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон закликала владу Білорусі «звільнити без всяких попередніх умов усіх інших політичних в’язнів». А єврокомісар Штефан Філе наголосив, що звільнення двох політв’язнів недостатньо для поліпшення європейсько-білоруських відносин.
 
Припинення напруження у відносинах офіційного Мінська і Брюсселя можливе тільки тоді, коли будуть звільнені усі політв’язні і коли з Білорусі надійдуть інші позитивні сигнали, зазначає мінський політолог АлесьЛогвинець.

«Сьогодні ситуація, можливо, знаходиться на початку шляху виправлення, але є ще багато кроків, які повинна зробити влада Білорусі, – каже він. – Я думаю, що в сьогоднішній ситуації, щоб дати можливість реалізувати ці кроки, Європейський Союз навряд чи буде нарощувати тиск на владу Білорусі. Він, можливо, почекає, або заморозить ситуацію, щоб переконатися в щирості намірів білоруської влади».
 
Андрій Санніков і Дмитро Бондаренко минулого року написали прохання про помилування на адресу президента Лукашенка. Ще 13 політв’язнів, які перебувають у білоруських тюрмах, і серед них ще один кандидат на виборах президента Микола Статкевич, таких прохань не писали.
5

Коментарі

116.04.12, 22:32

    217.04.12, 16:34

    Білорусь врятує куля снайпера. Як і Україну.

      317.04.12, 19:59

      2 розстріляли 2 звільнили,ось і робіть висновки.

        416.09.12, 23:16

        Так до сталінщини не далеко.

          анонім

          521.11.12, 21:55

          Невже в Білорусі лише 13 політв'язнів? В Україні таких сотні.