Про співтовариство

Це співтовариство створено з метою просування політичних статей.
Учасниками можуть стати блогери, які мають різні політичні уподобання, та публікують замітки на політичну тематику.Цензура з боку модераторів відсутня.Модератори повинні бути з різними політичними уподобаннями.Модерація проводиться тільки на основі колегіального рішення, та після обговорення учасниками.
Вид:
короткий
повний

Лента блогеров.

Кабмін втричі збільшив фінансування на пошук нафти й газу. (???)

  • 03.08.12, 14:14

 

Кабінет міністрів України, на фоні затяжних і безуспішних переговорів із Росією щодо ціни на газ, виділив на пошук нафти й газу цього року втричі більше, ніж у 2011-му - 869,2 млн грн. Нафта Азаров не пошкодував грошей Згідно з постановою № 689 Кабінету міністрів України від 1 серпня 2012 року, Міністерство екології та природних ресурсів отримає цього року загалом 1,023 млрд грн, що вдвічі перевищує обсяг виділених коштів, порівняно з 2011 роком. При цьому, крім нафти й газу, витрати на пошук і розвідку інших корисних копалин знижено, зокрема інших паливно-енергетичних ресурсів – на 28,4%, до 28,6 млн грн, металевих корисних копалин – на 37,8%, до 16,4 млн грн, неметалевих – на 45,3%, до 6,5 млн грн, буріння артезіанських свердловин – на 51,7%, до 11,1 млн грн. Держзамовлення передбачає, що збільшення фінансування робіт із пошуку й розвідки нафти й газу дозволить приростити запаси нафти й газового конденсату на 3,1 млн тонн (держзамовлення-2011 передбачало 0,5 млн тонн), природного газу – 11,8 млрд куб. м (3 млрд куб. м). При цьому площа вивчених перспективних нафтогазових об'єктів збережена на рівні 30 кв. км, а їх кількість і прогнозні ресурси умовного палива зменшені відповідно з 6 до 4 і з 22 млн тонн до 15 млн тонн. Крім того, держзамовлення-2012 передбачає приріст запасів кам'яного вугілля на 20 млн тонн і бурого вугілля – на 2 млн тонн, тоді як роком раніше план за цими ресурсами становив відповідно 7 млн тонн і 1 млн тонн. Водночас щодо більшості решти корисних копалин держзамовлення-2012 передбачає знижені плани приросту запасів, порівняно з держзамовленням-2011: урану – з 0,5 до 0,3 умовних одиниць (у.о.), золота – з 40 до 10 у.о., титану (ТіО) – з 2 до 1,5 у.о, бурштину – з 1000 до 600 кг, підземних питних вод – з 2,3 до 1,11 млн куб. м на рік, а плани з метану вугільних родовищ, фосфоритів, п’єзокварцевої сировини, нікелю, вогнетривких і бентонітових глин виключено з держзамовлення-2012. У 2011 році на пошук і розвідку уряд виділив 283,26 млн грн. Як повідомляв УНІАН, в Україні видобуток газу в січні-червні 2012 року зросла на 1%, порівняно з аналогічним періодом 2011 року - до 10 млрд 118,6 млн куб. м. Основний приріст видобутку забезпечили державні компанії - «Укргазвидобування» і «Чорноморнафтогаз». Збільшення видобутку газу ДК «Укргазвидобування» стало можливим завдяки введенню з початку року в експлуатацію 35 нових свердловин (із них 32 газові і 3 нафтові). Крім того, в червні ДК «Укргазвидобування» ввела в експлуатацію другу чергу Червонодонецької дотискуючої компресорної станції, що дозволить збільшити видобуток газу на Шебелинському родовищі на 100 млн куб. м щорічно. Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» збільшило видобуток природного газу за рахунок капітального ремонту свердловин і продовження дообладнання двох родовищ - Штормового і Архангельського в північно-західній частині шельфу Чорного моря. З початку року на них завершили будівництво 7 свердловин.
 unian

Нові суперники олігархів

  • 03.08.12, 00:33

Миф про олигархов возник в России в 90-е годы. После развала Советского Союза весьма ограниченному количеству людей удалось сколотить сказочные состояния. И они использовали полученную власть и деньги для того, чтобы взять под свой контроль политические рычаги.

Подобный тип политически и экономически влиятельного предпринимателя в России больше не существует.

Вот уже много лет Владимир Путин успешно работает над тем, чтобы поставить на место представителей этой касты. Тем временем власть в стране перешла в руки давнишних соратников Путина. Вместе с тем сверхбогатые сохранили за собой возможность - если они подчиняются Кремлю - зарабатывать деньги.

В других странах бывшего Советского Союза ситуация - иная. Там влияние олигархов ощущается по-прежнему. И в этих странах власть имущие параллельно ищут способы  удержания в узде потенциальных соперников в области экономики.

Обращает на себя внимание то обстоятельство, что влиятельные в политическом отношении люди все чащи используют определенную стратегию: они проталкивают детей и родственников на руководящие посты в экономических органах, а также на предприятиях, и делается это для того, чтобы держать под контролем олигархов.

Возьмем, например, Украину. В этом крупнейшем по территории европейском государстве олигарх продолжает оставаться олигархом. Если он хочет обладать политическим влиянием – а он этого хочет, - то он его получит.

Президент Виктор Янукович, которого многие избегают на  международной арене, хочет немного освободиться от своих очень богатых советников.

Однако в том, что касается способности проводить в жизнь свои намерения, он уступает своему московскому образцу в лице Путина.

Янукович вынужден иметь дело с влиятельными соперниками, прежде всего - с индустриально развитого востока страны. В первую очередь, с Ринатом Ахметовым.

С момента составления списка самых богатых людей в этой стране его возглавляет этот сын шахтера и продавщицы, тогда как в мировом списке Forbes он с 16 миллиардами долларов занимает 39 место (украинские рейтинги приписывают ему состояние в 25 миллиардов долларов).



В последнее время Ахметов, владеющий также футбольным клубом "Шахтер" из Донецка, вынужден делиться своим политическим влиянием. Прежде всего - с Дмитрием Фирташем, которому принадлежит сомнительная фирма-посредник в газовом бизнесе РосУкрЭнерго.

До середины 2006 года американские правоохранительные органы расследовали связи этой компании с разыскивавшимся ФБР известным московским мафиози.

Фирташ, через компанию которого природный газ из России поставлялся в Германию, был выдавлен Тимошенко из газового бизнеса.

После победы Януковича в 2010 году, он вернулся к торговле газом и в настоящее время занимает также господствующее положение в химической промышленности.

В народе с возмущением относятся к экспансии олигархов. Она происходит за счет предприятий среднего уровня, которые оказываются на коленях в результате налоговой политики или насильственного поглощения, подчеркивает главный экономист исследовательского центра "CASE Украина" Владимир Дубровский. Количество такого рода предпринимателей только в 2010 году сократилось на 30%.

Один из самых важных видов оружия, находящегося в распоряжении Януковича и используемого им в борьбе против влиятельных олигархов, - это его сыновья. Они являются самыми главными противниками украинских олигархов.

Старший сын Януковича по имени Александр всего за год смог пробиться в список самых богатых людей и создал свой собственный центр силы.



Помимо бизнеса в строительном и банковском секторе, он активно скупает активы других олигархов – такова его новая модель.

Он сделал также определенные политические ходы,  продвинув своего 36-летнего давнишнего друга на должность главы Центрального банка.

Кроме того, он помог своему бывшему охраннику стать руководителем службы безопасности.

Все эти семейные связи в структурах власти на Украине, которая раньше была любимчиком Евросоюза, вызывают раздражение в Европе, однако в Киеве это пытаются не замечать.

Слишком распространенной является эта модель за пределами внешних границ Евросоюза. Особенно - на востоке: в кавказских и центрально-азиатских государствах, обладающих запасами сырьевых ресурсов, модель олигархического непотизма стала настоящей чистой культурой.

Так, например, в Азербайджане, в будущем альтернативном поставщике природного газа в Европу, семейный клан президента Ильхама Алиева контролирует не только газовый бизнес - с помощью жены и дочерей президента его влияние распространяется также на другие сектора экономики.

Тимур Кулібаєв, Дінара Назарбаєва та їхній син Алтай. Фото news.nur.kz

В богатой нефтью и природным газом Центральной Азии сложилась похожая ситуация. Но с пикантными нюансами – в традиционно патерналистски устроенных Казахстане и Узбекистане тон в этом отношении задают прежде всего дочери.

Это происходит просто потому, что у неограниченных правителей в этих странах нет сыновей. Если все в порядке с лояльностью, то к делу привлекаются зятья.

Это относится к казаху Тимуру Кулибаеву, который вместе со своей женой в составленном Forbes в 2011 году мировом списке занимал 938 место, а недавно стал командовать фондом национального благосостояния, управляющим всеми видами государственного участия в экономике.

При доброжелательном отношении со стороны своих отцов, президентские дочери имеют возможность контролировать целые сектора экономики, подчеркивает эксперт по Центральной Азии Кильского университета Аня Франке-Швенк (Anja Franke-Schwenk). "Все три дочери казахского президента очень влиятельны в политическом и в экономическом отношении, а также обладают огромным (размещенным за границей) капиталом", - добавляет Франке-Швенк.

Гульнара Карімова. Фото centrasia.ru

И в Узбекистане 40-летняя дочь президента Гульнара Каримова является самой богатой женщиной в стране. Она и ее сестра живут в Париже, Кельне и Женеве, а по данным швейцарского журнала Bilan, они входят также в десятку самых богатых женщин Швейцарии.

В отличие от дочерей Путина, которые пока еще не попали на радары международных учетчиков капиталов.

Десятки миллиардов долларов, обладание которыми приписывается российскому президенту, проводятся, как утверждают, через сложные финансовые структуры, находящиеся под контролем лояльных ему соратников из клуба любителей дзюдо или из КГБ.

Но и в системе Путина семейные связи играют определенную роль в экономическом секторе, хотя это и не относится непосредственно к самому президенту.

Монополия на власть и контроль над  секторами экономики осуществляется в том числе с помощью ближайших соратников Путина по работе в секретной службе, которые либо сами занимают места в руководящих органах концернов, либо направляют туда своих детей.

Список этот весьма обширен. В 24 года Сергей Иванов, сын бывшего кагэбэшника с таким же именем, который в настоящее время возглавляет в Кремле администрацию президента, был назначен вице-президентом третьего по величине банка в стране - Газпромбанка.

Недавно он взял под свой контроль вторую по величине страховую компанию "Согаз". Ее вице-президентом с 2007 года является сын двоюродного брата Путина.

Приобщение к газовому сектору является делом весьма прибыльным. В том числе и для пенсионного фонда "Газфонд".

Его правление возглавляет Юрий Шаламов, сын соседа Путина по даче Николая Шаламова, организовавшего строительство путинского дворца в Сочи ценой в несколько миллиардов долларов. До этого он работал представителем компании Siemens Medical Solutions в Санкт-Петербурге.


Дальше - больше. Петр Фрадков, 34-летний сын руководителя службы внешней разведки, долгое время являлся вице-президентом Внешэкономбанка, занимающегося в том числе инвестированием государственных средств, а теперь он руководит агентством по страхованию экспортных операций.

Бывший глава спецслужбы и нынешний руководитель Совета безопасности РФ Николай Патрушев также неплохо устроил своих детей, старший из которых возглавляет правление четвертого по величине банка в стране. А недавно Путин назначил своим советником Антона Устинова.

Устинов является племянником бывшего министра юстиции,  руководившего разгромом и ренационализацией когда-то крупнейшего нефтяного концерна ЮКОС.

Отношения между государством и экономикой поддерживаются не столько с помощью денег, сколько с помощью родственных связей, считает экономический обозреватель Максим Блант.

Это и является причиной того, что, согласно опросам, все больше молодых людей заявляют о своем желании уехать из страны.

 dewelt

"Экономическое чудо, как в Донбассе" люди бежали из города

  • 02.08.12, 16:58
Помнится в 2004 году, тогда кандидат в президенты Украины, Виктор Янукович, высказался в том смысле, что хочет во всей стране сделать такое же «экономическое чудо, как в Донбассе»…

Небольшой городок Зоринск, что находится в Луганской области, прославился на всю страну как раз в то время. В мае 2003 года 164 жителя этого города обратились в посольства 23 государств (Аргентины, Австрии, Бельгии, Греции, Израиля, Италии, Испании, Канады, Латвии, Литвы, Германии, Норвегии, Польши, Португалии, России, США, Финляндии, Франции, Чехии, Швейцарии, Швеции, ЮАР, Эстонии) с просьбой предоставить им политическое убежище в связи с невозможными условиями жизни в городе. Зоринцы посчитали условия своего проживания покушением на их жизнь и здоровье со стороны государственной власти, - цитирует Цензор.НЕТ блоггера frankensstein.

Широкого резонанса в прессе тот случай не получил. Интернет в те времена еще не был столь доступен, как теперь, а главные СМИ страны подобные эксцессы в преддверии выборов 2004 года старались особенно не тиражировать. Ситуацию в Зоринске пообещал взять под свой контроль тогдашний губернатор Ефремов, однако и после этого в городе мало что изменилось.

Зоринск по сей день остается в Луганской области одним из самых проблемных городов. Когда-то население его насчитывало 14,5 тысячи жителей. Сейчас количество горожан сократилось почти вдвое - до семи с половиной тысяч. Что и говорить, данные весьма красноречивы. В городе полно брошенных жилищ, хозяева которых навсегда покинули Зоринск в поисках лучшей доли. Последствия их исхода лучше всего можно наблюдать в единственном многоэтажном микрорайоне города - квартале 40 лет Победы. В домах там множество окон выдают нежилые квартиры, как в Украинске.

В квартале с 90-х годов стоят четыре заброшенные "малосемейки"

Судьба брошенных многоэтажек банальна - в 90-х годах люди бежали из города, бросая квартиры, которые в то время не стоили ничего. Некоторые дома, где таких квартир было особенно много, стало просто невозможно эксплуатировать.

Пустые жилища промерзали, из них воровали трубы и батареи, коммуникации домов приходили в негодность. Теперь брошенные «малосемейки» выпотрошены до основания, и о бывших жильцах напоминают только обрывки обоев на стенах. В некогда жилых помещениях собираются наркоманы, оставляющие после себя шприцы и блистеры от «Кодтерпина».

Вид изнутри

Вид на Зоринск с крыши

Брошенный дом - отличный рекламный носитель. Одного взгляда хватает, чтобы составить о Зоринске полное впечатление.

На первых этажах брошенных зданий продолжают функционировать магазины и похоронная контора. О том, как зоринцы покидали свои жилища, мы решили расспросить продавцов в одной из продуктовых точек, однако тут выяснилась одна любопытная особенность - жители города панически боятся видеокамер и журналистов. К самым безобидным вопросам относятся с подозрением. Избегают ответов, либо напрямую отвечают, что боятся говорить. С такой реакцией местных жителей автор статьи прежде не сталкивался нигде.

- Какие в Зоринске проблемы? А что, не видно? Сейчас скажу, а потом - пятнадцать лет без права переписки…. - вполне серьезно ответил на банальнейший вопрос здоровенный мужик, копающий лопатой траншею у одного из домов. На дне канавы плескалась грязная вода и виднелись насквозь проржавелые трубы.

С коммуникациями в городе серьезная проблема еще с 90-х. В лихое время город остался без телефонной связи - кабели разворовали на металлолом. Большая часть Зоринска негазифицирована. Вода поступает по графику из соседнего города Артемовска, который и сам порядком страдает от ее дефицита. До жителей Зоринска и вовсе доходит лишь 20 процентов воды - остальное теряется из-за поломок и порывов. Не работает половина задвижек на центральных водоводах. Нет редукционных устройств, понижающих давление в сети, из-за чего при мощной подаче воды трубы не выдерживают и рвутся. Причина столь плачевного состояния водных сетей в обычной чиновничьей халатности, из-за которой сети сегодня не принадлежат ни городу, ни водоканалу. Бесхозными они вдруг стали в результате внутренней реорганизации "Луганскводы», Теперь на содержание их нет денег, и решать эту проблему пока никто не спешит.

Еще одна боль Зоринска - дороги. Удручающее их состояние обусловлено сразу несколькими факторами. Первый - это, конечно же, безденежье. В бюджете депрессивного города находятся деньги лишь на ямочный ремонт. Второй - копанки, окружающие город. Большегрузные самосвалы, транспортирующие уголь, добытый в них, нещадно уничтожают и без того плохое покрытие. Третий - все та же пресловутая халатность. Так, спустя всего три года после открытия нового моста-путепровода через железную дорогу по улице Станционной, он вновь оказался в аварийном состоянии. Выяснилось, что качество работ было очень низким. Основная база перекрытия дороги не была связана арматурой с поперечными плитами, асфальт на путепроводе начал проседать, и движение по нему стало небезопасным.

Столь безрадостное состояние города, однако, не обусловлено тотальной безработицей и отсутствием бюджетообразующих предприятий. В этом отношении Зоринск - город особенный. На смену закрытой в результате реструктуризации шахты «Никанор» здесь в 1998 году ввели в строй первую в независимой Украине новую шахту «Никанор Новая» (любопытно, что стела выполнена с советской символикой).

Казалось, городу безмерно повезло - в то время, как у других просто закрывали, здесь еще и строили.Но с новой шахтой вышла загвоздка - пустить ее долгое время не удавалось из-за бумажной волокиты. С горем пополам заработала она только недавно, и до сих пор функционирует лишь на половину от запланированных показателей - вместо 500 тыс. тонн в 2011 году «Никанор Новая» выдала лишь 205.

Шахта «Никанор Новая» на самом деле не такая уж и новая. Открыта она была на месте закрытой шахты «Никанор», использует ее же наземные коммуникации, а разработки ведет на самых глубоких ее пластах. Запуск шахты в 1998 году был обставлен с большой помпой и подавался, как огромная заслуга государственных и местных управленцев. Тогда мало кто мог предположить, что всего через несколько лет шахтеры от отчаяния станут просить политического убежища за границей.

Сегодня шахта функционирует, однако запуск ее так и не снял с облика города отпечатка тотального упадка. Безнадега здесь сквозит буквально во всем - пересохших фонтанах, запущенных памятниках, неубранных улицах, живописных и скорбных руинах домов.

Возле памятника погибшим во Вторую мировую горнякам шахты «Никанор» современные горняки навалили горы мусора. Пустые бутылки, упаковки из-под чипсов, шелуха от семечек - такова повседневная обратная сторона ежегодных помпезных празднеств по случаю Дня Победы над Германией. С уборкой власти города не торопятся. Заметно, что мусор здесь накапливался довольно долго, и убирают его, скорее всего, только к официальным датам.

Память героев прошлых войн в Зоринске вообще не в почете. В 2007 году в городке произошел небывалый для Донбасса случай. По инициативе мэра-регионала в центре Зоринска возле ДК «Шахтер» был снесен памятник молодогвардейцам. Снесен КРАЗом через месяц после окончания официальных торжеств по случаю 65-летия Молодой гвардии на глазах у всего городка. Заместитель городского головы М. Брехунцов заявил прямо «На ремонт памятника денег не было, поэтому была дана команда его уничтожить». Сегодня о памятнике у здания клуба напоминает лишь след от постамента, что лишний раз дает возможность убедиться - георгиевские ленточки и пламенные речи только показуха для избирателей, и на самом деле отношение партии «бело-голубых» к памяти павших воинов в лучшем случае наплевательское и отстраненное.

Горожанам, впрочем, тоже, видать, не до идеологических вопросов. Разговоры на остановке, где мы ждали обратный автобус на Донецк, сводились главным образом к проблемам транспорта, водоснабжения и растущим ценам. Одна пожилая женщина рассказывала знакомой о сыне, сломавшем руку в копанке и вынужденно сидящем на больничном без всякой компенсации. Словом - обычная донбасская глубинка, по уши увязшая в проблемах.

Некоторое время назад в прессе встречалось мнение, что небольшие шахтерские города и поселки легче и дешевле расселить, нежели привести в надлежащее состояние. Тяжело сказать, насколько подобная теория осуществима на практике, но после нескольких часов пребывания в Зоринске, возникает уверенное ощущение в том, что ничего хорошего здесь уже никогда не произойдет, и единственный способ вырваться из этой безнадеги - собрать вещи и ехать далеко отсюда, куда глаза глядят. И похоже, со временем большая часть трудоспособного населения этих мест так и поступит, если в ближайшее время для Донбасса не будет разработана специальная экономическая программа, позволяющая вытянуть регион из системного кризиса, в который его погрузили те, кто руководит «благополучием» страны...

Кримсько-донецька колізія: зіткнення двох “русскіх мірів”

  • 31.07.12, 13:54
Зрозуміти, чому в Криму так не злюбили «донецьких», на перший погляд доволі непросто. Проте кілька детальних розмов із місцевими мешканцями – і картина вимальовується доволі швидко. Причому можна впевнено стверджувати, що не люблять усі поголовно: від кримських татар до «русского казачєства». А призначення одіозного Могильова на посаду голови Ради міністрів Криму після смерті Василя Джарти остаточно ускладнило ситуацію.

Крим досліджував Олесь Кульчинський

Всього за тиждень перебування в Симферополі я двічі став свідком несподіваних вуличних розмов, під час яких «регіоналів» буквально обливали лайном. До речі, це вже навіть після ухвалення скандального законопроекту про мову, що вкотре засвідчує штучність «язикової» проблеми. Якось почувши перед вуличним кіоском, що кілька дебелих кримських молодиків голосно насміхаються над «тупими донецькими», я обернувся до них і, вдаючи подив, запитав:

– Невже і в Криму так не люблять «донецьких»?

Молодики відповіли уїдливими глумами:

–Нєт, ви што, ані же такіє умниє, воспітаниє, образованиє.

Власне, в цьому стьобі й була відображена частина конфлікту між новою владою півострова та його місцевими мешканцями. Вже відоме цілій країні хамство «донів», що приїжджають управляти в кожну область, а також окупація ними ключових посад у всіх регіонах, дістали навіть їхніх потенційних союзників на південному сході.

Тут варто зазначити, що «кримська еліта» суттєво відрізняється, скажімо від одеської чи запорізької. Дійсно, усі вони російськоорієнтовані, але кримчани вважають себе рафінованими російськими інтелігентами. Тему, куди зникає ця інтелігентність при обслуговуванні туристів, ми залишимо для іншої статті.

НАЗВАТИ ЧЕХОВА ПОЕТОМ ДЛЯ НИХ ЦЕ ТЕ САМЕ, ЩО ПЕРЕКЛАСТИ ПУШКІНА УКРАЇНСЬКОЮ

Назвати Чехова поетом для них це те саме, що перекласти Пушкіна українською мовою. «Найкращі виші Донбасу в порівнянні з найвідсталішими кримськими - це упосліджені ПТУ», - говорить мені з неприхованою зневагою кримський екс-чиновник від культури, проте світити своє ім’я у ЗМІ боїться.

Та донецькі не комплексують з приводу свого культурного рівня, - і церемонилися з кримчаками ще менше, ніж з «елітами» Центральної України. Кримських чиновників не тільки по звільняли з посад, а й позабирали власність, а декого і посадили.

"Макіївський" герб Криму - сумний жарт кримських дотепників

При цьому поводяться вкрай грубо, простяцьки і зовсім безкультурно, чим завдають глибоких душевних ран російській інтелігенції Криму. Хоча, зазначимо, донецькі стовідсотково діють у парадигмі російської політичної культури.

На південному березі Криму мені вдалося поспілкуватися з одним із колишніх працівників податкової служби Симферополя. Колишнім, оскільки його спіткала та ж сама доля, що й багатьох кримських чиновників упродовж останніх років.

Івана Миколайовича, як він представився, добровільно-примусово змусили звільнитися з посади податківця. Утім, незалежно від особистого становища, він загалом змальовує новітню діяльність своєї служби так само, як і бізнесмени та чиновники в решти регіонах країни. Одне слово – свавілля, якого не було ні при Кучмі, ні при Ющенку.

У приватних розмовах – чимало кримчан, хай і неохоче, проте змушені визнавати, що «помаранчеві» так і близько не душили Крим, як регіонали. Тепер їм є з чим порівнювати. Хоча навряд ці розмови виллються у якийсь не традиційний для Криму результат на виборах.

У кав’ярні «Афіни», що на одній із тісних вуличок посеред центру Симферополя, спілкуюся з одним із ідеологічних рупорів проросійськи налаштованих мешканців півострова. Утім, відтепер Сергій Кисельов, доктор історичних наук Таврійського університету, радше відстоює поняття певної особливої кримської ідентичності, до якої зачисляє всіх мешканців півострова, що народилися в Криму, включно з кримськими татарами.

ДОНЕЦЬКІ У КРИМУ СТОВІДСОТКОВО ДІЮТЬ У ПАРАДИГМІ РОСІЙСЬКОЇ ПОЛІТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Власне, він абсолютно спокійно сприйняв те, що я розмовляю з ним українською та під час бесіди навіть зазначив, як не раз наголошував перед Затуліним, що політика шовінізму виявиться в Україні провальною, і переконував своїх російських партнерів чи пак патронів, що до українців потрібно ставитися як до рівних і не виставляти себе мракобісами.

Отож, усe, що підкреслює Кисильов у розмові зі мною, – це лише бажання вести в Криму ділову документацію російською мовою, оскільки кепське володіння українською, на його думку, є для нього принизливим. Між тим розмову про «донецьких» він навіть відмовляється заводити, оскільки ситуація й так зрозуміла.

Російськомовна кримська інтелігенція категорично не сприймає ані «єнакіївських», ані «макіївських», вважає їх безкультурними бандитами.

Ситуація загалом пояснюється просто. Крим – це дорога земля, через яку і рвонули туди донецькі. Діяти на півострові, рубаючи з плеча й не вникаючи в його латифундистські й багатонаціональні тонкощі та інтриги, – це як ремонтувати ноутбук молотком. Але саме так жадібно, по-загарбницькому, й поводяться на півострові регіонали, налаштовуючи супроти себе всіх його мешканців і насамперед – освічену публіку.

Про те, що «донецькі» посіли тут усі можливі й неможливі посади, включно з директором симферопольського кладовищаа, відомо давно. Згідно з різними даними, цифра прибулих адміністративних керманичів із «єнакієво» та «макєєво» на півострові сягнула кількох тисяч.

Як розповідають мешканці Симферополя, навіть чиновників третього-четвертого рангу в їхньому відділі культури змінили з місцевих на «єнакіївських». Утім, навіть ці «культурні» чиновники поводяться у своїх відділах «із сапога». Тим часом кримчани сприймають це як рідкісне приниження, бо вважають, що потерпають від нижчих створінь. Тому в приватних розмовах із ними нерідко можна почути розлючені вислови штибу: «Вся Україна знає, що донецькі нагнули кримських і виї….».

Ян Синіцин, незалежний журналіст та політолог, який моніторить ситуацію на півострові для ОБСЄ, коментує ситуацію таким чином:

РОСІЙСЬКООРІЄНТОВАНІ ЕЛІТИ КРИМУ ПЕРЕЙНЯЛИ УКРАЇНСЬКУ ПОЛІТИЧНУ КУЛЬТУРУ

У Криму міцні освітні традиції, тут мешкає чимало науковців, є своє потужне мистецьке й журналістське середовище. Отож нічого, крім обурення, поведінка нової влади не викликає. Дехто порівнює її з золотоординським ладом. Окрім того, «хамство» «донецьких» зачепило не лише адміністративні коридори, воно ввірвалося в бізнесове життя кримчан. «Регіональне» рейдерство, свавілля податкової – це все торкнулося Криму навіть дужче, ніж решти регіонів країни, оскільки на півострові особливо привабливі активи.

Згоду на належність Криму до України можна назвати майже остаточною в середовищі кримської еліти. Вона давно призвичаїлася до української демократії, якої миттю позбулася б у «путінській» Росії. Фактично російськоорієнтовані еліти Криму, які трималися на плаву завдяки проросійській риториці, перейняли українську політичну культуру. Правда, вони цього ще не усвідомили, але донецькі допоможуть.

texty

Ізмаіл: Так діють проти ОО

  • 30.07.12, 17:56
Безпрецедентний шокуючий випадок, відбувся в Ізмаїлі в неділю.
Увечері невідомі зловмисники підпалили автомобіль керівника агітаційної роботи від штабу Об'єднаної опозиції, керівника акції "Україна проти Януковича" Ірини Золотарьової.

ПР:Правила поводження з «кошенятами» від опозиції".

  • 29.07.12, 18:07

Події різко випереджають їх осмислення. На дітей від політики накладають дорослу відповідальність за дитячі (по науковому – інфантильні) вчинки.

Тепер детальніше:

 

1.  Об’єднана Опозиція проводить запланований з’їзд 30 липня.

Партія регіонів теж проводить запланований з’їзд 30 липня.

30 липня Литвин призначив позачергову сесію Верховної Ради теж 30 липня, де не збирається головувати!

Партія регіонів НЕ хоче відставки Литвина – і потрібно ставити першим питанням відставку Литвина. Тобто сесія Верховної Ради, де партія регіонів домінує, може ставити, а може і не ставити питання про відставку спікера, без підпису якого закони не можуть бути підписані президентом і ввійти у дію.

Абсурд?

Як для кого – для регіоналів – розвага та знущання зі слабкості духу опонентів.

 

2. Зрозуміло – що собі на голову. Гітлер теж свого часу своїми знущаннями призвів до зміни Чемберлена на Черчілля, Даладье – на де Голля.

Як він закінчив – усі знають.

Навіть диктатори, крім Лукашенка, не поздоровили Януковича із днем народження.

Що ж не пробачають Януковичу інші диктатори?

Те – що ті, такі ж бандити, вважають себе цивілізованими лідерами. Янукович існує як їх КАРИКАТУРА. Він сигналить власним прикладом та біографією – хто вони усі є насправді.

Путін у Криму щосили доводив, що ВІН НЕ ТАКИЙ!

Такий, такий…          

 

Регіонали взагалі можуть проігнорувати сесію ВРУ або дуже спізнитися – як захочуть. Можуть - взагалі через спеку не йти на цю кляту сесію – просто оголосити про сесію – і не піти на неї.

Або навпаки: скасувати сесію – потім зненацька провести, нічого не повідомляючи про це опозицію.

 

Є ще такий варіант: оголосити, що провели «виїзну» сесію Верховної Ради без опозиції в якомусь ресторані – але пояснити публіці, що опозиції ліньки було прийти на сесію – тобто у ресторан чи казино. Можна ще і так: натякнути, що йдуть у ресторан чи казино проводити сесію – але самі туди не прийдуть – але усім скажуть, що поки партія регіонів працює у Верховній Раді – опозиція у цей час ошивається у ресторані та казино…

Варіантів провести «кошенят» - безліч ще з часів Сулли та Калігули з Стародавнього Риму.

У нас читати історію не люблять («час заробляти на життя!») – тому нагадаємо: Імператор Калігула примусив визнати сенаторів ще одного сенатором – власного коня.

 

Дорослі але погані дяді з партії регіонів нагадують, що Україна живе за законами кримінального світу, де усілякі «акції громадянського протесту» подібні до ігор у пісочниці.

Тобто – кримінальність влади, режиму гармоніює з інфантильністю протестного руху.

 

3. Тепер серйозно: навіть акція голодування НЕ МАЄ жодного сенсу – якщо голодуючий незгоден голодувати ДО СМЕРТІ. Як ірландець Роберт Сендс та його три товариша – які теж довели своє голодування до власної смерті. Припинили голодування інші учасники жахливого заходу – бо Маргарет Тетчер цим було не залякати.

Справді – в Північній Ірландії Ірландська республіканська армія воювала по справжньому – тому голодування у них теж не мало ніякого сенсу. Але суспільний резонанс був.

 

4. У нас НЕМАЄ ніякого сенсу протестувати проти мовного закону – бо вирішальними є не не положення Конституції, не закони, а усні таємні розпорядження диктатора.

Тому акція протесту західних українських рад НЕ МАЄ СЕНСУ.

 

5. Об’єднана опозиція даремно узгоджує початок свого з’їзду з початком позачергової сесії Верховної Ради – таким чином партія регіонів примусить ОО весь час сіпатися туди-сюди – регіоналам, як дорослим кримінальним дядям залишається лише сміятися з недолугих «кошенят».  

Адже ні сесія ВР, ні доля Литвина, ні навіть доля мовного закону не мають СЬОГОДНІ ніякого значення. Це що – з’їзд буде проходити з 8.00 до 9.30 – щоб встигнути на зустріч з регіоналами та тушками?

 

6. Якщо проголосили, що не повернемося до кінця каденції – потрібно цього і додержуватися. Або не казати цього. Час муляжних вил пройшов. Уявного голодування та усього подібного теж. Час дорослішати. Якщо рух протесту стане дорослим – кримінальному світу в Україні не буде місця.

Однозначно.

 

7. Останнє: при тоталітарному устрої навіть смерть від голодування є нерозумною:

- якщо ти вмреш при голодуванні – туди тобі і дорога

- якщо ти готовий вмерти за святу справу – треба прихопити з собою власного ворога. А краще самому залишитися живим.

Зараз ситуація докорінно змінилася – владі нічого втрачати крім власного статку та свободи - протестний рух ще продовжує ностальгувати за карнавалом 2004 року.

Янукович вже тоді закликав Кучму застосувати силу проти Майдану.

 Але Кучма не хотів бруднити руки кров’ю заради когось – хоч і власного висуванця.

Простіше було купити засланого козачка Ющенка…

Тепер все буде не так.

 

Ось приклад:

B чeтвepг, 26 июля, нa пoлигoнe «Шиpoкий лaн», чтo нa Hикoлaeвщинe, в paмкax тaктичecкиx yчeний «Cлaвянcкoe coдpyжecтвo-2012» yкpaинcкиe, бeлopyccкиe и poccийcкиe дecaнтники yчилиcь «нaвoдить кoнcтитyциoнный пopядoк» в cтpaнe в cлyчae вoccтaния нeдoвoльныx peжимoм.

   O лeгeндe и cцeнapии чeтвepтoгo дня yчeний paccкaзaл выcтyпивший cpaзy пocлe зaвepшeния eщe oднoгo этaпa yчeний иx pyкoвoдитeль, кoмaндyющий aэpoмoбильными вoйcкaми Cyxoпyтныx вoйcк BC Укpaины пoлкoвник Cepгeй Лиcoвoй.

- Ha этиx yчeнияx мы coздaли cвoдный бaтaльoн из тpex poт: yкpaинcкoй, бeлopyccкoй и poccийcкoй… Пo лeгeндe yчeний, в oднoй из cтpaн пpoизoшли вoлнeния нa пoчвe нaциoнaльныx и peлигиoзныx кoнфликтoв. Mиpoтвopчecкиe cилы, кoтopыe были coздaны в cocтaвe бaтaльoнa, выпoлняли зaдaчy пo ликвидaции этoгo кoнфликтa, - cкaзaл oн.

   И oтмeтил, чтo зaчинщики кoнфликтa – пpeдcтaвитeли мecтнoгo нaceлeния, кoтopыe нe лoяльны к мecтнoй влacти, нeдoвoльны и выcтyпaют пpoтив peжимa, зaxвaтили opгaны мecтнoй влacти и пытaютcя coздaть cвoю aвтoнoмию, дpyгиe paзныe нaциoнaльныe oбpaзoвaния».

- Ecтecтвeннo, нeoбxoдимa cилa, кoтopaя этo вce дoлжнa пpeceчь, нaвecти кoнcтитyциoнный пopядoк в этoй ycлoвнoй cтpaнe и peшить зaдaчy, жeлaтeльнo миpным пyтeм, - cкaзaл пoлкoвник.

   Oн пoдчepкнyл, чтo ocтaлcя oчeнь дoвoльным дeйcтвиями пoдpaздeлeний.

Станіслав Овчаренко

svetiteni

Лесик Довгий, округу №214 (м. Київ), а від опозиції хто?

  • 29.07.12, 17:25
Увага! Шановне громадянське суспільство! Об‘єднана опозиція звертається до активістів, до свідомих-небайдужих громадян, до патріотів України, до тих, кому набридла влада мародерів в краю, а солодкоголосі крадії в столиці: запропонуйте достойного кандидата по київському мажоритарному виборчому округу №214, висування якого підтримає опозиція. Суперником його на окрузі буде гречкосій Лесик Довгий з команди молодих крадіїв ім. Льоні «Космоса» Черновецького. Не можна допустити щоб від Києва у Верховну Раду потрапила людина, яка з 2006 року розкрадала наше місто. Від такої ганьби не відмиємося довго.
Уклінно прошу друзів по ФБ сприяти розповсюдженню цієї інформації. 
Заздалегідь дякую. 
З належною до всіх повагою до всіх DADDY.
http://www.facebook.com/groups/freeyuliatymoshenko/317292898361373/?notif_t=group_activity

Не можна придушити? Тоді виштовхати

  • 29.07.12, 17:02
Кремль створює законодавчу базу для авторитарної влади

Перед тим, як піти 13 липня на щорічні літні канікули, Державній думі довелося розглянути серйозні питання порядку денного. Парламент країни поспішно проголосував за цілу низку законів – про некомерційні організації (НКО), про наклеп та про інтернет, – які мають на меті зміцнити режим та залякати й розпорошити його найактивніших опонентів.

Попри ознаки непослуху з боку партій, що їх раніше вважали лояльними до Кремля, Дума все ще перебуває в руках стовідсотково провладної «Единой России». У такому статусі вона залишається для президента Владіміра Путіна надійною зброєю в боротьбі з опозиційним рухом усередині країни. Наразі Москва не збирається застосовувати грубої сили: це бачилося б неприйнятним і було б водночас ризикованим та нерезультативним. Путін не бажає, аби Росія за одну ніч перетворилася на парію на кшталт Білорусі, і Кремль вирішив так: «Якщо не можна їх придушити, то треба виштовхати», – вважає Боріс Макарєнко з московського Центру політичних технологій.

Законодавчий наступ розпочався минулого місяця, коли було прийнято закон про підвищення штрафів за участь у несанкціонованих демонстраціях аж до 300 тис. російських рублів, або $9300. А позаминулого тижня з’явилися ще три нові закони. Відповідно до першого, неурядові організації, які отримують фінансування з-за кордону, підлягатимуть відтепер суворішим фінансовим перевіркам і повинні публічно оголосити себе «іноземними агентами» – термін, що має на меті дискредитувати всю їхню роботу. Другий закон повертає кримінальну відповідальність за наклеп (яку лише торік виключили з відповідного кодексу). Відтепер максимальний штраф за це буде піднято аж до 5 млн російських рублів. У межах третього буде створено «чорний список» сайтів, що підлягають блокуванню – нібито для захисту дітей від нелегального або шкідливого контенту. Насправді ж буде застосовано технологію, яку можна використовувати проти будь-якого онлайн-матеріалу, що його держава вирішить заборонити.

Законодавці писали ці проекти поспіхом. Формулювання закону про НКО довелося швиденько відредагувати між першим і другим читаннями, коли стало зрозуміло, що два союзники Кремля – Російська православна церква, яка отримує пожертви з-за кордону, та державний телеканал Russia Today, фінансований коштоміноземних рекламодавців, – підпадають під категорію «іноземні агенти».

Чи то через поспіх, чи так було задумано, але нові закони сформульовані дуже розпливчасто, що дає судам і чиновникам від голови до хвоста російського бюрократичного ланцюга значну свободу дій під час їх застосування. Навряд чи вони стануть початком масових репресій, хоча місцеві та регіональні чиновники напевне скористаються ними для переслідування опонентів і суперників на місцях. Головне, що ці норми створені не так для регулярного застосування, як для постійного тримання опозиції під страхом кари.

Закон про інтернет може мати найдалекосяжніші наслідки. Він вимагає створення нового державного органу для управління списком веб-ресурсів із забороненим контентом; незрозумілим залишається склад цього нового комітету, а також те, як він вибиратиме сайти для блокування.

Що турбує російських інтер­­нет-оглядачів найбільше – то це те, що хоча в тексті закону йдеться переважно про сайти, пов’язані з дитячою порнографією, нелегальними наркотиками й самогубствами, він містить і положення про будь-які види незаконних онлайн-матеріалів, які можна блокувати рішенням суду. Неоднозначність формулювань робить цей документ знаряддям для маніпуляцій на політичному ґрун­­­­ті. Понад те, для блокування як індивідуальних сайтів, так і ІР-ад­­рес інтернет-провайдерам, можливо, застосовуватимуть технологію глибокої перевірки мережевих пакетів (пакетної фільтрації), яка просіює інтернет-трафік окремими потоками, що полегшує блокування окремих сервісів (як-от Skype) або сторінок (на­­приклад, конкретної групи вFacebook).

На виправдання новоприйнятих законів і процедур Дума звич­­но вже киває на закордон, порівнюючи їх з американським законом про реєстрацію іноземних агентів (Foreign Agents Registra­­tion Act). Ініціатор законопроекту про НКО Алєксандр Сідякін вважає, що в терміні «іноземний агент» немає «нічого образливого». А одна з авторів відповідного документа про інтернет Єлєна Мізуліна твердить, що цей закон має на меті лише захист дітей та родини й не може бути використаний із політичною метою.

Насамкінець, за новими законами Думи ховається суміш нервозності з приводу абсолютно нового, незнайомого політичного середовища й віри в жорсткі методи попереднього президентства Путіна. Ще не відомо, чи будуть вони такими самими дієвими, як колись. За останнє десятиліття він показав свою спритність у маніпуляціях офіційною політичною системою – світом партій та виборів, – але і йому, і його радникам іще належить проявити свою майстерність у поводженні з куди менш піддатливою сферою громадянського суспільства. Нещодавні опитування, проведені дослідною організацією «Левада-Центр», свідчать, що хоча загалом рівень підтримки Путіна залишається високим, значна її частина (40–45%) пасивна або залежить від обставин.

tyzhden

Киевская крепость: "сражение" продолжается

  • 29.07.12, 16:38
Скандальная ситуация вокруг Киевской крепости, расположенной в престижном Печерском районе, вновь всколыхнуло киевлян и ценителей исторического наследия. На этот раз самая большая на территории Европы каменно-земляная фортификация попала на первые полосы СМИ в связи с освобождением с занимаемой должности ее директора. 17 лет Вячеслав Кулинич бессменно возглавлял музей «Киевская крепость”, который вместе с коллективом единомышленников буквально поднял из руин. Их детищем неизменно восхищались все, кто здесь бывал и смог наглядно оценить титанические усилия сотрудников "Киевской крепости", которые создали здесь замечательный музей европейского уровня.

По досадной иронии судьбы, с того момента, когда началось создание музея в крепости, за все свое существование не произведшей ни одного выстрела и не принявшей участия в военных действиях, она постоянно находится в состоянии боевой готовности. За это время научным сотрудникам пришлось освоить профессию юристов для того, чтобы защищать интересы своего музея в различных судебных инстанциях. Всего было 32 судебных процесса и ни один из них в музее не проиграли. «Приходилось воевать с военной прокуратурой, различными коммерческими учреждениями и частным бизнесом, ведь недостатка в желающих иметь участок земли на престижном Печерске или присвоить себе здание, которое входит в комплекс сооружений Киевской крепости, никогда не было», - рассказал корреспонденту «ГолосUA» Вячеслав Кулинич.

Самым продолжительным, по его словам, было противостояние «Киевской крепости» с Национальным спорткомплексом «Олимпийский» - с 2006 года коллектив музея пытался доказать незаконность строительства и добиться прекращения работ на земельном участке «Киевской крепости» со стороны НСК. Реконструкция главного стадиона страны в процессе   подготовки к футбольному еврочемпионату, имела необратимые последствия для комплекса «Киевской крепости». На территории музея исчезла часть исторических земляных валов, созданных в 1842-м году, и возникла угроза разрушения укрепления «Косой капонир», в котором, собственно, расположена центральная экспозиция. Но, несмотря на все судебные решения, принятые в пользу музея, найти компромисс с инвесторами, которые занимались обустройством  так называемой «зоной гостеприимства» для vip-гостей «Евро-2012» не удалось. Более того, среди прочих столичных учреждений подобного уровня, лишь этот музейный комплекс по словам его уже бывшего директора, не получил денег на реконструкцию в контексте подготовки к самому главному спортивному событию года.

Таким отношением к музею, вероятно, можно объяснить и то, что его не включили в официальные туристические маршруты, подготовленные для футбольных болельщиков. Интересно, что футбольные фаны, гостившие в то время в Киеве и случайно попадавшие на территорию «Киевской крепости», были в восторге от этого уникального фортификационного объекта, строительство которого растянулось во времени на несколько столетий - с ХI по ХIХ.

Между тем, по словам Кулинича, решение о выделении средств на ремонтно-реставрационные работы было, но оно так и осталось на бумаге. Впрочем, как и текущее финансирование, которое в соответствии с «Национальным» статусом (а его историко-архитектурный музей «Киевская крепость» получил еще в 2007 году) должно было увеличиться в разы. Но, утверждает Кулинич, городское Управление культуры напротив максимально сократило финансовые поступления на счета музея, исключив расходы на развитие, реставрацию, научную работу, благоустройство территории и охрану. Хотя, согласно действующему законодательству, музей должен перейти в управление Министерства культуры, а его целостный имущественный комплекс вместе с земельным участком (а это почти 130 га в центре столицы) - в государственную собственность. Но этого так и не произошло.

«Безусловно, это положило бы конец посягательствам на историческое наследие, - говорит уже экс-директор музея. Поэтому нынешнее положение вещей наводит на грустные размышления, что депутаты Киевсовета намеренно различными путями затягивают решение, руководствуясь частными интересами». По его мнению, это и есть главная причина невыполнения указа Президента и бездействия столичных чиновников относительно данного исторического объекта.

Последним проявлением несправедливости по отношению к музею там считают решение Киевсовета о передаче в аренду на 49 лет частному Музею исторического наследия «ПЛАТАР» помещения в нежилом доме по улице Старонаводницкой, 2-я (башня № 4 Национального историко-архитектурного музея «Киевская крепость»). Сразу после принятия этого решения, музейщики снова подали иск в суд. «Мы нисколько не сомневаемся, что вновь выиграем этот процесс, - уверяет В. Кулинич, - но в городском Управлении культуры придерживаются иной позиции. Поэтому и решили устранить меня подальше от суда, чтобы поставить «нужного» человека, который согласится со всем. Я же имею принципиальную позицию, которая не устраивает многих. Но иначе нашего музея давно уже не было – его бы растянули по частям».

Сейчас экс - директор "Киевской крепости" решительно настроен «бороться до последнего» и обжаловать в суде свое  увольнение. К сожалению, таковы сегодняшние реалии в государстве. И, наверное, пока те, кто стоит у власти, не поймут, что музеи должны быть вне политики, улучшения ситуации в музейной сфере не начнутся.

Ирина Тимошенко

Ще не вмерли наші граблі

  • 29.07.12, 16:32
Не знаю, як у вас, а в мене таке враження, що ми сидимо по вуха в якомусь тихому й застиглому болоті. Роки минають, а нічого не міняється. Точніше, міняються дійові особи, а спектакль той самий.

«Те, що президент України – людина, позбавлена моральних засад, ні для кого не секрет. Те, що його безпринципність у політиці переходить усілякі межі, а відверта брехня і звичка виконувати дані напередодні обіцянки з точністю до навпаки стали для нього нормою публічної поведінки, шокує, але вже ні для кого не є несподіванкою. Однак останнє висловлювання нашого гаранта викликає сумніви в його адекватності та психічній повноцінності».

Це – цитата одного з інформаційних агентств. Про кого? А ось і не вгадали. Воно стосується Леоніда Кучми. Жовтень 2001-го.

Але ж актуальне й тепер. І було актуальним після Кучми, бо хіба Ющенко таких слів не заслужив? Адже 10 років тому ми вважали цього балакуна незламним витязем. Думали: ось вона, совість нації! А совість нації тоді, як пригадуєте, підписала гнівного листа проти руху «Україна без Кучми».

Я тоді нарікав: «Ми вірили, що він збереже свою політичну цілочку неторканою, і вибачали йому, що не пристає до опозиції, за те, що не приставав до злочинців. А виявилося, що то ніякий не лицар, а йно булька з носа нашого дорогого Татуська. Але ще не всі на ньому хреста поставили і шукають виправдання, мовляв, мусив підписатися під тими істеричними дурницями, бо ще не час свою позицію розкривати. Але видається, ніби ми постійно самі себе ошукуємо, вбачаючи лицаря в першому-ліпшому діячеві, а ті «лицарі» навіть не підозрювали, що на них аж такі надії покладали. Реальний Ющенко від легендарного відрізняється так, як фільмовий герой відрізняється від актора, який його грає».

Але крок назустріч Кучмі не врятував Віктора Андрійовича. Незабаром його скинули з прем’єрства. І тоді, власне, почалися оті помпезні сходження на Говерлу. Тепер, якби навіть він пішов по воді, це йому не допомоглоб.

Тоді ж під час руху «Україна без Кучми» всі газети стали лякати нас надзвичайним станом. А три танкісти, три веселих екс-прем’єри Ляшко, Фокін і Масол навіть закликали Кучму «визнати на державному рівні зі всіма правовими наслідками, що в Україні здійснюється спроба змови і державного перевороту». Завершувалася тирада тим, що президент просто-таки мусить врешті-решт спертися на комуняків, бо вони «завше були першими тоді і там, де країні загрожувала небезпека». Яку саме країну вони мали на увазі, неважко було здогадатися.

Цього разу комуняки теж не підвели. Регіонали мали на кого спертися.

І ось знову маємо рух «Україна проти Януковича». Ющенко дотримується нейтралітету. А чому? Бо пам’ятає, що тільки-но Іван Плющ – ще один цікавий екземпляр нашої фауни – вирішив іти з ним на вибори, як одного чудового дня за загадкових обставин гинуть двоє його людей: охоронець і водій. Гинуть водночас і навіть (що цікаво!) з однієї причини: гостра серцева недостатність. Тоді, власне, Україна довідалася, що це дуже заразна хвороба. Ще гірша за грип. Вона просто косить наші ряди. Особливо після пляшки горілки.

Років два тому на одному з телеефірів мені випала честь ставити запитання Ющенкові. Я поцікавився, чому, якщо він в опозиції до влади, не використовує термінології, яка звучала з його вуст восени 2004-го: «наперсточники», «злодії в законі», «жити по-панятіях» тощо. Чому він ніколи нічого різкого не скаже про Януковича?

Знаєте, що він відповів? «Янукович не герой мого роману».

Отака гімназистка прокинула­­ся в патріотичній душі Ющенка.

Зараз він відіграє ту саму роль, яку свого часу відіграв Богдан Бойко, організувавши «Рух за єдність». Тоді до цієї гоп-компанії увійшли різні підозрілі персонажі: син колишнього кагебіста Андрія Деркача з партією «Центр», Дмитро Понамарчук, Георгій Філіпчук, Юрій Рогоза, який дуже переймався бідолашним станом російської мови в Україні, Роман Козак із фальшивою «ОУН в Україні».

Тобто я кажу: історія повторюється. Бо наші знання складаються з того, що ми довідалися, і з того, що забули. Довкола Ющенка нині зібралися люди, яких можна вважати політичним неліквідом: майстри словесної еквілібристики, надувні авторитети. Кого нині може повести за собою Юрій Костенко? В епоху Медведчука він фігурував у «темниках» як особа, в якої рекомендовано тележурналістам брати коментарі. Вочевидь, уже була тоді довіра до товариша. Не випадково ж якось опинився поміж почесних гостей на черговому ювілеї газети «2000». На фото він із келихом вина. Причому, зважаючи на задоволений вигляд, не першим. Видання прийшли привітати такі її друзі, як Петро Толочко‚ Нестор Шуфрич‚ Ганця Герман із посланням від «проффесора» Моріарті та інші тролі‚ гобіти і друзі Затуліна. І раптом Костенко! Так і написано: «глава УНП Юрий Костенко сказал‚ что «2000» – газета № 1 в Украине».

Виходить, що це улюблена газета не лише табачників, а й професійних опозиціонерів.

Що ж, історія має своїх героїв і своїх лакеїв. І тих, і тих вона робить безсмертними. Шкода лише, що граблі теж до них затесалися.

Юрій Винничук