хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Amnesty International: в Україні панує міліцейське свавілля

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатує безкарність міліцейської сваволі й використання судів у політичних цілях в Україні в 2011 році.

Про це йдеться у 50-й щорічній Клацнутидоповідіорганізації "Про стан прав людини у світі".

Правозахисники вказують, що в 2011 році з'являлися повідомлення про застосування тортур та інших видів насильства з боку української міліції.

"Такій безвідповідальності сприяли структурні недоліки правоохоронних органів, корупція, порушення при розслідуванні злочинів, скоєних співробітниками міліції або повна відмова від розгляду, утиски і залякування позивачів, а також той факт, що кримінальні справи порушувалися лише проти нижніх чинів", - йдеться у звіті .

За повідомленням організації, величезна кількість скарг на дії міліції відхилялися ще на рівні першої інстанції. А Європейський суд з прав людини у дев'яти випадках ухвалив рішення проти України, вказавши на порушення статті 3 Європейської конвенції з прав людини, яка забороняє тортури.

Правосуддя і політика

У доповіді Amnesty International наголошується, що судова реформа в Україні не привела до зростання незалежності суддів.

Використовуючи систему кримінального правосуддя в політичних цілях, влада тим самим зневажали принцип верховенства права.

"Незалежним суддям погрожували з Генеральної прокуратури, яка зберігає свій вплив на суддів", - йдеться у звіті.

Правозахисники вказують на справу екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яку засудили до семи років ув’язнення за підписання газових контрактів з Росією.

"У звинувачення проти неї відсутні ознаки кримінального злочину і мають політичний контекст. Справу Тимошенко розглядав "тимчасовий" суддя", - йдеться у доповіді організації.

Amnesty International відзначає, що Україна прийняла закон "Про біженців", який покращує їх статус в Україні та спрощує оформлення документів для осіб, які шукають притулку. Однак Агенція ООН з питань біженців розкритикувала новий закон за те, що він не дає їй доступу до людей, які цього потребують.

російська поліція

Amnesty відзначає подальший наступ на свободу зібрань у Росії

У звіті правозахисної організації також вказується, що на правозахисників, які викривають випадки корупції та порушення прав людини з боку місцевої влади та поліції, чиниться фізичний тиск, а також судове переслідування, аби змусити їх мовчати.

Критика ситуації з правами людини в Україні лунає не вперше, так само часто останнім часом Україну звинувачують у застосування вибіркового правосуддя. Влада України відкидає звинувачення у переслідуванні політичних опонентів, наполягаючи на тому, що закон є одним для всіх і йдеться про повномасштабну боротьбу з корупцією.

Про те, що ситуація з правами людини в Україні значно ускладнилася у 2011 році, під час Клацнутипідсумкового звіту в парламенті в останній день своєї каденції заявила вже екс-омбудсмен Ніна Карпачова.

Згідно з доповіддю уповноваженої з прав людини, найбільше права українців порушують судді, прокурори та міліціонери.

Загалом, за даними пані Карпачової, в 2011 році по захист своїх прав та свобод звернулися вдвічі більше людей, ніж за попередній рік. Загальна кількість скарг від громадян України, іноземців, осіб без громадянства та біженців перевищила 160 тисяч.

Невиправдані надії

Джон Дальхизен, директор програми Amnesty International у Європі та центральній Азії, каже, що права людини порушуються у всіх країнах колишнього СРСР.

"Якщо подивитися на усі ці країни, ми побачимо сумну картину неповаги до права на свободу слова, придушення усіх незгідних голосів та відсутність реальної представницької влади", - сказав пан Дальхизен, презентуючи доповідь Amnesty International за 2011 рік, повідомляє РИА "Новости".

За його словами, важко назвати хоча б одну країну СНД, яка б не обдурила очікувань своїх громадян.

У щорічній доповіді Amnesty International наголошує, що ситуація з правами людини в Росії за останній рік не покращилася, продовжується наступ на свободу зібрань і свободу слова. Також відзначається переслідування російських опозиціонерів.

Жодних змін не відбулося в таких країнах як Туркменістан та Узбекистан, там і далі обмежується право на свободу слова та зібрань.

Азербайджан

У Азербайджані вимагають дати свободу політв'язням

У Казахстані та Киргизстані організація вказує на несправедливі судові процеси і випадки тиску на критиків влади.

Азербайджан, який приймає пісенний конкурс "Євробачення-2012", придушує свободу слова, а 16 в'язнів сумління рік залишаються за ґратами.

У Вірменії, на думку авторів доповіді, окреслилися певні зрушення щодо свободи зібрань, однак правозахисники стурбовані повідомленнями про застосування тортур.

У Грузії правозахисники звернули увагу на застосування поліцією сили для розгону демонстрацій у 2011 році.

Надходять повідомлення про нелюдськи умови і застосування тортур в тюрмах Молдови. Правозахисники звернули увагу на дискримінацію релігійних та інших меншин в країні.

Обмеження щодо свободи слова та мирних зібрань стали ще жорсткішими в Білорусі. Усі демонстрації незгідних розігнали, їх учасників оштрафували або арештували, посилився тиск на громадські організації, констатує Amnesty.

bbc

7

Коментарі

125.05.12, 10:56

То-то пахан якшается с Алиевым!