Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

98 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Екологи: cтарі реактори в Україні загрожують новою «Фукусімою»


Під роковини трагедії в Японії українські екологи нагадують, що у себе вдома проблем з атомом не менше. В Україні нараховується близько 100  небезпечних об’єктів, пов’язаних із атомною енергетикою, кажуть у  Національному екологічному центрі. Найуразливіші об’єкти – застарілі  реактори, у яких завершився термін роботи, але вони досі працюють.
«На Фукусімі аварія сталася на реакторах, термін дії яких був продовжений. В Україні в нас є такі самі реактори: на Рівненській АЕС, на  Південноукраїнській АЕС продовжили роботу реакторів. Фактично, ми  збільшили роботу прострочених реакторів, на яких може статися аварія,  подібна «Фукусімі», сказала Голосу Америки прес-секретар НЕЦ Ірина  Бондаренко.
Екологи додають, що українська влада ще й витрачає  купу грошей на продовження термінів експлуатації енергоблоків.  Наприклад, на Рівненську АЕС витратили 2,4 мільярда гривень, щоб  продовжити роботу двох старих блоків.
На думку експерта з питань  енергетики Дмитра Хмари, дешевше та безпечніше користуватися  відновлювальними джерелами енергії, для чого в Україні є усі можливості.
«Якщо сьогодні побудувати сонячну електростанцію коштує десь приблизно  1,5 млрд. гривень, вітрова електростанція – 1,8 млрд. гривень, то  добудовувати атомну станцію за 2,5 млрд. гривень немає ніякого сенсу»,  зазначив у коментарі Голосу Америки Дмитро Хмара.
Інша нова  загроза для українців – побудування централізованого сховища ядерних
відходів на території Чорнобиля, в 100 кілометрах від Києва. Такий  проект нещодавно схвалив і парламент, і президент. За словами екологів, у проекті не зазначається подальша доля цих відходів, хоча використовується фраза «тимчасове зберігання». Також екологів обурило
те, що влада не питала самих жителів Київської області, чи хочуть вони  жити поряд із таким сховищем, до якого звозитимуть відходи з усієї  України.
Втім, в уряді більше прихильників саме атомної  енергетики. Існує енергетична стратегія до 2030 року, за якою держава  планує не зменшувати обсягів виробництва атомної енергетики на АЕС. В  документі також зазначається, що продовжувати роботу старих енергоблоків значно дешевше, аніж будувати нові. Щодо безпеки, то міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Бойко вже запевняв українців, що  можливості продовження роботи реакторів оцінює не Україна, а МАГАТЕ.   «Дозвіл видається лише на три роки, хоча потенційно термін служби може  бути продовжено на 10-12 років. І кожні три роки ми зобов’язані повторювати процедуру й отримувати дозвіл на наступні три роки протягом  усього терміну роботи реактора, якому продовжено термін експлуатації», – зазначив Юрій Бойко.

Олена Пронічева

http://www.voanews.com/ukrainian/news/ukraine/old-reactors-ua-2012-03-12-142326575.html
10

Коментарі

анонім

112.03.12, 21:29

когда там конец света

    анонім

    212.03.12, 22:11

    Когда природе надоест
    терпеть насмешки и обиды,
    она заявит свой протест,
    как это было с Атлантидой(гарик)

      312.03.12, 22:34

      Мороз по коже...

        413.03.12, 08:35

        Мене вже не дивують розмови про кінець світу. З кожним днем все ближче і ближче до нього підходимо.

          анонім

          513.03.12, 10:09

          З реакторами не все так просто і вже точно не все так страшно. Українські ВВЕРи все-таки відрізняються від японських аналогів РБМК. Тому такого роду аварії на наших в принципі не може бути. Але проблем і без цього багато. А щодо цін на альтернативні види генерації -- то не приведено потужностей тих станцій. В плані віддачі від вкладених кошті атомна енергетика неспівставно ефективніша за вс інші. Іншими словами -- питання дискусйне, і воно для фахівців.

            613.03.12, 15:09

            Це все справи громади - ми повинні вирішувати, що робити з енергетикою взагалі і Чорнобильською зоною зокрема - ми повинні відстоювати свої інтереси

              713.03.12, 20:36