Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Элла

44 роки, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 40-54 років

ЄБРР обіцяє Україні кредит на модернізацію ГТС до кінця року

ЄБРР

Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк підтверджують свій намір допомогти Україні в модернізації газотранспортної системи і готові виділити "Нафтогазу України" кредит на суму 308 мільйонів доларів вже до кінця року.

"ЄБРР готовий надати допомогу Україні у питанні модернізації її газотранспортної системи на умовах, закріплених Меморандумом про взаєморозуміння, який було підписано Європейським Союзом, Європейським інвестиційним банком, Світовим банком, Європейським банком реконструкції і розвитку і Україною", - йдеться у повідомленні, опублікованому на офіційному сайті банку.

Директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек нагадує, що серед вимог Меморандуму є реформування газового сектора і повна реструктуризація "Нафтогазу України".

У повідомленні вказано, що ЄБРР і Європейський інвестиційний банк на даний момент працюють над підготовкою кредитної угоди на суму 308 мільйонів доларів, які буде направлено на фінансування екстреного ремонту на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород".

Цей нагальний ремонт є необхідним для безпечного і безупинного транзиту газу до Європи, зазначають у банку.

"Цей кредит може бути виділено до кінця 2012 року за умови, що українська влада зробить реальні кроки з проведення узгоджених реформ", – зазначається в повідомленні ЄБРР.

"Нафтогаз" домовився з двома банками – ЄБРР і ЄІБ – про кредитування модернізації української газотранспортної системи ще в липні 2011 року. Згідно з документами, кошти по 154 млн. дол. від кожного банку планується виділити на 15 років під держгарантії.

Загалом "Нафтогаз України" планує вкласти 543 млн. дол. у модернізацію першої черги газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород". Частину цієї суми – 308 млн. дол. – становитимуть інвестиції, решту – власні фінанси.

Важливість ГТС для Європи

Європейський союз неодноразово наголошував на важливості української газотранспортної системи для поставок російського газу в Європу.

Речниця комісара ЄС з питань енергетики Марлен Холзнер каже, що попит на імпортний природний газ у ЄС в найближчі роки лише зросте, тому немає жодних сумнівів у важливості української ГТС для Євросоюзу.

"Унікальне географічне положення України й можливості не тільки щодо транзиту газу, але й зберігання й виробництва, означають, що Україна може запропонувати велику гнучкість для постачання газу", - зазначила пані Холзнер.

Вона також наголосила, що ЄС пропонує Україні будь-яку допомогу, однак взамін вимагає реальних реформ та модернізації ГТС.

"Ми вже сплатили 2,5 мільйонів євро за техніко-економічне обґрунтування, як технічно здійснити це, ми також пропонували тристоронній діалог", - сказала речниця євро комісара в інтерв’ю bbc.ua.

За словами Марлен Холзнер, Україна повинна запровадити доступ третім сторонам до транспортування газу по своїй ГТС, ввести в дію тарифну систему, а також має створити незалежний орган влади, який перевірятиме ці тарифи.

Президент України Віктор Януковичтакож неодноразово закликав Європу взяти участь в модернізації української ГТС. За його словами, Україна є надійним транзитером, а потенціал її газотранспортної системи використовується лише на дві третини.

Європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер каже, що модернізована українська ГТС буде ефективнішою, ніж будівництво "Південного потоку" через Чорне море.

За його словами, модернізація має відбуватися за участі тристороннього консорціуму – України, Росії, ЄС

bbc

7

Коментарі

11.03.12, 10:24

"Цей кредит може бути виділено до кінця 2012 року за умови, що українська влада зробить реальні кроки з проведення узгоджених реформ"...? /сайт/
Знову пусті слова і нічого не значущі запевнення. Нас українців, просто знищують спільними зусиллями! Гади.

    Гість: славянофилка

    22.03.12, 08:57

    Цивилизованный мир ничему не научился на процессах Луценко-Тимошенко. Европа так и не поняла, что у власти в Украине не просто люди, боящиеся оппозиции, а БЫДЛО, прошедшее тюрьмы и убийства конкурентов, БЫДЛО , решившее ЛЮБОЙ ценой не выпустить власть, обманом ему доставшуюся. И что это быдло украдёт ВСЁ, что ни попадёт к нему в руки! ЛЮБОЙ КРЕДИТ, предназначенный Украине это быдло воспринимает как СВОЁ КАРМАННОЕ БАБЛО,