хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Прес-служби Януковича і Клінтон по-різному висвітили їхню зустрі

3-4 лютого президент Віктор Янукович відвідав    міжнародну конференцію, що проходила в Мюнхені, з питань безпеки. У своєму виступі він зосередився на питаннях енергетики, знову розповів про невигідність діючих контрактів з "Газпромом" і заявив, що Європа повинна мотивувати Україну до збереження членства в енергетичному співтоваристві. У ході зустрічі не обійшлося й без згадування про переслідування представників опозиції в Україні, хоча в прес-службі глави держави віддали перевагу цьому факту не афішувати.

Дводенна поїздка в Німеччину на престижну щорічну конференцію з питань безпеки стала для Віктора Януковича ще одною можливістю зустрітися зі світовими лідерами. Цього разу  українські дипломати домовилися про короткі переговори з держсекретарем США Хилари Клінтон. Примітно, що за підсумками бесіди сторони розійшлися в її оцінці. У повідомленні, опублікованому на сайті українського президента, говориться, що політики обговорили "весь спектр питань, що стосується співробітництва України й США в торгово-економічній сфері", поговорили про американські інвестиції в українську економіку й про поліпшення бізнес- клімату в Україні. Проблеми з дотриманням Києвом демократичних стандартів, як треба з повідомлення, на переговорах не згадувалися. 

Іншим виявився зміст бесіди в трактуванні американської сторони. На сайті госдепа в суботу був процитований неназваний високопоставлений дипломат, що супроводжував держсекретаря в Мюнхені. За його словами, пані Клінтон "чітко виразила заклопотаність із приводу вибіркового застосування юстиції відносно  представників опозиції, особливо  - Юліи Тимошенко". "Президент  розповів про проведені їм реформах і завірив, що вони можуть вплинути на справу Юліи Тимошенко. Держсекретар пояснила, що в цьому випадку мова йде не тільки про судову реформу, але також... про європейську інтеграцію України й про український імідж і репутацію",- переказав суть бесіди політиків американський дипломат. 

Іноземним лідерам, що відвідують мюнхенську конференцію, традиційно надається право участі в одній з її панельних дискусій. Віктор Янукович вибрав панель, що проводилася в п'ятницю ввечері й присвячену питанням енергетики. Головною темою дискусії стали перспективи росту енергоспоживання в Європі й світі. "Бути може, у найближчі роки ми побачимо лінії передачі в Європу електроенергії, отриманої з поновлюваних джерел в Африці",- ділився прогнозами комісар ЄС із питань енергетики Гюнтер Оттингер. "Після трагедії на "Фукусімі" споживання газу буде зростати",- попередив президент Азербайджану Ильхам Алієв. 

Віктор Янукович виявився єдиним учасником конференції, що не говорили ні по-англійському, ні по-німецькому, тому українська сторона надала її організаторам перекладачів- синхроністів. Тим часом український президент зволів говорити не  державною мовою, а по-російському. 

Ще одною особливістю виступу пана Януковича стало те, що він зосередився не на світових, а на українських проблемах. "Відповідно до  вкрай невигідного для нас контрактом Україна сьогодні повинна платити непомірно високу й економічно не обґрунтовану ціну за газ в $416  за тисячу кубометрів. 

(Компанія Ostchem Holdіng, що входить у підконтрольну бізнесменові Дмитрові Фирташу групу Ostchem Group, у листопаді 2011 імпортувала в Україну 586 603,3 тис. куб. м природні гази з Казахстану, Туркменістану й Узбекистану за середньою ціною $412 за тис. куб. м, що перевищує ціну імпорту газу НАК "Нафтогаз України" (біля $400 за тис. куб. м). http://economіcs.lb.ua/trades/2012/01/17/132180_fіrtash_pod_konets_goda_іmportіroval.html) question question question .

При цьому ми повинні закуповувати у два рази більше палива, чим нам потрібно",- поскаржився він. 

Ніхто із присутніх у залі не став заперечувати слова українського лідера, але найшлася людина, що порахувала необхідним їх прокоментувати. "Коли ми в Україні говоримо про енергетика, те маємо на увазі Юлію Тимошенко... І я вірю, що вона буде незабаром звільнена",- заявив з місця один з українських гостей конференції, лідер "Фронту змин" Арсеній Яценюк, зірвавши оплески. Він також скористався правом поставити запитання Вікторові Януковичу. 

"Пан президент, ви багато зробили для того, щоб подружитися з Росією. Знищили нашу євроатлантичну перспективу, продовжили строк перебування російського флоту в Україні. Однак Росія, незважаючи на це, не занадто схильна до співробітництва. За газ ми як і раніше платимо найбільшу ціну в Європі. Так що вам належить зробити з нашими російськими партнерами?" - поцікавився політик. 

Втім, відповіді на поставлене питання присутні так і не почули. Президент повторив тези свого вихідного виступу, додавши, що вирішити українські проблеми міг би тристоронній газотранспортний консорціум. "Ще в 2003 році Україна виступала ініціатором створення консорціуму... Зараз ми цю пропозицію актуалізуємо й уважаємо, що воно залишається як і раніше важлив і своєчасним",- повідомив Віктор Янукович. 

Про українську газотранспортну систему (ГТС) у ході сесії питань і відповідей згадав також пан Оттингер. "Я б зволів не будувати "Південний потік", а використовувати українську ГТС - можливо, модернізувавши неї. Однак ми приймемо "Південний потік", якщо він з'явиться в результаті інвестицій наших російських партнерів і європейських приватних компаній",- сказав він, виділивши слово "часток". 

Віктор Янукович раніше неодноразово виражав невдоволення із приводу недостатньої підтримки Брюсселем зусиль Києва по блокуванню будівництва "Південного потоку", натякаючи на те, що , щоб відомстити Україна може призупинити свою участь у Європейській енергетичній хартії . Цього разу  президент також не з без коментарю заява еврокомиссара. "Ви говорите про європеїзацію енергетичної політики? Потрібно мотивувати всіх учасників енергетичної хартії перебувати в цьому співтоваристві",- відзначив пан Янукович. 

Сергій Сидоренко

ТУТ

9

Коментарі

16.02.12, 10:55

Якщо у Віктора Федоровича забрати всі "Межигірря" та заблокувати іноземні рахунки, то він виявиться самим високопоставленим "Лохом" країни!

    26.02.12, 10:58

    Різні відчуття, коли дивишся на цю істоту. І сором за країну, і лють, і розпач...

      36.02.12, 11:11Відповідь на 2 від бандерівець

      Різні відчуття, коли дивишся на цю істоту. І сором за країну, і лють, і розпач...Як на нього дивляться там і що думають при цьому про нас, я відчув на власній шкірі.

        46.02.12, 11:18

          56.02.12, 11:34Відповідь на 3 від helsan

          Різні відчуття, коли дивишся на цю істоту. І сором за країну, і лють, і розпач...Як на нього дивляться там і що думають при цьому про нас, я відчув на власній шкірі.Це не важко уявити. В свій час я дуже часто їздив в Європу, і ставлення до нас було здебільшого зневажливе, називаючи нас рускимі. Правда воно мінялося після роз'яснень, що ми українці, і що Україна, це не Росія (це єдина користь від пастуха).
          А зараз вже нічого не допоможе.

            66.02.12, 20:30

            Не дивно, наші політики часто живуть в інших вимірах, з іншими принципами моралі.

              Гість: lyo Dnepr

              76.02.12, 22:47

              Дендук! Что еще сказать? Стыдно за то, что у нас такой тупой президент.

                87.02.12, 19:08

                І сміх і гріх.

                  97.02.12, 20:38Відповідь на 7 від Гість: lyo Dnepr

                  За державу обидно!