хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Місця сили. На цьому полі битви гояться національні рани

В Україні є низка місць ритуальних історичних ридань, до яких люди не їздять зі звичайною туристичною метою. А шкода. Такі місця треба відвідувати хоча б для того, щоб скласти про них власне уявлення і знайти в позір­но смутних меморіалах якісь життєствердні враження. Саме для цього варто побувати в околицях Берестечка, де у черв­­ні 1651 року військо Богдана Хмельницького зазнало фатальної поразки від армії Речі Посполитої.Дивовижне поєднання історичного ландшафту, сецесійного символізму архітектури та сучасних археологічних знахідок найвищої цінності викликає почуття певної позачасовості як подій, що тут відбувалися, так і власного існування в цьому предивно сконструйованому просторі. Насправді тут відчуваєш не тугу з приводу історичних негараздів своєї країни, а якусь розчинену в повітрі надзвичайну силу, таку, що чоловіки мимоволі тягнуться рукою до пояса, де їхні предки носили шаблю. Берестечко – місце сили. Битва під Берестечком насправді відбувалася не в околицях міста, а на величезній площі між кількома селами нинішнього Радивилівського району Рівненської області, серед боліт, дрібних річок, перелісків таозер. Більша частина цієї місцевості належить Національному історико-меморіаль­ному заповіднику «Поле Берестецької битви», який народ за звичкою називає Козацькими могилами. Блукаючи вогкими левадами, можна оглянути місця таборів запорожців і поляків, переправу, яку Іван Богун наказав вимостити возами й сідлами, щоб вивести військо з оточення, озеро Козакова Яма (тут, за переказами, відстрілювався з човна останній козак), острів Гайок, де полягли 300 козаків, що прикривали відхід основних сил... А також цвинтар із важкими хрестами, на якому люди з навколишніх сіл поховали полеглих – тих, чиї тіла вдалося знайти, для решти могилою стали ліси й болота.

Масштаб битви, що відбувалася на величезній площі, вражає. Але для того, щоб познаходити всі пам’ятні місця, потрібен гід, якого можна найняти в «штаб-квартирі» меморіалу – на острові Журавлиха неподаліксела Пляшева.

5

Коментарі

128.07.11, 13:01

    228.07.11, 14:41

    Дійсно св"яте місце
    Останні п"ять років відвідую кожне вшанування річниці битви

      328.07.11, 20:51

      Перші три дні битви проходили на величезному полі. А от після відступу татар з пагорба на лівому фланзі почалась 10-денна оборона.В якій козацькі війська спокійно відбили всі приступи і провели декілька успішних вилазок. Пороху вистачало,а з харчами було значно краще ніж у поляків.де вже від голоду почали страждати і солдати,і офіцери. Поразка насправді була більше політичною. Адже Богун зміг вивести без великих втрат абсолютну більшість реєстру. Паніка зчинилась у селян-повстанців. Восени козацькі війська зупинили наступ поляків під Білою Церквою. Але Богдан змушений був підписати гіршу угоду через непевне становище у зв"язку зі зрадою хана. Без кінноти можна було не програвати. Але не можна було перемагати з розгромом відступаючого ворога.Берестечко-місце прикладів звитяги, а не сорому.