Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Дві родини домоглися виплати 65 тис євро від держави

Європейський суд зобов'язав Україну виплатити 65 тис. євро 2-ом родинам з Львівщини

65 тисяч євро компенсації за моральні збитки. Ці кошти зобов'язав виплатити Європейський суд з прав людини двом родинам з хутора Вільшина на Львівщині. Їхні будинки уже 30 років розташовані на забрудненій території. Утім, за цей час із 18 родин нові помешкання отримали лише три.

Життя за чотириста вісімдесят метрів від одного з найбільших у Європі териконів змусило Аллу Ваків та Ольгу Дубецьку звернутися до європейського суду з прав людини. Відходи місцевої збагачувальної фабрики утворюють звалище площею 14 гектарів. Люди кажуть, природа навколо знищена, сам терикон час від часу горить, а земля під будинками провалюється.

Ольга Дубецька, меканка хутора Вільшина: "Тримає тільки дуже крепкий димоход. А воно все отако по бокам. Центр тримається, а по бокам все просідає, тому що вирубки йдуть, і коли їх погашають, в любому випадку земля просідає".

Раніше санітарно-захисна зона поширювалася на 500 метрів від небезпечного терикону і усі родини хутора мали право на відселення. Але кілька років тому зону звузили до трьохсот метрів. Сільський голова каже - проблеми людей розуміє, але грошей на їхнє переселення немає. 

Ярослав Годісь, Сілецький сільський голова: "В нас вже на протязі трьох років, чи п'ятьох, ведеться переписка, власники фабрики міняються, ми ведемо переписку, там є три сім'ї, які нагально потребують переселення, і все одно не відселяють - нема коштів, брак коштів".

Продати будинки та виїхати подалі від терикону - люди не можуть. Охочих купити таке житло просто немає.

Володимир Котик, мешканець хутора Вільшина: "На якій основі ми можемо продати, коли тут навіть заборонили когось прописувати, а тим більше продати. Хто купить - ніхто не купить". 

Відселити людей обіцяли одразу, як почала працювати фабрика, але нові помешкання отримали лише три родини. Українські суди проблеми у розташуванні осель мешканців не побачили.

Алла Ваків, мешканка хутора Вільшина: "То є всі наші заяви в суд. Ми фактично і у Верховний суд, і до Президента, і коли ще був прем'єр Янукович, ми зверталися і до Карпачової, і в Печерський, і Шевченківський - ну всі всі суди".

У Європейському суді з прав людини справу двох родин з Вільшини розглядали кілька років. І от нещодавно Євросуд ухвалив рішення - Україна має виплатити родинам моральну компенсацію у 65 тисяч євро.

Ярина Остапик, адвокат: "Як правило, практика виконання рішень Євросуду з прав людини показує, що Україна виконує рішення, і ці люди сподіваються отримати свої відшкодування".

Почувши про перемогу земляків, й інші родини планують позиватися до Євросуду, адже отримати нове житло – вже й не сподіваються.

Олександр Ваврищук, Євген Радіон, Львівщина, 5 канал.

http://5.ua/newsline/184/0/73502/

22

Коментарі

118.02.11, 21:55

    218.02.11, 21:58

    Ярина Остапик, адвокат: "Як правило, практика виконання рішень Євросуду з прав людини показує, що Україна виконує рішення, і ці люди сподіваються отримати свої відшкодування".
    -----
    Только растягивает эти выплаты по времени....и не всем....Пример - николаев, по надбавкам к пенсии....и так далее.

      318.02.11, 22:03

        Гість: slana90

        418.02.11, 23:09

        Здоров'я їм хтось поверне?

          519.02.11, 07:36

          Таких сотні тисяч по всій країні! Порядки змінити треба! Тоді і проблем таких не буде. Ну зрозумійте, звідки у Азарова такі гроші?

            619.02.11, 10:19

              анонім

              719.02.11, 10:24

              кто ж им заплатит то

                821.02.11, 12:51

                Ну це дивом...