Українська мова увійшла до топ-10 найуживаніших у Європі


 Українська мова увійшла до топ-10 найуживаніших у Європі. Такі дані наводить Рада Європи з нагоди Європейського дня мов, який відзначили 26 вересня.

Українські амазонки


У Міжнародному аеропорту “Львів” пройшов унікальний етнопоказ у межах проекту “Українські амазонки”, що його реалізують для підтримки жінок, які беруть участь у бойових діях на Сході України, Міністерство інформполітики, ГО “Всесвітній день вишиванки” та Львівська облдержадміністрація.




Так, розвідниці, снайперки, парамедики, психологи, фронтові волонтерки, військові кореспондентки на кілька годин скинули свої камуфляжі й наче за помахом чарівної палички перетворились на витончених, ніжних моделей.



А особливого шарму кожній із них додав національний одяг, створений українськими дизайнерськими студіями.

Діти подарували свої малюнки бійцям


Діти української громади в Будапешті намалювали та відправили патріотичні малюнки бійцям 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, які захищають Україну на передовій.

Олег Верняєв завоював золоту і срібну медалі


Найкращий український гімнаст Олег Верняєв повернувся до виступів за збірну України на етапі Кубка світу в угорському місті Сомбахтей, де завоював золоту і срібну медалі. 

Військові звільнили хутір Вільний


У Луганській області українські військові звільнили хутір Вільний, який знаходився під контролем проросійських бойовиків.
Так, група українських розвідників провела блискавичну і результативну операцію - майже три доби збору розвідувальної інформації та 30 хвилин бойових дій.
 Операція пройшла без втрат серед українських бійців.

У Тернополі нагородили матерів-героїнь



У Тернопільській обласній адміністрації 31 липня 2018 року нагородили
матерів-героїнь. Ці почесні звання отримали 38 жінок із Тернопільщини, які
виховують п’ять та більше дітей до восьмирічного року.
На урочистій церемонії матерів нагородив голова Тернопільської обласної
адміністрації Степан Барна. У своїй промові Степан Степанович чудово сказав:

«Щиро вітаю вас, любі матері. Ваш щоденний подвиг – безцінний, адже ви
виховуєте гідних дітей, які в майбутньому стануть надійною опорою нашої
держави. Наше завдання, як представників органів державної влади, – це
створити максимально комфортні умови для наших дітей тут, на мирній землі!»

Також пан Барна згадав, що виховувався у родині, в якій виховувалося три
сини, і знає, як кожна матір переймається долею своїх дітей. Тому очільник
обладміністрації побажав якомога менше хвилювань за долю рідних дітей, і
насамкінець позичив, щоб виховувати своїх дітей у християнських традиціях та
молитися за них, адже материнська молитва — це найсильніший оберіг!

Як прокоментував нам начальник відділу сім’ї і
молоді ТОДА Чорний Ігор Володимирович, що в Тернопільській області
мешкає 11 300 багатодітних родин. Цьогоріч нагородили 38 жінок, які
народили понад п’ять синів і дочок. Наприклад, у Кременецькому районі
мешкає 9 жінок, яким присвоїли почесне звання «матері-героїні», у Шумському
районі – 6, а в Тернополі – 2.
Поза тим, почесне звання, нагрудний знак та посвідчення, кожна жінка на
урочистостях нагородження отримала разову грошову допомогу в розмірі
десяти мінімальних прожиткових мінімумів. Це сягає 17 200 гривень.
У свою чергу Ігор Чорний повідомив нам, що у районних відділах кадрів
готують документи про багатодітні родини, надсилають в
облдержадміністрацію, а далі надсилають до Президента України.

Тому до Дня матері Петро Порошенко підписав Указ № 121 «Про присвоєння
почесного звання «Мати-героїня». Цим документом було присвоєно почесне
звання «матері-героїні» 1051 українкам, серед яких 38 жінок проживають на
Тернопільщині.
Сподіваємося, що почесне знання «матерів-героїнь»,
нагородження, грошова допомога та такі урочистості спонукають українських
жінок народжувати більше дітей і скасувати кризу з демографічної ситуації
України. Адже за інформацією Державної служби статистики України,
впродовж січня–травня 2018 року кількість населення зменшилася на 106,8
тисяч осіб. А на 1 червня поточного року населення України становило 42 279,6
тисяч осіб.
Крім того, матері-героїні мають пільги від української держави. Так, для
багатодітних матерів є додаткова відпустка, яка оплачується, також
зараховується до робочого стажу періоди за доглядом за дітьми та нараховують
пенсію за особливі заслуги. І треба сказати, що це суттєва допомога.

 © Тетяна Риженко

На свободі і вдома...

Оце проти ночі згадала Рафаїла Ароновича Нахмановича - і знайшла в Інтернеті фотку, коли режисер знімав фільм "Віктор Некрасов. На Свободі і вдома". Я працювала асистентом режисера.



На сайті Пам*яті Віктора Некрасова ці світлини згадуються у спогадах Рафаїла Ароновича про письменника, з котрим він дружив.


Крім того, на сайті повідомляється, що ця фотографія з книги Нахмановича Р. А. «Возвращение в систему координат, или Мартиролог метека».

Помісна українська церква

Як пише Громадське ТВ, що Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про впровадження рішення про автокефалію в Україні.



Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про впровадження рішення про автокефалію в Україні.

З такою заявою після закінчення зустрічі двох престоятелів виступив митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес подання Томосу Україні. Про це повідомляє кореспондент Громадського з місця події.

«Константинопольська Церква сильна і у неї є можливості по всьому світу. Вселенський патріархат з його довгим життям і досвідом — перша церква в православній родині, він відіграє особливу роль. Тому рішення іноді виходять звідси. Головне питання, яке обговорювалося, — питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, що триває більше 25 років. Вселенський Патріархат вирішив використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії Українській православній церкві. Рішення було ухвалено в квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено Патріарху Кирилу під час його візиту» — зазначив Еммануїл.

Ієрарх наголосив, що питання подолання церковного розколу в Україні залишається важливим для Вселенського патріархату.

Розмова патріарха Варфоломія з патріархом Кирилом тривала дві з половиною години. Велику частину часу ієрархи розмовляли тет-а-тет у присутності перекладачів.

На початку зустрічі Патріарх Варфоломій тепло привітав гостя з Москви, проте відповідно до церковного протоколу не став називати його «Святійшим», натомість вживаючи слова звернення «Блаженство», що свідчить про верховенство Коснтантинопольского патріарха.

Також Варфоломій нагадав Кирилу про його вчителя, одного з найбільш ліберальних ієрархів РПЦ часів Радянського Союзу митрополита Никодима (Ротова). Зі свого боку Кирило нагадав Варфоломію, що вони знайомі з 1977 року.

Сам Кирило на запитання журналіста про те, як пройшла зустріч сказав «добре, добре».

Зранку 31 серпня московський патріарх Кирило прибув до Стамбула на зустріч з Константинопольським патріархом Варфоломієм.

З 1 по 3 вересня у Стамбулі відбудеться загальне зібрання єпископату Константинопольської Патріархії. Очікується, що на ньому обговорять питання про створення єдиної помісної української церкви.

У Російській православній церкві відреагували на заяви президентаУкраїни Петра Порошенка про «твердий намір розрубати зв’язки» з церквою РФ. У РПЦ Московського патріархату заявили, що це було «відчайдушною спробою утримати владу».

Раніше предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що після отримання Українською церквою томоса про автокефалію частина Московського патріархату (МП), яка не захоче приєднуватися до єдиної помісної православної церкви, має перейменуватись у «Російську православну церкву в Україні».

Як повідомлялося, в УПЦ Московського патріархату заявили, що томос про надання автокефалії Українській православній церкві вже написаний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геть від Москви: чи підтримають прихожани та священики УПЦ МП єдину помісну церкву в Україні?

В УПЦ МП заявляли, що Патріарх УПЦ КП Філарет закликає до «релігійної війни».

Нагадаємо, 19 квітня Рада підтримала звернення президента про створення Української помісної церкви

Порошенко зустрівся з представниками українських церков. Патріарх УПЦ КП Філарет та предстоятель УАПЦ Макарій передали главі держави звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання українській церкві Томосу про автокефалію. Відтак глави українських церков закликали Варфоломія надати дозвіл на створення єдиної української церкви.

УПЦ Київського патріархату також закликала УПЦ МП підтримати створення помісної церкви. В УПЦ МП заявили, що немає ніяких підстав для визнання іншої православної церкви.

Помісна церква — це об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави і зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молитися по-новому: що таке помісна церква і навіщо вона потрібна

/ Сакен Аймурзаєв

https://hromadske.ua/posts/konstantynopolskyi-patriarkh-povidomyv-patriarkhu-kyrylu-pro-vprovadzhennia-avtokefalii-v-ukraini

Оголошення конкурсу на здобуття премії ім. Романа Гамади


Літературна премія імені Романа Гамади заснована Національною спілкою письменників України та Львівським національним університетом імені Івана Франка для відзначення письменників у номінації «переклад». Щороку премією можуть бути відзначені від одного до трьох лауреатів за переклади з різних мов.

На здобуття премії можуть бути висунуті лише високохудожні завершені переклади у вигляді книги або знакової публікації в часописі «Всесвіт», оприлюднені протягом останніх п’яти років (не пізніше 31 липня поточного року). Пропозиції щодо відзначення премією подаються до 10 вересня поточного року до журі літературної премії за адресою кафедри сходознавства ім. професора Ярослава Дашкевича Львівського національного університету імені Івана Франка. 

Твори, висунуті на здобуття премії, подаються у 3-х примірниках до журі разом з листом-клопотанням творчих спілок, організацій, бібліотек, наукових установ, університетів, відомих професорів, письменників-перекладачів,видавництв, творчих об’єднань чи окремих осіб, що їх висувають. У листі-клопотанні зазначається прізвище, ім’я та по батькові здобувача, назва твору, час його публікації та коротка характеристика, місце публікації.
Премія не присуджується посмертно.
Всі матеріали на здобуття премії надсилаються за адресою:
79000, м. Львів, вул. Університетська, 1, Львівський національний університет імені Івана Франка, кафедра сходознавства ім. проф. Я. Дашкевича.

Журі літературної премії імені Романа Гамади

1000-річчя Хрещення Русі


Це було на 4 курсі. Проминав 1988 рік. В Україні, зокрема, у Києві відзначали 1 000-річчя Хрещення Русі... Ми тоді навчалися в Лаврі - на кінофаку. Святкували тоді Хрещення чи в травні чи в червні, бо ми були не на канікулах.
Отож, до зазначеної дати в Лаврі нічого не готувалося. Я думала, чому комунальники не готуються до святкування Хрещення. Але за три дні до відзначення 1000-річчя Хрещення в Лавру нагнали людей, і вони за мить поприбирали алеї, викорчували кущі на подвір*ї кінофаку, завезли ґрунт і посіяли травичку,.. і сталося диво: за три дні травичка навіть зазеленіла!
У день, коли відзначалося 1 000-річчя Хрещення Русі, я була під Володимирським собором, побачила хресну ходу. Але нас (як звичайних людей) не пускали. Чоловіки в штатських костюмах стежили, щоб натовп не приєднався до ходи, а тільки слідкували, щоб все було "чинно"...
Пам*ятаю, що після хресної ходи була злива, трамваї не їхали, а я йшла на Лук*янівську по коліна в воді...



Ось такі спогади у мене згадалися про 1000-річчя Хрещення Русі...