Чорнобиль — перший постріл останньої війни

Чорнобиль — перший постріл останньої війни - № 80 (21871) субота 2 вересня 2017 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Чорнобиль — перший постріл останньої війни

Чорнобильська трагедія належить до тих знакових подій у світі, що докорінно вплинули на хід подальшої історії людства.

Воюють не правителі, воюють народи

Воюють не правителі, воюють народи - № 46 (21837) субота 13 травня 2017 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Воюють не правителі, воюють народи

Коли пишеш про інший народ, то завжди існує великий ризик упередженого ставлення до нього, особливо, якщо твій народ з тим іншим народом перебуває у стані війни. Краще послуговуватися авторитетними свідченнями представників того, іншого народу. Таким незаперечним авторитетом для московитів є Микола Олександрович Бердяєв. Хоча його дитинство й молоді роки пов’язані з Україною, а в зрілому віці він уже жив за кордоном, де і помер, його з цілковитою певністю можна вважати найвидатнішим російським інтелектуалом ХХ сторіччя. Ніхто краще за нього не зумів зрозуміти суті здійсненого в 1917-у більшовицького перевороту.

Економічний феодалізм і війна на Донбасі

Економічний феодалізм і війна на Донбасі - № 32-33 (21823-21824) субота 1 квітня 2017 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Економічний феодалізм і війна на Донбасі

Сунь-дзи сказав: «Війна — справа надзвичайної ваги для держави, справа, що визначає життя і смерть…». Жодна війна неможлива без підтримки народу. Першою необхідною умовою переможної війни є, за висловом знаменитого військового китайського стратега Сунь-дзи, шлях дао (мистецтво війни). «Шлях дао — це те, що дає людям і владі можливість діяти як одне ціле. Слідування шляхом дао дає державі можливість посилати людей на смерть або дозволяти їм жити, і вони сприймають це без жодних сумнівів».

Російсько-українська інформаційна війна

  • 13.11.22, 14:35
Російсько-українська інформаційна війна - № 27-28 (21818-21819) субота 18 березня 2017 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Російсько-українська інформаційна війна

У ЗМІ промайнуло повідомлення про те, що Московія приступила до створення військових підрозділів інформаційної війни. Такі підрозділи були в Радянському Союзі, є вони і тепер у складі армії Сполучених Штатів і деяких інших країн. Про що свідчить такий крок? Це крок до подальшого розгортання військових дій, і не обов’язково лише в Україні. Путін підвищує ставки у небезпечній грі зі світом. Він усе ще думає, що контролює процес ескалації військового протистояння на планеті, крок за кроком підвищуючи напругу. Насправді ж він уже не може зупинитися. Зупинка означає його політичну, а можливо, й фізичну смерть у близькій перспективі через внутрішні чинники, що діють у Московії. Продовження ескалації означає неминучу політичну та фізичну смерть у більш віддаленому майбутньому, але разом з мільйонами невинних людей. Поки що він обирає останній шлях.

Згадаймо разом історію Руху

Згадаймо разом історію Руху - № 14 (21805) субота 11 лютого 2017 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Згадаймо разом історію Руху

Народний рух України зіграв визначну роль у становленні незалежної Української держави. Він вартий того, щоб усі ще живі учасники того історичного і політичного процесу поділилися з громадськістю спогадами про ті часи і події. І чим більше таких спогадів буде оприлюднено, тим об’єктивнішим буде наше розуміння епохи дев’яностих.

Бути правим

Бути правим - № 4 (21795) субота 14 січня 2017 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Бути правим

Правими бути складно. Радикалізм правих лякає людей, тому фінансова і політична підтримка їхніх дій мінімальна. Але у критичний момент саме праві здійснюють вчинки, які різко пришвидшують процес політичної еволюції суспільства, перетворюючи його в революцію. Революція – це як операція для хворого. Потрібно все зробити, щоб її уникнути, але коли виникає загроза життю, то відмова від неї рівноцінна втраті самого життя.

Дві держави — один народ?

Дві держави — один народ? - № 73-74 (21751-21752) субота 27 серпня 2016 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Дві держави — один народ?

Закінчення. Початок в номері за 20 серпня.

Для того щоб краще зрозуміти Хмельниччину, доцільно взяти пізніший український досвід. Наймасовішим народним зривом 1918 — 1920 років в Україні-Руси була махновщина. Хоча повстанці майже на 100% були українцями, жодного національного гасла вони не виголосили. Причому саме вони унеможливили похід Денікіна на Москву, врятувавши більшовиків від цілковитої поразки, що насувалася. Саме вони штурмом взяли Перекоп і допомогли більшовикам переможно завершити війну за владу. Саме вони послідовно боролися з будь-якою київською владою національного спрямування.

Дві країни — один народ?

Дві країни — один народ? - № 71-72 (21749-21750) субота 20 серпня 2016 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Дві країни — один народ?

На початку вісімдесятих років минулого сторіччя я придбав тритомник праць видатного релігійного і наукового діяча України-Руси Феофана Прокоповича. Праці видала Академія наук Української РСР у перекладі з латини сучасною українською мовою. Перед тим, як потрапити в найближче оточення Петра І і стати головним теоретиком його реформ, спрямованих на зміцнення тоді ще Московії — типова доля талановитих українців-русинів тих часів, позбавлених найменших ознак національної самосвідомості, — він був ректором Києво-Могилянської академії, де і викладав. До тритомника ввійшли його лекції з риторики, математики, історії, логіки, етики, натуральної філософії, або фізики. Одна особливість цього видання мене надзвичайно здивувала. До Roxolana juventute, тобто до роксоланської молоді, були звернуті його праці. В українському перекладі це було подано як до української молоді. Чому роксоланської молоді? Адже роксолани були одним, як нині вважається, з іраномовних сарматських племен, що населяли Україну на початку нової ери.

Фінансовий лохотрон

Фінансовий лохотрон - № 58-59 (21736-21737) субота 9 липня 2016 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Фінансовий лохотрон

Більшість своїх висновків про навколишній світ ми робимо на основі порівнянь. Порівнюємо і впорядковуємо, розташовуючи об’єкти порівняння у певній послідовності. Є перше місце, друге тощо. В основі порівняння — дійсні числа. Це єдині об’єкти математики, щодо яких можна сказати, яке з них більше.

Деспотизм, погоджений з нацією, або «Загадкова душа» москвина

Деспотизм, погоджений з нацією, або «Загадкова душа» москвина - № 18 (21695) четвер 25 лютого 2016 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Деспотизм, погоджений з нацією, або «Загадкова душа» москвина

«Душа москаля» — так називається одна зі статей головного ідеолога українського інтегрального націоналізму Дмитра Донцова. Якщо Тарас Шевченко є пророком української нації, то серед багатьох апостолів новітньої української національної віри Д. Донцова можна сміливо вважати першим з них. Саме у нього провідні ідеї українського націоналізму, висловлені пророком, набувають форм точних, влучних, майже математичних означень.