Дві країни — один народ?

Дві країни — один народ? - № 71-72 (21749-21750) субота 20 серпня 2016 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Дві країни — один народ?

На початку вісімдесятих років минулого сторіччя я придбав тритомник праць видатного релігійного і наукового діяча України-Руси Феофана Прокоповича. Праці видала Академія наук Української РСР у перекладі з латини сучасною українською мовою. Перед тим, як потрапити в найближче оточення Петра І і стати головним теоретиком його реформ, спрямованих на зміцнення тоді ще Московії — типова доля талановитих українців-русинів тих часів, позбавлених найменших ознак національної самосвідомості, — він був ректором Києво-Могилянської академії, де і викладав. До тритомника ввійшли його лекції з риторики, математики, історії, логіки, етики, натуральної філософії, або фізики. Одна особливість цього видання мене надзвичайно здивувала. До Roxolana juventute, тобто до роксоланської молоді, були звернуті його праці. В українському перекладі це було подано як до української молоді. Чому роксоланської молоді? Адже роксолани були одним, як нині вважається, з іраномовних сарматських племен, що населяли Україну на початку нової ери.

Фінансовий лохотрон

Фінансовий лохотрон - № 58-59 (21736-21737) субота 9 липня 2016 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Фінансовий лохотрон

Більшість своїх висновків про навколишній світ ми робимо на основі порівнянь. Порівнюємо і впорядковуємо, розташовуючи об’єкти порівняння у певній послідовності. Є перше місце, друге тощо. В основі порівняння — дійсні числа. Це єдині об’єкти математики, щодо яких можна сказати, яке з них більше.

Деспотизм, погоджений з нацією, або «Загадкова душа» москвина

Деспотизм, погоджений з нацією, або «Загадкова душа» москвина - № 18 (21695) четвер 25 лютого 2016 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Деспотизм, погоджений з нацією, або «Загадкова душа» москвина

«Душа москаля» — так називається одна зі статей головного ідеолога українського інтегрального націоналізму Дмитра Донцова. Якщо Тарас Шевченко є пророком української нації, то серед багатьох апостолів новітньої української національної віри Д. Донцова можна сміливо вважати першим з них. Саме у нього провідні ідеї українського націоналізму, висловлені пророком, набувають форм точних, влучних, майже математичних означень.

Жодної агітації за українську мову

Жодної агітації за українську мову - № 10 (21687) субота 30 січня 2016 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Жодної агітації за українську мову

Причини і перебіг нинішньої російсько-української війни свідчать, що слідом за російською мовою ідуть російські танки й установки залпового вогню. Небезпека втрати тієї чи іншої української території прямо пропорційна ступеню її русифікації. Тепер питання мови — це питання національної безпеки. Це питання міцності нашого тилу. Це питання здатності наших солдатів до виконання свого військового і патрі-отичного обов’язку на фронті. Навіть мобілізація до лав Збройних сил напряму пов’язана з мовним питанням.

Чому Голодомор став можливим?

Чому Голодомор став можливим? - № 94 (21666) четвер 26 листопада 2015 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Чому Голодомор став можливим?
28 листопада — День пам’яті жертв голодоморів 

«Гришо! Ти щось бачиш?» — «Ні». — «І я нічого не бачу». Такими словами мати звичайно починала розповідь про 1933-й.

Виклики і дороговкази

Виклики і дороговкази - № 65-66 (21637-21638) субота 22 серпня 2015 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Виклики і дороговкази

Зараз Україна стоїть перед історичними викликами, що ставлять під сумнів сам факт її існування як політичної одиниці, як цілісного біологічного організму і як духовної субстанції. Цих викликів три: російсько-українська війна, подальша русифікація і вимирання. Кожен з цих викликів окремо може бути смертельним, але маємо їх усі три одночасно.

Радянська армія незалежної України

Радянська армія незалежної України - № 35-36 (21607-21608) четвер-субота 7-9 травня 2015 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Радянська армія незалежної України

Для успішних країн армія і держава завжди становили єдине ціле. Сильна армія завжди породжувала могутню державу або імперію. Слабшала армія — руйнувалася імперія, зникала держава. Такими були всі імперії світу. З озброєного загону вікінгів починалася й одна з найпотужніших і найвеличніших держав середньовічної Європи — наша Русь-Україна. А їй на цих же землях передувала не менш відома держава античного світу — Велика Сарматія, а ще раніше — Велика Скіфія. Остання не раз кидала виклик могутнім і непереможним персам.

Етнічна складова російсько-української війни

Етнічна складова російсько-української війни - № 16 (21588) субота 7 березня 2015 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Етнічна складова російсько-української війни

Це ж як треба ненавидіти все українське, щоб за першої сприятливої можливості взятися за зброю і почати вбивати?! Такий рівень ненависті, в принципі, неможливий усередині одного етносу. Якщо ж він є, то шукай ще один етнос, який претендує на ту саму землю. Але на сході України його не потрібно шукати. Він відверто назвався своїм ім’ям — це, за означенням президента сусідньої держави, «русскій мір» і його носії — «русскіє люді».

Про заочну освіту і не тільки

Про заочну освіту і не тільки - № 7 (21579) субота 31 січня 2015 року - Одеська обласна газета «Чорноморські новини» (chornomorka.com)
Про заочну освіту і не тільки

Земна цивілізація починалась з декількох епохальних відкриттів. Це приручення коня, що сприяло розселенню арійських племен від островів Великої Британії до Північної Індії. Це винайдення колеса, що допомогло цьому розселенню і створило передумови для стрімкого технічного прогресу людства. Це, нарешті, створення писемності, що дозволило накопичення існуючої і створення нової інформації.