Ліси Норвегії......

Изображение
Норвегія стала першою країною світу, що відмовилася купувати товари вироблені внаслідок вирубки лісів
Норвегія першою в світі припинила державні закупівлі товарів, які були вироблені внаслідок вирубки лісів. Основними товарами, які так чи інакше пов'язані з вирубкою лісів, є пальмова олія, соя, яловичина і деревина. За деякими оцінками, 40% від загального обсягу тропічних лісів пов'язано з їх виробництвом. Постійний комітет норвезького парламенту з енергетики та навколишнього середовища звернувся до уряду з рекомендацією плану дій щодо природної різноманітності. Комітет просив уряд «ввести вимоги для того, щоб державні закупівлі не сприяли вирубці тропічних лісів»
Комітет також просив уряд захистити біорізноманіття за допомогою нової політики та інвестицій, зроблених банком Norges Investment Management, якими управляє Global, Державний пенсійний фонд Норвегії. Норвегія є одним з основних джерел фінансування проектів зі збереження лісів у всьому світі, а також підтримує програми в галузі прав людини для лісових угруповань. 
Норвезький Фонд тропічних лісів закликав інші країни наслідувати її приклад і прагнути до нульової вирубки лісів, зокрема, Німеччину і Великобританію, адже ці дві країни в 2014 році на саміті ООН з питань клімату в Нью-Йорку зробили спільну заяву, поряд з Норвегією, оголосивши про намір «сприяти національним зобов'язанням, які підтримують ланцюжки поставок, що не завдають шкоди лісам, в тому числі за допомогою політики державних закупівель для стійкого джерела товарів, таких як пальмова олія, соя, яловичина і деревина».

Віддай зайве...

Изображение
Через надлишок сонячної електроенергії Чилі роздає її безкоштовно
Сонячна енергетика в Чилі розвивається настільки швидкими темпами, що роздрібні ціни на електроенергію від сонячних панелей в деяких частинах країни впали до нуля, пише Вloomberg.
Всього з початку року в деяких частинах країни нарахували 113 днів, коли електроенергія поставлялася безкоштовно. Такими темпами може бути побитий рекорд минулого року, коли було нараховано 192 таких дні. Для споживачів такі новини є хорошими, констатує видання, проте не для виробників, доходи яких різко знижуються.


Всього в країні діє 29 сонячних електростанцій, ще 15 знаходяться у стадії будівництва. У час бурхливого розвитку промисловості вони допомагали країні подолати дефіцит енергії, однак на тлі падіння цін на сировину потреба в енергії знизилася, а інвестори зазнають збитків.



Проблемна інфраструктура
Проблема загострюється тим, що в Чилі відсутня єдина електромережа. Північна та південні системи не пов’язані між собою, а тому відсутня можливість перерозподілу електроенергії по країні. Велика частина попиту припадає на центральну мережу, але найбільша кількість геліостанцій знаходиться в пустелі Атакама – на півночі.


Між двома цими мережами є безліч поломок і не працюють електролінії, тому жителі півдня не мають дешевої електрики. Однак в найближчих планах уряду побудувати лінію передач протяжністю 1865 миль (3 тисячі км), яка з'єднає обидві мережі до 2017 року. Крім того, буде побудована ще одна лінія довжиною в 753 кілометри, для того, щоб поліпшити зв'язність північної енергетичної системи.
Сонячні електростанції
Потужності сонячних електростанцій Чилі постійно зростають, а кількість таких об'єктів продовжує збільшуватися. З 2013 року потужність всієї «сонячної» енергосистеми країни збільшилася в чотири рази, аж до 770 МВт. Найбільше зростання спостерігається саме в північних секціях енергосистеми, регіоні Атакама, що є центром виробництва і обробки міді в країні. Тільки за минулий рік загальна збільшена потужність збільшилася на 5%. Близько 50% поставок енергії забезпечують сонячні ферми.
У цьому році планується побудувати додаткові потужності – реалізація цих проектів почалася ще в минулому році, так що будівництво зупиняти не будуть. Проте, в тому ж регіоні Атакама середня ціна мегавата опустилася до $ 60. Це менше тих $ 70 за мегават, за які взяли на себе зобов'язання постачати енергію компанії, які виграли довгострокові аукціони в Чилі.
Така ситуація негативно впливає на розвиток енергетичного сектора країни в довгостроковій перспективі. Так, зараз все добре, і будівництво триває. Але в найближчому майбутньому інвестори просто припинять вкладати кошти в енергетичні об'єкти Чилі. Вже зараз деякі компанії відмовляються продовжувати фінансування ряду проектів, в подальшому ситуація може тільки посилитися.

За словами представників енергетичних компаній країни, ситуація з цінами стала майже неконтрольованою через занадто бурхливий розвиток альтернативної енергетики.

«Швидкий розвиток альтернативної енергетики став для нас сюрпризом, і ми повинні реагувати швидко», – сказав Сальваторе Бернабе (Salvatore Bernabei), глава Enel Green Power SpA.

Поки ж проблема не вирішена, низькі (нульові) ціни на електрику будуть негативним чином позначатися на діяльності енергокомпаній.
«Ціни на енергоносії в Чилі будуть знижуватися до тих пір, поки не буде розв’язано проблему інфраструктури, – каже Хосе Ігнасіо Ескобар, генеральний менеджер Acciona SA. – Ця ситуація очікувана, але жодних заходів не було прийнято, інфраструктура не була побудована»

Як світ бореться зі сміттям.....

Изображение
Школярка з Маріуполя презентувала у Нідерландах інноваційний проект з утилізації пластикових відходів
14-річна дівчина з Маріуполя презентувала інноваційну роботу з утилізації пластикових відходів і посіла друге місце у світі на олімпіаді з біології у Нідерландах.
Катерина Малкіна — учениця 9 класу технічного ліцею міста Маріуполя — щойно повернулася з Нідерландів. Там вона посіла друге місце на міжнародній олімпіаді з біології. Всього в олімпіаді взяли участь понад 200 дітей з різних країн світу. Але саме проект українки найбільше зацікавив суддів і публіку.
Підготовка до міжнародного змагання у Каті зайняла більше півроку. За цей час вона провела низку дослідів і вивчила велику кількість видів личинок і жуків. Наступний етап — втілити її проект в повномасштабне виробництво. Але в Україні утилізація пластикових відходів за допомогою органічних організмів нікому нецікава, тому дівчинка і її викладач з біології В’ячеслав Пономарчук, працюватимуть на зарубіжних інвесторів.


Изображение
Китайці збудують на Закарпатті сміттєпереробний завод, який щодня прийматиме 400 тонн відходів
У Закарпатській області китайська компанія побудує сміттєпереробний завод. 
Китайська компанія China Western Power Industrial Co. готова побудувати сміттєпереробний завод і щодня приймати по 400 тонн твердих побутових відходів, які будуть перероблятися в електроенергію, не завдаючи при цьому шкоди навколишньому середовищу.
Відзначається, що запуск заводу зможе вирішити проблему сміття на Закарпатті.
«Завод перероблятиме не тільки свіжі відходи, а й сміття зі звалищ по всій області, яке збиралося там багато років. Зараз на Закарпатті 79 тільки зареєстрованих полігонів з відходами, а скільки стихійних, – ніхто не знає. Завод здатний переробити все це сміття, а через 30 років експлуатації фірма готова безкоштовно передати його органам влади».

Изображение
Винахідник із Багладеш створює кондиціонери із пластикових пляшок
Винахідник Ashis Paul придумав інноваційний спосіб отримати прохолодне повітря в будинку за допомогою пластикових пляшок. Для мешканців сільської місцевості в Бангладеш його компанія розробила кондиціонери з пластикових пляшок, які не потребують електроенергії. З лютого цього року компанія допомогла встановити їх в понад 25 тис. будинків.
У Раджбарі, в Бангладеш, багато людей живуть без електрики. Будинки жителів в сільській місцевості зроблені з оцинкованої жерсті, а температура повітря влітку сягає 45 градусів за Цельсієм. 
Винахідник Ashis Paul вирішив полегшити життя цих людей і почав експериментувати. 
Щоб вирішити проблему, розробники створили спеціальний щит з прорізаними в ньому круглими отворами. Він вставляється в стіну будинку, як москітна сітка в вікно. В отворах знаходяться розрізані навпіл пластикові пляшки, закріплені розрізаними кришками.
Гаряче повітря, проходячи через пляшки, потрапляє в будинок вже охолодженим. 
За рахунок зміни тиску (коли повітря входить в ширшу частину пляшки і виходить назовні через вузьке місце) повітря в приміщенні охолоджується на 5 градусів за Цельсієм.
Щоб поширити еко-кондиціонери, компанія об'єдналася з Grameen Intel Social Business Ltd., тому що вони працюють у багатьох селах в Бангладеш (Grameen Intel є соціальною бізнес-платформою). До населених пунктів послали команди фахівців, щоб навчити селян робити і встановлювати такі кондиціонери. Виготовлення їх практично безкоштовне і люди отримують негайний результат. Розробники кажуть, що не збираються патентувати свій винахід – скористатися ідеєю може будь-хто. 


Изображение
Світовий банк виділить Харкову на зведення сміттєпереробного заводу $44 млн
Світовий банку виділить Харкову на будівництво сміттєпереробного заводу 44 млн доларів. 

Як зазначив у телепрограмі "Право на владу" міський голова Геннадій Кернес, комплекс з’явиться у обласному центрі протягом трьох років, передає Depo

«Вже розроблений і затверджений проект будівництва комплексу, - говорить мер. - На заводі проводитиметься сортування, переробка сміття, а також видобуток газу і вироблення теплоносія».
Зараз Харків відправляє на полігон твердих побутових відходів понад 1,5 тисячі тонн сміття у день. «Зведення сіттєпереробного заводу – це нагальне питання», - запевняє Геннадій Кернес. 

12 найбільш незвичайних готелів світу

Изображение
Inntel Hotel Amsterdam Zaandam Заандам, Нідерланди
Изображение
Faralda Кран готель Амстердам, Нідерланди
Изображение
Sheraton Huzhou Hot Spring Resort Хучжоу, Китай
Изображение
Hotel Jested Ліберец, Чеська Республіка
Изображение
9 годин Capsule Hotel Kyoto Кіото, Японія
Изображение
Sun Cruise Resort Канвондо, Южная Корея
Изображение
Spitbank Форт Gosport, Англія
Изображение
Free Spirit Spheres Британская Колумбия, Канада
Изображение
The Aurora Express Аляска, США
Изображение
Wigwam Motel Аризона, США |
Изображение
La Balade де Гноми Дюрбюі, Бельгія
Изображение
Hotel Costa Verde Національний парк Мануель Антоніо, Коста-Ріка

Як не стати рабом корпорації.

Коли людина вигорає, то найчастіше вирішує проблему звільненням з компанії, але хіба можна звільнитися з такої компанії, як Microsoft, яка за багатьма параметрами №1 на ринку праці? Ця проблема відома багатьом корпораціям, коли співробітники буквально стають рабами своїх компаній:з одного боку, давно вже перестали отримувати задоволення від роботи, а з іншого - не можуть піти. Може це добровільне рабство, але легше від цього не стає.
Изображение
Що таке вигоряння на роботі
Отже, що ж таке вигоряння на роботі? Герберт Фрейденбергер в 1974 році описав таке явище, як вигоряння, в своїй роботі «Вигорання персоналу». Спочатку вигоряння було пов'язано з співробітниками таких професій, як соціальні працівники, медсестри, вчителі, юристи, інженери, поліцейські, продавці - професії з найвищим емоційним навантаженням. Але зараз до вигоряння схильний будь-який співробітник.
Пізніше, в 1986 році, Христина Маслак назвала вигоряння протилежною стороною залученості. Таким чином, будемо розглядати вигорання і залученість як два крайні полюси. Все, що буде сприяти залученню, буде знижувати вигоряння, і навпаки.
Згідно з медичною класифікацією, вигоряння пов'язане з перевтомою і часто проявляється у формі різних захворювань, обумовлених психосоматикою. 
Важливо вміти розрізняти звичайний стрес від вигорання. У чому ж відмінність між стресом і вигоранням? Відчуваючи стрес, ви занадто залучені в роботу, а під час вигоряння ви до неї байдужі. Стрес супроводжується бурею емоцій, а ось вигоряння, навпаки, характеризується апатією. Стрес супроводжується фізичним виснаженням, а вигоряння - емоційним.

Як стати щасливим володарем улюбленої роботи
1. Почніть з оцінки свого вигоряння
Розроблений Христиною Маслак опитувальник, дозволяє визначити ступінь вигоряння. Невелике опитування дає відповідь на кілька простих запитань, проставивши цифри від 0 до 6, легенда справа:

Изображение
А тепер оцінюємо результат тестування:
До 17 балів - з вами все нормально. З кожним таке трапляється на роботі.
Від 18 до 29 - у вас почалося вигоряння, потрібно починати програму по її гасінню.
Від 30 балів і вище - ви перебуваєте в глибокій стадії вигоряння, потрібні термінові дії.

2. Зрозумійте, в чому причина вашого вигорання

Для усунення вигорання вкрай важливо знати причини його виникнення.  На жаль, ніде немає цілісного опису причин вигоряння і його лікування. У кращому випадку  розглядається тільки один аспект вигоряння - втрата енергії або проблеми самовизначення.

3 головні причини вигоряння і нижче  інструкції, що дозволяють як визначити причину, так і попрацювати над її усуненням. Крім того,  кілька порад, як працювати з наслідками

Отже, 3 причини:

Нелюбов до роботи - все дуже просто: якщо немає базової любові (інтересу, пристрасті, називайте як завгодно), якщо вранці не хочеться бігти на роботу, значить рано чи пізно прийде вигоряння.
Погана організація роботи. Є популярна приказка: «Люди приходять працювати в компанію, а звільняються від начальника». Коли робота організована погано, у начальника низький емоційний інтелект і зовсім маленький менеджерський досвід, коли бізнес-процеси компанії неорганізовані, немає загальних цілей у відділів, немає стратегії, є багато політики - це призводить до виснаження працівників.
Брак енергії. Будь-яка робота вимагає енергії. Якась більше, якась менше. Кожен з нас має якусь ємність енергії, яку ми спочатку поповнюємо, а потім  витрачаємо. У всіх ця ємність різна: когось вистачає на більше, когось на менше. Крім того, ми з різною інтенсивністю цю ємність поповнюємо і з різною інтенсивністю витрачаємо. Якщо ємність нашої енергії невисока, робота вимагає великих зусиль, ми швидко її спустошуємо, а потім повільно наповнюємо, то ми починаємо працювати на межі і зношуватися. А це прямий шлях до вигоряння.

3. Усвідомте наслідки вигорання
Це дуже важливо. Саме усвідомлення наслідків відсутності лікування формують бажання лікуватися. Дуже часто перші симптоми хвороби настільки незначні, що ми готові з ними жити, але тільки усвідомлення того, як хвороба буде розвиватися і як буде ускладнюватися лікування, ми знаходимо в собі сили (час, ресурси, гроші), щоб вилікувати хворобу на ранній стадії.
Вигорання призводить до професійної смерті. Спочатку людина починає вести себе агресивно ( агресія може бути як активна, так і пасивна в формі непрямих атак) щодо колег, стає критиком всього, що відбувається. У спробі відновити колишню енергію, починає пити багато кави на роботі, алкоголю після роботи, більше курить (в тому числі і щоб частіше відпочивати протягом робочого дня).
На тлі вигоряння кар'єрне зростання, як правило, зупиняється, тому що керівник не зацікавлений у просуванні співробітника, який ледве справляється  зі своєю поточною роботою. Результатом вигоряння зазвичай стає глибока депресія.
Таке відоме явище, як прокрастинація, також тісно пов'язане з вигоранням. Це уникнення виконання завдання, яке приходить як результат вигорання. Існують різні причини прокрастинації і вигоряння не є головним джерелом. Але на тлі вигоряння все частіше і частіше проявляється прокрастинація, дедлайни горять, проекти не виконуються і як результат - догани від керівництва, депреміювання і навіть звільнення.

4. Запам'ятайте формулу, яка дозволяє уникнути вигоряння
Тепер поговоримо про те, як же уникнути вигоряння, а якщо воно вже почалося - як його зупинити. Розмірковуючи на тему вигоряння, я прийшов до такої формули, яка повинна вирішити цю проблему: робота мрія, залучення на роботі, постійне поповнення енергії трохи більше того, що витрачається на роботі.
Почнемо з роботи мрії.

5. Починайте рухатися в бік побудови роботи мрії
Робота мрії - це комбінація всього трьох простих факторів: любов до роботи, вміння робити свою роботу добре, достатній рівень заробітної плати. І якщо з умінням робити роботу і заробітною платою зазвичай все більш-менш зрозуміло, то мало хто приділяє уваги любові до своєї роботи.

6. Визначте свій тип вигоряння
Грунтуючись на цій моделі, існує 8 типів вигоряння, пов'язаних саме з внутрішніми причинами. Відсутність одного, двох або всіх трьох факторів в роботі людини призводить до різного типу вигоряння. Але і навіть при наявності всіх трьох факторів (любов до роботи, вміння її робити і гідна заробітна плата) вигорання все ж можливо і носить певний характер.


Изображение
В'язень мрії - людина, яка дуже любить свою роботу, але поки слабко справляється з нею і мало заробляє. Це все початківці фахівці, які тільки приступили до роботи. Вигорання тут відбувається через низьку заробітну плату насамперед, але іноді і через негативний зворотній зв'язок, який людина отримує на тлі низького професіоналізму.
Згоріла зірка - це людина, у якої зовсім недавно все було відмінно з роботою. Вона була любима, проста для неї і з високим рівнем оплати, але спрацювали зовнішні чинники або вичерпалася енергія і прийшло вигоряння. Це відмінний приклад того, що вигоряння приходить навіть у тих, у кого є пристрасть до своєї роботи.
Втрачений / Безробітний - це людина, у якої кар'єра не відбулася. Ні улюбленої роботи, низька кваліфікація і низький заробіток. Найвища група ризику (прибиральниці, вантажники).
Трудяга - він любить свою роботу і навіть відмінно з нею справляється, але зовсім трохи заробляє. Трудяга народжується з в'язня мрії. Проблеми в основному лежать за межами роботи, зазвичай вдома. Причина - низький рівень енергії, який призводить до вигоряння на роботі.
Бідолаха - дуже схожий на втраченого, але він уже добре справляється зі своєю роботою.
Золоті наручники - складна ситуація, коли людина відбулася як професіонал і має відмінну зарплату, але вже давно не любить свою роботу, а може і не любила спочатку. Вигорання відбувається через не любов до роботи.
Вхопив Вдачу за хвіст - рідкісна ситуація, коли людина не любить роботу, не вміє її робити, але добре заробляє. Це або результат сімейного бізнесу, як політичне рішення.
З грязюки в князюки - а це вже зовсім рідкісна ситуація, коли людина любить роботу, не дуже добре з нею справляється поки, але вже відмінно заробляє. Як правило, результат вдалих кар'єрних рішень. У гонитві за підвищенням кваліфікації, людина себе перевантажує інформацією, діями, завданнями і вигорає в результаті нестачі енергії.

7. Оцініть наскільки ви любите свою роботу
Розуміння поточного рівня любові до роботи допомагає вибрати подальшу стратегію - міняти роботу повністю або змінити щось у своїй поточній роботі.
Невеликий тест, оцінюючи відповідь на кожне питання по 5 бальній шкалі, де 1 - ви зовсім не згодні з твердженням, 3 - десь між згодою і незгодою, а 5 - ви абсолютно згодні з твердженням.
Изображение

А тепер оцінюємо результати:
Вище 20 - вам пощастило з роботою, ви її любите.
15-19 - у вас не погана робота, не ідеальна звичайно, але швидше за все до швидкого вигорання це не призведе. Подумайте, що можна змінити в своїй роботі, щоб наблизитися до 20 балів.
10-14 - ви не особливо любите свою роботу і швидше за все, часто стикаєтеся з вигоранням, тут вже пора замислюватися про зміну кар'єри.
Менше 10 - ви не любите свою роботу, а значить, ви в групі ризику і вигоряння швидше за все вже почалося. Пора активно починати пошуки нової кар'єри.

8. Опишіть свою роботу мрії
Як же отримати роботу мрії? Існують різноманітні тренінги та кар'єрні коучі, які допомагають у пошуках роботи мрії. Почати пропоную з простого вправи, яке допоможе навчитися розуміти, що подобається, а що ні в роботі.
Візьміть ручку і листочок або створіть документ на комп'ютері. Зробіть таблицю з трьома колонками - мені це не подобається в моїй роботі, я люблю це в своїй роботі, мені не вистачає цього в моїй роботі. В першу заносимо все, що не подобається в роботі і чого в майбутньому не хотілося б мати. У другу - залишаємо все найцікавіше в роботі, що є зараз (функції, завдання, колеги, графік роботи, офіс і його можливості та інше). У третю - чого не вистачає вам у роботі. Тут теж не обмежуємося одними тільки функціональними обов'язками.

9. Проаналізуйте як організована ваша робота
Як я говорив раніше, крім внутрішніх факторів (любов до роботи), є ще і зовнішні, які також впливають на залучення. Всесвітньо відомий інститут Gallup розробив опитувальник під назвою Q12. В опитувальнику 12 питань, які дозволяють оцінити наскільки робоче місце дозволяє залучати співробітника. Всі 12 питань будуються на 4 сферах:

Можливість рости на роботі
Командна робота
підтримка керівництва
Задоволення базових потреб для виконання роботи


Ось ці 12 питань. Відповідайте просто Так / Ні і рахуйте суму позитивних відповідей:
Чи знаєте ви, яких саме результатів від вас очікують на роботі?
Чи є у вас всі матеріали і обладнання, необхідні для якісного виконання роботи?
Чи маєте ви можливість кожен день на робочому місці займатися тим, що у вас виходить найкраще?
Чи отримували ви похвалу чи нагороду за хорошу роботу в останній тиждень?
Піклується ваш начальник або хто-не будь з колег про ваш особистісний розвиток?
Чи є співробітник, який заохочує ваш професійний розвиток?
Чи рахуються колеги і керівництво з вашою професійною думкою?
Чи вважаєте ви, що місія / мета діяльності вашої компанії допомагає вам усвідомити важливість вашої роботи?
Прихильні ваші колеги високим стандартам якості роботи?
Чи є у вас друг на роботі?
Обговорював з вами хто-не будь на роботі ваш прогрес в останні півроку?
Чи була у вас можливість вчитися новому і рости професійно в останній рік?

А тепер подивимося на результати:

Більше 10 позитивних відповідей - з вашою роботою все відмінно, вона має високий рівень залучення.
7-9 - ваша робота в цілому не погано залучає, але вже з'являється ризик вигоряння.
4-6 - ваша робота слабо залучає вас, вам пощастило, якщо при цьому ви любите її і вам вистачає енергії.
3 і менше - навіть на тлі любові до роботи і достатнього запасу енергії, є високі ризики вигоряння.
До речі, згідно з тим же дослідженням Gallup, компанії з високим рівнем залученості співробітників більш успішні, тому створення залученої роботи корисно не тільки співробітнику, але і самій компанії.

Крім описаних вище факторів, є ще кілька моментів, які впливають на залученість.

10. Скажіть собі чесно, ви працюєте тільки заради заробітної плати?
Заробітна плата відіграє велику роль в залученості і вигорянні. Я спостерігав багато людей, які маючи нецікаву роботу і не дуже хорошу організацію робочого місця, при високій зарплаті мали можливість багато подорожувати, займатися хобі поза роботою.

11. Подивіться на свого боса: може причина вашого вигорання в ньому?
Керівник теж може  як сприяти  вигорянню співробітника, так і допомагати його уникнути. В основному відмінність лежить не в тому, хто краще менеджер або лідер, а в тому, наскільки керівник цікавиться співробітником як особистістю. Наскільки звертає увагу на його емоції, стан, проблеми, інтереси. Подумайте, чи здатний ваш керівник забезпечити залученість по всім 12 питанням Gallup, описаним вище? Може в рамках компанії можна перейти до іншого боса?

12. Фокусуйтеся на зоні впливу, а не зоні турбот
У своїй книги «7 навичок високоефективних людей» Стівен Кові в деталях розповідає про те, що таке проактивність, а також ділить нашу роботу на дві частини: коло турбот і коло впливу. Ключова ідея в тому, що зосереджувати свою увагу потрібно на колі свого впливу, а не на колі турбот, поступово розширюючи перше. Коло впливу - це те, що людина може змінити, поліпшити і так далі, а коло турбот - це зовнішні фактори, які впливають на роботу, але змінити їх поки не виходить. Пам'ятайте історії про таксистів, які є кращими експертами в області політики і економіки?

13. Розвивайте своє лідерство, навіть якщо ви не керівник
Великий вплив на вигоряння також надає робота в матричній структурі, коли крім прямого функціонального керівника є ще один керівник, який ставить завдання. Зазвичай, це керівник продукту, бренду, напрямку бізнесу.
Є й інша сторона роботи в матричній структурі - часто доводиться організовувати роботу співробітників, які не є прямими підлеглими. Така ж доля чекає проектних і продуктових менеджерів. Проблема називається підприємницьким розривом. Це коли завдання співробітника ширше, ніж сфера прямого впливу. У підсумку він змушений відповідати за те, на що не може вплинути адміністративно або наказом.
Єдине рішення проблем роботи в матричній структурі і підприємницького розриву лежить в області лідерства. Лідерство - це вміння впливати на людей, не маючи адміністративних важелів. Власне в цьому і є різниця між менеджером і лідером.

14. Зменшіть швидкість
Важливий фактор вигоряння - швидкість роботи. Є компанії, про які говорять «рік за два / три / п'ять». Це компанії, в яких процеси протікають в рази швидше, ніж в середньому по галузі. Це відмінне місце для швидкої побудови успішної кар'єри, для стрімкого зростання заробітної плати, а також для прискореного вигоряння.

15. Оцініть свій баланс енергії
Тепер поговоримо про енергію - третій чинник, що впливає на вигоряння, разом з любов'ю до роботи і залученням на робочому місці.
На наш баланс енергії впливають:
Екологічні джерела енергії - ті, які безпечні для нашого організму.
Токсичні джерела енергії - народжуються від нестачі екологічних, але виливаються в наслідки в майбутньому. Такі джерела енергії зазвичай називають «кредит». Людина отримує енергію тут і зараз, але змушений віддавати її для відновлення в майбутньому.
Викрадачі енергії або витоки енергії. Вони знижують рівень енергії, але енергія не витрачається на роботу або життя.


16. Створіть свій список джерел енергії
А тепер давайте складемо ваш список справ, які допомагають вам відновитися. Список вкрай індивідуальний. Сюди може увійти що завгодно: спорт, подорожі, ігри на комп'ютері або іншому пристрої, читання статей і відвідування тренінгів, час з сім'єю, сауна з друзями, читання книг, покупки, миття машини, відвідування перукаря та інше.

17. Знайдіть способи економії енергії поза роботою
Крім цього, ми багато енергії витрачаємо дома на виконання рутинних дій, потрібних для життя. Але ряд цих дій підлягають автоматизації та оптимізації, ось невеликий перелік того, що можна зробити, щоб заощадити від 5% до 30% денного запасу енергії. 

Робот пилосос. Тільки набирає популярність, але вже відмінно себе зарекомендував. Працює в автоматичному режимі щодня, за рахунок турбощітки і всмоктування пилу забезпечує чистоту в будинку. Повністю замінює звичайний пилосос, а це економія 2-3 години в тиждень.
Посудомийка. Бувають як вбудовані, так і окремо стоять (тобто можна купити вже після покупки кухні). Крім економії води, вирішує проблему контакту шкіри рук з токсичними миючими засобами. Економія 7 годин на тиждень.
Мультиварка. Допомагає готувати, не перебуваючи біля плити, тому що виключає можливість «втекти» їжі або підгоріти в результаті википання води. Економія сильно залежить від обсягу домашнього готування і вишуканості меню, думаю, що мінімум 5 годин на тиждень.
Апарати для автоматичного білизни (або пралка з функцією сушарки). Дозволяє не складати білизну в тазик, нести на балкон, розвішувати на сушилку, потім знову з сушарки збирати в тазик і нести на прасування. Економія 2 години на тиждень.
Електром'ясорубка. Навів як приклад, бувають ще хлібопічки (які до того ж відмінно варять варення), електрокавоварки з вбудованою кавомолкою та інша техніка, яка трохи спрощує процес приготування їжі. Економія 1 годину в тиждень.
Прибиральниця за наймом. Зазвичай достатньо 1 разу на два тижні, коштує 60 $ на місяць і дає економію 4 години на тиждень. Поки не сильно поширено, рекомендую при ухваленні рішення про наймання порівняти свій дохід на годину з часом роботу прибиральниці (4 $) і зробити висновок - чи інвестувати цей час в робочі завдання і отримати винагороду або зробити роботу самому.
Їжа додому. Не завжди потрібно готувати їжу вдома, часто можна замовити доставку піци, суші і взагалі будь-яких страв додому. Це не стільки ж, скільки коштує похід в ресторан, але дозволяє уникнути приготування їжі 1-2 рази в тиждень. Економія 1 година.
Мікрохвильовка. Вкрай популярна зараз, але мало хто користується саме для приготування їжі, в 90% випадків - для розігріву. Проте, в ній можна чудово готувати собі кашу вранці (якщо не в мультиварці) і економити 1 годину в тиждень.
Разом, вся економія: 3 + 7 + 2 + 4 + 1 + 1 = 18 годин в тиждень. А це ж 2 робочих дня, наприклад.

18. Скоротіть кількість прийнятих рішень
Ще один з цікавих способів економії енергії - зведення життєвих проблем і рішень до мінімуму. Цікавий кейс з Марком Цукербергом, Стівом Джобсом і Бараком Обамою, які заявляли, що носять один і той  же  одяг, щоб уникнути необхідності приймати щоранку рішення, в чому піти на роботу.

19. Почніть йти додому о 19:00 або раніше
Говорячи про енергію, важливо відзначити, що  набирає популярністьwork-life balance. Насправді за красивою назвою і великою кількістю літератури проста істина - час, проведений на роботі і час, проведений поза нею має бути збалансовано.
Про це можна говорити багато, але мій досвід говорить тільки про одне: якщо ви йдете з роботи після 19.00, то ніякого балансу у вас немає. Я не пишу 18:00, тому що стаття про професійне вигоряння швидше за все зацікавить людей, сфокусованих на кар'єрі, у яких піти о 20:00 вже добре. Якщо вам не вистачає часу на роботі - приходьте раніше. О 8:00, може 7:00, а може далі 6:00. Головне - йдіть раніше. Вранці дома перед роботою ви не відновлюєтеся. І не розвиваєтеся. Так навіщо витрачати ранок і потім йти додому пізно?

20. Практикуйте wellbeing
Все активніше набирає популярність концепція Wellbeing і щастя в житті. Wellbeing складається з 5 елементів і допомагає уникати вигоряння:

Зв'язок. Прагніть підтримувати зв'язок з тими людьми, які важливі для вас.
Активність. Прогулюйтеся (якщо ви працюєте в невисокому будинку, дуже часто є можливість вирішувати питання з колегою під час прогулянки навколо будівлі), бігайте, катайтеся на велосипеді. Рухайтеся.
Спостерігайте. Спостерігайте за тим, що відбувається навколо, за мінливими сезонами, насолоджуйтеся кожним моментом
Продовжуйте вчитися. Не важливо чому - готувати нові страви, грати на гітарі, покращувати англійську, вчитися водінню або навіть екстремальному водінню, скорочитанню,  друку наосліп
Віддавайте.Робіть щось хороше для друзів, рідних, дякуйте і посміхайтеся іншим.

21. Фокусуйтеся на своє щастя
Крім того багато компаній починають фокусуватися на щастя. Щастя співробітників, клієнтів, гравців. Наприклад, всі ми знаємо про компанію Zappos, про яку навіть книга написана.
Щастя також дозволяє уникати вигоряння. Дотримуйтесь принципів  щасливого життя і роботи,  і вигоряння вам не страшно. Тут найбільш відомою є модель PERMA (абревіатура):
Позитивні емоції ( як одне з головних джерел відновлення енергії).
Залученість - це як любов до роботи, так і залучення на робочому місці.
Взаємовідносини - писав в джерелах енергії і в Wellbeing.
Сенс життя - це ширше, ніж любов до роботи. Це розуміння свого місця в житті.
Досягнення - будь-які результати дають нам відчуття корисності і значущості.

22. Найміть коуча
Ще одним популярним напрямком є кар'єрний коучинг. Все більше і більше з'являється людей, які спеціалізуються на консультуванні в області кар'єри. Ці люди, як правило, знають, що впливає на побудову успішної кар'єри і як працювати з вигоранням.

23. Візьміть саббатікал
Поки що рідкісне у нас, але вже популярне на заході явище - саббатікал. Усвідомлений вихід на пенсію на період від 30 до 180 днів, хоча в окремих випадках може бути і цілий рік. Це аналог звільнення з компанії з тією лише відмінністю, що через якийсь час чоловік повертається на роботу і дивиться, чи вдалося повністю вилікувати вигорання. Саббатікал дуже часто закінчується не повернутих рівно на ту ж посаду, а переходом на іншу посаду або напрямок всередині компанії.
Чому саббатікал краще звільнення? Дуже важко відпочивати і відновлюватися, знаючи що після цього потрібно буде активно шукати роботу. Невизначеність майбутнього створює відчуття страху. Погодьтеся, важко відновлюватися, відчуваючи страх.

24. Читайте актуальні статті
Що ще цікавого є на тему вигоряння. На настільки популярною нині платформі Quora люди рекомендують такі поради від вигорання:

Не дивлячись на завантаження і інтенсивність роботи, не кидати свої захоплення.
Як можна частіше робити перерви в роботі. Використовувати можливості проводити зустрічі поза офісом, під час прогулянок, зборів команди організовувати за межами компанії (оффсайта).
Саббатікал навіть 30 днів може добре допомогти.
Пристрасть до роботи - головна вакцина проти вигоряння.
Уміння дуже швидко реагувати на перші ознаки вигоряння - найкраща профілактика.

25. Прочитайте книгу про вигорянні
На Amazon існує досить велика кількість книг на тему вигоряння, але на жаль, я так і не знайшов комплексного і цілісного підходу. У кращому випадку, 50% матеріалу цієї статті, але в більш детальному описі можна знайти сумарно в цих чотирьох книгах.
Основні тези, які я виніс для себе з книг:

Вигорання пов'язано з навантаженням.
Вигорання супроводжується стресом.
Причини потрібно шукати в собі.
Краще запобігти, ніж лікувати.
26. Розробіть свою власну систему запобігання пожеж
На початку статті я поділився своїм досвідом вигоряння. Тепер хочу поділитися своїм досвідом його уникнення та профілактики.
Я визначив для себе, в чому полягає моя життєва місія, до якого майбутнього я йду, що для мене важливо шляхом і які цілі я хочу досягти. Завдяки цьому у мене є любов до моєї роботи.

На роботі я ставлю цілі, які пов'язані з цілями компанії, підтримую стосунки з колегами, постійно оцінюю свій внесок в загальний результат, довірливо спілкуюся зі своїми керівниками. Крім того, у мене є коуч, який допомагає мені вибудовувати мій розвиток. Це все дає мені високий рівень залученості на робочому місці.

Я відновлюю енергію через заняття спортом, люблю подорожувати з сім'єю, грати в комп'ютерні ігри, ходити в сауну. Майже кожен день спілкуюся з друзями, читаю книги.

Ось, власне кажучи, я і розповів вам про те, що таке вигоряння, які його причини. Розповів про формулу вигорання, важливості любові до роботи, якісної організації робочого місця і відновленні енергії. Поділився своїм досвідом, а також кращими світовими джерелами.

10 найбільш важливих ідей боротьби з вигоранням:
Визначте, вигорає ви зараз.
З'ясуйте, в чому причина вашого вигорання.
Опишіть свою роботу мрії.
Проаналізуйте якість організації вашої роботи.
Оцініть свій баланс енергії.
Складіть список джерел енергії для себе.
Оптимізуйте роботу вдома.
Ідіть додому до 19:00.
Думайте про своє щастя, стежте за своїми кроками на зустріч щасливого життя.
Якщо вже на межі повного вигоряння - візьміть саббатікал.

3D-друк: авто і яхти, люди та скульптури

Изображение
Delphi Corporation буде виробляти автомобільні комплектуючі за допомогою технології швидкого 3D-друку Carbon
Великий виробник автомобільних комплектуючих Delphi Corporation і один з основних постачальників General Motors Delphi Corporation вирішив співпрацювати з компанією Carbon, яка розробила технологію швидкісного SLA-друку. За допомогою новаторського методу виробництваDelphi Corporation буде виготовляти функціональні прототипи і невеликі партії готових виробів для автомобільної промисловості.
Технологія швидкісного тривимірного друку за допомогою установок CLIP M1 знайшла своє застосування ще до офіційної презентації. Зокрема, її почав використовувати концерн Ford, голлівудська студія спецефектів Legacy Effects, компанії Johnson & Johnson і Kodak. Не дивно, що представники Delphi Corporation також звернули увагу на нову технологію.
Компанія, яка займається створенням і впровадженням безпечних і екологічних систем, вже давно застосовує адитивні методи виробництва для прототипування. Тепер же фахівці побачили, що можливості 3D-друку можуть бути набагато ширше. Принтер CLIP M1 дозволив компанії виробляти функціональні прототипи і готові вироби.
Менеджер відділу адитивного виробництва Delphi Corporation Джеррі Райнхарт розповів, що раніше послойний 3D-друк не давав можливість робити готову продукцію, яка задовольняла б високим стандартам якості і була б стійкою до механічної втоми. Тепер  є технологія Carbon, завдяки якій команда фахівців може робити з надійних матеріалів електричні роз'єми, корпуса, прокладки та інші компоненти зі складною геометрією. Новий метод лиття під тиском ідеально підходить для створення однорідних виробів з відмінними механічними характеристиками. Перша партія компонентів увійде в серію з 25 автомобілів, які незабаром будуть проходити дорожні випробування.


Изображение
Німецька компанія використовує 3D-принтер для друку яхт

Адитивні технології вже застосовуються для створення ракетних двигунів, конструкційних елементів автомобілів, медичних виробів, прототипів і готової продукції. Тепер адитивні технології будуть використовуватися і для розробки морських суден. Відома німецька компанія Hanse Yachts AG, користуючись підтримкою інженерів організації VBS-Print, вирішила надрукувати на 3D-принтері 10-метровий корпус яхти.
Інтеграцію адитивних технологій в дизайн і виробництво суден відомий виробник вітрильних яхт і моторних човнів почав з розробки 3D-друкованої моделі Hanse 3D15. Щоб створити габаритний корпус, компанія спочатку сконструювала спеціальний 20-метровий принтер, який зможе друкувати судно з полімерного композитного матеріалу з деревним наповнювачем. Таким чином, 3D-друкована яхта буде на 60% складатися з деревних волокон.
Головний інженер проекту Карл Делер розповів, що впровадження адитивних технологій дозволить компанії робити більш міцні яхти за мінімально короткий час, при цьому технологія 3D-друку дозволить задовольнити індивідуальні запити кожного замовника.
Експерти вважають, що розробка Hanse Yachts AG стане першим кроком на шляху революційної трансформації всієї галузі суднобудування. Представники компанії впевнені, що спочатку фахівці будуть насторожено ставитися до нової технології створення судів, проте через деякий час вона приживеться, як і скловолокно, яке раніше вважалося спірним матеріалом для конструювання човнів.

Изображение
У Китаї двом пацієнткам успішно пересадили 3D-друковані кісткові імплантати

Китайські медики завжди одними з перших впроваджували інноваційні підходи при лікуванні пацієнтів. Так вийшло і з адитивними технологіями. Поки вчені інших країн намагаються друкувати реалістичні моделі органів для планування операцій, лікарі з Китаю вже встигли надрукувати два кісткових імплантати і замінити ними деформовані кістки пацієнток.
Захворювання суглобів і дефекти кісток є причиною  болю і не дозволяють людям нормально пересуватися. Раніше в таких випадках лікарі пересаджували пацієнтам кісткову тканину з іншої частини організму самого пацієнта, донора чи трупа. Однак подібні операції мали ряд недоліків. Дуже часто кісткова тканина не приживалася, її було важко підігнати під індивідуальні особливості будови кістки пацієнта і т.д. Тепер же існує спосіб 3D-друку, за допомогою якого можна не тільки створити ідеальні кісткові імплантати для конкретного випадку, але і мінімізувати вплив хірургічного втручання на здоров'я пацієнта.
Операція з пересадки кісток була проведена в Південно-Західній лікарні Третього військово-медичного університету. Дві літні пацієнтки звернулися до лікарів з діагнозом - серйозна деформація гомілковостопного суглоба, причому обидві до цього перенесли невдалі операції. 
На основі знімків КТ медики надрукували для кожної з пацієнток  кістковий імплантат і спеціальні сталеві кріплення. Після операцій хірурги розповіли, що з 3D-друкованими кістками було набагато зручніше працювати, так як вони були спочатку підігнані під індивідуальні параметри пацієнток. Лікарі кажуть, що обидві операції пройшли успішно і жінки скоро зможуть відчути радість безболісного руху.
Кістки, створені на 3D-принтері, мають масу переваг:
кістки і кріплення створюються відповідно до індивідуальних особливостей кожного пацієнта;
матеріал для друку відрізняється міцністю і відповідає структурі натуральних аналогів, за рахунок чого мінімізується ризик рецидиву і повторної операції;
виготовити імплантат на 3D-принтері набагато простіше, ніж пересадити власну кісткову тканину пацієнта або знайти відповідний донорський матеріал.

Изображение
Відомі скульптури відтворили за допомогою 3D-принтера
Уже два роки в рамках проекту Scan the World люди з усього світу завантажують на ресурсMyMiniFactory скани видатних творів мистецтв. Однак справа не закінчується виключно моделюванням відомих скульптур. Користувачі з різних країн вирішили роздрукувати тривимірні моделі, відтворивши таким способом реалістичні копії світових шедеврів. Ось десять з них, які неможливо залишити без уваги.

5 очікуваних бюджетних електрокарів із запасом ходу більше 300

У світі настає ера масових електромобілів нового покоління. Їх основні ознаки – пробіг без підзарядки більше 200 миль (322 км) і порівняно невисока вартість. Досі за $35 тис. можна було купити авто з ресурсом орієнтовно в 135 км, але вже з наступного року ситуація має змінитися, пише портал Hybridcars.com у своєму огляді.
Незважаючи на те, що 75% водіїв проїжджають до 65 км на день, попит на більший ресурс, безумовно, є. Портал визначив 5 електромобілів, які з’являться найближчим часом.

2017: ChevyBolt
Автомобільний гігант General Motors обіцяє вже найближчим часом почати поставки свого компактного кросовера, місткого завдяки смарт-дизайну і розташованій у плоскій підлозі батареї на 60 кВт-год від LG Chem. Він з’явиться на ринку першим – початок виробництва заплановано на жовтень 2016, хоча концепт було показано тільки у січні 2015 року.
Изображение
Ціна авто складатиме від $37,5 тис, у нього не буде повного приводу або власної мережі швидкісних зарядок, як Tesla, але в нього є інші переваги. Він розганяється до 100 км/год менш ніж за 7 секунд, його двигун має коефіцієнт корисної дії 97%, а заряду вистачає більш як на 200 миль.

Ford Mystery EV
Ця назва – умовна, адже про плани Ford відомо менше, але гендиректор компанії Марк Філдс заявив, що приглядається до класу доступних електричних авто з пробігом понад 200 миль.
Изображение

У грудні 2015 Ford оголосив про те, що інвестує $4,5 млрд в розробку електромобілів, і планує створити 13 нових електрифікованих транспортних засобів до 2020 року.

Наступний Nissan Leaf
Японський виробник кілька разів анонсував, що у Nissan IDS Concept – наступній інкарнації Nissan Leaf – вже не буде нинішнього обмеження в 84-107 миль (135-172 км). Однак чітко не артикулював, чи буде новий потужний акумулятор встановлюватися на модель Leaf 2017 року, яка невдовзі побачить світ і буде містити деякі риси IDS, чи тільки у остаточній версії нового авто, яке слід чекати не раніше 2020 року.


Изображение
Nissan має своєрідний конфлікт інтересів: у нього досі тривають великі продажі, а отже, він зацікавлений у тому, щоб і далі продавати авто з малим пробігом, яке гарно сприймається на ринку. Однак експерти стверджують, що виведення нової моделі варто прискорити, адже Bolt наступає на п’яти.

2018: Hyundai Crossover SUV
Hyundai щойно, у травні 2016-го, заявив, що запустить 200-мильний електромобіль до 2018 року. Зовсім нещодавно автовиробник готував до продажів 110-мильний Ioniq і розповідав у медіа, що за його даними цього діапазону достатньо. Але тепер, вочевидь, прогноз змінився.
Изображение

2018: Tesla Model 3
 
Изображение
Про Model 3 останнім часом написано дуже багато, і вона так само чудово вписується в 200-мильний орієнтир. Ціни на неї починаються з $35 тис, а діапазон – з 215 миль, і хоча поставки мають розпочатися наприкінці 2017, але 370 тисяч замовників, які вже забронювали це авто, змушують нас подивитися реальності у вічі: для більшості людей отримати її можна буде тільки 2018 року

"Сонячний наступ".....

Изображение
Верховна Рада прийняла законопроект "Про врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи", повідомляє gordonua.com.
За законопроект №4437 проголосував 261 народний депутат.
На думку авторів законопроекту, прийнятий документ буде сприяти "завершення реалізації проектів по перетворенню об'єкта" Укриття "в екологічно безпечну систему та реінтеграції постраждалої території".
Зокрема, мова йде про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, по об'єктів виробленні електроенергії з альтернативних джерел, розвитку інфраструктури проведення наукових досліджень і т.п.
Лайкнути
454

Изображение
На Філіпінах з'явилась найкрупніша в світі сонячна електростанція на даху
Торговий центр на Філіппінах тепер може похвалитися найбільшою в світі комерційною сонячною електростанцією на даху, що має потужність 2,9 МВт і використовується для його електропостачання. Проект також є найбільшою приватною системою отримання сонячної енергії, призначеної для власного споживання в країні, інформує Еconet.
Філіппінський девелопер Robinsons Land планує розмістити на дахах ще більше сонячних батарей для отримання енергії для інших своїх торгових центрів, в цілому потужність об'єктів повинна скласти 12,5 МВт до кінця цього року.
Сонячний масив потужністю 2,9 МВт був введений в експлуатацію в травні на даху Robinsons Starmills – торгового центру в Сан-Фернандо, в провінції Пампанга. Цей об'єкт є останнім у серії сонячних проектів, підтриманих компанією Robinsons Land, яка оголосила в березні про завершення шести подібних об'єктів до кінця травня. Два інших, як очікується, будуть запущені до кінця цього року. Компанія вже ввела в експлуатацію дві сонячні електростанції на дахах торгових центрів в 2015 році, і кожен проект стає масштабнішим попереднього.


Изображение
За допомогою сонячних концентраторів в Кенії печуть хліб і виготовляють арахісове масло
Сонячна енергія обіцяє стати одним із провідних джерел екологічно чистої енергетики майбутнього. Найбільш відоме її застосування – через сонячні панелі, які можуть виробляти електроенергію для будинків і підприємств. Проте, навіть у міру підвищення ефективності сонячних фотоелектричних панелей, сонячна електрика як і раніше є поза досяжністю для багатьох людей, оскільки вимагає значних попередніх інвестицій, а також дизайнерів, виробників і монтажників.
У країнах, що розвиваються, сонячна енергія часто використовується для освітлення і зарядки мобільних пристроїв. Такі сонячні технології в межах досяжності жителів з низьким рівнем доходу, однак можуть заповнити лише частину енергетичних потреб людей. Ще більший попит на використання сонячної енергії для виробництва тепла, щоб приготувати їжу або очистити воду.
Одна з організацій, яка займається розвитком доступних і недорогих сонячних технологій для країн, що розвивається – GoSol, дає змогу збирати і безкоштовно використовувати сонячну енергію: без забруднення повітря, незалежно від електричної потужності або наявності палива. На прикладі декількох пілотних проектів GoSol демонструє як за допомогою сонячних концентраторів у Кенії діють пекарня і виробництво арахісового масла. 
За допомогою сонячних концентраторів, вдається не лише економити кошти, а й виробляти якісніші продукти. Арахісове масло, зокрема, має приємніший смак, без гіркоти, яка з’являється від диму. А пекарня відтепер може забезпечити більше шкіл випічкою і зекономити гроші на електриці.
GoSol використовує 4 квадратних метрів дзеркал, щоб зробити розрахункову сонячну теплову потужність 2 кВт (приблизно дорівнює стандартній газовій плиті) при вартості будівництва від $ 350 до $ 500 (в залежності від того, перероблені чи нові матеріали використовується), і може окупитися протягом року.

Дещо про нас... Хто ми...

Подібність або відмінність?

Хто вам більше подобається: ті, хто на вас схожий, або ті, хто від вас відрізняється? Більшість з нас спочатку приваблюють особистості, які не схожі на нас самих, але через якийсь час ми розуміємо, що ці відмінності створюють певні проблеми. Може трапитися і так, що через якийсь час затихне первісна симпатія і ви захочете, щоб відмінності були усунені: «пристосовуйся або йди». А якщо у вас немає можливості пред'явити таку вимогу, ви можете просто віддалитися від людини.
Цікаво: ми вважаємо, що нам подобаються відмінності, але насправді мало хто з нас надає  їм перевагу в своєму оточенні. Хоча ми і говоримо: «Не можна всіх стригти під одну гребінку», в дійсності ми не хочемо миритися з тими, хто нехтує звичаями, прагнучи «жити по-своєму». У сім'ях, на підприємствах і в інших організаціях така людина в кращому випадку буде визнана нелояльною, а в гіршому - небезпечною  і шкідливою. Але після знайомства з Типами особистості  ви навчитеся цінувати деякі відмінності і наберетеся терпіння, щоб змиритися з їх існуванням - заради блага ваших близьких і вашого власного.
Перший крок до цього - пізнання самого себе. Зрозумівши зміст класифікацій Юнга і Майерс-Бріггс, ви зможете приступити до визначення ваших особистих переваг, виявити, чим ви схожі і чим відрізняєтесь від своїх найближчих людей. Ви побачите, коли ці подібності та відмінності породжують гармонію, а коли - конфлікт.
У типології є чотири пари альтернативних переваг. Ви - або екстраверт чи інтроверт, і так далі для інших пар.
Изображение
Юнг стверджував, що ці схильності відображають і генетичну перевагу, і ваші ранні дитячі враження. З плином життя ваше оточення незаперечно впливає на формування вашої особистості.
Візьмемо, наприклад, тенденцію до екстраверсії. Якщо ви віддаєте перевагу  екстраверсії, то ви станете екстравертом (якщо тільки обстановка, що оточує вас  вас в дитинстві,  не виявиться виключно ворожою до екстравертної моделі поведінки), але вам все-таки слід розглядати цю властивість в контексті обставин вашого життя. Наявність старших і молодших братів і сестер, поведінка інших членів сім'ї та інші особливості вашого оточення - все це частина життєвих умов, що впливають на цей контекст. Наприклад, якщо ви екстраверт, але виросли в сім'ї інтровертів - ви, ймовірно, не та людина, якою могли б стати в сім'ї екстравертів, де працювало правило «виживає той, хто голосніше кричить». Ви все одно були б екстравертом, але - іншим.
Ви ростете і розвиваєтеся, і ваша екстраверсія теж росте і вдосконалюється. Минають роки, вона проявляється в самих різних формах; може здатися, що ви зовсім не той, яким були десять років тому. І хоча ви як і раніше залишаєтеся екстравертом, сила або якість цієї властивості може надати їй різні «відтінки» на різних етапах життя.
Пам'ятайте, що мова йде про переваги. Для порівняння: візьмемо лівшів і правшів. Якщо ви правша, це не означає, що ви взагалі нічого не робите лівою рукою. Ви просто віддаєте перевагу діяти правою. Ваша перевага може бути сильною - і тоді ви відносно мало користуєтеся лівою рукою; а може бути слабкою або зовсім відсутня, і тоді ви володієте обома руками майже однаково. Те ж стосується і типологічних переваг. Ви можете явно віддавати перевагу одній з характеристик, а іншу використовувати лише іноді.. Як би там не було, в кожній парі є та, яку ви вважаєте за кращу - на яку покладаєтеся і до якої щиро тяжієте.

Отто Крегер Дженет Тьюсон
Типи людей: 16 типів особистості,що  визначають, як ми живемо, працюємо і любимо