Весняний сумбурний Київ, ч. 1. Київське мертве і живе

Нашу столицю можна любити і ненавидіти. Нею можна бродити цілими днями, наклацати сотні фотографій і скласти з ними десятки заміток. Правда, з великою ймовірністю це все уже зроблено до вас.

За два квітневі дні у Києві я спробував відкрити для себе як можна більше того, чого раніше не бачив сам, а зараз спробую виділити найцікавіше. Можливо, хоч щось стане для вас відкриттям. Тому тематичних заміток не буде, а все йтиме у потоці «як попало».

А почнемо з Байкового кладовища. Сходимо на станції «Палац Україна», минаємо невеликий ринок і переходимо маленьку річку Либідь, зашиту в бетон.


[ Читати і дивитись далі ]

Глухівці, Гурівці і гоп-ца-ца

  • 15.05.16, 21:11

Довго думав, чи варто публікувати звіт зі своєї березневої вилазки в Козятинський район. Зрештою вирішив, що раз фото є, то нехай.


[ Читати і дивитись далі ]

Закарпаття і 19 котів, епілог. Нарешті коти:)

  • 26.02.16, 20:06

Ну і насамкінець, іще трошки моїх приємних спогадів із Закарпаття – котики. Бо було їх у місці мого тодішнього проживання справді багато, хоча за точність цифри не ручаюсь – нереально перерахувати таке стадо, та і невідомо, чи включили у нього кошенят.

То й нехай буде названа кимось умовна цифра 19. Тим більше для мене, як людини, що осилила усі 8 томів «Темної Вежі» Кінга, воно на певний час стало особливим. Ну, поїхали.


[ Читати і дивитись далі ]

Закарпаття і 19 котів, частина 6. Свалява та її околиці

  • 21.02.16, 20:28

Мій віртуальний тур Закарпаттям потихеньку закінчується, і наостанок хотілось би розказати про відправні точки цієї подорожі, саме із яких була можливість це все побачити.

Отже, Свалява – райцентр у передгір’ї Карпат. Місто настільки багатолюдне, шумне і урбаністичне, що лелеки поселились тут просто на платформі залізничного вокзалу.


[ Читати і дивитись далі ]

Земля

  • 19.02.16, 21:12
Відеоряд, схожий на сон при високій температурі, - безпрограшний рецепт ідеального психоделічного кліпу. А пісні-то вже десь 16-17 років. І чому я її раніше не чув/не звертав уваги?

Закарпаття і 19 котів, частина 5. Вуж-Місто

  • 18.02.16, 20:49

На відміну від Мукачевого, яке знаходиться майже в центрі області, Ужгород розташований на самісінькому кордоні зі Словаччиною. Від цього складається враження, що сюди туристів добирається поменше. Якщо так, то дуже дарма – столиця Закарпаття варта того, щоб пертись заради неї хоч на край світу.

Почнемо з музею гумору, що на в’їзді в місто з боку мукачівської траси.


[ Читати і дивитись далі ]

Сюрреалізм

  • 16.02.16, 21:03

Після звільнення міста від фашистських загарбників не пройшло і тижня, але воно уже помітно ожило. І справа була не тільки в нескінченному потоці радянських літаків, танків, машин, піхотинців, що безперервними вереницями рухались на схід і південь, наступаючи на ворога.

У місті з’явились люди. Слабкі й немічні, вони несміливо, але все частіше й частіше покидали бомбосховища, підвали, катакомби й горища. Наче вперше у житті бачили яскраве сонце, що незвично сліпило очі після, здавалось, вічної темряви. Бурхливі потоки талої води стікали вулицями, сочились крізь щілини у розпанаханій бомбами і гусеницями танків бруківці, і збігали убік моря. Весело щебетали пташки.

Якщо закрити очі, можна уявити, що ніякої війни й не було. Та тільки розплющити їх – і знову постають перед ними руїни величного міста, і це при тому, що звільнили його малою кров’ю. Кругом повно поранених та голодних. Чи не найбільше скупчення людей було у порту, де вже третій день активно ішли ремонтні роботи. Під холодним безпристрасним наглядом конвоїрів основну масу праці виконували німецькі, угорські й румунські військовополонені – учорашні господарі життя.

Людно було і в тупику Комсомольського бульвару. Тут під грубими парусиновими навісами облаштували пункт гуманітарної допомоги. Сюди тягнулись із околиць уцілілі мирні мешканці, аби погрітись та підкріпити свої сили. Війна забрала у них не тільки їжу, а у багатьох – ще й житло та рідних людей. Були тут переважно старики та жінки, з дітьми і без. Двоє молодих дівчат в посірілих гімнастерках хутко розливали їжу по тарілкам і роздавали прибулим. Була то звичайна ріденька баланда, але вибирати поки що не доводилось.

А ще у пункті стояло працююче радіо – невидана на той день розкіш. Спраглі до новин люди, сьорбаючи баланду, тіснились до передавача, уважно слухали зведення з фронту. У всіх було на думці тільки одне. Щоб вони не повернулись. Щоб наші гнали їх аж до самого Берліну.

«Цієї ночі, між 23 і 24 годинами, внаслідок неочікуваного удару в тил ворожого гарнізону було звільнено перлину Чорного моря – місто Ялта. – бадьоро розповідав голос Совінформбюро. – На севастопольському напрямку наші війська продовжують наступ, з боями відбито ще 60 населених пунктів… Також продовжується наступ на південно-захід від Чорткова. Оточено і знищено більше 16 тисяч солдат фашисьстких піхотних дивізій, 2 з половиню тисячі здалися в полон…»

Невтомний голос перевів дух і продовжував далі.

«До місцевих новин. Наше місто стрімко відновлюється після окупації. Розпочато відбудову молокозаводу. Військовою адміністрацією прийнята постанова про зміну назв вулиць, даних окупантами. Так, вулиці Гітлера буде повернуто назву ім. Карла Маркса, маршала Антонеску – Сталіна, Муссоліні – Августа Бебеля… Активістами уже розпочато роботу з демонтажу табличок на будівлях вищезазначених вулиць.»

Серед натовпу, який до цього часу слухав переважно мовчки, почулось невдоволене бурмотіння.

– Більше їм зайнятись нічим, ніж тим перейменуванням…  прошелестів беззубий колючий дідок.

– Ага, і не говоріть, - піддакнула тітка з синіми колами під очима. – Всі заводи в руїнах, жити нема де, а вони таблички зараз міняти будуть.

– От змінимо назви і заживемо одразу ж,  іронічно піддакнув тонкий голос з-за її спини.

– Неправильно це все товариші, некультурно,  заговорив іще один дід, з обвислою дряблою шкірою на обличчі і витеклим оком. – Як не як, це ж все-таки тепер наша історія…

Натовп хоч тихо, але схвально загомонів. Дід замовк, повагався якусь мить, і продовжив тихше:

– Я от ще що вам скажу, товариші… Цієї ночі хтось збив герб Рейху з нашого оперного театру!

Хтось здивовано видихнув.

– Вандали! – вигукнула із задніх рядів худюща жінка. Боязко озирнулась, наче ті вандали могли почути її і щось зауважити. Але всі навколо мовчали.

Час обіду добігав свого завершення. Скінчились і новини. Із радіо залунала «Вставай, страна огромная». Люди потихеньку виходили з-під навісу і розбрідались у свої убогі сховки. Ласкаве весняне сонце повертало на захід. Добігав кінця один із перших днів їхньої нової свободи.

Закарпаття і 19 котів, частина 4. Мукачеве/Мукачево

  • 14.02.16, 20:39

Починати розказувати про Мукачеве потрібно із замку Паланок. Як же без замку.

Ким і коли він заснований, достеменно невідомо, але в літописах середини XI ст. уже згадується як завершена будівля. А сьогодні ми можемо побачити цю майже тисячолітню красу в стані, близькому до ідеального. Так як здалеку я бачив замок лише з вікна маршрутки, спер загальний план із сайту podoroziaib.org.ua.


І далі вже мої фото зсередини. Із кріпосних стін відкриваються види на місто.


[ Читати і дивитись далі ]

Закарпаття і 19 котів, частина 3. Замки, палаци і всяке таке

  • 08.02.16, 21:57

Хоча почнеться ця подорож не з палацу і не з замку, а з монастиря. Монастир жіночий, знаходиться у селі Драчино, що одразу під Свалявою. Навпроти входу – досить популярний для цих країв пам’ятник Кирилу і Мефодію.


[ Читати і дивитись далі ]

Закарпаття і 19 котів, частина 2. Beregszasz

  • 04.02.16, 21:05

Місто Берегове чи не найбільше відоме своїми цілющими термальними водами, а от нормальної екскурсії туди не було. Ну а на біса мені якісь там термальні води, коли можна подивитись одне з найстаріших містечок України. Довелось імпровізувати і вкластись в обмежений проміжок часу. І перше, що я тут побачив, був веселий дорожній знак.


[ Читати і дивитись далі ]