Пісня Stefania (Kalush Orchestra) підкорила Apple Music

Станом на 18 травня 2022 року пісня Stefania від Kalush Orchestra з'явилась в чартах Apple Music багатьох країн. Звісно, в Україні ця пісня на першому місці. Ось перелік країн і місця в Apple Music, які пісня зайняла:

Україна: 1 
Фінляндія: 1 
Литва: 1 
Латвія: 1
Естонія: 1 
Молдова: 1
Швеція: 2 
Польща: 2 
Азербайджан: 2
Вірменія: 4
Мальта: 6
Чехія: 7 
Кіпр: 8
Словенія: 9   
Норвегія: 10 
Австрія: 14 
Нідерланди: 13 
Словаччина: 14 
Німеччина: 15 
Люксембург: 19
Швейцарія: 21
Румунія: 22
Болгарія: 24 
Греція: 34
Ірляндія: 38 
Бельгія: 38 
Таджикистан: 43
Італія: 47 
Португалія: 59 
Данія: 65
Угорщина: 77
Іспанія: 83 

Гадаю, нам варто слухати пісні тих країн, котрі також слухають нас.

Станом на 18 травня 2022 року на Московщині, у Франції, Великій Британії, Білорусі, Казахстані, Туреччині, Киргизстані, Туркменістані, Ізраїлі, Узбекистані пісня не потрапила у топ-100.   

Топ-100 таких країн, як Албанія, Ісляндія, Північна Македонія, Боснія і Герцоговина, Косово, Сакартвело, Хорватія, Чорногорія, Андорра, Ліхтенштейн, Сан-Маріно, Монако, Ватикан не представлені на Apple Music.

Ще цікавіші речі відбуваються в YouTube Charts та Spotify.

Мурали Запоріжжя, 2021. Барви південного міста

Щороку Запоріжжя стає більш барвистішим, привабливим та цікавішим. З'являється безліч нових місць, локацій, бібліотек, нової інфраструктури, а також стінописи нова прикраса міста. Цього літа я поїздив по місту і зібрав деякі з муралів, принаймні ті, інформацію про котрі зміг знайти в мережі. Деякі старші мурали по-трохи втрачають свою барвистість, тому їх варто побачити, зробити світлини та описи. Також для деяких муралів потрібен відповідний час для відвідування (зранку, після обіду, надвечір), адже залежить під яким кутом падатиме сонячне проміння на той чи інший стінопис, повністю або частково відтворюючи всі його барви. Запоріжжя вже має свою унікальну колекцію муралів, по яким можна робити екскурсії. І це далеко не повний перелік всіх муралів Запоріжжя. Наприклад, нещодавно з'явився ще один новий стінопис із зображенням сови. За найближчої нагоди доповнюватиму перелік та світлини муралів Запоріжжя. Всі світлини мої і зроблені на один старенький телефон. Спочатку йде опис, а потім світлина муралу.       

Мурал "Z-man" — міський супергерой Запоріжжя, вул. Олександрівська, 51/21. Це майдан Університетський. Стінопис краще відвідати після обіду, коли сонячне проміння відповідно освітлить його. Автор Георгій Бєляєв. Світлина зроблена 29 червня 2021 року.   



На будівлі Запорізького обласного театру ляльок на честь 100-річчя Української Революції зображено мурал "Українська революція 1917-2021. 100 років боротьби". Цей красивий мурал зображує різні покоління Українських захисників. Перший це образ козака, другий  полковник армії УНР Петро Болбочан (його дивізія в 1918 році провела успішний кримський похід і встановила в Севастополі прапор України), третій — боєць сучасної Української Армії, який протистоїть агресії Москви. Автор ескізу муралу  харківський художник родом із Запоріжжя Михайло Дьяченко. На муралі також зображений вираз Петра Болбочана: "З вірою твердою в конечну перемогу. Вперед, за Україну!". Образи козака, Петра Болбочана і сучасного воїна-захисника символізують спадкоємність української військової історії. Мурал розташований навпроти головного корпусу Національного університету «Запорізька політехніка». З цим навчальним закладом пов’язана постать Костя Пестушка – одного з отаманів Холодноярської Республіки, який свого часу навчався в цьому закладі. Джерело: Запорізька обласна державна адміністрація. Світлини зроблені 2 січня 2019 року.


Мурал з портретом піаніста, композитора, диригента, джазмена єврейського походження Олександра Цфасмана, пр. Соборний 52, фасад будинку Якова Лещинського. Олександр Цфасман народився в Запоріжжі, тодішньому Олександрівську. Автор стінопису — Олесандр Корбан. Світлина зроблена 8 липня 2021 року.



15-ти метровий мурал "Слон" з вухами-метеликами, вул. Глісерна, 18, що коло Дубового Гаю. Стінопис зображує слоненя, котре мріє бути метеликом. Ви спостерігатимете цей стінопис на боковій стіні 9-поверхового будинку, праворуч, коли їхатимете чи йтимете в сторону Запорізького річкового вокзалу вулицею Глісерною. На стінопис краще поглянути зранку, до обіду, коли його відповідно освітлює сонячне проміння. Художники — Владислав Коломійчук, Анна Саликова, Володимир Пастушак. Світлина зроблена 22 червня 2021 року.

    

Стінопис із зображенням Надії Савченко та надписом "Ще не вмерла України і слава, і воля" та особистим підписом Надії, вул. Сергія Серікова, 30. Відкриття муралу відбулось у червні 2016 року. Надія особисто відвідала церемонію. Біля свого зображення вона розписалася і залишила напис: “З Україною у серці, з вдячністю до вас”. Варто сказати, що цей стінопис зображений на цікавій будівлі млина Нібура, котрий теж варто відвідати за нагоди. Автори муралу — Юрій Мудрих, Антон Касьян. Світлина зроблена 18 червня 2021 року.



"Космічна музика, яка зрозуміла всім!" на фасаді дитячої музичної школи №8 у Космічному мікрорайоні, вул. Парамонова, 10А. На фасаді школи зображено «інопланетянина», який грає на музичному інструменті, навколо якого створюється Всесвіт. Автор — запорізький художник, дизайнер, скульптор Роман Халілов. Світлина зроблена 29 червня 2021 року. 



Мурал "Тато з донькою", вул. Новокузнецька, 18а, Південний мікрорайон, фасад школи № 103. Автор Олександр Корбан. Світлина зроблена 29 червня 2021 року.



Стінопис "Закохані", вул. Авраменка, 1а. Мурал з'явився ще 2014 року. Навіює чарівну атмосферу перебування на березі літнього моря при заході сонця. Авторами цього ніжного романтичного мурали є студенти Запорізької державної інженерної академії (ЗДІА). На жаль, на стінописі вже видніються знаки часу і невдовзі він потребуватиме перемальовування, адже варто зберегти таку красу в місті Запоріжжя. Світлина зроблена 30 червня 2021 року.  



Мурал "Янголи", пр. Соборний, 77. Трохи непомітний стінопис, прихований деревами на фасаді Запорізького центру науково-технічної і економічної інформації. Мурал створений ще у 2014 році. Своєрідний оберіг Запоріжжя. Автор ескізу — Світлана Стрінадкіна. Художники — Юлія Зінченко, Олексій Дрюченко. Світлина зроблена 29 червня 2021 року.



Мурал "Яків Новицький", пр. Соборний, 60. Стінопис зображує яскраве переплетіння деяких краєвидів та символів Запоріжжя — Січову церкву Покрови Пресвятої Богородиці на Хортиці, козацьку чайку, вежі на проспекті Соборному, фрагмент греблі Дніпрогесу та поличчя дослідника історії козацтва Якова Новицького. Автор стінопису — Михайло Тютюник. Світлина зроблена 8 липня 2021 року.



Мурал "Дівчина з пташкою", пр. Соборний, 150а, західний фасад будинку. Стінопис зображує величезне зображення профілю артистки Тоні Матвієнко та надпис "Все, що тобі потрібно це любов". Таке саме зображення прикрашає першу студійну платівку Тоні Матвієнко "Сміються, плачуть солов'ї". Цей мурал справді зробив Запоріжжя яскравішим, адже цей величезний стінопис неможливо не помітити, проїжджаючи проспектом Соборним. Автор — Микола Гончаров, художник — Олександр Шкаліков. Світлина зроблена 8 липня 2021 року.



Мурали Запорізького вищого професійного училища, вул. Заводська, 9. Досить маловідоме місце в Запоріжжі. Автор — ймовірно, студенти цього ж училища. Світлини зроблені 5 липня 2021 року.

 


Мурал на причілку ветеринарної клініки In Vet, вул. Нижньодніпровська, 6г. Дуже позитивний стінопис з багатьма щасливими тваринками. Світлина зроблена 7 липня 2021 року.



Мурал "Заплутана історія", вул. Історична, 45, бібліотека № 5. Дуже приємне місце в Заводському районі міста Запоріжжя. Автори — В’ячеслав Луніка, Анастасія Меркулова. Світлина зроблена 10 липня 2021 року.



Мурал "Образ України", Хортицький район, коло будинку культури "Хортицький" та бокових воріт церкви св. Миколая. Стінопис з поличчям дівчини виконаний в стилі петриківського розпису та прикрашає одну із трансформаторних будівель. Точної адреси немає, координати: 47.819994, 35.053214. Автор  Олександра Ганнич. Світлина зроблена 18 червня 2021 року.



Мурал "Водоспад"вул. Калнишевського, 8. Вигляд муралу трохи пошкоджений ізоляційними швами, але загалом вражає грандіозністю і показує, наскільки красивими можуть бути фасади багатоповерхових будинків. Автор  Володимир Пастушак. Світлини зроблені 18 та 22 червня 2021 року. 




Мурали в дворі будинку на вул. Рубана, 21. Цікаві стінописи із зображенням собаки, котрий грається з м'ячем, та лисом. Мурали зображені на трансформаторних будівлях і є цікавим помислом, як можна прикрасити кожен двір в Запоріжжі. Світлини зроблені 10 липня 2021 року.



Не мурали, але цікава мозаїка недалеко Запоріжжя по Нікопольському шосе в сторону Томаківки. Мозаїка прикрашає автобусну зупинку. Координати: 47.814631,34.861262. Мозаїка стара і варта збереження. Здається, про неї відсутня будь-яка інформація в мережі. Світлини зроблені 10 липня 2021 року. 





Досліджуйте свій рідкий край, діліться з іншими, навколо є дуже багато всього цікавого та незвіданого. Слава Україні! 

Допоможіть розшифрувати напис староукраїнською/руською

Настінний надпис у церкві св. Михаїла, с. Вівся

Зліва, здогадуюсь, написано: "Ся церкова зачата 1818". По правій стороні: "Оуконче(а)на [Оусвяче(а)на] року [?] 1870".

Я нічого не пропустив? Адже здається, що там ще є якісь літери після "року" і також не впевнений чи "Оуконче(а)на" чи все-таки "Оусвяче(а)на"? Дуже вдячний за допомогу!



Невідома Швеція. День 146. Останній день...

Сьогодні мій останній день побуту в Умео. Дивні відчуття. П'ять місяців в Швеції. Маленька частинка життя проведена в іншій країні. Коли сюди прибув, здавалося, що 5 місяців - це нескінченний час, все можна встигнути. Насправді - все завершується. І не потрібно себе обманювати, ніби-то в нас багато часу. Не варто зволікати. 

В Умео я багато встиг. Вчора востаннє прогулювався затишними вуличками міста. Ще стільки невідкритих місць, будинків, вуличок. Хто знає про містечко Умео? Хто щось чув про цю шведську провінцію? А тут активне життя. Може воно не кипить, як в світових столицях, але все ж є - красиві люди, задбані вулиці, гарна природа. Хочеться сюди обов'язково повернутися - походити містом, посидіти на березі озера, ще раз подивуватися красі північного сяйва та красі білих ночей. І в цьому то й річ. За короткий проміжок часу всі описані речі просто неможливо спостерігати. Північне сяйво - взимку - до квітня. Білі ночі з травня і північне сяйво вже не видно. Зате сонце встає після другої "ночі". 

Я сюди повернуся, але вже ніколи на такий довгий проміжок часу...


Невідома Швеція. День 100. Шведський квітень... Несподіванка!

Звісно, перебуваючи на півночі, потрібно бути готовим до затяжної зими, ну максимум до сильних заморозків аж до літа. Але я не очікував рясного снігопаду наприкінці квітня!!! І ще й такого, який бо затягнувся на три дні! Коли в наших широтах вже буяє природа - порозквітали квіти, трави налилися зеленню і середньодобова температура піднялася до 20 градусів, то важко повірити, що в квітні місяці (сама назва з віків доносить нам про основну рису цього місяця) на півночі Швеції все ще йдуть снігопади і жодних натяків на буяння природи. Яка ж все-таки різноманітна Матір-Земля! Ось, дивіться світлини - так продовжувалося три дні і лише через два тижні всередині травня ніби-то почалася весна. І це ще не крайня північ Швеції :)   

Невідома Швеція. День 93. Три місяці назад приїхав до Швеції...

Рівно три місяці назад в неділю прибув в Умео. Багато чого відбулося за цей час, але щоразу собі підтверджую наскільки швидко летить час і як його в мене мало... Сніг розтанув, щодня йде дощ. Квітень в Умео дуже невиразний місяць... Інколи з-за хмар з'являється Сонце. Взагалі світловий день значно збільшився і тепер навіть в квітні коло 21:00 далі видно... Чекаю травень... 
 

Невідома Швеція. День 89. Найяскравіше північне сяйво ever.

Коли вперше побачив на власні очі північне сяйво, одразу подумав що всі ті світлини з інтернету обов'язково оброблені - така краса просто не може існувати!Але цього разу зрозумів, наскільки північне сяйво може бути активним і величезним, всеосяжним, покриваючи, без перебільшень, пів неба. Це була чарівна ніч - було видно Щит Землі, який захищає нас від активного сонячного вітру... 


Невідома Швеція. День 63. Перший дощ.

Сьогодні випав перший дощ - 17 березня. Дуже було незвично відчути холодний дощ замість приємного і тихого снігу. Та все цей дощ був не на довго - одразу замерзав і тому сніг зберігся. Зима продовжується! 

Невідома Швеція. День 44.

Сьогодні 29 лютого. Сонце вже піднімається досить високо. Атмосфера ще не зовсім весняна, але вже зовсім не така, як була місяць тому - похмура, темна зима. Хоча й клімат тут помірно-континентальний, але все ж відчувається подих крижаної Арктики...

Невідома Швеція. День 35. Подорож на далеку Північ.


Сьогоднішній ранок 20 лютого 2016 року, шостак, - сонячний день, потяг мчить по узвищенню, так що внизу метрів 15-20 видно маленькі автомобілі та будинки. Поодинокі хмари зливаються з вершинами невисоких гір. Все повністю засніжене, але здається найбільше снігу було в Кіруні - найпівнічнішому місті Швеції, через яке я проїхав по дорозі в Норвегію. Зараз прямую до міста Нарвік...

Свою подорож почав спонтанно, вночі зі свого шведського містечка Умео, яке теж можна вважати північним містом, проте клімат тут ще помірний, я ж вирушив за полярне коло. На вокзал в Умео йшов пішки - це займає приблизно годину з мого гуртожитку. Вийшов опівночі і був на вокзалі вже перед першою годиною ночі. Мороз, сніг, тиша, ніч - все, що я люблю. Потяг прибув вчасно, я ввійшов до вагону, в якому всі тихо спали на сидячих місцях. Цей поїзд - Arctic Circle Train їде з самого півдня Швеції на північ Норвегії. Всю ніч я їхав до Кіруни - це напевно останнє велике місто (30 тис. мешканців) на півночі Швеції. На північ від Кіруни починаються невеличкі гори, хвойні ліси стають рідкими й зовсім зникають, натомість всюди розкидані кущі та чагарники, як в степу. 

Швеція завершується і починаються гори Норвегії - надзвичайні краєвиди, ріки, озера, замерзлі водоспади - навіть взимку під товщею снігу та льоду видно всю красу природи. В Норвегії напрочуд тепліше - температура коло нуля градусів, в той час як в Швеції мінус 15, 20. Ось такі перепади. Океан все-таки приносить досить тепла Норвегії навіть серед глибокої зими...

Сторінки:
1
2
3
4
5
6
7
8
10
попередня
наступна