хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Довго добиралися щось


США знищили «незнищенного» ватажка ІДІЛ аль-Багдаді. Що про нього відомо

Аль-Багдаді під час відеозвернення у квітні 2019 року

Автор: Анастасія Одінцова

У ніч на 27 жовтня США знищили ватажка Ісламської держави Абу Бакра аль-Багдаді. Раніше повідомлення про його вбивство з’являлися у ЗМІ не менше семи разів і весь час виявлялися помилковими.

За роки контролю терористами Ісламської держави частини територій Сирії та Іраку не раз з’являлися повідомлення про загибель аль-Багдаді, проте вони жодного разу не підтверджувалися.

Ліквідація аль-Багдаді
Ліквідацію аль-Багдаді підтвердив президент США Дональд Трапм. Він подякував Росії, Туреччині, Сирії, Іраку та курдам за участь у спецоперації.

Міністр оборони США Марк Еспер повідомив, що аль-Багдаді закликали здатися, але він «спустився під землю» і підірвав пояс шахіда. За словами Еспера, двоє американських військових в ході операції отримали «невеликі» травми, і вже повернулися до виконання службових обов’язків. Дональд Трамп також зазначив, що був поранений американський службовий собака.

Турецьке агентство Anadolu повідомило, що США задіяли в операції вісім вертольотів і два безпілотники, а на місці зруйнованого будинку в Ідлібі, у якому загинув аль-Багдаді, виявлені тіла семи людей — трьох чоловіків, трьох жінок і дитини. Джерело Reuters у Пентагоні повідомило, що серед вбитих, можливо, внаслідок вибуху пояса смертника, дві дружини аль-Багдаді.

Супутникове фото резиденції аль-Багдаді у Сирії, зроблене 28 вересня 2019 року, оприлюднене 27 жовтня 2019 року / Фото: Maxar Technologies / Handout via REUTERS
ЗМІ писали, що місце перебування аль-Багдаді вирахували завдяки допитам однієї із його дружин і кур'єра, які провели цього літа, а також помічника ватажка терористів Ісмаїла аль-Етаві. Останній розповів, що аль-Багдаді, щоб уникнути виявлення, іноді проводив важливі переговори зі своїми командирами у мікроавтобусах з овочами, які постійно пересувалися.

ЗМІ повідомили, що новим лідером терористів Ісламської держави став Абдулла Кардаш, відомий також як Хаджи Абдулла аль-Афар, якого аль-Багдаді призначив своїм наступником у серпні 2019 року.

Імена аль-Багдаді
Абу Бакр аль-Багдаді був відомий під кількома іменами. Серед них Абу Дуа (дуа в перекладі означає «благання», «заклики» або «молитви» — ред.), аль-Шабах (у перекладі «привид» — ред.), Амір аль-Му'мінін, халіф, шейх Багдаді та доктор Ібрагім Авад Ібрагім Алі аль-Бадрі аль-Самарраї.

У 2018 році Reuters повідомляло, що справжнє ім'я аль-Багдаді - Ібрагім аль-Самарраї. The Telegraph у 2014 році повідомляв, що під час народження його ім'я було Ібрагім Авад Ібрагім аль-Бадрі.

Вважається, що ватажок Ісламської держави взяв ім'я першого халіфа часів пророка Мухаммеда — Абу Бакра. Аль-Багдаді означає «родом з Багдада».

Дитинство та освіта
Аль-Багдаді імовірно народився у 1971 році в іракському місті Самарра і був третім з чотирьох синів у сім'ї. Його батько, шейх Аввад, брав активну участь у релігійному житті громади. Під його керівництвом аль-Багдаді навчав дітей Корану ще у підлітковому віці.

Батько та дід аль-Багдаді були фермерами. Один з дядьків служив у силах безпеки Саддама Хусейна, один із братів був офіцером іракської армії. Ще один брат аль-Багдаді, імовірно, загинув під час ірано-іракської війни або війни у Перській затоці, коли служив в іракських збройних силах.

Читайте також:Сім смертей аль Багдаді: всі повідомлення про ліквідацію ватажка ІДІЛ за останні три роки

Самого аль-Багдаді визнали непридатним для військової служби через короткозорість. Його шкільні оцінки не дозволили йому вступити у Багдадський університет, і він вчився в Ісламському університеті Багдада, тепер відомому як Іракський університет, де вивчав ісламське право та Коран.

У 2014 році аналітики американської та іракської розвідки заявили, що Аль-Багдаді має докторський ступінь з вивчення ісламу.

У коментарі The Telegraph у 2014 році люди, які знали аль-Багдаді замолоду, описують його як сором’язливого молодого чоловіка, який не справляв сильного враження, вивчав релігію та уникав насильства. Більше десяти років, до 2004 року, він жив у кімнаті, прибудованій до невеликої місцевої мечеті в бідному районі на західних околицях Багдада, де проживають як мусульмани-шиїти, так і суніти.

Ватажок Ісламської держави
Однозначної інформації про те, чи був аль-Багдаді ісламським революціонером під час правління Саддама Хуссейна немає. Можливо, він був священнослужителем мечеті під час введення в Ірак військ США і Великобританії у 2003 році.

Після цієї події він став одним із творців воєнізованого угрупування Джамаат Джаїш Ал аль-Сунна ва-ль-Джаммаа, у якому очолив комітет з шаріату. Потім це угруповання приєдналося до Шури Моджахедів (рада моджахедів — ред.), у ній аль-Багдаді теж очолив комітет з шаріату.

Після того, як Шуру Моджахедів перейменували на Ісламську державу Іраку у 2006 році, аль-Багдаді став головним спостерігачем шаріатського комітету цієї організації та членом її старшої консультативної ради.

Фото: Фото аль-Багдаді, зроблене американськими військовими у 2004 році в таборі Кемп Букка

На початку лютого 2004 року американські збройні сили в Іраку заарештували аль-Багдаді в будинку його друга. Після цього він потрапив до табору для інтернованих осіб Кемп Букка як «цивільний інтернований», і перебував там до грудня 2004 року. Деякі ЗМІ також повідомляли непідтверджену офіційно інформацію, що аль-Багдаді перебував у цьому таборі у 20052009 роках.

На той момент Ісламська держава Іраку була іракським підрозділом Аль-Каїди. У травні 2010 року Абу Бакр аль-Багдаді був оголошений лідером іракського угруповання після смерті попередника Абу Омара аль-Багдаді.

2 травня 2011 року в пакистанському місті Абботтабаді аль-Багдаді опублікував заяву, в якій вихваляв ліквідованого незадовго до цього Усаму бін Ладена і погрожував помститися.

У тому ж 2011 році Ісламська держава Іраку здійснила кілька терактів в Іраку.

Експансія в Сирію
8 квітня 2013 року аль-Багдаді оголосив про створення Ісламської держави Іраку і Леванту. Він заявив, що одне з угрупувань, яке вело громадянську війну в Сирії, — Фронт ан-Нусра — повинне до нього приєднатися.

Лідер Фронту ан-Нусра Абу Мохаммад аль-Джулані оскаржив цю заяву і звернувся до «еміра» Аль-Каїди Аймана аз-Завахірі. Останній виступив із заявою про те, що ІДІЛ слід скасувати і що Аль-Багдаді повинен обмежити свою діяльність.

Аль-Багдаді відмовився виконувати рішення аль-Завахірі і взяв під контроль 80% іноземних бойовиків Фронту ан-Нусра. Через це Аль-Каїда та ІДІЛ припинили відносини.

У січні 2014 року ІДІЛ витіснило залишки сил Фронту ан-Нусра з Ракки. Згідно з декількома західними джерелами, аль-Багдаді та ІДІЛ отримували приватне фінансування від громадян Саудівської Аравії та Катару.

29 червня 2014 року ІДІЛ оголосила про створення всесвітнього халіфату. Аль-Багдаді був названий його халіфом, який буде відомий як «халіф Ібрагім», а Ісламська держава Іраку і Леванту була перейменована на Ісламську державу.

Зруйнована мечеть в Мосулі, в якій аль-Багдаді оголосив про створення всесвітнього халіфату / Фото: REUTERS / Abdullah Rashid

Аль-Багдаді оголосив про «похід на Рим», тобто на країни Заходу, і закликав мусульман в усьому світі емігрувати в Ісламську державу.

Ісламська держава стала наймасштабнішою терористичною організацією у світі, яка відома своєю жорстокістю, масовими вбивствами, знищенням культурних цінностей, використанням для страт заручників дітей і терактами у великих містах по всьому світу.

За роки контролю терористами Ісламської держави частини територій Сирії і Іраку не раз з’являлися повідомлення про загибель аль-Багдаді, проте вони жодного разу не підтверджувалися.

У квітні 2019 року в Мережі з’явилося перше з 2014 року відеозвернення аль-Багдаді.

Він говорив про бої при Багузі - останньому оплоті ІД в Сирії і торкнувся теми серії терактів на Шрі-Ланці, в яких загинули понад 250 людей, відповідальність за які взяла на себе Ісламська держава.

Останній аудіозапис аль-Багдаді опублікував у вересні 2019 року. 27 жовтня 2019 року США офіційно заявили, що аль-Багдаді загинув під час спроби його захопити, підірвавши пояс смертника.

https://nv.ua/ukr/world/countries/likvidaciya-vatazhka-idil-al-bagdadi-video-novini-svitu-50050239.html

1

Коментарі