хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Зрада в Раді від Львівщини

Коаліційний саботаж: хто з львівських нардепів руйнує крихку політичну єдність в парламенті

Добігла кінця перша половина року роботи українського парламенту і так виглядає, що добігає кінець парламентської коаліції. Політичні фракції і політичні сили, які попри розбіжності особисті і політичні об’єдналися в єдину правлячу команду, все більше віддаляються від спільного знаменника. І все важче стає прийняти необхідні законодавчі зміни, яких від України вимагає європейське правове поле і зобов’язання перед країнами Заходу. А все тому, що надто великою є різниця між тим, чим «годують» парламентарі свій електорат з новин і тим, як насправді дбають про людей через голосування за важливі закони.

парламент

«Львівський портал» вже опублікував першу частину статті, в якій на основі офіційних даних дослідив реальну ефективність роботи народних депутатів з Львівщини. Результати вразили читачів: ті нардепи, які найбільше говорять про роботу – показали найменшу результативність. Як висновок, на телевізійні камери «працюють» добре, а своїми прямими обов’язками не займаються.

Ми продовжили відслідковувати діяльність народних депутатів, які увійшли до Міжфракційного депутатського об’єднання «Львівщина» і тим самим задекларували готовність відстоювати інтереси нашого регіону та держави загалом. Майже всі вони є представниками коаліції ( крім Тараса Козака і самовисуванця Володимира Парасюка). Та чим ближче до виборів, тим більше складається враження, що значна частина депутатського корпусу «не доросла» до усвідомлення проблем країни. Результативність роботи окремих «групок» депутатів є дуже проблематичною, значна частина парламентарів налаштована на ухвалення лише популістських законів. Натомість, членам коаліції все важче дійти згоди щодо голосування за важливі пакети законопроектів. Коаліції все важче виконувати обіцянки дані в коаліційній угоді.

Ми проаналізували поіменні голосування львівських нардепів за законодавчі ініціативи президента (всього – 24, без постанов) та законодавчі ініціативи уряду (всього – 25, без постанов) за період 1 сесії 8-го скликання.

Найширшу підтримку серед народних депутатів з Львівщини президентські ініціативи отримали від представників «Народного фронту» – 88,8% підтримки. В той час як львівські представники президента від БПП президентські ініціативи підтримали на 82,4%. Найменшу підтримку ініціативам президента надали члени коаліції – представники від «Самопомочі» – 73,8%.

таблиця-1

Зокрема, серед президентський законодавчих ініціатив були важливі зміни до Закону, який дозволить Львівській області відновлювати дороги за кошти від митниці( йдеться про законопроект №2315 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення»). Цей закон мав би консолідувати львівських парламентарів, але його не всі підтримали.

До одних із найважливіших можна віднести також пакет антикомуністичних законів (пакет декомунізації), який дозволяє засудити нацистські режими, зупинити радянську пропаганду, очистити мапу країни від радянських назв. І пропри популістські фрази, що Львів – це серце боротьби з «совком», саме львівська «Самопоміч» не змогла бути одностайною в цьому питанні. Як і БПП, де Дмитро Добродомов не проголосував за розсекречування архівів КГБ.

Також попри закладену в коаліційну угоду обіцянки провести місцеві вибори за новим законом, як бачимо саме пропрезидентська частина нардепів зі Львова слова не дотримала.

Не можемо не згадати і про найважливіше – зміни до бюджету України, в яких йшлося про значну підтримку нашого війська. Законодавча норма передбачала перегляд бюджетних видатків в 4-му кварталі на користь фінансування оборонного сектору, а саме: матеріально-технічного забезпечення та харчування солдатів. І знову львівські депутати від БПП не змогли зібратися, щоб армія не голодувала і була технічно забезпеченою.

Щодо голосувань за урядові законодавчі ініціативи, які ухвалювали в контексті проведення реформ, важливі для виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, отримання фінансової допомоги для України від міжнародних фінансових організацій. Відтак ініціативи Уряду найбільше серед нардепів Львівщини підтримали представники «Народного фронту» – 89,3%. Представники «Самопомочі» дали 68,4% підтримки ініціативам уряд. Найменше БПП – 61,3%.

таблиця-2

Як бачимо, неконсолідована робота в парламенті навіть невеликої групи львівських нардепів (і всі вони члени коаліції) призводить до того, що для прийняття вкрай важливих законів, які дадуть старт реформам в Україні, збережуть підтримку Європи та убезпечать від фінансової кризи, набрати необхідну кількість голосів – вкрай важко.

Нагадаємо, що у Верховній раді Львівська область представлена 35 народними депутатами (списочники та мажоритарники). Від «Блоку Петра Порошенка»: Антонищак Андрій, Батенко Тарас, Гринів Ігор, Дубневич Богдан, Дубневич Ярослав, Кіт Андрій, Кубів Степан, Лопушанський Андрій, Матківський Богдан, Мацола Роман, Мусій Олег, Юринець Оксана, Добродомов Дмитро (лише нещодавно вийшов з фракції). Від «Народного фронту»: Васюник Ігор, Величкович Микола, Бондар Михайло, Гриневич Лілія, Кадикало Микола, Кацер-Бучковська Наталя, Княжицький Микола, Левус Андрій, Парубій Андрій, Хміль Михайло. Від «Самопомочі»: Березюк Олег, Гопко Ганна, Єднак Остап, Кіраль Сергій, Костенко Павло, Лаврик Олег, Підлісецький Лев, Подоляк Ірина, Сидорович Руслан, Скрипник Олексій. Від «Радикальної партії» – Шухевич Юрій-Богдан. І лише один нардеп від Львівщини Володимир Парасюк, який показав найнижчі показники результативності роботи в парламенті, – позафракційний і не входить в коаліцію.

Нагадаємо, що Львівський портал провів моніторинг діяльності народних депутатів, які увійшли до Міжфракційного депутатського об’єднання «Львівщина». Результати ефективності роботи окремих депутатів можна почитати у першому дослідженні «Хто з львівських нардепів не відпрацьовує своєї зарплати».

5

Коментарі

113.08.15, 20:19

Ще б графік відвідувань засідань! А,за прогули позбавляти мандата!

    214.08.15, 09:05

    Як міг Добродомов голосувати за розсекречення архівів КГБ, коли сам був їхнім стукачем...

      314.08.15, 09:38Відповідь на 2 від ЧарКес

      а як він у той вр опинився?