Про співтовариство

Національний музей народної архітектури і побуту України, с. Пирогів
Вид:
короткий
повний

Пирогово

Народне дійство "Мистецька Хмельниччина презентує"

Щороку багато українців вирушає у мандри світом, аби побачити щось нове. Але не кожен знає, які неповторні скарби ховає наша рідна земля. Для того, щоб познайомити з найкращими туристичними маршрутами, щоб відкрити справжні перлини України, кращі музейні збірки, творчість співочих колективів та народних майстрів різних регіонів нашої держави, Національний музей народної архітектури та побуту України разом з обласними управліннями культури та туризму розпочинає серію культурно-просвітницьких заходів.

18-19 травня 2013 року в НМНАПУ відбудеться народне дійство «Мистецька Хмельниччина презентує».У святі візьмуть участь понад 350 аматорів та професійних виконавців. Митці покажуть найдавніші подільські обряди: «Закликання весни», «Зелена неділя», «Івана Купала», «Подільські посиденьки», а також у програмі танці та жарти. Державний академічний ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля» - гордість краю – також візьме участь у святі.

Відбудеться виставка  робіт кращих майстрів декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва Хмельниччини.

Окрасою краю є фортеці та маєтки, надзвичайно цінні у історичному та пізнавальному аспектах  музеї Хмельниччини. Біля оглядових стендів можна буде побачити фото та  отримати інформацію щодо подорожей та екскурсій.

Хмельниччина знайомить українців та гостей нашої держави з непересічними історичними цінностями та культурою рідної землі і запрошує у подорож.

Завітайте у Національний музей народної архітектури та побуту України

18-19 травня з 13:00 до 17:00 та відкрийте для себе знайому і незнайому Батьківщину. 

Їхати до Музею від м. «Виставковий центр» тролейбусом №11 або маршрутним таксі №172, 156.

Телефон: 526 57 87

 

Свято Теплого Олекси у Національному музеї народної архітектури

За українським обрядовим календарем 30 березня – свято Теплого Олекси.


«Олексій, чоловік Божий, зиму нанівець зводить», – говорили у давнину.
Це день, коли весна остаточно перемагає зиму
, а  пасічники дістають свої вулики і випускають бджіл.

 

Національний музей народної архітектури та побуту запрошує гостей на свято Теплого Олекси, який відбудеться  у суботу, 30 березня 2013 року на Співочому полі музею.

Під час свята відвідувачам музею  представлять театралізоване дійство «Весняна казка степового Приазов’я», під час якої покажуть, як зустрічають весну народи українського Приазов’я: німці, татари, поляки, євреї, росіяни, які знайшли свою нову батьківщину у степах України.

Представлять програму аматорські  колективи з столиці черешневого краю - сонячного  Мелітополя.

Також на святі будуть виступати народні колективи з весняною концертною програмою.

Розважальна частина з 12-00 до 16:00.

Гостей музею на Співочому полі чекають різноманітні народні забави: змагання на колоді, катання на конях, перетягування канату, при наявності снігу  - катання на санях та ослоні, та інші конкурси та забави.

Під час свята відбудеться ярмарок народних майстрів та пасічників, а  гості свята відвідають народні страви.

Запрошуємо на свято Теплого Олекси!

Проведемо зиму остаточно!

Їхати від М «Виставковий центр» маршрутками №156, №172 і тролейбусом №11. 

ВАРТІСТЬ ВХІДНОГО КВИТКА :     ДОРОРСЛИМ - 30 ГР.,  ДІТЯМ ТА, СТУДЕНТАМ - 15 ГР.
ДОВІДКИ ПО ТЕЛЕФОНУ:  526- 25-27 – ПРИЙМАЛЬНЯ, 526- 24-16 - ЕКСКУРСБЮРО
 

13 січня відбудеться свято Маланки в Пирогово

 Свято розпочнеться 13 січня о 12:0013 січня о 12 годині у Національному музеї народної архітектури та побуту України на експозиції Середня Наддніпрянщина відбудеться свято Колядки. Щедрівки. Маланки.
Біля селянських садиб ХУІІІ та ХІХ століття будуть відтворені обряди колядування, щедрування, Маланки фольклорними колективами з Київщини: Веселі Українці, «Малиновий дзвін с. Іванковичі, Діброва с. Гребінки Васильківського району, Калина с. Княжичі Броварського району.
На сценічній площадці музею колядки та щедрівки виконають столичні фольклорні колективи, до яких приєднаються гурти з Київщини. Українські сільські танці відтворить етнографічний танцювальний гурт музею Дам лиха закаблукам!.
У програмі свята також змагання серед відвідувачів музею на краще виконання колядки або щедрівки, майстер-клас з народного танцю та обрання кращої танцювальної пари, обряди ворожіння дівчат.
Цього ж дня відбудеться фінал Всеукраїнського дитячого конкурсу різдвяних зірок, оголошеного музеєм та будуть визначені переможці. Зірки, виготовлені його учасниками виставлені у школі початку ХХ століття
с. Лоташеве Черкаської області. Там також експонується Різдвяна атрибутика, виготовлена майстром В.Шагалом
Під час свята горітиме вогнище, біля якого відвідувачі музею зможуть зігрітися.
 Нас всіх ласкаво запрошують!

Як будемо проводити святкові дні та канікули

  • 03.01.13, 18:39

Колектив Національного музею народної архітектури та побуту вітаєвсіх друзів з Новорічними святами!

Хай Новий Рік, РіздвоХристове
Вам подарують дні казкові,
Мов чистий сніг, що землю гріє
Хай зігріває Вас надія.

Мизапрошуємо Вас в ці зимові канікули відвідати українську оазу - музей уПирогові, де вас чекають приємні сюрпризи.


СвятоМиколая закінчилося, але святий не зник, а оселився у музеї - в старовиннійхаті з села Каратуль, де він облаштував свою зимову резиденцію.
З третього до тринадцятого січня 2013 року з 11:00 до 15:00 він з радістю чекаєв гості маленьких відвідувачів.
Кожна дитина отримає можливість поспілкуватися з добрим Миколаєм, поділитися зним своїми секретами та отримати відповіді на всі свої запитання!
Помічники Святого Миколая допоможуть діткам своїми руками створити різдвяніприкраси.

У приміщенні школи с.Лоташовепротягом всіх різдвяних свят відкрита виставка старовинних та сучасних різдвяних зірок.
Запрошуємо вас прийняти участь у виборі переможців конкурсу Різдвяних зірок.Фінал -13 січня 2013 року.


13 січня святкуємоМаланку!

13 січня 2013 о 10:00 в церкві Архистратига Михаїла відбудеться Церковнаслужба, саме ж святкування розпочнеться о 12:00.
Ви зможете долучитися до новорічних та різдвяних обрядів, потрапити на фіналконкурсу Різдвяних зірок.
На невеликому Різдвяному ярмарку українські пасічники пригостять вас смачниммедом і медовуху, а ви маєте можливість пройти майстер-класи з виготовленняріздвяних прикрас.

І на останок - свято Водохрещі,яким закінчуються Різдвяні святки.

В 10:00 у старовинній церкві Архистратига Михаїла відбудеться літургіяосвячення води на церковному подвір'ї.

Не пропустіть можливістьповернутися в казкове дитинство!

Відірвіться від телевізорівта моніторів, пориньте у чудову зимову казку в музеї у Пирогові!  

smile

Свято Покрови на експозиції «Закарпаття» 14.10.201

  • 10.10.12, 21:06

Свято Покрови Пречистої Діви Марії належить до найбільш пошанованого осіннього свята в честь Богородиці.

Воно встановлено в пам'ять чудесного врятування м. Царгороду в Греції від нападу сарацинів. Подібне сталось теж і в нашій історії, коли Пречиста Діва врятувала славний Почаївський монастир від нападу турків.

Запорізькі козаки, йдучи в похід, брали з собою ікону Божої Матері, яку вважали своєю заступницею. Церква Святої Покрови була головним храмом запорізьких козаків. 1775 p., йдучи за Дунай, козаки взяли з собою образ Пресвятої Покрови, яку дуже шанували.

Українська Повстанська Армія вважала Матір Божу своєю покровителькою і тому щорічно врочисто відзначала це свято.

На честь свята Покрови в Україні засновано чимало містечок, сіл і хуторів. У багатьох селах і містах на її честь будували і освячували церкви.

До Національного музею народної архітектури та побуту України в 1974 році була перевезена церква Покрови із с. Канори Міжгірського р-ну Закарпатської обл. Вона була побудована в 1792 році в с. Плоскому (тепер Свалявський р-н Закарпатської обл.), належить до лемківського типу церков, і є традиційним зразком народної монументальної архітектури, розповсюдженої на Закарпатті у XVIII ст.

Згідно традиції, в Музеї щороку 14 жовтня відбувається свято Покрови, яке розпочинається із святкової літургії, обходу церкви з хоругвами та водосвяттям.

Церкву на храмове свято прикрашають смерековими "китицями", гірляндами, вінками, хрестами, рушниками, стрічками та розмальованими свічками "трійцями".

Після служби Божої розпочинаються виступи фольклорних колективів. Згідно традиції храмові виступи розпочинають лірники та кобзарі. У їх виконанні звучать псалми, канти на честь Богородиці. Святковий настрій створюють, співаючи народні пісні, знамениті фольклорні гурти: "Лемки Києва" та «Червона калина» із с. Сімерки Закарпатської обл.та  колективи з Київа.

Храмові традиції на Закарпатті багаті і своєрідні. На храмове свято під церквою Покрови відбувається святковий "кермаш" - ярмарок. У Музеї під церквою Покрови можна придбати вироби народних майстрів: обрядове печиво "медівники", рушники, ікони та знамениті закарпатські мальовані свічки. На Закарпатті побутує і досі промисел - свічникарство. Місцеві свічкарі відливають церковні і храмові свічки прикрашаючи їх розписом. Особливо вражають вишуканою формою свічки "трійці", які виготовляють за особливою технологією.

Храмове печиво буде представлено на виставці «Празниковий медівник»: О. Білоус, Л. Прончук, Г. Бут, Грибан С.

Відкриття виставки «Свічка» студії іконографії Центру досліджень української сакральної культури Національного університету «Києво-Могилянська академія»(покровська ікона, весільні ікони, «парка»).

Відкриття персональної виставки ікони на склі Даниша В.С. «О радуйся,Маріє». На Закарпатті до 50-х рр. хх ст. побутував промисел-малювання ікон на склі. У селах Тюшка, Річка, Розтока Міжгірського р-ну Закарпатської обл. працювали народні майстри, які малювали ікони та малюнки на побутові теми. Народні картинки на склі відтворювали сюжети  за народними піснями: «Несе Галя воду», «Ой під вишнею, під черешнею», та малюнки на яких зображували церкви, каплиці, хрести, гірські пейзажі із постатями закарпатців у гуні.

Відкриття персональної виставки Рущак О. «Кукурудзяне диво» на садибі із с. Теребля закарпатської обл.(показ промислу плетіння з кукурудзяних шульок).

Святкування продовжується на виставці-ярмарку, у спілкуванні з народними майстрами, на майстер-класах з виготовлення народної закарпатської іграшки, кераміки, лозоплетіння та народними забавами у виконанні Закарпатського, Львівського, Івано-Франківського, Лемківського земляцтв, а також спілок молоді (СУМ), Пласту та дитячого фольклорно-етнографічного театру "Левенятко" Львівського земляцтва.

Таким чином, у проведенні свята Покрови відвідувачі можуть долучитися до звичаїв і традиції, характерних для проведення храмового свята на Закарпатті, глибше пізнати особливості народної культури цього краю.

У ці чудові осінні дні Ви зможете гарно відпочити у Музеї, на фоні мальовничих краєвидів.
Їхати тролейбусом № 11 від ст. м. «Виставковий центр», маршрутними таксі №№ 172, 156, 56-к.

 

 

Дні українських солодощів в Пирогові

14-15 липня 2012 р.
ДНІ УКРАЇНСЬКИХ СОЛОДОЩІВ
у Національному музеї народної архітектури та побуту України

З давніх-давен українські традиційні солодощі славились своїм надзвичайним смаком і секрети їх виготовлення передавалися від покоління до покоління. І жодне свято без них не обходилось.
Завітайте до нас на свято і ви матимете унікальний шанс скуштувати справжні українські солодощі, виготовлені за стародавніми рецептами, і поринути у таїнство їх виготовлення.
В програмі свята на Вас чекатимуть:
-    солодкі страви провідних українських ресторанів;
-    українські прохолодні напої;
-    народні конкурси та забави зі смачними призами;
-    чарівна українська музика: від  народних мотивів до сучасного етно-джазу;
-    танці під відкритим небом.

Також на території музею Ви матимете можливість отримати море задоволення від прогулянки на конях та стрільби з луку, Ваші діти зможуть розважитись на спеціально обладнаному дитячому майданчику із гойдалками та козацькою чайкою.

Спеціально для гостей свята роботу музею буде подовжено.

Час роботи каси:
14 липня – з 10.00 до 20.00,
15 липня – з 10.00 до 19.00.

Вхід в музей: 30 грн. (для студентів діють знижки).

Спеціальний гість свята: музичний гурт «Strikha-Project»

Пориньте у світ насолоди разом з нами!

Вишивальниці, ткалі та козаки запрошують до Нацмузею в Пирогові

9 – 10 червня 2012 р. в Національному музеї народної архітектури та побуту України відбудеться два свята: «День ткалі та вишивальниці»  і фестиваль козацької пісні та мистецтв «Козацькі клейноди».

 

«ДЕНЬ ТКАЛІ ТА ВИШИВАЛЬНИЦЬ» в  експозиції "Середня Наддніпрянщина".

 

У святі візьмуть участь народні майстри, художники, художньо-промислові об’єднання, що працюють у галузі традиційного українського ткацтва і вишивки. Відвідувачі побачать   різноманітні побутові вироби, предмети одягу, оздоблені рукотворними орнаментами.

 

9 червня працюватиме ручний ткацький верстат, де всі бажаючі зможуть спробувати себе в ролі ткачів.

 

10 червня в приміщенні церковно-парафіальної школи «Середньої Наддніпрянщині»  відбудеться семінарське заняття на тему "Символіка української орнаментики".

 

Сторінки:
1
3
4
попередня
наступна