Найцікавіші факти про каштан.
Каштан
(лат. Castanea) – рід з дев’яти видів дерев і кущів сімейства букових
(Fagaceae). Каштани поширені у природі в теплих помірних областях
Північної півкулі.
Назва
також відноситься до плодів (горіхів), які дає це дерево. Здебільшого,
це великі дерева, що досягають 20–40 метрів у висоту, але деякі види
менші, часто кущисті. Всі вони листопадні.
У каштанах
мало жиру, багато вітаміну С, фосфору, калію та інших мікроелементів.
До того ж, в міститься вдвічі більше крохмалю, ніж у картоплі, що робить
їх однією з найважливіших харчових культур у Японії, Китаї та Південній
Європі.
Кінський каштан.
Більш звичний нам “несправжній” кінський каштан, представник іншого роду.
Польща, ботанічний сад Вроцлавського університету.
Каштан
європейський (інші назви: їстівний, солодкий, благородний, справжній)
найбільше поширений у Південній Європі, від Іспанії та Франції через
Італію, далі через Балканський півострів і Малу Азію, до Каспійського
моря.
Інші
види ростуть в Азії, Північній Америці та Північно-Західній Африці, і
серед них найбільш відомі каштан американський (C. dentata), каштан
китайський (C. mollissima) і каштан японський (C. crenata).
Ці
дерева належать до того ж сімейства, що й дуб і бук. Незважаючи на
схожість плодів, каштан не пов’язаний з кінським каштаном
(гіркокаштаном), який належить до роду Aesculus. До того ж, його плоди є
помірно отруйними для людей.
Цікаві факти про каштани:
•
У Женеві (Швейцарія) вже 2 століття існує традиція спеціальним указом
оголошувати настання весни тоді, коли розпускається перший листок на
«офіційному каштані», що зростає під вікнами будівлі уряду кантону. За
статистикою, найчастіше весна оголошувалась у березні, хоча нерідко й
раніше, а у 2002 році каштан і зовсім розпустився 29 грудня.
Найпарадоксальнішим роком був 2006-й: спочатку весну оголосили у
березні, а потім ще раз у жовтні, бо дерево несподівано зацвіло знову.
•
У 1960-х гербом Києва став кінський каштан – через те, що був приємний
на вигляд, а його листя та квітка мали чітко впорядковану форму. Однак
цей вид, як вже було сказано вище, відноситься до іншого роду і не має
нічого спільного зі «справжніми» каштанами.
• На Сицилії (Італія) росте найстаріше та найтовще каштанове дерево у світі.
Цей
каштан занесений до Книги рекордів Гіннеса як дерево зі стовбуром
найбільшого обхвату. При вимірюваннях ще у 1780 (!) році окружність його
стовбура досягала 57,9 метрів. Втім, над землею цей каштан поділяється
на кілька стовбурів, однак у них спільний корінь.
Його
вік, за різними оцінками, становить від 2000 до 4000 років. Це дерево
навіть має власне ім’я – «Каштан сотні коней» (італ. Castagno dei Cento
Cavalli).
•
Каштан – це єдиний горіх з вітаміном С. До того ж, це єдиний
низькокалорійний горіх: на 30 грамів запеченого або сушеного каштану
припадає 1 грам жиру та приблизно 70 ккалорій.
•
Що цікаво, павуки ніколи не плетуть павутиння в будівлях із деревини
каштана. Ось чому так багато європейських замків було збудовано з
використанням каштанових балок.
• Як у випадку з попкорном, усередині шкаралупи каштана міститься волога.
Коли
він нагрівається, ця волога може з силою розірвати шкаралупу (що
відбувається з характерним звуком), тому завжди потрібно надрізати
шкаралупу каштана, щоб виходила пара, інакше станеться маленький вибух.
•
Горіхи каштану багаті на вуглеводи і швидше нагадують картоплю, ніж
інші горіхи. Через високий вміст крохмалю, каштани ідеально підходять
для перемелювання в поживне борошно.
• Плоди каштана використовувалися в харчуванні людини з давніх часів.
Каштани їдять смаженими, вареними або перемелюють на борошно, з якого готують хліб, тістечка, млинці, макарони.
Однак не всі каштани їстівні.
• Каштанові дерева можуть жити до 500 років і навіть довше.
Вони існували з доісторичних часів.
Ще за кілька століть до нової ери римляни активно вирощували каштани і перемелювали горіхи на борошно для випікання хліба.
•
Каштани називали «рисом, що росте на деревах» з тих пір, як у них
поживні властивості виявлялися надзвичайно схожими на коричневий рис.
• Китайці з’їдають близько 40% усіх каштанів у світі. Вони запікають їх у гарячому піску, гасять і готують у супах.
• У Франції на Різдво та Новий рік подають спеціальне частування – зацукровані каштани, які називаються «marron glace».
•
Якщо ми звикли готувати на Великдень паски та фарбовані курячі яйця, то
мешканці острова Корсика (Франція) освячують у церкві каштани.
• З листя і шкірки плодів цього дерева виготовляють шампунь. А в Італії з деревини каштана також роблять бочки.
•
У народній медицині відвар із сухих каштанів використовують для
лікування застуди, проносу та як сечогінний засіб при набряках.
Горіхи
заливають водою в пропорції 1 до 10-ти і кип’ятять півгодини, дають
охолонути рідини і проціджують. Приймають по 2 столові ложки 3-5 разів
на день.
Коментарі
Logic_man
123.07.24, 19:12
NoTaRь
223.07.24, 20:38
Марон гляссе один з найсмачніших десертів, хоча він дещо приторний
NoTaRь
323.07.24, 20:43
З лози каштану роблять дуже міцні кошики, які слугують набагато довше вербових. В Європі є кошики для банок з закрутками, у вигляді воронки, у них заходить дуже багато і такий кошик витримує дуже велику вагу
NoTaRь
423.07.24, 20:45
Каштани при смаженні все одно розриваються, є якісь секрети щоб вони пеклися цілими
nebosklon
524.07.24, 08:38
Цікаво
Кислица
624.07.24, 12:53
Голубка
724.07.24, 15:47Відповідь на 1 від Logic_man
Дякую
Голубка
824.07.24, 15:47Відповідь на 2 від NoTaRь
Голубка
924.07.24, 15:48Відповідь на 3 від NoTaRь
Супер
Голубка
1024.07.24, 15:49Відповідь на 4 від NoTaRь
Так, скрети і навички звісно ж є..