Надмірне
вживання мускатного горіха досить небезпечне, але, якщо використовувати
його розумно, він перетворюється на корисний та цінний продукт.
-З
давніх-давен мускатний горіх застосовувався в лікувальних цілях. У
багатьох народів було прийнято давати ліки із вмістом мускатного горіха
людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту.
Використовувався він також як заспокійливий і зігрівальний засіб.
Користь та шкода мускатного горіха для здоров’я
-Багатий
хімічний склад мускатного горіха робить його одночасно дуже корисним та
досить небезпечним продуктом. Однак якщо вживати його в міру (як і
більшість прянощів), можна не побоюватися неприємних побічних ефектів,
природно зміцнюючи своє здоров’я.
Сьогодні існує кілька науково доведених переваг вживання мускатного горіха в їжу.
-Антиоксидантний захист
Мускатний
горіх містить безліч антиоксидантів, включаючи рослинні фенілпропаноїди
та терпени, протокатехінову, ферулову та кавову кислоти. У сумі вони
допомагають запобігти пошкодженню клітин, а отже, можуть захистити від
хронічних захворювань та передчасного старіння.
-Протизапальні властивості
Мускатний
горіх багатий на сполуки, які називають монотерпенами. Їхня принадність
для нас полягає в тому, що вони можуть допомогти зменшити запальні
процеси в тілі та полегшити симптоми багатьох захворювань, пов’язаних із
цим явищем.
-Антибактеріальні властивості
Ряд
досліджень доводить, що вживання мускатного горіха допомагає у боротьбі
з хвороботворними бактеріями, включаючи кишкову паличку.
А
в нетрадиційній медицині мускатний горіх завжди вважався вірним засобом
для лікування зубного болю, нервових розладів, проблем із травленням та
потенцією. Додаючи його в невеликих пропорціях у свої ліки, в давнину
лікарі застосовували мускатний горіх для очищення організму, зігрівання в
холодну погоду і… як антидепресант!
Скільки мускатного горіха можна з’їсти, щоб доза була безпечною ? Незважаючи
на безліч корисних властивостей, мускатний горіх не та пряність, якою
варто захоплюватися, вживаючи її без міри. Це пов’язано з тим, що він
містить дві непрості сполуки – міристицин та сафрол, які у високих дозах
можуть спричинити порушення координації та галюциногенний ефект. На
додаток до зміненої свідомості ви можете отримати такі симптоми
отруєння, як прискорене серцебиття, нудота, дезорієнтація, блювання та
збудження. Безпечною вважається доза не більше 3 грамів на добу!
Светлана Назирова
Коментарі
Logic_man
110.07.24, 22:11
nebosklon
211.07.24, 05:31
Голубка
311.07.24, 12:40Відповідь на 1 від Logic_man
Дякую
Nikolka
411.07.24, 21:27Відповідь на 3 від Голубка
Дякую за цінну інформацію!
NoTaRь
511.07.24, 21:29
В середньовіччі мускатний горіх був найдорожчою прянощю, дорожчими були тільки ліки на типу алое, сабура чи амбри. Експедиція Магеллана окупила себе в десятки разів завдяки вантажу мускатника на борту ( останньому з 5 , хто добрався до Європи)
NoTaRь
611.07.24, 22:02
В оригіналі мускатник , чорний перець, кориця і ще декілька забутих пряних рослин росли на Молукських островах, загубленому архіпелазі Індонезії, далеко від цивілізацій. Як їх знайшли китайці, а потім голандці, дотепер не дуже зрозуміло, тим більше продукт швидко псувався у тропічному кліматі. За шлях від островів до Європи ціна зростала у десятки разів
Vivyenn
711.07.24, 22:57
Три грами це скільки? На прикладі чайної ложки скажи.
Кислица
812.07.24, 11:32
Голубка
912.07.24, 11:37Відповідь на 7 від Vivyenn
Одна столова ложка -30 г,одна! чайна ложка- 15 г,
Думаю , що 3 г- на кінчику чайної ложки , десь 5-та частина чайної ложки, без гірки мабуть так...
Може хтось знає більш точно...
Голубка
1012.07.24, 11:38Відповідь на 5 від NoTaRь
Дякую за інформацію - цікаво...