Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Народ, чоловіки якого ховають обличчя..

 Про туарегів — народ, чоловіки якого ховають обличчя, а у разі розлучення залишають собі лише верблюда...

Якщо при згадці виразу «народ пустелі» у вашій фантазії відразу виникають люди в синіх шатах, то ви уявляєте північноафриканських туарегів. Особливості їхнього життєвого устрою настільки не вписуються у звичні нам рамки, що ми просто не могли залишити без уваги цей загадковий народ.




  • Туареги – велика етнічна група берберів, яка не має власної території. Вони мешкають на території кількох країн Північної Африки, включаючи Малі та Алжир, а також у пустелі Сахара.
  • Вони вважаються дуже відважними людьми, оскільки не бояться природних катаклізмів. На їх честь навіть назвали позашляховик — Volkswagen Touareg.
  • А ось пов’язка на голові у чоловіків-туарегів надихнула на створення логотипу ралі-рейду «Дакар». 



  • Туареги зазвичай носять одяг кольору індиго. У зв’язку з тим, що тканина трохи забарвлює шкіру, їх називають «синіми людьми».
  • Чоловік одягає хустку, коли йому виповнюється 18 років. Перше вбрання відзначають спеціальним ритуалом, який проводить мурабіт – ісламський святий. Він накидає вуаль на голову парубка і зачитує кілька віршів з Корану. Вуаль туарега символізує мужність та шанування предків.
  • Жінки-туареги мають багато свобод та переваг. На відміну від представниць своєї статі в інших ісламських громадах вони не закривають обличчя на публіці.



  • Щоб завоювати увагу прекрасної дами, чоловік має посилати їй вірші. Він може годинами підбирати найпоетичніші слова, сподіваючись підкорити кохану.
  • Перед тим, як вийти заміж, дівчина може проводити час з різними чоловіками, якщо вона того хоче. Це не ганиться суспільством.
  • Весілля туареги проводять, як правило, у сезони дощів. Нареченій натирають волосся чорним піском і заплітають його. Потім вбрана дівчина та її родичі сідають на ослів чи верблюдів та їдуть до табору нареченого. Чоловік, у свою чергу, в день святкування обов’язково фарбує стопи хною, що символізує родючість і уберігає від злих духів.
  • Коли весільний бенкет добігає кінця, молодята вирушають у табір нареченої на рік. У цей час новоспечений чоловік повинен наполегливо працювати, щоб заслужити довіру дружини та її родичів. І якщо він нікого не розчарує, то зрештою зможе відвезти дружину до свого табору.



  • У сільській місцевості батьки та їхні діти живуть в окремому наметі або невеликому поселенні, яке називають на честь заміжньої жінки, яка володіє житлом.
  • Через жінок передаються соціальний статус, худоба та майно. Дружини можуть ініціювати розлучення і виставити чоловіка геть із житла. Нерідко верблюд — це єдине, що залишається у чоловіка після розставання з дружиною.
  • На честь розлучення влаштовують гуляння. Святкується те, що до полку наречених прибула ще одна. Розлучення не є тавром для жінки, тому вона легко вийде заміж повторно.



  • Жінка для туарегів є священною і є основоположницею традицій, що підтверджують і міфи цього народу. Один із них оповідає про жінку-воїна Тагурмат, чиї дочки-близнюки стали першими знахарками, які почали лікувати людей травами.
  • Ймовірно, головна причина, через яку представниці прекрасної статі відіграють таку важливу роль у суспільстві туарегів, у тому, що вони вважають себе нащадками великої правительки Сахари Тін-Хінан. За місцевою легендою вона об’єднала племена і стала праматір’ю туарегів.
  • Чоловіки, як правило, мають худорляву статуру, але в жінках їм подобається «пишність». У фольклорі туарегів володарка ідеальної зовнішності представлена чорнявою дівчиною з жировими складками на тілі.


  • Дитину батьки називають тільки через тиждень після її народження. Малюкові дають таємне ім’я на тамашеці — мові туарегів. Наступного дня чаду збривають все волосся на голові, щоб символічно обірвати його зв’язок зі світом духів. Потім батьки везуть дитину до мечеті, де їй уже обирають арабське ім’я з Корану.
  • Спорідненість по материнській лінії вважається сильнішою, і тому чоловік передає особисте майно синові своєї сестри, а не власному синові.
  • Одружений чоловік зберігає вірність дружині. А вона має право ходити “на ліво”. Але лише за умови, що її коханець відвідуватиме її глибокої ночі і йтиме перед світанком. Хоч суспільство і не вимагає від жінки подружньої вірності, афішувати позашлюбні зв’язки — поганий тон.



  • Незважаючи на те, що туареги селяться в містах і охоче взаємодіють із сучасним світом, їх суспільство досі ділиться на стани: є дворяни, духовні служителі, ремісники та робітники.
  • Займаються туареги переважно скотарством, але щоб заробляти на життя, цього буває недостатньо. Вони також озеленюють оази, супроводжують каравани, торгують, виготовляють вироби для туристів.
  • Жінки не виходять працювати у пустелі, не пасуть худобу, максимум – збирають посіви, висаджені чоловіками.



  • Чоловік може їсти лише при дружині чи коханці. Якщо його прийом їжі побачить інша жінка, він повинен негайно повернутись до неї спиною. Те саме стосується і старших членів сім’ї.
  • Чоловіки-туареги намагаються простежити, скільки їсть дружина, щоб за необхідності заохотити її з’їсти більше. Причина у естетичних перевагах туарегів. Як вже писалося вище, їм подобаються жінки з пишною статурою.



  • Одна з найважливіших церемоній у житті туарегів – це чаювання. У ній багато тонкощів, правил та ритуалів. Чай завершує кожен прийом їжі і стає сигналом того, що час подрімати.
  • Вважається неввічливим прийти в гості та відмовитися хоча б від однієї чашки чаю. Якщо ви залишитеся на всі три (а більше з вами і не вип’ють) вас завжди будуть раді бачити.
  • Хліб туареги печуть просто у піску. Вони розводять багаття, і коли від полум’я залишаються лише вугілля, то трохи розчищають випалене місце, поміщають туди коржик із тіста і присипають його піском та золою. Коли хліб готовий, за допомогою деревини з нього обтрушується все зайве.



  • Незважаючи на те, що туареги так прив’язані до традицій та національних звичаїв, вони відкриті для сучасного світу. Будь-хто може відвідати їхні музичні та культурні заходи і навіть послухати виконавців традиційної музики десь на фестивалі у Ніцці.
  • 2015 року вийшов перший музичний фільм-драма на тамашеці, який розповідає про життя туарегського музиканта.

Джерело


14

Коментарі

13.08.23, 10:33

Що край, то звичАй. Дуже цікава підбірка фактів. Африка певно ще довго буде терра інкогніта.

    23.08.23, 11:53Відповідь на 1 від nasinynka

    Що край, то звичАй. Дуже цікава підбірка фактів. Африка певно ще довго буде терра інкогніта. Схоже на те, дякую

      33.08.23, 12:31

      Дякую. Дуже цікаво, стисло, всебічно. Наче в туарегів погостювала!

        43.08.23, 13:47Відповідь на 2 від Голубка

          53.08.23, 14:50

          Ці звичаі таурегів - бальзам на жіночу душу!

            63.08.23, 16:08Відповідь на 5 від norma3

            Ці звичаі таурегів - бальзам на жіночу душу!Це точно

              74.08.23, 08:00

                84.08.23, 11:53Відповідь на 7 від Юрий Васильев

                дякую

                  94.08.23, 12:42

                  Цікаво було дізнатись. Дякую.

                    104.08.23, 13:32

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна