хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Зєля Кодряну. Румунські зеленосорочники. Історичне.

Не те, що можуть одразу подумати. smile


Один з тутешніх блогерів якось рекомедував подивитись румунський фільм з серіялу про комісара Міклована (?). Так от. У одній з серій був епізод, коли у в"язниці розстрілюють румунських комуністів. 

Про такі каральні заходи проти румунських марксистів мені читати не доводилось. Було якесь булькотіння з брежнєвської беллетристики, що "товариш Н.Чаушеску боровсь проти режиму, находячись у в"язниці....".

А кого ж насправди знищував король Міхай та Антонеску?
Виявляється...румунських фашистів зеленосорочників (вибачаюсь) на чолі, (вибачаюсь) з Зєлєй Кодряну.

Хто власне він?
***




"...Корнеліу Зеля Кодряну (рум. Corneliu Zelea Codreanu, вроджений Корнелій Зелінський[2], рум. Corneliu Zelinschi, 13 вересня 1899, Хуші, жудець Васлуй, Румунська Молдова, Румунія — 30 листопада 1938, Тинкебешть, жудець Ілфов, Валахія, Румунія) — румунський націоналіст, політичний діяч польсько-німецького походження, творець та очільник націоналістичної організації «Легіон Архангела Михайла» (Legiunea Arhanghelul Mihail), відомого також як «Залізна гвардія» (Garda de Fier). Послідовники іменували його «Капітан» (Cpitanul).

З 1924 Кодряну поступово творить власну організаційну структуру орденського типу. Початково проект мав назву «Братство Хреста», але у процесі оформлення організація змінила назву на «Легіон Архангела Михаїла»

Ідеологією Легіону був традиціоналістсько-консервативний релігійно-національний культ, тісно пов'язаний з правим містицизмом.
(Нагадує, до речі, духовниє скрєпи рашки сьогодні)

Основною ідеєю легіонерів було формування якісно нової нації для керування країною. Кожен легіонер мав жити з відчуттям внутрішнього зв'язку між минулим та майбутнім румунського народу.

Всередині Легіону утворюється бойова структура під назвою «Залізна Гвардія». Організаційна одиниця- гніздо. Уніформою легіонерів слугували зелені сорочки.

Легіон починає активну політичну діяльність. З 1931 Кодряну — депутат.

В червні 1932 за партію легіонерів проголосувало 70 674 виборці. Однак її популярність спричинила гостре незадоволення конкурентів, від короля і поліції до партій-суперниць. За наказом міністра внутрішніх справ Дуки організація Корнеліу Кодряну була заборонена. Через три дні троє легіонерів Дуку застрелили.

У Легіоні з самого початку створення активно практикувалася фізична праця у сільській місцевості, матеріальна та моральна допомога людям фізичної праці.

У 1936 було офіційно відкрито Робітничий корпус Легіону, а також розпочато діяльність легіонерів у торговельній сфері. Менш ніж за рік Комерційний батальйон Легіону заснував мережу легіонерських ресторанів, бакалійних лавок та майстерень. За рахунок доходів фінансувався відпочинок дітей з непривілейованих родин. Окрім того, Легіон керував благочинною організацією та санаторієм. Не очікуючи допомоги від уряду, зелені сорочки зводили власну Румунію.

Наприкінці 1936 7 легіонерів вирушили до Іспанії на допомогу іспанським фалангістам. У січні наступного року Іон Мота, уповноважений капітан Легіону, і Васіл Марин, лідер бухарестських легіонерів, загинули в бою. Їх тіла доставили у Бухарест, де в останній шлях героїчних послідовників Кодряну проводжали десятки тисяч співвітчизників.

Загалом за період 1924—1937 легіонери здійснили 11 вбивств, переважно з політичних мотивів. За цей же період було замордовано більше 500 зеленосорочечників. У квітні-грудні 1939 близько 1200 легіонерів заарештовано, кинуто за ґрати та знищено.
(Он воно що насправді було, а не кіношна чаушесківська версія історіі)

Легіон продовжував свою діяльність, хоча через законодавчу заборону Кодряну змушений був формально створити нову легальну партію — «Усі За Батьківщину» (Totul Pentru Tara, або ТРТ).

 Популярність легіонерів тим часом постійно зростає. Опозиційні партії почали терміново змінювати власні програмові засади, аби конкурувати з рухом Кодряну. Програма самого Легіону була підтримана успіхом фашистських рухів в масштабах Європи.

Водночас король знову намагається знайти компроміс з Кодряну, але той вкотре відповідає відмовою. Для монарха це стало останньою краплею. Новий міністр внутрішніх справ Калінеску ініціював заборону на діяльність політичних партій. Кодряну віддає наказ TPT саморозпуститися.

30 листопада 1938 Кодряну та 13 його товаришів за наказом короля були заарештовані та страчені у безлюдній сільській місцевості.

Наступником Кодряну став Хорія Сіма. Але поновити дисципліну та структурованість «Залізної Гвардії» йому не вдалося. Спроба легіонерів 21-23 січня 1941 захопити владу закінчилася фіаско.

За режиму Антонеску Кодряну був визнаний видатним діячем, проте діяльність його партії відновлена не була..."

(Ото таке, сам вбив, сам і прославив, як у рашкє Нємцова).


8

Коментарі

127.10.21, 00:54

    227.10.21, 01:11Відповідь на 1 від Стрийко Зеник

      327.10.21, 01:17Відповідь на 1 від Стрийко Зеник

      Перед стратою Антонеску крикнув "Да здравствуєт Руминія!". Помилування не просив. Документальна кінохроніка страти збереглась.
      Комуніст Чаушеску перед стратою, кажуть, впадав у істерику, плакав, та благав по пощаду.
      Ототаке.

        427.10.21, 07:46

          527.10.21, 08:02

            627.10.21, 10:21

            Цікаво.

              727.10.21, 19:39Відповідь на 6 від БезЛица

              ..

                827.10.21, 23:00Відповідь на 5 від Танк_

                  927.10.21, 23:01Відповідь на 4 від Андрій1961

                  ..

                    1028.10.21, 16:26

                    Познавально !

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна