СБУ відкрила кримінальне провадження після рашистських обстрілів

  • 16.09.22, 00:16

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом ворожих ракетних ударів по дамбі Карачунівського водосховища на Дніпропетровщині. Також раніше Служба безпеки почала розслідування обстрілу окупантами ТЕЦ на Харківщині.

Провадження відкрито за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Слідчі Служби безпеки збирають відповідну доказову базу для притягнення винних до відповідальності, зокрема і в рамках міжнародного судочинства. Адже дії росіян – ніщо інше, як воєнний злочин, зазначає в.о. Голови СБУ Василь Малюк.

«Країна-терорист намагається створити гуманітарну катастрофу і вкотре показує всьому світу свою справжню суть. Не маючи змоги перемогти на полі бою, росія від безвиході завдає ударів по цивільних об’єктах та критичній інфраструктурі. Ворог марно думає, що коли після обстрілів дамб українські річки вийдуть з берегів, то це йому допоможе. Насправді ж такі дії викликають в українців лише додаткову лють та завзятість – і ця хвиля знесе тільки самих окупантів», – додав Василь Малюк.

За дорученням в.о. Голови СБУ до деокупованих територій Харківської області було направлено групи досвідчених слідчих СБУ та експертів – для документування злочинів росіян. Наразі вони працюють у звільнених населених пунктах регіону.


    Запорожских коллаборантов обложили с двух сторон

    • 14.09.22, 22:28

    Правоохранители начали активный сбор информации о всех коллаборантах, которые готовят проведение так называемого "референдума". В тоже время российские власти внесли запорожских предателей в список не выездных. Подробнее - "ЗаБор". 

    Правоохранительными органами Украины сейчас осуществляется активный сбор информации о лицах, выполняющих функции по подготовке и проведению на временно оккупированных территориях так называемых "референдумов". Эту информацию сегодня подтвердили в ЗОВА. 

    Это касается лиц, которые проводят подворовые обходы, собирают документы, переписывают личные данные, собирают информацию обо всех гражданах, которые могут прийти на голосование. Кроме того, это относится к лицам, которые входят в так называемые избирательные штабы, оперативные штабы, избирательные комиссии. Такая деятельность прямо нарушение украинского законодательства. 

    В тоже время, как стало известно, руководство оккупационной власти из числа местных предателей в Запорожской области внесли в список не выездных. Сделали это российские власти. Таким образом запасной план на побег из Мелитополя через Крым в страны Европы, рухнули в одночасье у Данильченко, Тегимбаева, Хруща и прочих государственных изменников. Интересно, что на вопрос коллаборантов, как им можно уехать, предателям предлагают путешествовать в сторону ЛДНР.

    Что до начальника военно-гражданской администрации Е. Балицкого, то он успел вывезти семью в Крым. А вот гауляйтеру было приказано вернуться в Мелитополь, сообщает "Риа-Мелитополь". В случае владения информацией о сотрудничестве отдельных граждан Украины с оккупантами, украинцев просят немедленно сообщать +38 (061) 239-60-40

    Источник

    СБУ затримала у Запоріжжі агентку фсб з позивним «007»

    • 14.09.22, 11:11

    Контррозвідка Служби безпеки України затримала російську агентку у Запоріжжі. Жінка прибула у місто під «легендою» волонтерки, а насправді виконувала завдання рф щодо виявлення дислокації підрозділів ЗСУ.

    Ця мешканка тимчасово окупованого Пологівського району Запорізької області була завербована спецслужбами рф ще на початку повномасштабного вторгнення.

    Від свого російського «куратора» вона отримала позивний «007» та інструктаж з ведення розвідувально-підривної діяльності на території регіону.

    Для маскування своїх злочинних дій поплічниця агресорів представлялась місцевою волонтеркою. На тимчасово окупованій території вона, через свої особисті зв’язки, збирала установчі дані на учасників партизанського руху на півдні для їх подальшого виявлення.

    Наступне вороже завдання агентки було налагоджувати контакти з українськими захисниками, щоб встановити місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ. Для цього вона виїхала з тимчасово окупованої території до Запоріжжя.

    Отримані координати, а також дані про кількість особового складу і техніки Сил оборони, вона планувала передавати окупантам через спеціально створений анонімний Телеграм-канал.

    Однак співробітники СБУ своєчасно викрили і нейтралізували зловмисницю.

    Наразі слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану. Суд обрав їй міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

    Заходи із викриття проводили співробітники СБУ Запорізької області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

    Джерело

    Військові контррозвідники СБУ знищують російську техніку

    • 12.09.22, 17:54

    Ось так військові контррозвідники СБУ знищують російську техніку. Ударні дрони працюють і на оборону України, і під час контрнаступу.

    Наші бійці вже перетворили на металобрухт 70 танків різних модифікацій вартістю близько $170 млн.

    Чекайте продовження, бо ми йдемо далі 🇺🇦 Б'ємося разом до повної Перемоги!

    Відео тут

    Полонений рашист розповів, як їхнє командування тікало

    • 12.09.22, 13:17

    Російський загарбник, який з березня дислокувався у Чугуївському районі Харківської області, розповідає як контрнаступ ЗСУ деморалізував війська зс рф і ті остаточно втратили віру у перемогу.

    «За весь период нахождения на территории Украины я понял, что российская армия потеряла веру в победу, и командование пытается трусливо сбежать с поля боя», – говорить 20-річний гранатометник.

    Кинуті своїми командирами напризволяще загарбники були фактично «спалені» шквальним вогнем українських захисників на підході до Шевченкового.

    Окупант зізнається, що йому пощастило вижити, бо вчасно здався у полон. Рекомендує робити це й іншим військовим рф.

    Також він звертається до батьків російських солдатів із закликом не відпускати своїх дітей на війну: «Я советую всем военнослужащим россии сдаваться в плен. А также матерям и отцам своих детей – не допускать их к контракту, чтобы они не шли на свои жертвы, этого не стоит. Это не наша война».

    Ми попереджаємо, що з кожним днем ворогу ставатиме все нестерпніше на нашій землі.

    Слава Україні!


      Легитимизация действий россии в Херсоне?

      • 12.09.22, 09:55

      Херсон, как и многие другие города и посёлки в ходе военного вторжения россии в Украину были захвачены и оккупированы. Впоследствии были введены так называемые военные администрации и комендатуры.

      В своём большинстве в каждом таком населённом пункте неоднократно проходили митинги и забастовки против захватнических действий российской армии, большинство жителей не поддерживают действия российских властей на их собственной украинской территории.

      Оккупация принесла горе, потери, скорбь и страдания. После всего этого нелегитимная власть в Херсоне предлагает провести такой же нелегитимный референдум. Проведение такого референдума для Украины не имеет значения, территория и её жители всегда были частью Украины и всегда останутся ими. Также думают и те, кто с первых дней находясь в Херсоне открыто протестовал против российских военных, кто поддерживал украинских военных, кто поддерживал своих соседей и помогал близким и товарищам.

      Херсонский референдум — это не про настроения и желания самих херсонцев это про попытку легитимизации тех действий, которые совершались на территории Херсона и области после 24 февраля, попытка найти и объявить виновных всех погибших украинцев в том, что все остальные жили плохо, в том, что борьба за независимость не нужна, в том, что пора «опускать руки» и становиться частью россии. Но остаётся не учтённым один факт, ни один украинец не захочет быть вассалом путина.

      Российская сторона надеется, что Украина откажется от своих территорий и попыток их освобождения, но это не так, украинские военные уже неоднократно заявляли о том, что прорабатываются детальные планы по освобождению оккупированных территорий и шаг за шагом эти планы будут реализованы с каждым отвоёванным и освобождённым украинскими военными населённым пунктом, деоккупация, хоть и медленно, но происходит, и это понимают в военном командовании рф и этого они боятся и по этой причине пытаются в ускоренном режиме провести референдумы, которые не являются легитимными как таковыми.

      Важно, чтобы эти референдумы были широко признаны фарсом, какими они есть, и народ Украины, которому уже пришлось так сильно пострадать от войны, не поддается российской федерации до последнего. Несмотря на то, что освобождение является сложным процессом, Вооруженные Силы Украины имеют большие успехи против российских военных целей, а перспектива конечных целей уже является вполне достижимой.

      Источник

      Шантаж та маніпуляція — сучасні інструменти путінського рекету

      • 12.09.22, 08:52

      Європа та Америка вже давно перестали вірити в загрозу “ядерного удару” від росії.
      Цивілізовані країни дуже добре розуміють, що це лише пусті погрози. Тож путін винайшов новий більш дієвий спосіб маніпуляції, який дозволяє йому тримати у напрузі весь світ — Запорізьку атомну електростанцію.

      Офіційний кремль вдало підтримує думку, що станція знаходиться в руках невігласів, які можуть спричинити ядерну катастрофу з необережності. Міфи довкола ЗАЕС ширяться постійно російськими пропагандистами.

      Так, наприклад, українцям погрожують дефіцитом електроенергії, через виведення ЗАЕС з української електромережі. Однак, експерти спростовують це, заспокоюючи, що українські електромережі мають достатні потужності щоб забезпечити країну електроенергією за умови відключення ЗАЕС.

      Не відповідають дійсності й погрози росіян підірвати енергоблоки ЗАЕС: «Спершу слід зазначити, що будь-які провокації з боку росії щодо вибуху атомних реакторівна Запорізькій АЕС – блеф. Такий самий блеф, як промова Кисельова про «затоплення Британії шляхом завдання удару ракетою «Сармат», — заявляють аналітики.

      Заступник голови комітету Верховної Ради України з питань енергетики Олексій Кучеренко
      висловив думку, що путін намагається у будь-який спосіб “віджати” в України ЗАЕС, але не має наміру її знищувати.

      Для реалізації свого плану він з одного боку намагається влаштовувати провокації з обстрілами Енергодару та самої АЕС, щоб звинуватити в цьому Україну. За цим планом міжнародна спільнота має натиснути на українську сторону, щоб та добровільно передала станцію під контроль росії.

      З іншого боку, шляхом провокації виникнення техногенної катастрофи у кремлі хочуть переконати український уряд, щоб вони пішли на умовляння Заходу та самостійно передали «Росатому» контроль над ЗАЕС.

      «Очевидно, що йому це не вдасться, оскільки навіть у разі спроб перенаправити електроенергію до Криму, ЗСУ зможуть перебити лінії електропередач нанесенням високоточних ударів по них. Однак окупанти в силах відключити ЗАЕС, тим самим залишивши Україну без потужної електростанції в зимовий період. Це варіант найімовірніший у тому випадку, якщо росія не зможе реалізувати перші два», — розповів Кучеренко.

      За його словами, для України це не стане катастрофою. Енергетик переконаний, що в країні достатньо інших станцій, що виробляють електроенергію, крім того, є вугілля та деякі запаси газу. Він упевнений, що в зимовий період у будинках буде знижено подачу тепла, буде введено обмеження щодо використання електрики, проте люди не замерзнуть.

      Росія використовувала абсолютно всі свої важелі тиску, які виявилися неефективними — енергетичний шантаж не вдався.

      Нагадаємо, російські окупанти захопили найбільшу атомну електростанцію в Європі Запорізьку АЕС ще на початку повномасштабної війни, 4 березня. Працівники станції опинилися у заручниках. На станції перебувають російські військові, а також співробітники Росатому

      Росіяни скасували фейкові "референдуми" на окупованих територіях

      • 10.09.22, 19:59

      Окупанти відмовилися від проведення так званих референдумів на Запоріжжі, Харківщині та Херсонщині. Їх мали провести вже завтра, 11 вересня. Фейкові референдуми на українських територіях мали створити картинку для кремлівського телебачення про нібито прагнення українців доєднатися до "русского міра". Плани окупантів перекреслила українська армія, яка відвойовує дедалі більшу територію. А ще – місцеві жителі, які, попри окупацію, лишаються вірними своїй державі.


      У Мелітополі позбавили повноважень депутатів-колаборантів

      • 08.09.22, 15:21

      Сьогодні, 8 вересня, на позачерговій 20-й сесії Мелітопольської міськради 24 депутати та міський голова достроково припинили повноваження 7 депутатів, які перейшли на сторону ворога.Як повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров, це рішення точно вплине на подальше жалюгідне існування всіх мелітопольських колаборантів.«Цим рішенням ми достроково припинили повноваження 7-ми депутатів, які за час повномасштабної війни та окупації Мелітополя особливо відзначились перед кремлівським тираном. При цьому зрадивши Україну та всіх її  Це — Галина Данильченко, Андрій Хрущ, Тарас Генов, Андрій Румянцев, Олександр Фалько, Сергій Золотарьов, Дмитро Трухін.

      У колаборантів є два шляхи: або тікати, або здаватись. І обирати треба зараз, інакше з приходом ЗСУ вони втратять все», — написав Федоров.

      Крім того, у рішенні, опублікованому на офіційному сайті Мелітопольської міської ради, зазначено, що на період дії воєнного стану в країні у Мелітополі заборонено проводити будь-які форми народного волевиявлення. Чи це референдум чи вибори. А також заборонено здійснювати будь-яку підготовку до голосування. Під забороною діяльність будь-яких виборчих комісій.

      У другому пункті зазначено рекомендації щодо направлення до Ради Національної безпеки та оборони України списки осіб, які згідно зі ст. 111-1 КК України беруть участь в організації та проведенні референдумів, надають підтримку діям окупаційної влади.

      Усі ці списки передадуть до РНБО для застосування до зрадників економічних та інших санкцій у вигляді:

      • Блокування активів (рухомого та нерухомого майна);
      • Обмеження фінансових операцій у порядку, визначеному Законом України «Про санкції».

      Отже, мелітопольські депутати ухвалили справедливе рішення: будинки, квартири, дачі, земельні ділянки та автомобілі тих, хто займається підготовкою до псевдореферендуму, буде заарештовано. Це стосується як агітаторів, так і членів фейкових виборчкомів.

      Скоріш за все Рада нацбезпеки ухвалить рішення про арешт майна усіх посіпак на тимчасово окупованих територіях не тільки Запорізької області, а й інших окупованих районів України.

      Контрабандисты обходили санкции через таможню

      • 08.09.22, 10:49

      Служба безопасности Украины разоблачила должностных лиц таможенных органов, способствовавших контрабандной деятельности лиц из санкционного списка СНБО. Инициировано прекращение украинского гражданства четырех подсанкционных фигурантов.

      Источник: пресс-служба СБУ

      Дословно: "Служба безопасности Украины не допустила ужесточения влияния страны-агрессора на постоянное функционирование таможенных органов.

      В частности, речь идет о прекращении незаконного сотрудничества должностных лиц таможенных органов с гражданами, вошедшими в санкционный список контрабандистов согласно указу президента Владимира Зеленского от 21.04.2021.

      Также СБУ установила, что 3 человека из этого списка имеют российское гражданство, а один человек – румынское. Поэтому СБУ инициировала прекращение у них гражданства Украины".

      Детали: Имена подсанкционных лиц спецслужба не называет.

      Указано, что по делу под процессуальным руководством Офиса генерального прокурора у нескольких подсанкционных лиц проведено 23 обыска, в результате которых обнаружено оружие, боевые припасы и взрывчатые вещества.

      Также отмечается, что в настоящее время 24 таможенника, среди которых и служащие руководящего уровня, уже отстранены от занимаемых должностей.

      Источник