СБУ задокументувала чергову спробу вербування українців

  • 07.10.20, 13:19

Контррозвідники Служби безпеки України зафіксували спробу втягнення спецслужбами Російської Федерації мешканця одного з прикордонних районів Чернігівської області до конфіденційної співпраці на шкоду державній безпеці України.

Встановлено, що наш співвітчизник періодично виїжджав до Росії в особистих справах. Під час чергової поїздки його затримали російські правоохоронці за начебто порушення трудового законодавства та умов перебування на території РФ.

Удавшись до методів психологічного тиску і залякування, представники ворожої спецслужби змусили чоловіка підписати згоду на негласне співробітництво. За завданням російських кураторів, українець мав збирати інформацію про військові частини та військовослужбовців, які проходять службу у районах, що межують з РФ. Їх також цікавила інформація щодо співробітників українських правоохоронних органів, громадян, які систематично їздять до Росії на заробітки. Зібрані дані чоловік мав передати кураторам під час наступного візиту до РФ.

Після повернення додому чоловік добровільно звернувся до Служби безпеки України і надав свідчення щодо обставин його вербування та поставлених завдань.

Служба безпеки України нагадує, що відповідно ст. 111 Кримінального кодексу України від кримінальної відповідальності звільняються  громадяни, які не вчинили жодних дій на виконання злочинного завдання іноземної держави, організації або їх представників, та добровільно повідомили органи державної влади про факти залучення до конфіденційного співробітництва на шкоду державній безпеці України.

Протягом останніх років на Чернігівщині контррозвідниками СБУ викрито низку спроб з боку іноземних спецслужб залучити мешканців прикордоння до шпигунської діяльності.

Під посиленою увагою іноземних спецслужб перебуває широкий спектр наших співвітчизників – від працівників органів місцевого самоврядування, військовослужбовців, правоохоронців, учасників АТО (ООС) та членів їх сімей, до пересічних громадян України, які виїжджають до РФ для працевлаштування, з комерційною метою, відвідування родичів тощо.

Щодо заяв про нібито тиск СБУ

  • 06.10.20, 19:44

Щодо заяв про нібито тиск СБУ і вимогу надати дані про кандидатів на місцевих виборах

Служба безпеки України, ознайомившись із заявою народних депутатів фракції «Європейська солідарність» про нібито тиск з боку СБУ і вимогу надати дані про кандидатів на місцевих виборах у Донецькій та Луганській областях, офіційно повідомляє, що ця інформація не відповідає дійсності. Співробітники СБУ не надсилали до партії «ЄС» жодних листів такого змісту.

Зокрема, такі вихідні номери як у «документа», на який посилається партія, не використовуються Головним Управлінням СБУ в Донецькій та Луганській областях, а вказаний номер телефону також йому не належить. Окрім того, керівник, чий підроблений підпис стоїть на листі, у цю дату не виконував тимчасові обов’язки начальника управління.

Наголошуємо, що Служба безпеки України чітко дотримується чинного законодавства та діє виключно у відповідності до статті 19 Конституції України і статті 2 Закону України «Про Службу безпеки України».

Всі заяви представників фракції «Європейська солідарність» з цього приводу слід розглядати виключно через призму політичних перегонів і бажання отримати додаткові електоральні бали.

Ми закликаємо всі без винятку політичні партії, які сьогодні беруть участь у виборах, не вдаватися до маніпуляцій, фейків та брудних технологій. І тим більше не намагатися втягнути у цей процес силові структури, які відповідають за безпеку держави та її громадян.

Просимо ЗМІ не поширювати неперевірену інформацію, а у разі потреби звертатись до Служби за офіційними коментарями.

Замість тисячі слів

  • 06.10.20, 19:19

"У моїй смерті прошу винити Російську Федерацію"… 

У Нижньому Новгороді наклала на себе руки творець і головний редактор незалежного інтернет-видання KozaPress Ірина Славіна. Вдень 2 жовтня вона підпалила себе біля будівлі обласного управління МВС. Напередодні у журналістки пройшов обшук. Перед самогубством Славіна написала в фейсбуці: "У моїй смерті прошу винити Російську Федерацію".

Путінський Кремль продовжує свої криваві жнива. Зараз путінська пропаганда наперебій буде верещати про психічну неврівноваженість журналістки, про якісь особисті проблеми, можливо про те, що то був вибуховий пристрій, який спрацював дочасно і не так як планувала "терористка"… Буде дуже багато офіційного бруду. Бо Кремль нізащо не признає свою вину у загибелі молодої жінки. А ця вина беззаперечна.

Останній допис Ірини може стати смертним вироком цинічній владі. Бо то є справедливе звинувачення від людини, яка дуже болісно реагувала на несправедливість. У неї було інстинктивне відчуття правді як якогось фундаменту світу. І її просто вбивало ця невідповідність між правдою, яка повинна бути, і тим, що є насправді і з чим вона постійно стикалася.

Зараз будуть багато чого говорити - що це слабкий вчинок... Те, що вона зробила - жахливо, але це не слабкий вчинок. Це, мабуть, був крик відчаю, щоб висловити протест проти жаху, який твориться. Останні декілька років Ірина Славіна постійно знаходилась під пресингом влади за свою незаангажовану журналістську позицію, яку вона постійно відстоювала.

Ірині Славіній було 47 років. За освітою вона філолог, і кілька років працювала вчителем російської мови та літератури. У 2003 році Ірина прийшла в журналістику, і відразу - в головну газету регіону "Нижегородську правду". Тиск цензури, яке посилювалося з роками, не влаштовував журналістку з ліберальними поглядами. Спочатку не надрукували кілька матеріалів, потім попросили скоротити активність в соцмережах. Ірину обурювало, що журналісти змушені працювати за вказівкою засновника (регіонального уряду), що суперечить закону. Одне із завдань зверху, в яких описувалося, як треба підносити події, вона опублікувала на форумі NN.RU. Вибухнув скандал, покарання не змусило себе чекати, і її звільнили. Це стало одним із приводів задуматися про власній незалежній ЗМІ. У 2015 році вона оголосила про створення порталу KozaPress, де засновниками стали пересічні нижегородці.

Ірина Славіна була відома в Нижньому Новгороді своїми опозиційними поглядами, неодноразово потрапляла в поле зору поліції і Центру протидії екстремізму (ЦПЕ). У червні нинішнього року її звинуватили в розповсюдженні "фейковий" новин про коронавірус. Правоохоронним органам не сподобалася замітка "Перший випадок зараження на коронавірус виявлено в Кстово", опублікована 24 березня. У ній повідомлялося, що в Кстово захворів один з керівників Академії самбо, який продовжував контактувати з десятками людей, в тому числі з відвідувачами школи, знаючи, що він заражений. Суд оштрафував її на 65 тисяч рублів. "Поки мені хочеться просто померти. Тому що ч.9 ст. 13.15 КоАП РФ, інкримінована мені, написана, щоб вбивати журналістів і ЗМІ. Фінансово. Але душевний біль від несправедливості так сильна, що тяжко вже і фізично", - написала тоді Славіна у Фейсбуці.

У жовтні минулого року ЦЕП порушив проти Ірини Славіної справу за пост в Facebook з приводу меморіальної дошки на будинку в Шахунья, присвяченій Сталіну.
- Після того, як в нижегородській Шахун’ї на будинку повісили морду Сталіна, пропонується перейменувати населений пункт в Ша *** ню, - написала журналістка. Їй інкримінували поширення інформації, яка ображає людську гідність, суспільну мораль та висловлює явну неповагу до суспільства. Суд оштрафував Ірину на 70 тисяч рублів.

У березні минулого року журналістку затримали за прогулянку по Великій Покровській вулиці з портретом Бориса Нємцова в руках. Її звинуватили в організації незаконного ходи, і Ірина провела в камері відділення поліції № 5 кілька годин. Суд оштрафував Славіну на 20 тисяч рублів. До речі, один зі свідків звинувачення навіть не впізнав журналістку в залі суду.

1 жовтня в квартирі, де жила Ірина з чоловіком і дочкою, пройшов обшук. Їй не дозволили зв'язатися з адвокатом, чоловікові не дозволили повідомити дочці, що він не зможе зустріти її на вокзалі з поїзда, не дали навіть погуляти з собакою. "Сегодня 6:00 в мою квартиру с бензорезом и фомкой вошли 12 человек: сотрудники СКР, полиции, СОБР, понятые. Дверь открыл муж. Я, будучи голой, одевалась уже под присмотром незнакомой мне дамы. Проводили обыск.

Адвокату позвонить не дали. Искали брошюры, листовки, счета "Открытой России", возможно, икону с ликом Михаила Ходорковского. Ничего этого у меня нет. Но забрали, что нашли - все флешки, мой ноутбук, ноутбук дочери, компьютер, телефоны - не только мой, но и мужа, - кучу блокнотов, на которых я черкала во время пресс-конференций. Я осталась без средств производства. Со мной все нормально. Но очень настрадался Май. Его до 10:30 не давали вывести на улицу". Такий допис вона залишила 1 жовтня на свої й сторінці у ФБ. Безумовно, ця подія стала останньою краплиною, яка не залишила жінці ніяких шансів на перемогу у боротьбі проти несправедливості та беззаконня Кремля, якій вона присвятила своє життя журналіста.

Символічно, що вбивство Славіної, а в тому, що це є доведення до самогубства, тобто, по суті, справжнє вбивство ні в кого із колег по цеху – журналістів, немає ніяких сумнівів, сталося напередодні 14 річниці вбивства Анни Політковської, оглядача "Нової газети", яка була вбита у Москві 7 жовтня 2006 року.

Колишній підполковник радянської і російської держбезпеки Олександр Литвиненко, який товаришував з Політковської, на своїй останній прес-конференції стверджував, що замовником вбивства був Володимир Путін. Через 12 днів після цієї заяви Литвиненко був отруєний. На думку британського уряду, усунення Литвиненка було доручено ФСБ Володимиром Путіним. Литвиненко також стверджував, що Путін особисто передавав загрози Політковській через російського політика Ірину Хакамаду.

Так, вчинок Ірини Славіної - це не самогубство слабкої жінки. А чергове вбивство владою Кремля незгодної з політикою "беззаконня та тотальної брехні" людини. Журналіста.

Головний редактор "Ехо Москви" Олексій Венедиктов вже направив на ім’я генпрокурора Росії відкритого листа, де попросив провести перевірку в зв'язку з самогубством Ірини Славіної і розглянути можливість порушення кримінальної справи про доведення до самогубства.
У Росії регулярно відбуваються отруєння опозиціонерів і незалежних журналістів. Їх майже ніколи не розслідують. Кремль будь якими засобами готовий захищати свої "здобутки" і Путін ніколи не наважиться на Справжню Правду. Скільки ще потрібно смертей, щоб Росія нарешті зрозуміла, що шлях агресії, вбивств, цинізму, який обрала влада Кремля - веде у прірву!

І Росія підійшла до свого смертельного краю вже дуже близько! Источник: https://censor.net/ru/b3223146

СБУ викрила мережу адміністраторів інтернет-ресурсів

  • 06.10.20, 19:07

На Дніпропетровщині Служба безпеки України викрила регіональний осередок всеукраїнської мережі «тролів», що розповсюджували через соцмережі матеріали, які могли вплинути на виборчий процес, та закликали до порушення територіальної цілісності нашої держави.

Кіберфахівці та слідчі спецслужби задокументували мешканців Дніпра, Кривого Рогу та Павлограду, які є адміністраторами груп у соціальних мережах та розповсюджували в інтернеті антиукраїнські матеріали. Ця інформація, за даними експертів, містить заклики до зміни меж території або державного кордону України.

Протягом останнього місяця співробітники СБУ провели комплекс слідчих дій, за результатами яких заблокували протиправну діяльність кількох інтернет-провокаторів.

Правоохоронці додатково встановили, що зловмисники активно вели листування з мешканцями Росії і так званого ОРДЛО, які ставили перед ними завдання із поширення фейкових матеріалів щодо майбутніх виборів в Україні та кандидатів до органів місцевого самоврядування. Вони також планували ескалацію соціальної напруженості у регіоні та провокацію масових порушень громадського порядку.

Кіберфахівці СБУ вже встановили особу одного з координаторів, який є уродженцем Дніпропетровської області та приєднався до сепаратистів «ДНР» у травні 2014 року.

За даними фахівців у сфері інформаційної безпеки, використання «тролей» мешканців населених пунктів, які підконтрольні українській владі, дає кураторам можливість адаптувати матеріал та коментарі під місцеву ситуацію.

Наразі слідчі СБУ продовжують досудове розслідування за кримінальними провадженнями, розпочатими за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) Кримінального кодексу України. Інтернет-агітаторам загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Викриття та блокування протиправної діяльності здійснювалось співробітниками УСБУ у Дніпропетровській області за координації ДКІБ СБУ та Дніпропетровської обласної прокуратури.

Я вже не міг молитися за тих, хто благословляє вбивство наших

  • 06.10.20, 18:54

Серед п’яти сотень громад Московського Патріархату, які в перший рік отримання Томосу перейшли до Православної Церкви України Свято-Покровський храм з невеличкого міста Сарата Одеської області посідає особливе місце. Цей храм розташований на Одещині і до цього моменту здавалося, що кожну парафію, кожного священника тотально контролює один з головних лобістів Моспатріархату в Україні Одеський митрополит Агафангел. …

Серед п’яти сотень громад Московського Патріархату, які в перший рік отримання Томосу перейшли до Православної Церкви України Свято-Покровський храм з невеличкого міста Сарата Одеської області посідає особливе місце.

Цей храм розташований на Одещині і до цього моменту здавалося, що кожну парафію, кожного священника тотально контролює один з головних лобістів Моспатріархату в Україні Одеський митрополит Агафангел.

Ім’я цього єпископа згадувалося у 2014 році в переписці кремлівського блогера Фролова, який у листі до російського куратора пише таке (наводимо мовою оригіналу): “Митрополит Агафангел звонил с чешского номера и сказал следующее: Доведи до Путина, что я и вся Одесская епархия ждем решительных действий по Одессе. Епархия меня поддерживает и готова к бою. Я готов духовно и идейно возглавить восстание».

Проте громада Свято-Покровського храму разом із настоятелем Владиславом Шіманом зважилася покинути єпископа, який не лише в перший рік війни запрошував Путіна, а й концентрує в своїх руках величезний фінансовий, адміністративний, а кажуть і силовий (у вигляді парамілітарних структур) ресурс.

Сьогодні боротьба проти громади триває і відстоюючи її вибір, отець Владислав дійшов аж до Верховного суду України. Чим живе парафія і як це – боротися за духовну свободу в достатньо проросійському регіоні – про це Релігійна правда говорить із настоятелем храму отцем Владиславом Шіманом.

НЕ КОЖЕН СВЯЩЕННИК ЗДАТЕН ВИТРИМАТИ ТАКИЙ ТИСК НА НЬОГО ТА РОДИНУ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ПРОХОДИМО МИ

– Отче Владиславе, я дивилася відео ваших зборів в січні 2019 року, коли було практично одностайно (287 проти чотирьох) прийнято рішення про перехід до Православної Церкви України. Визнаю, що маю до вашої парафії особливе ставлення.

– Чому?

– У вас виступила вірянка. Вона казала, що не треба боятися бути в Українській Церкві, яка буде в єдності із Вселенською Церквою та закликала всіх згадати, до якої церкви ходили наші бабусі до 1939 року, коли тут була інша держава. Це була церква Константинопольського Патріархату. Моя бабуся жила на цій території і теж ходила до храму Константинопольського Патріархату і навіть співала у церковному хорі. Аж поки радянська влада не вислала весь аграрний середній клас Бесарабії до Сибіру та Казахстану. Але не лише цей сентимент, я була здивована тому, що вся ваша парафія зберегла чистоту та критичність мислення. Вона не була зазомбована ідеєю виключного права “богоспасення русского міра”.

– Далеко не всі священники Одещини навіть Московського Патріархату просякнуті оцією доктриною “русского міра”. Мушу сказати, що не лише я, а й ще чотири чи навіть п’ять парафій разом зі священниками Московського Патріархату були готові перейти до Православної Церкви України. Але не засуджуйте нікого, не кожен священник здатен витримати такий тиск на нього та родину, через який проходимо ми.

– Давайте по порядку. Як визріло ваше бажання перейти до Православної Церкви України?

– Це не одномоментний і не спонтанний процес. Я – родом із Закарпаття, етнічний румун, але я природно почувався українцем, у політичному значенні цього слова. Я румун, але я люблю Україну. Хоча Бесарабія колись входила до складу Румунії. Будучи етнічним румуном, ти маєш бути українцем. Будучи етнічним росіянином, ти маєш бути українцем. Будучи етнічним болгарином, гагаузом – ти маєш любити свою країну. Такою була моя свідомість завжди.

На Одещині я опинився, бо закінчував Одеську семінарію, вона мала певний богословський рівень, тож я обрав саме її. І мені мої переконання не заважали двадцять років служити, формувати громаду та будувати храм.

У 2014 році пройшов певний перелом. Бо я розумів, що згадувати в молитвах когось, хто благословляє вбивати наших пацанів, я не можу. І я, і деякі інші священники допомагали нашій армії. Але ми робили це таємно, бо розуміли, що позиція начальства буде несхвальна. Потім я з друзям поїхав на Афон, своїм коштом, взяли економ-варіант. Ми від монастиря до монастиря ходили пішки. І мене так вразила простота Вселенської Церкви, що я вперше подумав: ми щось робимо не так.

Прийшовши в будь-який монастир, я не міг зрозуміти, хто там головний: хто ігумен монастиря, а хто монах. Вони всі мають однакове облачення, приблизно однієї якості, всі однаково працюють. Знаєте, як я зрозумів, хто там головний? На молитві, коли вони в храм молитися прийшли, настоятель сидів на трошки вищому стільці. Друге, як можна зрозуміти, що це намісник монастиря, це за трапезою. Намісник сидить на виднішому місці. І це разюче відрізнялося від нашої традиції. Там, попри свої нюанси, є і доступність до людей і внутрішній демократизм.

Потім прийшов 2018 рік. Почався процес набуття автокефалії. У Сараті почався збір підписів за зміну підлеглості. Я досі не переконаний, що швидко зважився б на перехід, але самі події підштовхнули нас до цього.

– Які події?

– 26 грудня 2018 року в нас була зустріч в Єпархіальному управлінні в Одесі. Я був благочинним, фактично координував та керував двома десятками священників. З нашого благочиння були присутні троє священників. Нас зібрали стосовно того, що нам належало після нового року проводити збори на підтримку чинного очільника УПЦ Митрополита Онуфрія.

Я після того підійшов до головного помічника владики і кажу: ніяких зібрань у Сараті робити неможливо, тому що там дуже проукраїнські настрої. Тут був батальйон морської піхоти 35-ї бригади і деякі підрозділи 56-ї бригади. Там було багато їхніх АТОшників. Я говорю: «Не треба провокувати людей. Нехай іде так, як іде». З іншого боку, до мене зверталися проукраїнські сили, на той момент було зібрано 600 підписів за зміну підлеглості. Вони теж до мене зверталися: «Отче, давайте проводити збори та визначатися, чи переходимо до Православної Церкви України». Я їм кажу: «Я вас дуже прошу, давайте відбудемо Різдво і Богоявлення». Я не поспішав, зрештою, це відповідальний крок, я сам потребував часу для цього рішення.

Але церковне керівництво відчуло мої сумніви, і вони, напевно, відчули моє ставлення, бо я його в розмовах не дуже приховував, і вирішило діяти “нахрапом”. Вони просто вирішили змінити мене. Спочатку вони інсценували захоплення храму «провосєками» в селі Ярославка, куди запросили мене. Певно, щоб перевірити реакцію. Ніякого захоплення там не планувалося, але цілий день били в набат, людей накручували.

А через два дні мені подзвонило одеське керівництво і сказало, що у нас в Сараті 26 січня буде зібрання благочиння, тобто священників нашої округи. Я прийняв до відома, і подумав, що треба збирати кліриків. Але через годину мені почали дзвонити наші священники та запитувати: “Отче, що відбувається? Одеса запрошує на зустріч в Сарату та каже брати із собою надійних людей”.

– Давайте пояснимо. Благочинний — це керівництво середньої ланки. Ваш обов’язок – комунікувати з підлеглим священством, збирати гроші для єпархії, ви – авторитет та начальник над двома десятками настоятелів. І ваші священники, коли дізналися, що до вас збирають без вашого відома, самі подзвонили і сказали, що готується щось недобре?

– Так. Вони не розуміли, чому моє запрошення дублюється заступником владики, ще й запрошенням із “надійними людьми”. Моя перша освіта — вчитель фізики. Тож я здатен до аналізу. Зіставивши всі факти, зрозумів, що мене просто вирішили усунути (робить паузу)… Не хочу переказувати всіх почуттів. Я побудував цю церкву. Я прийшов сюди в 1998 році, коли був тільки фундамент, тут була абсолютна бідність. Тому що тут ніколи не було православної церкви.

Сарата – німецьке поселення. Німці-колоністи в 1822 році його заснували. До мене служили тут три священники, які побудували лише фундамент, я у 1998 прийшов, а у 2003 відслужили першу літургію в храмі. Тому мені було прикро. І тоді я почав вранці обдзвонювати вірян: 26 числа проводимо збори. Я вже розумів, що назад мені шляху нема.

І відбулися збори в будинку культури ті, які ви бачили. Лише з одним питанням порядку денного – перехід до Православної Церкви України, на яких я виступив дуже коротко, надавши право висловитися людям. Була страшна ожеледиця, тож багато літніх людей не змогло прийти, але нам якоюсь мірою це допомогло. Бо не було і гостей з Одеси, які точно могли привести з собою тітушок.

А я більше всього боявся, щоб не було бійки. Бо це картинка для російського телебачення. Ви знаєте, які картинки робила Москва, пропагуючи ідею “кровопролиття”. Тому для нас було дуже важливо провести все мирно та демократично. І ми впоралися.

– Я бачила зібрання. Казали, що священники використовували при переході адміністративний ресурс.

– Не було ніякого адміністративного ресурсу. Щоб ви розуміли, на момент переходу я з головою місцевої ради більше трьох років не спілкувався взагалі. У нас були дуже непрості стосунки. Я понад 22 роки тут служив і люди мені вірили.

Я ВИЯВИВ ФАЛЬСИФІКОВАНІ ЗАПИСИ, КОЛИ ЗДАВАВ ЗВІТНІСТЬ У ПЕНСІЙНИЙ ФОНД

– Ну а далі почалося ходіння по муках та відповідь керівництва Моспатріархату. Давайте детально.

– Тільки прошу: не називайте нас мучениками від Кремля чи щось такого. Мученики це ті, кого гнали на Соловки, кого вбивали за віру, ми ж просто несемо посильний тягар, відстоюючи своє право бути в єдності із Вселенським Православ’ям і залишатися при цьому щирими громадянами своєї держави.

Ну, але відповідь була дуже красномовною. На мене наклали одночасно три покарання. Мене зняли з посад благочинного, настоятеля і заборонили у служінні. Я запитую юристку Агафангела: одночасно три покарання, це ж догматично заборонено. А вона у відповідь: “Понимаете, владыка в гневе был».

– Через два місяці в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб помінялися дані про керівника громади. Тобто ви виявляєте, що вас заднім числом владою Одеської єпархії УПЦ МП позбавили права керувати громадою. Як ви це виявили?

– Я щомісяця здаю документи в пенсійний фонд, тобто плачу єдиний соціальний внесок. І так само здаю звіт. Мало церков подають звіти, але я здаю, тому що хочу мати пенсію і плачу податки. І коли почали вносити дані, то побачили, що на чолі громади вже зовсім інша особа.

– Тобто представники Одеської єпархії Моспатріархату заходять у публічні державні записи (реєстри) за допомогою посередників та фальсифікують документи, правильно?

-Так. Для того, щоб змінився керівник юридичної особи, мають відбутися збори, на яких повинен бути прийнятий порядок денний і зміна керівника парафії. Або якщо правильно це називати – керівника юридичної організації «Святопокровський храм». Тобто нічого такого не було. Був просто указ Агафангела. А через кілька днів ми дослідили, що вони “зайшли” ще в один реєстр: майнових прав та переписали на одеське управління УПЦ МП будівлю храму. Тобто, вони просто, підробивши підписи в державних реєстрах, спробували спочатку забрати (переписати на себе) у громади будівлю храму, а уже потім змінили фізичну особу – керівника.

– Достатньо стандартний набір дій для УПЦ МП.

– Ми подали скаргу в Міністерство юстиції з підтверджуючими документами, що це було неправомірно зроблено. І 18 квітня Міністерство юстиції поновлює мене як керівника юридичної особи, а також проводить зміни в реєстрі майнових прав, де Свято-Покровська церква Сарати знову з’являється як власність громади. Цьому передувала ще одна подія. Вони спробували захопити храм. Це був той момент, коли я дуже гостро та навіть пронизливо відчув Промисел Божий.

Я в суботу хрестив дитину, телефон забув вдома. А якби навіть мав його, я б не взяв слухавку, бо ж було таїнство хрещення. Тут на мій мобільний дзвонить наша вірянка, моя матушка (дружина) бере трубку, і та каже, що з кладовища йде група людей і каже: зараз ми зайдемо в церкву. Дружина встигла подзвонити нашим вірянам, і через п’ятнадцять хвилин біля храму стояла громада, голова сільради, староста, активісти. Це Бог нам поміг, що вони не залізли в храм, бо повторилася би історія інших парафій, які перейшли, коли заходить “масовка” чужих людей та починається вистава під назвою “молітвенное стояніє”. Бо з ними приїхало декілька мікроавтобусів, можливо, з тітушками. Мушу вам сказати, що ми до самого квітня, поки Міністерство юстиції не поновило записи, охороняли храм. Ділили ніч на три періоди та змінювали одне одного. Виснажливо, але люди розуміли, що так здобувають право на свою церкву.

Зрозумівши, що нас не змогли витиснути шляхом фальсифікацій, помічники Агафангела почали процес визнання неправомірності наших зборів. У липні 2019 року пан Гурин, викладач, доцент кафедри педагогіки, який до речі, в січні вітав мене з переходом, звернувся до господарського суду Одеської області з позовом проти громади, аби визнати недійсними рішення загальних парафіяльних зборів, які відбулися 26 січня 2019 року. Суд першої інстанції, апеляційний суд, а потім і Верховний суд України в задоволенні позову відмовили.

Крім того, було подано декілька заяв, якими поліція відкривала кримінальні провадження особисто на мене. Якийсь священник, який ніде не фігурує і не має жодних юридичних прав, просив у мене відшкодування матеріальних збитків на 100 000 і моральних 200 000 або навпаки.

– Після рішення Верховного суду вони вгамувалися?

– В Одеському апеляційному суді відбулося засідання за іншим позовом – цього разу Каланжова. Він вимагає заборонити Одеській обласній державній адміністрації міняти підпорядкування і реєструвати статут у новій редакції, вказуючи на приналежність до ПЦУ.

МОЇ ОПОНЕНТИ ПОСТІЙНО ЗВОДИЛИ НАКЛЕПИ, ТО КАЖУЧИ, ЩО Я ВСІХ ВИРІЖУ, ТО КАЖУЧИ, ЩО Я ПИВ НА ВЕЛИКДЕНЬ У ВІВТАРІ

– Статут – це важливий документ. Вам його не зареєстрували?

– В реєстрації нам відмовляли вже тричі. А паралельно йде тотальне оббріхування мене та громади з боку митрополита Агафангела. Мої друзі надіслали мені відео, де в одному з сіл митрополит каже, що Шіман служив на Великдень у порожньому храмі і пив та їв у вівтарі. Це абсолютний наклеп. Ви розумієте, що Великий Піст був важким для нас, фальсифікації з реєстрами, спроби захоплення храму. І ось я служив Всенічну, був абсолютно занурений в це, навіть не дуже вдивляючись у присутніх, а коли вже надранок вийшов перед освяченням надвір, то побачив тисячі очей. Я був неймовірно щасливий такою кількістю людей. Не всі з них щонеділі в храмі, але така велика кількість людей вірить мені! Це був момент щастя.

Один з наших літніх вірян, який був зі мною поруч, каже мені: отче, я хотів розплакатися на Великдень, коли побачив людей, коли зрозумів, що ми це все пройшли. Порожній храм така сама нісенітниця, як вівтар і випивка. Або казали, що Шіман та його старша донька будуть вирізати населення. Або приходить до мене молодша донька та запитує: “Татку, а хто такі розкольники”. Я взнаю, що нас так називає людина, якій я дуже допоміг. Я навіть почав читати матеріали про методи маніпуляції та оббріхування, знайшов оці всі взірці дискредитації, і тотальне оббріхування мене та всіх, хто зі мною поруч, або оббріхування у пропорції 60 на 40. Це коли в пабліках Сарати починають говорити наче щось хороше, а потім додають ложку дьогтю. 60 на 40 за Гебельсом, і коли я цікавлюся, хто це вкинув, то з’ясовується, що фотограф митрополита Агафангела.

– Не пішли люди з храму через зміну підлеглості?

– Хтось пішов, хтось прийшов. Я коли думаю про цей рік для себе, для родини – не буду казати, що все було легко. Багато випробувань, значно менше грошей та й судові видатки лягли на мене та громаду, але я став значно вільніший. І моє життя отримало значно більше сенсів. Я завжди був віруючим, це певна константа.

Моя бабуся по маминій лінії – монахиня, мої тітки – монахині, дві мою двоюрідні сестри – монахині. Я зростав у глибоко віруючій родині. Але порівнюючи себе вчорашнього та сьогоднішнього, скажу так: священники Московського Патріархату просто виживають, пливуть за течією. А я долучився до творення чогось дуже потрібного. Крім того, у моєму оточенні з’явилося набагато більше цікавих людей із широким та геть іншим світоглядом.

– І ще, як вам вдалося це все витримати?

– Після Іловайську, – отець Владислав мовчить, важко добираючи слова і наче справляючись з болем, – була місія “Чорний тюльпан”, яка знаходила загиблих. І одного разу вони знайшли загиблих хлопців, у одного з них на грудях лежало Євангеліє, відкрите на сторінці, де були слова: “Не бійся”.

Післямова автора

Незабаром у одному із західних видавництв вийде книга експерта, який перебуває на постійному “балансі” РПЦ, про те, що автокефалія – політичний проект, який не мав перспектив. Автор, якого добре і давно годує офіс патріарха Кирила, буде спиратися на таємні джерела, пояснюючи чому припинилися переходи.

Втім ми сподіваємося, що наші інтерв’ю із кліриками послужать чесним вченим альтернативною картинкою того, як важко здобувається українськими громадами право на релігійні свободи. Прямі злочини, втручання у державні реєстри, використання як протестної біомаси семінаристів, гебельсівський арсенал дискредитації, судові позови – це неповний арсенал того, що за допомоги єпископів використовують РПЦ та Кремль в Україні.

Зауважимо також, що на парафії, де священник не є пропагандистом “русского міра”, люди органічно тяжіють до автокефалії. Отець Владислав не був ані українським націоналістом, ані носієм імперської свідомості. Просто в часи війни віряни без жодних впливів схилялися до переходу в Українську автокефальну церкву.

Лана Самохвалова, спеціально для РП

Єрмак і Стефанішина в Італії зустрілися з главою МЗС

  • 06.10.20, 17:30
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина у Римі зустрілася з міністром закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо. У зустрічі також узяв участь керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.
"Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та відновлення мирного процесу", - йдеться у повідомленні.

В ОП зауважили, що Ді Майо наголосив на підтримці суверенітету й територіальної цілісності України. Він відзначив дотримання в цілому режиму припинення вогню на Донбасі та висловив сподівання на позитивні зрушення у переговорах щодо виконання Мінських домовленостей.

Під час зустрічі обговорювалося також посилення двосторонніх відносин, зокрема економічної та торговельної співпраці. Йшлося й про підготовку засідання українсько-італійської Ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва.

Зеленський пояснив, чому наразі неможливі вибори на Донбасі

  • 06.10.20, 17:14
Президент Володимир Зеленський вважає, що наразі на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей проведення виборів неможливе.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню Politico Europe, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

"Ні. Я можу дати більш розгорнуту відповідь. Я казав і Президенту Макрону, і канцлеру Німеччини Меркель, і Президенту Путіну, що в нас не буде там спостерігачів, якщо не буде кордону (під нашим контролем) і ми не зможемо контролювати перебіг виборів. Ніхто із західних спостерігачів не зможе туди приїхати. Тому вибори відкритими там не будуть ніколи", - відповів Президент України на запитання, чи можуть відбутися місцеві вибори на непідконтрольних територіях Донбасу.

Також Зеленський підкреслив, що з точки зору безпекової ситуації на непідконтрольному Донбасі не буде вільного доступу для всіх партій, не працюватиме правоохоронна система.

"Ми не знаємо, що буде відбуватися, якщо не буде (контрольованого Україною – ред.) кордону між Україною та Росією. Кордон України має контролювати саме українська влада. Я це кажу відкрито. Я вважаю, що по-іншому не може бути. Суспільний вибух у нас в Україні, той чи інший пункт – це просто фізично неможливо", - наголосив глава держави.

Водночас він нагадав, що в одному з "мінських" пунктів є виведення всіх незаконних військових формувань з території, а потім – передача Україні контролю над кордоном.

"І тоді ми будемо знати, що нічого іншого не відбувається, що там не перебувають якісь інші мілітаризовані формування й вони не повертаються", - додав Зеленський.

Зеленський: 2021 рік стане початком режиму “paper less”

  • 06.10.20, 16:52
Україна з наступного року розпочне входження до режиму “paper less”, коли державні органи припинять вимагати від громадян паперові довідки чи інші документи для отримання державних послуг.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на презентації нових сервісів та цифрових послуг “Diia Summit”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“2021 рік стане початком входження країни у режим “paper less”, тобто ніяких більше паперів. Це стосується всіх державних органів і, що найважливіше, — жодна державна установа не зможе вимагати від українців жодних довідок, витягів чи інших нескінченних папірців, необхідних для отримання тих чи інших державних послуг”, - сказав Президент.

Водночас він підкреслив, що упродовж останнього року Україна стала четвертою країною Європи, яка має цифрові водійські права, та першою країною у світі, що має цифровий паспорт, за допомогою якого можна подорожувати або відкрити банківський рахунок онлайн.

“Це лише десята частина ввід наших великих планів і лише початок на шляху до цифрової держави, де 100 % послуг буде онлайн, а бюрократія та корупція стануть нетиповим явищем”, - зазначив глава держави.

Зеленський переконаний, що “цифрова Україна” — це не лише зручно, але це і потужний економічний розвиток, адже, за його словами, частка цифрової економіки у світі дуже швидко зростає.

На Черкащині до 5 років ув’язнення засуджено експрокурора

  • 06.10.20, 16:42

До позбавлення волі засуджено колишнього прокурора Черкаської місцевої прокуратури, якого Служба безпеки України затримала на одержанні неправомірної вигоди.

Оперативники спецслужби задокументували факт вимагання посадовцем від місцевого комерсанта 1,5 тисячі доларів США. За цю суму прокурор «гарантував» чоловіку повернення автомобіля, який перебував на штрафмайданчику через нібито виявлені порушення прав власності.

У листопаді 2015 року правоохоронці затримали прокурора поблизу місця роботи під час отримання всієї суми хабара.

Придніпровський районний суд Черкас визнав зловмисника винним за ч. 1 ст. 190 і ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі із конфіскацією частини належного йому майна і позбавленням права обіймати посади в органах державної влади строком 2 роки.

Наразі апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Вирок суду набув законної сили.

СБУ вилучила зі схронів бойовиків понад 137 кг вибухівки

  • 06.10.20, 16:33

У 2020 році Служба безпеки України у районі проведення операції Об’єднаних сил вилучила зі схронів бойовиків понад 137 кілограмів тротилу, пластиду і артилерійського пороху, більш ніж 40 одиниць вогнепальної зброї та майже 100 тисяч боєприпасів.

Також під час спецоперацій правоохоронці затримали учасників трьох міжрегіональних організованих угруповань, які займалися нелегальним збутом засобів ураження, у тому числі представникам кримінальних кіл. 13-ти фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Двох зловмисників засуджено до різних термінів ув’язнення.

На Луганщині співробітники СБУ викрили три схрони зі зброєю та боєприпасами, закладених диверсійною групою незаконних збройних формувань. Зі схованок, облаштованих за місцем проживання ватажка бойовиків та у лісосмузі поблизу Лисичанська, вилучено тротил, запали, гранати РГД і Ф-1, автомат Калашникова, пістолет і велику кількість набоїв.

У ході слідства встановлено причетність диверсантів до мінування мостів, а також ділянок залізничних та автошляхів у Лисичанському і Попаснянському районах. Трьом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28, ст. 113, ч. 2 ст. 260, ст. 263 Кримінального кодексу України. Одного з фігурантів заарештовано, наразі він перебуває під вартою. Інших учасників групи оголошено у розшук.

На Донеччині зі схрону, обладнаного у приватному будинку мешканця Бахмута, бойовика бандугруповань, правоохоронці вилучили протитанкову міну ТМ-62М, ручний протитанковий гранатомет, 5 підствольних гранат і 10 корпусів від гранат Ф-1 та РГД-5. Також виявлено детонатор для міни МВЧ-62, дев’ять запалів УЗРГМ і УЗРГМ-2 та 600 патронів калібру 5,45 мм.

За оперативною інформацією, зловмисник брав активну участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції. Наразі він переховується від слідства на тимчасово непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей.

Заходи із вилучення з незаконного обігу військових засобів ураження проводились спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури у взаємодії з Держслужбою з надзвичайних ситуацій.