СБУ викрила порушення екологічних норм

  • 13.10.20, 15:54

Служба безпеки України викрила схему незаконної утилізації шкідливих відходів промислового виробництва на території однієї з окремих територіальних громад Чернігівської області.

За попередніми даними, представники підприємства, яке виробляє картонну і паперову продукцію, налагодили механізм нелегального вивозу відходів для ухилення від фінансових витрат на їх безпечну переробку. Для цього вони уклали фіктивні договори з комерційними структурами на транспортування і утилізацію відпрацьованих промислових матеріалів.

Встановлено, що фігуранти вивозили виробничі відходи на територію селища однієї з окремих територіальних громад регіону.

Під час слідчих дій правоохоронці виявили несанкціоноване звалище, на якому знаходилось майже 500 тонн відходів підприємства.

У межах кримінального провадження за ст. 236 (порушення правил екологічної безпеки) Кримінального кодексу України триває слідство для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності винних осіб. Також вживаються заходи щодо зобов’язання представників підприємства провести безпечну утилізацію виявлених відходів.

Наразі здоров’ю громадян нічого не загрожує.  

Викриття протиправної діяльності проводилося спільно з Національною поліцією.


Зміни до Конституції України, яких хоче РФ, неможливі

  • 12.10.20, 13:37

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що зміни до Конституції України щодо особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей, про які говорить Російська Федерація, на сьогодні неможливі, а контроль над кордоном із РФ на Донбасі неправильно передавати Україні після проведення виборів в ОРДЛО.

"Що стосується тих розбіжностей, які є і у мене, і в нашому суспільстві, про те, що підписав пан Порошенко - так, вони є, і всі знають, і пані Меркель, і Путін, я йому неодноразово відкрито говорив: ні, будуть умови, будуть особливі умови, закон про особливий статус - це зміни до Конституції відповідно до децентралізації. Воно все має бути, я з цим згоден, але зміни до Конституції, ті, яких вони хочуть, вони на сьогодні неможливі", - сказав він в інтерв'ю програмі HARDtalk на ВВС.

Зеленський зазначив, що передача кордону українській владі на Донбасі після виборів в ОРДЛО - це неправильно.

"Ми не можемо забезпечити вибори там. Ніхто зі спостерігачів не приїде. Хто приїжджатиме на ту частину і проводитиме там вибори, якщо там є озброєні люди? Всі це розуміють. Але ми йдемо за Мінськом. Так, є таке, що треба, щоб Мінськ був трохи гнучкішим. Ви розумієте, що минув час...", - зазначив він.

 

Джерело: https://ua.interfax.com.ua/news/political/694541.html?fbclid=IwAR2YaH4qF3QzgPdwtrwalaI4P4m8V8GkvceaywCgBneITrjJiuLlnpcdbLU

СБУ викрила міжрегіональну групу на підробці паспортів

  • 12.10.20, 13:24

Контррозвідники Служби безпеки України викрили та припинили протиправну діяльність міжрегіональної групи, учасники якої підробляли та збували паспорти громадян країн Євросоюзу.

За даними досудового слідства, до групи входили мешканець Рівного та двоє жителів Львівської області. Діяли зловмисники під прикриттям агенції із підбору персоналу для роботи в європейських країнах. Для бажаючих працевлаштуватися за кордоном ділки виготовляли «липові» ID-картки резидентів країн Східної Європи та видавали їх за офіційні документи.

Для виготовлення фальшивок вони облаштували 5 підпільних «типографій» у приватних помешканнях у Львові, Дрогобичі та кількох населених пунктах Рівненщини. Вартість комплекту підроблених документів становила від 300 євро.

За результатами проведення обшуків за адресами проживання та реєстрації учасників групи виявлено чорнову документацію, банківські картки та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності, а також оргтехніку, яку використовували для виготовлення фальшивок.

Розслідування проводиться за ч. 2 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 2 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Заходи із викриття зловмисників проводились спільно з ГУ НП у Рівненській області під процесуальним керівництвом Рівненської місцевої прокуратури.

У комп'ютерну систему податкової була закладена помилка

  • 10.10.20, 15:03
Система, яка повинна була розпізнавати ухилення від сплати податків, не працювала належним чином. Усунення цієї помилки дозволило бюджету за 5 місяців отримати додатково 22 млрд грн.

Про це в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" розповів начальник управління кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, інформує Цензор.НЕТ.

"Система, яка, до речі, ідея дуже хороша - вона моніторить всі економічні операції в державі, складання податкових накладних, тощо. Вона моніторить, і якщо вона бачить, що операція є ризиковою, спрямована на ухилення від сплати податків, має якісь ознаки - вона її блокує", - описав Вітюк, як все повинно було працювати в ідеалі.

"Була спеціально закладена неточність. Математична і логічна помилка... Через цей недолік система сприймала незаконну протиправну операцію як операцію, яку здійснює крупний платник податків. І вона її не блокувала апріорі, тому що вважала, що така компанія - вона не може бути протиправною", - пояснив він.

 

За словами Вітюка, помилку виявили й усунули в травні.

"З травня місяця - це дані офіційні - додатково надійшло до державного бюджету 22 млрд грн. ... Це така перемога", - розповів представник СБУ.

 

Джерело: https://censor.net/ua/n3224095

Зеленский пригласил британских инвесторов в Украину

  • 09.10.20, 19:54
Президент Владимир Зеленский пригласил представителей британских финансовых кругов инвестировать в Украину и обсудил перспективы создания финансового центра Киев-Сити.

Об этом он рассказал во время визита на Лондонскую фондовую биржу 8 октября, сообщает Укринформ со ссылкой на пресс-службу главы государства.

"Во время официального визита в Великобританию Президент Украины Владимир Зеленский посетил Лондонскую фондовую биржу - самую старую фондовую биржу в мире - и провел встречу с ее руководством и лордом-мэром лондонского Сити Уильямом Расселом", - говорится в сообщении.

Зеленский проинформировал, что сегодня вместе с Премьер-министром Великобритании подписал Соглашение о политическом сотрудничестве, свободной торговле и стратегическом партнерстве, которое, по его словам, является «историческим моментом в отношениях двух государств».

В этом контексте глава государства призвал британские финансовые круги активно использовать новые возможности для инвестирования в Украину, в частности в рамках развития рынков капитала, приватизации государственных объектов, построения финансовой инфраструктуры.

«Мы вводим новые финансовые инструменты. Мы голосуем законы, которые введут новую финансовую политику, привлекут инвестиции», - сказал Зеленский.

Также, по данным ОП, во время встречи были обсуждены перспективы привлечения британских инвесторов к реализации проекта Киев-Сити.

«Мы хотели бы построить Киев-Сити - живой финансовый центр, финансовое сердце, а также район, в котором хочется работать и жить. Опыт, экспертиза и помощь лондонского Сити как ведущего мирового финансового центра были бы для нас чрезвычайно полезными», - отметил Президент.

Зеленский ознакомился с историей работы Лондонской фондовой биржи и сделал запись в Книге почетных гостей.

Глава государства пригласил лорда-мэра лондонского Сити и делегацию британских бизнесменов, банкиров, юристов, представителей инновационных компаний и Лондонской фондовой биржи посетить Киев.

Зеленский: Мы привезли из Британии 2,5 миллиарда фунтов

  • 09.10.20, 19:37
В присутствии Президента Украины Владимира Зеленского, который находится в Британии с официальным визитом, был подписан Меморандум о взаимопонимании между Государственным секретарем Ее Британского Величества

Об этом сообщает сайт Президента Украины.

В соответствии с Меморандумом, UKEF возобновляет работу на украинском рынке по поддержке британского экспорта. UKEF сможет предоставить кредитные гарантии в размере до 2,5 млрд фунтов стерлингов для британско-украинских торговых контрактов.

«Мы привезли из Великобритании два с половиной миллиарда фунтов стерлингов. Это новая страница украинско-британского сотрудничества и беспрецедентное событие для Украины», - подчеркнул Президент.

Поддержку UKEF смогут привлечь конкретные отрасли, определенные в Меморандуме о взаимопонимании с правительством Украины.

«Эти средства могут быть использованы для реализации инвестиционных проектов в таких приоритетных областях, как безопасность и оборона, сельское хозяйство, инфраструктура, энергетика и здравоохранение. Но мы не ограничиваемся только ими», - добавил Президент.

UKEF поддерживает экспорт всех видов товаров и услуг из Великобритании и может помочь предприятиям любых размеров успешно выполнить экспортный контракт. Кредиты будут предоставляться на 10 лет под очень привлекательную ставку - 2,5% в евро и 3,5% - в фунтах стерлингов. Льготный период кредита, когда можно не выплачивать проценты, - три года, уровень локализации британской доли производства - 20%, а это самое минимальное аналогичное требование среди других экспортно-кредитных агентств Запада. Это означает, что кредит может выдаваться при условии вовлеченности британских производителей только на пятую часть.

«Решение о привлечении UK Export Finance на украинский рынок и подписании этого Меморандума является знаком доверия и поддержки со стороны Великобритании тех трансформационных изменений, которые сейчас происходят в Украине. Убежден, что это откроет новые возможности для партнерства между экономиками наших стран, в частности в сферах обороны и безопасности, возобновляемых источников энергии и транспортной инфраструктуры», - сказал министр финансов Сергей Марченко.

Как сообщалось, Президент Владимир Зеленский 7-8 октября находится с официальным визитом в Великобритании.

CБУ викрила у Дніпрі корупційний механізм

  • 09.10.20, 19:23

Служба безпеки України викрила у Дніпрі корупційний механізм під час проведення процедури публічних закупівель комунальними підприємствами та органами місцевого самоврядування. 

У ході досудового розслідування встановлено, що директор комунального підприємства Дніпровської міської ради здійснює неправомірний вплив на хід і результати тендерів. Він сприяв перемозі у відкритих конкурсах лише суб’єктів підприємницької діяльності, службові особи яких погоджувались надати йому неправомірну вигоду.

У межах кримінального провадження задокументовано систематичне отримання директором комунального підприємства неправомірної вигоди від приватних підприємців.

Правоохоронцями проведено 32 санкціоновані обшуки за місцями роботи, проживання та реєстрації посадових осіб Дніпропетровської міської ради, одного з комунальних підприємств та низки суб’єктів господарювання у Дніпропетровській та Запорізькій областях. Вилучені під час них докази протиправної діяльності будуть долучені до матеріалів досудового розслідування.

Наразі директору комунального підприємства повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, двом службовцям комерційних товариств, в інтересах яких вчинялись неправомірні дії, за ч. 1 та ч. 2 ст. 369 КК України, до суду подані клопотання про обрання запобіжних заходів, у тому числі про тримання під вартою.

Крім того, СБ України викрито службових осіб одного з Департаментів Дніпровської міської ради на розкраданні коштів місцевого бюджету за попередньою змовою з директором одного з приватних товариств.

Посадовці вносили до офіційних документів недостовірні відомості про вартість та обсяги виконаних робіт у ході ремонту об’єктів житлового господарства. Внаслідок протиправних дій чиновників бюджету завдано шкоди на суму понад 300 тисяч гривень.

Наразі директору приватного підприємства повідомлено про підозру за ч.4 ст.191 КК України, судом вирішується питання про обрання відповідного запобіжного заходу 

Досудове слідство триває, встановлюються інші співучасники цих злочинів.

СБУ викрила угруповання

  • 09.10.20, 19:12

Служба безпеки України припинила діяльність псевдоброкерських центрів, які під виглядом торгів на міжнародних фондових біржах привласнювали кошти інвесторів.

Оперативники спецслужби встановили, що організували оборудку троє громадян однієї з країн Близького Сходу. За їх вказівкою, у центрі столиці були створені 3 кол-центри. Оператори нібито від імені відомої інвестиційної компанії телефонували клієнтам і пропонували інвестувати гроші в акції відомих компаній на міжнародних фондових біржах.

Після перерахування зловмисникам коштів через електронні платіжні системи клієнту створювали «персональний кабінет», в якому демонстрували постійне зростання акцій у ціні та пропонували збільшити інвестиції. Для створення цього веб-ресурсу організатори використовували елементи обладнання для онлайн ігрового бізнесу, забороненого в Україні.

Зловмисники також за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення імітували для інвесторів трансляцію електронної торгівлі на міжнародних біржах. Після рішення клієнта отримати свої гроші, ділки повідомляли йому про банкрутство компанії.

За інформацією спецслужби, зловмисники діяли протягом кількох років та встигли привласнити кошти кількох тисяч громадян. Суми «інвестицій» коливалися від 1 до 5 тисяч доларів США з кожного клієнта. Кошти, отриманні від протиправної діяльності, ділки легалізували через анонімні крипто-гаманці.

Під час обшуків у трьох кол-центрах правоохоронці вилучили комп’ютерне та серверне обладнання, документацію, печатки суб’єктів підприємницької діяльності, які функціонували без належного податкового оформлення і ухилялися від сплати податків. Також встановлено, що роботу кол-центрів без офіційного працевлаштування забезпечували понад 200 студентів, іноземців з країн Близького Сходу та Африки, серед яких були нелегальні мігранти.

Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до оборудки, та суми збитків, завданих державному бюджету.

У межах міжнародного співробітництва СБУ поінформувала партнерські правоохоронні органи про викриту в інтернеті протиправну схему, у тому числі країну її організаторів. 

Операція проводилась Головним управлінням СБУ в м. Києві та Київській області спільно з ГУ ДФС в м. Києві.

Степанов шукатиме "баланс" між локдауном і порушенням правил

  • 08.10.20, 18:41

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що буде шукати з фахівцями нову форму контролю за поширенням COVID-19, адже люди не дотримуються епідемічних правил — і кількість виявлених за добу хворих уже перевищила 5 тисяч, а кількість хворих у стаціонарах — перевищила 20 тисяч.

Джерело: голова МОЗ на брифінгу

Пряма мова Степанова: “Медична система не витримає, якщо ми не почнемо всі без винятку дотримуватися правил.

Я прекрасно розумію, що ми не можемо зараз піти тим шляхом, по якому вже пішли деякі європейські країни, тим шляхом, по якому пішов Ізраїль, який ввів повний локдаун на 14 днів у зв’язку зі збільшенням кількості хворих…

Я буду зараз радитися з фахівцями, в який спосіб нам не зупинити економіку…, але знайти баланс, який ми будемо виконувати. Така своєрідна домовленість між усіма, щоб усім могла бути надана медична допомога. Цей баланс — з одного боку, це робота економіки, робота країни, а з іншого боку — виконання правил.

Який би план не був зроблений, є базові речі, які є необхідними: це користування маскою, дотримання дистанції, мінімальна кількість контактів і користування антисептиками. Це — базові речі. Це відсутність будь-яких масових заходів, де можлива відповідна передача. Це дотримання тих правил, які встановлені в нашій країні. Це коли в ресторані не 20 людей сидить за одним столом, поруч один з одним, а 4 людини — так, як це встановлено. Це коли правил дотримуються у магазині, на транспорті.

Усі ці правила були розроблені для того, щоб зменшити кількість людей, які захворіли, шоб розривати ланцюг передачі хвороби”.

Деталі: Міністр говорив дуже емоційно. Він наголосив, що “світ не вигадав іншого способу зупинки хвороби, ніж дотримання правил”, але в Україні “політики набирають очки за рахунок ковіду”.

Він знову дорікнув харківській владі за концерт 3 жовтня, адже у Харківській області 7 жовтня виявили 576 випадків захворювання на коронавірусну хворобу, з них у Харкові — 425 випадків .

Степанов сказав, що розуміє, людей, яких не торкнувся COVID і які хочуть працювати, щоб заробляти гроші. Однак пояснив, що лікарі вже виснажені, бо півроку рятують хворих у недосконалих умовах.

Пряма мова Степанова: “У медичної системи є певна межа… У наших лікарнях сьогодні на ранок перебуває вже більше 20 тисяч хворих – тобто більше 20 тисяч ліжок уже зайняті хворими (на COVID-19). Кожного дня ця кількість збільшується

У нас сьогодні черговий антирекорд — ми переступили цю відмітку у 5 тисяч: за минулу добу захворіли 5 397 осіб. (…)

Було госпіталізовано 900 людей із підтвердженим діагнозом COVID-19, а ще є кількість людей, які госпіталізовані з непідтвердженим діагнозом, але потребують медичної допомоги саме в умовах стаціонару.

У нас зафіксовано 93 летальних випадки. Так, у нас одужало 2 263 пацієнти”.

Нагадаємо: Запроваджений у березні тотальний карантин (“локдаун” із зупинкою громадського транспорту) у травні пом’якшили, а потім замінили на адаптивний карантин (у різних регіонах можуть бути різні обмеження). В рамках адаптивного карантину Україну ділять на зони (в епідемічно небезпечні можуть потрапити окремі міста та райони областей). Найжорсткіші карантинні обмеження зараз запроваджуються в “червоних” зонах.

На початку тижня, 5 жовтня, Степанов казав, що з середини липня кількість госпіталізованих із діагнозом COVID-19 чи підозрою на коронавірусну хворобу в Україні зросла майже у 5 разів — до 16 745 осіб, а добовий приріст хворих уже цього тижня може сягнути 5 тисяч.

Заступник голови МОЗ, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко вважає, що нині запроваджувати жорсткий карантин не треба, але в разі повної заповненості хворими на COVID-19 всіх ліжко-місць, які підготовані для госпіталізації таких хворих у лікарнях, Україна вимушена буде знову ввести жорсткий карантин. 

Сенсація: внутрішні чати штабу партії Шарія

  • 08.10.20, 18:18

У соцмережах з’явилася досить пікантна інформація щодо партії Шартія, а саме внутрішні чати штабу партії Шарія.

Як і будь-яка інша політична сила, ієрархія партії Шарія ідентична до більшості інших: лідер (безпосередньо дружина Шарія), «смотрящие» на містах та плебс. Що стосується фінансової сторони - чорна готівка, яка нелегально заходить від тіньових спонсорів, порушення фінансової дисципліни, підробка документів з подальшою мінімізацією податків або несплатою; а партійні платежі впродовж тривалого часу проводилися через персональні карт-рахунки співробітників штабу та регіональних осередків без обліку.

Але найбільше вражає масштабне жлобство. Маючи вілли, дорогі автомобілі і коштовний брендовий одяг, ця пара скупиться на все, тримаючи людей на голому ентузіазмі.

Крім жлобства, є речові докази фінансування партії Шарія відомою мережею АЗС БРСМ-Нафта, неофіційним співвласником якої є відомий екоцидом, влаштованим у Васильківському районі Київської області в 2015-му році, міністр Януковича Ставицький, котрий наразі мешкає в Ізраїлі.

А саме, за вказівкою засновника мережі Андрія Біби відповідальна особа від БРСМ - Анжела Ларкіна - фінансує партію Шарія.

І це не кінець…. Далі буде…