У Києві СБУ блокувала діяльність «ботоферми»

  • 08.10.20, 18:03

Кіберфахівці Служби безпеки України блокували у Києві діяльність «ботоферми», яку спонсорували з території РФ.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що спеціалізовані апаратно-програмні комплекси зловмисники використовували для створення і просування фейкових акаунтів у соціальних мережах. Вони розповсюджували неправдиву інформацію для маніпулювання суспільною думкою напередодні місцевих виборів. Для організації протиправної діяльності організатори «ботоферми» використовували сім-картки українських операторів мобільного зв’язку.

Співробітники СБ України також зафіксували, що потужності вказаної «ботоферми» використовувались окремими політичними силами для чорного піару проти опонентів.

Під час проведення обшуків правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, телекомунікаційне обладнання. Зокрема, 4 GSM-шлюзи ємністю 32 канали кожен, 3 сім-банки ємністю 128 каналів, 3 сім-банки ємністю 32 канали, 5 VoIP-шлюзів ємністю 32 канали. Також вилучено понад 6 тисяч SIM-карток, чорнові записи реєстрації користувачів соціальних мереж, які розміщували матеріали провокаційного характеру на шкоду інформаційній безпеці нашої держави.

У межах досудового слідства за ст. 258-3 Кримінального кодексу України слідчими органів безпеки перевіряються факти причетності до функціонування вказаних комплексів представників спецслужб країни-агресора.

Операція проводилась Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки, ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях, ГУ СБУ у місті Києві та Київській області під процесуальним керівництвом Донецької обласної прокуратури.


СБУ затримала директора держпідприємства на хабарі

  • 08.10.20, 17:49

У результаті спільної операції правоохоронців у Вінниці було затримано керівника одного з державних підприємств на спробі дати хабар голові обласної державної адміністрації.

За даними досудового слідства, діючи в інтересах сторонніх осіб, посадовець намагався «переконати» очільника області змінити цільове призначення бюджетних коштів. Натомість він обіцяв «вдячність» у 4,2 мільйона гривень.

Затримали посадовця відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час передачі першої частини неправомірної вигоди у розмірі 200 тисяч гривень.

Провадження розпочато за ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо оголошення затриманому про підозру та обрання міри запобіжного заходу.

Тривають слідчі дії.

Викриття посадовця проводилося Головним управлінням по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБ України спільно зі співробітниками УСБУ у Вінницькій області, детективами НАБУ під процесуальним керівництвом САП.

До 5,5 років ув`язнення засуджено бойовика

  • 08.10.20, 17:31

За матеріалами Служби безпеки України засуджено учасника терористичної організації «ЛНР», якого правоохоронці затримали у серпні 2020 року під час спроби перетину лінії розмежування у розвідувальних цілях.

Слідчі органів безпеки встановили, що з початком російської збройної агресії в червні 2014 року мешканець Луганська приєднався до лав незаконних збройних формувань та був зарахований до терористичного батальйону «Зоря» на посаду розвідника. Там він здійснював збір розвідданих на спостережних постах бойовиків. Пізніше він перевівся до Первомайська у «15 батальйон тероборони 2 армійського корпусу народної міліції ЛНР». Слідство встановило, що найманець чинив збройний спротив силам АТО/ООС поблизу лінії розмежування, брав участь у боях під Золотим.

Рубіжанський міський суд визнав бойовика винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Злочинця засуджено до 5,5 років позбавлення волі.

Сторона захисту має право на оскарження вироку в апеляційному порядку протягом місяця з дня його проголошення.

Досудове розслідування здійснювалося під процесуальним керівництвом Луганської обласної прокуратури.

СБУ викрила угруповання на заволодінні коштами громадян

  • 08.10.20, 17:13

Служба безпеки України припинила діяльність псевдоброкерських центрів, які під виглядом торгів на міжнародних фондових біржах привласнювали кошти інвесторів.

Оперативники спецслужби встановили, що організували оборудку троє громадян однієї з країн Близького Сходу. За їх вказівкою, у центрі столиці були створені 3 кол-центри. Оператори нібито від імені відомої інвестиційної компанії телефонували клієнтам і пропонували інвестувати гроші в акції відомих компаній на міжнародних фондових біржах.

Після перерахування зловмисникам коштів через електронні платіжні системи клієнту створювали «персональний кабінет», в якому демонстрували постійне зростання акцій у ціні та пропонували збільшити інвестиції. Для створення цього веб-ресурсу організатори використовували елементи обладнання для онлайн ігрового бізнесу, забороненого в Україні.

Зловмисники також за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення імітували для інвесторів трансляцію електронної торгівлі на міжнародних біржах. Після рішення клієнта отримати свої гроші, ділки повідомляли йому про банкрутство компанії.

За інформацією спецслужби, зловмисники діяли протягом кількох років та встигли привласнити кошти кількох тисяч громадян. Суми «інвестицій» коливалися від 1 до 5 тисяч доларів США з кожного клієнта. Кошти, отриманні від протиправної діяльності, ділки легалізували через анонімні крипто-гаманці.

Під час обшуків у трьох кол-центрах правоохоронці вилучили комп’ютерне та серверне обладнання, документацію, печатки суб’єктів підприємницької діяльності, які функціонували без належного податкового оформлення і ухилялися від сплати податків. Також встановлено, що роботу кол-центрів без офіційного працевлаштування забезпечували понад 200 студентів, іноземців з країн Близького Сходу та Африки, серед яких були нелегальні мігранти.

Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до оборудки, та суми збитків, завданих державному бюджету.

У межах міжнародного співробітництва СБУ поінформувала партнерські правоохоронні органи про викриту в інтернеті протиправну схему, у тому числі країну її організаторів. 

Операція проводилась Головним управлінням СБУ в м. Києві та Київській області спільно з ГУ ДФС в м. Києві.

Україна і Британія підписали Меморандум про посилення співпраці

  • 08.10.20, 12:30
Міністр оборони України Андрій Таран та державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Воллес підписали Меморандум про посилення співпраці у військовій і військово-технічній сферах.

Церемонія підписання відбулась у присутності Президента України Володимира Зеленського, який перебуває з офіційним візитом у Британії, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

В Офісі Преидента наголосили, що Меморандум передбачає, зокрема, співпрацю в оборонній галузі.

"Важливим є залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів. Це має суттєво підвищити ефективність і скоротити терміни реалізації спільних проєктів у оборонній сфері, що є критично важливим в умовах загострення ситуації, що триває в Чорноморському регіоні", - зауважили в ОП.

Зеленський розповів деталі візиту до Британії

  • 07.10.20, 18:40
Українська делегація під час офіційного візиту Президента Володимира Зеленського до Великої Британії планує підписати Угоду про стратегічне партнерство і торгівлю, меморандум щодо розбудови військово-морського флоту та меморандум про запровадження україномовних аудіогідів у британських музеях.

Про це розповів глава держави, коментар якого надала Укрінформу його пресслужба.

“Дуже важливий візит, я вважаю, що історичний візит. Перш за все, очікуємо зустріч із Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном — предметна буде зустріч, підпишемо важливу історичну угоду про стратегічне партнерство і про торгівлю між нашими країнами, яка дає можливість продовжити угоду про вільну торгівлю і розширити цю угоду після того, як Велика Британія вийде з ЄС”, - зазначив Президент.

Він також анонсував підписання меморандуму щодо розбудови військово-морського флоту.

“Важливий стратегічний документ, на військово-морській базі підпишемо цей меморандум на суму 1,25 млрд фунтів стерлінгів. Ми всі віримо, що знов з’явиться військово-морський флот в Україні, й це перший такий важливий потужний крок”, - підкреслив Зеленський.

Крім того, глава держави зауважив, що передбачена також зустріч з королевською родиною, на якій планується до обговорення низка важливих питань.

“Одне з таких питань, яке пріоритетне для нашої країни, у чому британці дійсно професіонали, - це інфраструктура для психологічної реабілітації для наших воїнів, для наших ветеранів. Я думаю, що тут ми отримаємо підтримку з боку Великої Британії”, - наголосив Президент.

Він розповів, що матиме зустріч і з українською громадою, представниками бізнесу та мером London City.

Водночас Президент зазначив, що зустрічі матимуть й інші члени української делегації. Зокрема, перша леді Олена Зеленська планує підписати меморандум про появу україномовних аудіогідів у відомих британських музеях.

22-ой саммит Украина – ЕС. Совместное заявление участников

  • 07.10.20, 18:19

Участники саммита признали европейские устремления Украины, наметили шаги дальнейшего сотрудничества и подчеркнули важность продолжения реформ

Сегодня, 6 октября, в Брюсселе состоялся 22-ой саммит Украина – ЕС, в котором приняли участие президент Владимир Зеленский, президент Европейского совета Шарль Мишель и вице-президент Европейской комиссии Жозеп Боррель от имени президента ЕК Урсулы фон дер Ляйен. По окончании саммита участники выступили с совместным заявлением, которое опубликовано на сайте Евросовета и Офиса президента.

Тезисы совместного заявления:

1. Укрепление взаимоотношений
Подтвердили приверженность укреплению политической ассоциации и экономической интеграции Украины с Евросоюзом. ЕС подчеркнул поддержку независимости, суверенитета и территориальной целостности Украины в ее международно признанных границах.

2. Борьба с коронавирусом
Отметили важность обмена информацией и совершенствования ответных шагов в борьбе с пандемией COVID-19, а также выразили готовность сотрудничать над обеспечением доступа к будущей вакцине против COVID-19.

3. Сотрудничество в продвижении реформ
Подтвердили готовность продолжать тесное сотрудничество в укреплении верховенства права, продвижении реформ и содействии устойчивому экономическому росту.

4. Признание европейских устремлений Украины
Согласились в полной мере использовать потенциал Соглашения и подчеркнули важность продолжения выполнения Украиной своих обязательств.

5. Макроэкономическая стабильность Украины
Подтвердили приоритетность поддержания макроэкономической стабильности Украины, соблюдения обязательств перед МВФ и реализации всех среднесрочных условий, включая сильный и независимый Нацбанк Украины.

6. Признание прогресса реформ в Украине
Приветствовали начало проведения земельной реформы, принятие закона о регулировании банковской деятельности, достигнутый прогресс в децентрализации, а также начало работы Высшего антикоррупционного суда. Договорились о важности ускорения и усиления работы по реформе судебной власти (включая реформирование Высшего совета правосудия и независимого отбора добросовестных судей) и борьбы с коррупцией, обеспечивая сильные и независимые антикоррупционные институты. Подчеркнули необходимость дальнейшего усиления плюрализма СМИ в Украине.

7. ЕС подтвердил поддержку Украины и ее обусловленность внедрением реформ и политических мероприятий
ЕС объявил о новых программах по поддержке сельского хозяйства, местного микропроизводства, малых и средних предприятий, гражданского общества, транспорта, инфраструктуры, окружающей среды и климатической деятельности, а также о конкретной поддержке востока Украины.

8. Евросоюз продолжит поддерживать Украину в противодействии гибридным угрозам и борьбе с дезинформацией
Стороны подчеркнули важную роль гражданского общества, молодежи и независимых СМИ во всех сферах общественной и политической жизни, а также в контексте дезинформационных кампаний против ЕС и Украины, в частности со стороны России.
ЕС и Украина договорились начать кибердиалоги и активизировать сотрудничество в сфере Общей политики безопасности и обороны.

9. Продолжение безвизового режима для граждан Украины
Стороны отметили важность выполнения критериев либерализации визового режима и ускорения соответствующих усилий по реформам.

10. Обсудили укрепление экономической интеграции в следующих областях:

- Обсудили поддержку ЕС Украины в приближении к Единому цифровому рынку. Договорились подготовить до конца 2020 года план сотрудничества относительно электронных доверительных услуг с перспективой заключения возможной сделки, которая должна базироваться на приближении к законодательства и стандартов ЕС.
- Отметили важность прогресса в выполнении обязательств Украины в области изменения климата, окружающей среды, морской экосистемы, образования, энергетики, транспорта и сельского хозяйства.
- Признали важность соблюдения обязательств в сферах прав интеллектуальной собственности, госзакупок, защиты торговли, санитарных и фитосанитарных стандартов.
- Приветствовали начало миссии по предварительной оценке готовности Украины к Соглашению об оценке соответствия и приемлемости промышленной продукции.
- ЕС приветствовал готовность Украины присоединиться к будущим программам ЕС, которые послужат "зеленому" и цифровому восстановлению после пандемии COVID-19.
- Подтвердили обязательство заключить Соглашение об общем авиационном пространстве в ближайшее время.
- Подтвердили роль Украины как стратегической транзитной страны для газа.
- Договорились улучшить сообщение между Украиной, ЕС и другими странами Восточного партнерства.
- Приветствовали участие Украины в программах ЕС "Эразмус +" и Creative Europe.

11. Договорились осуществить в 2021 году всесторонний обзор достижения целей Соглашения.

12. Подтвердили осуждение незаконной аннексии Крыма и Севастополя Россией, милитаризации полуострова, ухудшения ситуации с правами человека на полуострове, а также ограничения свободы передвижения граждан.

13. Подтвердили поддержку усилий Нормандского формата, ОБСЕ, Трехсторонней контактной группы и специальной мониторинговой миссии ОБСЕ в Украине. Всестороннее и бессрочное прекращении огня должно быть сохранено. Стороны призвали Россию использовать свое влияние на поддерживаемые ею вооруженные формирования для полного выполнения Минских договоренностей и обеспечения свободного и беспрепятственного доступа СММ ОБСЕ на неподконтрольные правительству Украины территории. Вновь призвали Россию немедленно прекратить разжигание конфликта.

14. Договорились продолжать сотрудничество по решению социально-экономических и гуманитарных последствий конфликта на Донбассе.

15. Катастрофа MH17. Подчеркнули поддержку всем усилиям, направленным на установление истины, и призвали Россию взять на себя ответственность и сотрудничать со следствием.

16. Подтвердили стратегическую важность Восточного партнерства.

  • Ранее сегодня Зеленский по итогам саммита Украина-ЕС в Брюсселе заявил, что безвизовому режиму Украины с ЕС ничего не угрожает.

Зеленський заявляє про відсутність загроз для НАБУ і САП

  • 07.10.20, 14:48
Президент Володимир Зеленський запевняє, що рішення Конституційного суду щодо неконституційності указу про призначення директора Національного антикорупційного бюро не створює жодних загроз для НАБУ.

Відсутні загрози і для роботи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зазначив глава держави у колонці для інтернет-видання “Європейська правда”.

“Рішення Конституційного суду щодо НАБУ може подобатися чи не подобатись, але воно залишається свідченням про ще один "сірий" факт в українському законодавстві. Чому закон про НАБУ так написаний, краще запитати в того, хто його підписав”, - написав Зеленський.

За його словами, єдиний наслідок цього рішення – те, що парламент повинен виправити всі неузгодженості з Конституцією.

Читайте також: Для звільнення Ситника треба змінювати законодавство — Разумков

“Жодних загроз для НАБУ це не створило. Як немає загрози й для Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Тут позиція проста. Після відходу колишнього керівника САП комісія з відбору нового очільника має працювати незалежно й обрати фахову чесну людину на цю посаду”, - запевнив Президент.

Читайте також: ЄС закликав Україну прискорити судові реформи та посилити боротьбу з корупцією

Як повідомляв Укрінформ, 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

Автори подання наголошували, що у Конституції не прописано повноваження глави держави призначати директора НАБУ, тож, на їхню думку, Президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень та порушив встановлену частиною четвертою статті 5 Конституції заборону узурпації державної влади.

Ситник був призначений директором НАБУ у квітні 2015 року тодішнім Президентом Петром Порошенком.

Назара Холодницького було звільнено з посади керівника САП наказом генпрокурора Ірини Венедіктової з 21 вересня на підставі його заяви.

Заступник голови фракції партії "Слуга народу" Галина Янченко у коментарі Укрінформу 1 вересня зазначила, що Верховна Рада ще цього року може внести зміни до законодавства, які передбачатимуть прозору процедуру звільнення керівників антикорупційних органів.

Членство України в ЄС це чіткий покроковий план – Президент

  • 07.10.20, 13:42
Президент Володимир Зеленський запевняє, що в України з ЄС спільне розуміння щодо однієї великої європейської сім’ї, й українці не повинні сумніватися у своєму виборі.

Про це він написав у колонці для інтернет-видання “Європейська правда”.

“У нас із ЄС спільне розуміння: ми – частина однієї великої європейської сім’ї”, - підкреслив Президент і додав, що “українці ні на мить не повинні сумніватися в правильності свого вибору”.

Він висловив думку, що членство України в ЄС неможливе вже завтра.

“Але головне, що ми точно хочемо розуміти, то це чіткий та узгоджений з нашими європейськими партнерами покроковий план, аби це відбулося якнайшвидше”, - зазначив Зеленський.

За його словами, українці – європейці за цінностями та принципами, за внутрішньою свободою й розвиненою демократією.

“Це ми, українці, вмирали на Майдані за європейську ментальність. Це в нас забрали, нехай і тимчасово, наші території – Крим і частково Донбас. І найболючіше – це в нас загинуло майже чотирнадцять тисяч людей за відстоювання Європи в Україні”, - нагадав глава держави.

Водночас він наголосив, що, віддаючи найцінніше, Україна знала, що може покластися на офіційний Брюссель.

“Уже шість років, як ЄС дотримується слова – продовжує тиск за агресію Росії проти України. Сподіваюся, нам вдасться реалізувати заплановану поїздку на Донбас з колегами з ЄС, щоб вони побачили війну на власні очі. І також сподіваюся, що Євросоюз активно долучатиметься до ініціативи України зі створення Кримської платформи”, - зауважив Зеленський.

При цьому він додав, що сильна Україна – надійний форпост ЄС на східному кордоні.

Як повідомлялося, 6 жовтня у Брюсселі відбувся 22-ий саміт Україна-ЄС.

СБУ припинила роботу масштабного конвертцентру

  • 07.10.20, 13:33

Служба безпеки України припинила у Києві роботу масштабного конвертаційного центру, який за час своєї роботи організував обіг коштів на більше ніж 15 мільярдів гривень.

Центр функціонував протягом 2019-2020 років, організатори зареєстрували понад 400 фіктивних фірм. З його допомогою тисячі підприємств, зокрема державних та комунальних, ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах.

До організації цієї схеми причетні посадовці комерційних банківських установ і колишнє керівництво Державної податкової служби. Вони, зокрема, давали можливість замовникам оминати систему автоматизованого моніторингу оцінки ступенів ризику. Таким чином зловмисники отримали можливість використовувати вразливості інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС і як наслідок – ухилятися від сплати податків.

У ході санкціонованих обшуків в офісах і місцях проживання фігурантів правоохоронці виявили понад 600 печаток фіктивних підприємств, офшорних компаній, нотаріусів, податкових органів, судів та органів місцевого самоврядування. Також виявлено установчі документи фіктивних підприємств, документацію щодо їх фінансово-господарської діяльності, довіреності, копії паспортів осіб (так званих «фунтів»), на яких здійснювалася реєстрація таких СГД, що підтверджують вчинення злочинів.

Цей конвертаційний центр був частиною більш глобального протиправного механізму формування сум податкового кредиту з ПДВ, який раніше блокувала Служба у ДПС.

Слідчі дії тривають.