СБУ блокувала продаж даних із баз Державної податкової служби

  • 06.10.20, 16:19

Кіберфахівці СБ України викрили посадовця ГУ Державної податкової служби у Житомирській області на незаконному продажі інформації з обмеженим доступом.

За даними досудового слідства, головний державний ревізор-інспектор за винагороду пропонував надати відомості про доходи фізичних та юридичних осіб регіону з автоматизованої інформаційної системи «податковий блок». Замовниками таких послуг були  місцеві приватні підприємці, яких цікавила інформація про конкурентів та потенційних клієнтів. Вартість інформації залежала від обсягів і носія даних.

Оперативники спецслужби задокументували кілька фактів збуту податківцем персональної інформації.

Затримали зловмисника у Бердичеві відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час отримання оплати від чергового клієнта.

У ході обшуків за місцем роботи та проживання фігуранта вилучено комп’ютерну техніку та накопичувачі із інформацією з обмеженим доступом, які він планував продати.

Розслідування здійснюється за ч. 1 ст. 361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру та обрання йому міри запобіжного заходу.

Документування протиправної діяльності здійснювали співробітники УСБУ в Житомирській області спільно зі слідчими ТУ ДБР у м. Хмельницький під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури.

СБУ припинила діяльність угруповання наркодилерів

  • 06.10.20, 15:39

В Одесі співробітники Служби безпеки України блокували діяльність угруповання наркодилерів, які через інтернет збували заборонені речовини клієнтам по всій Україні.

За даними досудового слідства, до складу групи входило шестеро місцевих мешканців. Наркотики ділки закуповували в оптових постачальників і перепродавали через власний інтернет-сайт та закриті групи в одному з популярних месенджерів. Товар замовникам доставляли кур`єри, а на території регіону наркотики збували через закладки. Оплата за психотропи надходила на банківські картки фігурантів справи.

За оперативною інформацією, щомісяця зловмисники продавали амфетаміну та екстазі на понад мільйон гривень за розцінками чорного ринку.

Під час обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили комп`ютери і мобільні телефони із даними про наркотрафік, банківські картки та інші докази протиправної діяльності. У помешканні організатора виявлено амфетамін, канабіс та екстезі, які направлені на експертизу.

Наразі організатору угруповання повідомлено про підозру у вчинені злочину, пов’язаного із незаконним обігом наркотичних засобів та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

Заходи із протидії наркоторгівлі проводились під процесуальним керівництвом прокуратури Одеської області.

СБУ викрила компанію-утилізатора на порушенні екологічних норм

  • 02.10.20, 17:25

У Дніпропетровській області співробітники Служби безпеки України викрили компанію на грубому порушенні екологічних норм під час утилізації забруднюючих речовин.

За даними досудового слідства, місцевий завод із виробництва трубної продукції, що є одним із найпотужніших підприємств регіону, уклав договір із ліцензованою харківською фірмою на вивіз та утилізацію небезпечних відходів на майже 2,5 мільйона гривень. Встановлено, що утилізатор умови контракту не виконував. Натомість комерсанти організували оборудку, до якої залучили мешканця Марганця. За винагороду чоловік погодився зберігати токсичні речовини на орендованій земельній ділянці площею майже 15 гектарів, що розташована поряд із гаражним кооперативом на околиці міста.

За оперативною інформацію, вантажівки із забруднюючими речовинами курсували туди двічі на тиждень. За час такої «співпраці» утворилося звалище, на якому просто неба знаходилися відходи 1-3 класу небезпеки. Ця ситуація могла привести до потрапляння небезпечних речовин через підземні води до Каховського водосховища.

Правоохоронці затримали автомобіль зловмисників під час вивантаження чергової партії забруднюючих речовин.

Кримінальне провадження здійснюється за ч. 2 ст. 28 (злочин, вчинений за попередньою змовою групою осіб) та ч. 1 ст. 239 (забруднення або псування земель) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії. Встановлюються всі обставини справи та перевіряється інформація щодо інших підприємств регіону, причетних до незаконного зберігання токсичних відходів у Томаківському районі.

Викриття протиправної діяльності проводилося спільно з Нацполіцією під процесуальним керівництвом прокуратури. 

Детальніше: https://ssu.gov.ua/novyny/na-dnipropetrovshchyni-sbu-vykryla-kompaniiuutylizatora-na-porushenni-ekolohichnykh-norm?fbclid=IwAR0YE3kfmqbyX3uTB0_qbmO6ZYDViX19rLgOukJonOjomEPpsqBsSlsFdTQ

На Житомирщині СБУ викрила організоване угруповання

  • 02.10.20, 17:12

На Житомирщині Служба безпеки України викрила організоване злочинне угруповання на нелегальному експорті деревини до однієї з азійських країн. 

За даними досудового слідства, оборудку організували уродженець Донеччини, який мешкає у Коростенському районі, та іноземець, який упродовж декількох останніх років проживав в Україні. Спільники за готівку скуповували на легальних пилорамах «ліві» пиломатеріали, виготовлені із незаконно зрубаних дерев у державних і комунальних лісгоспах на півночі Житомирщини. За оформлення митних документів «відповідала» мешканка Житомира, яка займалася отриманням легальних сертифікатів на продукцію.

Товар зловмисники переправляли морським транспортом у межах виконання контракту із іноземною фірмою. Спочатку у документах відправником була фіктивна комерційна структура, згодом залучили місцевого комерсанта, власника реального підприємства.

Для легалізації і переведення коштів у готівку фігуранти зареєстрували у Києві на підставних осіб низку фіктивних фірм. Керувала фінансовими операціями спільниця з Житомира.

У межах досудового розслідування правоохоронці задокументували, що протиправна схема діяла протягом двох місяців. За цей час фігуранти вивезли понад 1,6 тисячі кубометрів пиломатеріалів вартістю більш ніж 4 мільйони гривень.

Наразі бізнесмену, організатору оборудки, та спільниці повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246, ч. 1, 4 ст. 358 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Ще одному учаснику оборудки, підприємцю з Коростеня, оголошено підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України.

З урахуванням перебування іноземця за кордоном вирішується питання щодо оголошення його у розшук.

Триває досудове розслідування. Пиломатеріали вартістю понад мільйон гривень, підготовлені до вивезення за кордон, знаходяться під арештом.

Документування оборудки здійснювали співробітники Управління СБ України у Житомирській області спільно зі Слідчим управлінням ГУ Нацполіції під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури.

Детальніше: https://ssu.gov.ua/novyny/na-zhytomyrshchyni-sbu-vykryla-orhanizovane-uhrupovannia-na-nezakonnomu-eksporti-derevyny-do-azii-na-miliony-hryven?fbclid=IwAR01vKcZMBfL68y_GW8Tttn_iPAwWlM7c1Osgp55zfJeHZ_DqkYhtoDYdGw

Зеленський звільнив Фокіна

  • 01.10.20, 20:02

Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Вітольда Фокіна з тристоронньої контактної групи.

"Вітольд Фокін виведений зі складу делегації України в ТКГ та увільнений від виконання обов'язків першого заступника глави делегації", - йдеться в заяві Офісу президента.

Низка політиків та чиновників закликали відправити у відставку Вітольда Фокіна через його вчорашню заяву у Верховній Раді про те, що він не побачив доказів війни Росії проти України.

Зокрема, з таким закликом звернулися міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос.

Пан Кривонос назвав Фокіна "сліпим дурнем" і "маразматиком", а також закликав Володимира Зеленського "гнати його з ганьбою".

Позиція Зеленського

У повідомленні Офісу президента зазначається, що, на думку Володимира Зеленського, всі, хто виступають від імені України, мають керуватися у діяльності та заявах її національними інтересами.

"Президент констатував, що Вітольд Фокін відступив передусім від справедливої оцінки тимчасової окупації Росією Криму, міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей нашої держави", - йдеться у заяві.

Президент України наголосив, що делегація на перемовинах у Мінську має працювати над поверненням "виключно на українських умовах" усіх тимчасово окупованих територій, які контролює Росія, і над встановленням тривалого миру.

"Потрібно вивести з України всі незаконні збройні формування, їхню військову техніку, провести повну деокупацію та повернути Україні контроль над частиною кордону з Росією. Тільки це може бути шляхом до справжнього миру", - йдеться в заяві Офісу президента.

Скандал з призначенням

У серпні президент Володимир Зеленський пояснив рішення про призначення Фокіна тим, що він родом з Донбасу, тож буде голосом "проукраїнського Донбасу" на переговорах.


Втім, 13 вересня у програмі "Світське життя з Катериною Осадчою" онучка Фокіна Марія зробила несподіване зізнання. За її словами, саме вона познайомила свого дідуся з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, з яким її начебто пов'язує давня дружба.

Марія Фокіна народилася 1986 року в родині радянської партійної еліти. Її дідусь Вітольд Фокін обіймав керівні посади спершу в Українській РСР, а згодом став першим прем'єр-міністром вже у незалежній Україні.

Щоправда, керував урядом він недовго - лише до жовтня 1992 року.

Відтоді він зник з великої української політики аж до 2020 року, коли раптово його призначили заступником керівника української делегації у тристоронній контактній групі у Мінську, яка займається врегулювання конфлікту на Донбасі.


Детальніше: https://www.bbc.com/ukrainian/news-54351537?fbclid=IwAR0OSJPOEWSpG27DiYsK-66ajDMoFq4Qupb8k0gwFR0UJmToQ_kmblMVzO8

«Смотрящі» від Криклія

  • 30.09.20, 20:17

Незважаючи на неодноразові заяви Міністра щодо проведення відкритих реформ та боротьбу з корупцією в морській галузі, насправді продовжується розподіл керівних посад з використанням тіньового штабу – «бек-офісу».

Так, в квітні 2020 року, за особистого лобіювання Міністра, на посаду заступника Голови ДП «АМПУ» з фінансів призначено виконуючим обов’язки екс-співробітника СБУ Кошина О.С.

Придивимось уважніше до цього персонажа. Кошин Олексій Сергійович, 35 років, народився в м. Дубровиця Рівненської області. Закінчив Національну академію СБ України та Інститут післядипломної освіти НУВГП, син екс-нардепа від партії БЮТ по Рівненській області Кошина С., (по даним ЗМІ причетний до організації захоплення та незаконних оборудок із землею під Києвом). З 2009 року Кошин О.С. працював у Головному Управлінні по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ на посаді заступника начальника, де був куратором Головного сервісного центру МВС (на той час керівник Криклій В.А.). Вже на той момент колеги бравого актикорупціонера Кошина дивувались стрімкому матеріальному зростанню талановитого сбушника.

По даним ЗМІ, Кошин О.С. був «правою рукою» колишнього першого заступника Голови СБУ Павла Демчини. Також, Кошин О.С. причетний до низки корупційних скандалів, пов’язаних з рейдерським захопленням бізнесу за сприяння співробітників правоохоронних органів шляхом «заведення» кримінальних проваджень за тяжкими статтями та примушування підприємців до «розмови» з посередниками (http://www.bagnet.org/news/society/397696/troe-iz-lartsa-kak-dralyuk-koshin-i-dovbenko-koshmaryat-biznes). Саме близькість до корупційних схем Демчини, дозволила Олексію стати мільйонером.

В липні 2020 року Кошина О.С. призначено заступником Голови ДП «АМПУ» з операційної діяльності, останній фактично розпочав тотальний контроль над всіма питаннями в діяльності ДП «АМПУ».

Незважаючи на проведення в ДП «АМПУ» процедури по оптимізації та скорочення персоналу, в липні 2020 року під керівництвом Кошина О.С. в апараті управління ДП «АМПУ» створено Службу аналізу та управління ризиками (по штату 17 працівників, складається з екс-співробітників СБУ, НАБУ, ДБР та НПУ). Поступово новостворена Служба фактично перебрала на себе всі функції управління економічної безпеки. На даний час, за поданням Кошина О.С. та за підримки Міністра лобіюється питання щодо скрочення в ДП «АМПУ» управління економічної безпеки та зміні на посаді уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції в ДП «АМПУ».

Кошин О.С. намагається із залученням новоствореної Служби аналізу та управління ризиками встановити тотальний контроль над проведенням в ДП «АМПУ» тендерних закупівель, що практично й не приховує. За поданням Кошина О.С. до складу тендерного комітету ДП «АМПУ» призначаються «наближені» новопризначені працівники, проводяться зустрічі з потенційними підрядчиками по судноремонту та закупівлі палива.

В.о. Голови ДП «АМПУ» Голодницький О.Г. не взмозі вплинути на ситуацію, що склалася у зв’язку з вказівкою Міністра не завжати Кошину О.С. у проведенні ним кадрової політики та впровадженню різноманітних схем в діяльності підприємства.

За нашими даними до потужного фахівця Кошина вже приглядається НАБУ, сподіваємось, що правоохоронці доведуть справу до логічного кінця.

Детальніше: https://nozh.org/important/%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D1%89%D1%96-%D0%B2%D1%96%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%96%D1%8F-%D0%B0%D0%B1%D0%BE-%D1%8F%D0%BA-%D0%BC%D1%96%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%80/

СБУ блокувала розповсюдження деструктивного контенту

  • 30.09.20, 16:32

Кіберфахівці Служби безпеки України блокували канали розповсюдження з РФ і так званої «ДНР» деструктивної інформації з використанням «ботоферм».

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що телекомунікаційні платформи використовувались для створення і просування фейкових акаунтів і спільнот в інтересах РФ та незаконних збройних формувань. За задумом кураторів, масове поширення неправдивої інформації серед українського сегменту мережі «Інтернет» на передодні місцевих виборів мало дестабілізувати ситуацію в країні.

Для організації протиправної діяльності організатори схеми використовували сім-картки українських і російських операторів мобільного зв’язку. Співробітники СБ України встановили особи всіх фігурантів, які перебувають на території нашої країни. Оплату від замовників вони отримували через заборонені російські платіжні системи.

Під час проведення обшуків у Києві та Донецькій області правоохоронці виявили і вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, телекомунікаційне обладнання, зокрема, 4 GSM-шлюзи ємністю 32 канали кожен, 4 сім-банки ємністю 128 і 32 канали та 6 VoIP-шлюзів ємністю 32 канали. Також вилучено 8 тисяч SIM-карток, чорнові записи щодо реєстрації користувачів соціальних мереж, які розміщували матеріали провокаційного характеру на шкоду інформаційній безпеці нашої держави.

Наразі перевіряється версія стосовно причетності до організації вказаної протиправної діяльності спеціальних та розвідувальних органів так званої «ДНР» і Росії.

Триває досудове слідство за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Операція проведена Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБ України, ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Детальніше: https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-blokuvala-rozpovsiudzhennia-destruktyvnoho-kontentu-z-rf-naperedodni-mistsevykh-vyboriv?fbclid=IwAR1xiyuoSragzCDvvuLFy4bVGwDEYpt71g1Dyw5WFRvpAEqrTKnp9y6IqN8

Заяви про масові скарги бізнесу на СБУ не відповідають дійсності

  • 30.09.20, 16:20

Розмови про те, що підприємці нібито масово  скаржаться на тиск Служби безпеки України є маніпулятивними і не  відповідають дійсності. Як заявив заступник керівника з питань реформи СБУ Сергій Пунь у своїй статті, насправді кількість скарг на Службу до Ради бізнес-омбудсмена є значно меншою, ніж на інші державні органи.

«Не  потрібно маніпулювати фантомним «кошмаренням» бізнесу – такі слова не  підкріплені фактами. Варто подивитися на річний звіт Ради  бізнес-омбудсмена за 2019 рік і все стане зрозуміло», – зазначив Сергій  Пунь, коментуючи заяви окремих експертів і громадських активістів.

Зокрема, у звіті зазначається, що кількість  звернень щодо Служби безпеки України зменшилась найсуттєвіше (-45%  проти 2018 року та -59% проти 2017 року). Відтак у 2019 році було лише  17 скарг на СБУ, тоді як на дії податківців скаржилися 1073 рази, а на  Нацполіцію – 107. Водночас СБУ системно виконує рекомендації, які надає  Рада бізнес-омбудсмена.

Сергій Пунь звернув увагу, що різноманітні інформаційні атаки відносно функціоналу СБУ є свідченням того, що питання  реформи Служби стало занадто політизованим. «Нав’язується думка – якщо  реформа не буде відповідати чиїмось уявленням, побажанням чи вимогам, то  значить вона «неправильна». Та хіба критика заради критики є маркером  ефективності?» – додав Сергій Пунь.

Він  підкреслив, що у доопрацьованому законопроєкті щодо реформи СБУ, який  наразі розглядають комітети Верховної Ради, враховані пропозиції  міжнародних партнерів. Зокрема, щодо обмеження повноважень СБУ з  протидії оргзлочинності, економічним і корупційним злочинам. Вони  можуть здійснюватися лише у межах контррозвідувальної діяльності. «Є запобіжники, щоб Служба займалася тільки справами державної безпеки», – наголошує Сергій Пунь.

Також  проєкт узгоджує статус СБУ із законом «Про національну безпеку». Тобто  вона є державним органом спеціального призначення з правоохоронними  функціями.

За  діяльністю Служби впроваджується 6 видів контролю: президентський,  парламентський, фінансовий, судовий, громадський і внутрішній. Окремо  діятиме прокурорський нагляд.

Сергій  Пунь зазначив, що для підриву довіри до сектору нацбезпеки можливі  різноманітні інформаційні вкиди. «Сьогодні Україна не може собі  дозволити бути слабкою. З такими сусідами і гібридними загрозами у нас  просто немає іншого вибору. Отже, сильною має бути і Служба безпеки  України», – переконаний він.


Детальніше: https://ssu.gov.ua/novyny/zaiavy-pro-masovi-skarhy-biznesu-na-sbu-ne-vidpovidaiut-diisnosti-serhii-pun?fbclid=IwAR2PArSQEE_QiYKbSpXc5r9VKLbCJ6LZ2u9aC0q_F59zWc_flY9ljVS8yE0

Міноборони планує закупити для Повітряних сил ЗСУ нові літаки

  • 29.09.20, 15:23

Міноборони України і Збройним силам країни необхідно оновлювати авіапарк, а експлуатація старої техніки є неприпустимою, проте це наявні реалії, заявляє віце-прем’єр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості, голова урядової комісії з розслідування обставин катастрофи літака Ан-26 у Харківській області Олег Уруський.

«Я думаю, що, безумовно, ми маємо робити це (оновлювати авіапарк ЗСУ). Абсолютно неприпустимо, що у нас в експлуатації перебуває така стара техніка, але, на жаль, це реалії нашої країни», — сказав Уруський.

Він також додав, що Міноборони України вже підготувало проект контракту з ДП «Антонов» на постачання трьох літаків Ан-178.

«Сподіваюся, що ми і надалі збільшуватимемо кількість літаків, які замовлятиме наше Міністерство оборони», — сказав Уруський.

Ан-178 – середній транспортний літак, що призначений для доставки особового складу, озброєння і легкої військової техніки посадковим та парашутним способами, транспортування матеріальних засобів, пошти та інших вантажів «в навал» або в стандартній тарі та вантажів на піддонах загальною вантажопідйомністю до 18 т.

Детальніше: https://sprotyv.info/news/minoboroni-planuie-zakupiti-dlya-povitryanih-sil-zsu-novi-litaki-pidgotovleno-proekt-kontraktu?fbclid=IwAR31WLtygrmusujNIFo2XEXmojk_NTh_BDF4B21KW0TsEmnmg667iOnaMR8

Зеленский о европейском курсе Украины

  • 29.09.20, 14:35
Курс Украины в Евросоюз является сейчас еще более актуальным, чем раньше.Об этом президент Украины Владимир Зеленский заявил во время видеоконференции с депутатами Европарламента.

Президент Украины Владимир Зеленский отмечает, что сейчас курс Украины в Европейский Союз является еще более актуальным, чем раньше. Об этом он заявил в ходе видеоконференции с депутатами Европейского парламента. Глава государства поблагодарил за последовательную поддержку со стороны Европарламента в продвижении амбициозной повестки дня Украина – ЕС, а также за твердую позицию законодательного органа Европейского Союза в вопросе восстановления суверенитета и территориальной целостности Украины и деоккупации Крыма.

Президент напомнил, что уже через неделю ожидается очередной Саммит Украина – ЕС, и выразил надежду, что он будет успешным.

Владимир Зеленский констатировал: «Учитывая сегодняшние вызовы, неизменный курс в Европу, Европейский Союз еще более актуален для Украины, чем раньше».

«Сегодня поддержка Евросоюза для Украины очень важна», – добавил он.

Глава государства сообщил об инициативе Украины относительно создания международной площадки, призванной улучшить координацию и сотрудничество в целях противодействия угрозам безопасности, которые несет российская оккупация Крыма, а также содействовать защите прав крымчан.

«Кроме экономики, денег, для нас важна геополитическая поддержка. Отдельные вещи, на которые мы хотим обратить внимание, – это появление и наше предложение Крымской платформы. Площадки, на которой мы хотим обсуждать важнейшие гуманитарные вопросы, вопросы помощи всем украинцам – как крымским татарам, так и украинцам, попавшим за решетку на территории Крыма, так и уже находящимся в России. Это возвращение, освобождение этих граждан, а также деоккупация Крыма», – сказал Глава государства.

Также, по словам Владимира Зеленского, Украина стремится к обсуждению вопроса расширения доступа к внутреннему рынку ЕС, достижению договоренности об обновлении торговой части Соглашения об ассоциации, «промышленном безвизе» и т. п.

«Мы видим переориентацию украинского бизнеса в европейские страны. Это прекрасно, поэтому хотим говорить о расширении. Мы хотим иметь возможность экономического роста в нашей стране», – подчеркнул Глава государства, отметив, что сейчас это особенно важно, учитывая пандемию коронавируса и войну.

«Нам очень нужна ваша поддержка, чтобы экономика даже сейчас, в любой кризис, работала в Украине», – добавил Президент.

Среди прочего, участники видеоконференции обсудили вопрос строительства мемориального комплекса-музея, ведь рабочая группа Европарламента «Память во имя будущего» своей деятельностью стремится достичь выделения средств Европейским Союзом на финансирование пилотного проекта «Голоса: свидетельство Холокоста из Украины».

В видеоконференции приняли участие депутаты, представляющие разные политические группы в Европейском парламенте, в частности Михаэль Галер (ФРГ), Петрас Ауштрявичюс (Литва), Никлас Хербст (ФРГ), Фредерик Рис (Бельгия), Эльжбета Лукачевска (Польша) и Влодзимеж Цимошевич (Польша).

Подробнее: https://myc.news/politika/zelenskij_v_svete_proishodyashih_sobytij_kurs_ukrainy_v_es_stal_eshe_aktualnee?fbclid=IwAR3onCW7LsPACvfg4NodCrjDJwshTy1pvuwaM4s7Fh3Mb4HQh5NYDLuFNbM