На Волині СБУ блокувала діяльність call-центру

  • 20.10.20, 19:34

На Волині кіберфахівці Служби безпеки України блокували діяльність організованої групи, учасники якої крали кошти з рахунків клієнтів приватних та державних банківських установ в Україні та за кордоном.

За даними досудового слідства, злочинну схему організували п’ятеро мешканців іншої області. Підпільний call-центр вони обладнали в офісному приміщенні у центрі Луцька і залучили штат із кількох десятків операторів. Зловмисники телефонували клієнтам і, представляючись співробітниками фінустанов, виманювали дані про CVV-коди, номери банківських рахунків, пін-коди до платіжних карток. Після отримання доступу до клієнтських коштів ділки переводили гроші на підконтрольні їм рахунки.

За оперативними даними, учасники групи викрадали щомісяця майже півмільйона гривень.

Під час обшуків у приміщенні call-центру і за місцем проживання зловмисників правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та готівку.

Провадження розпочато за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку, вчиненні за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Наразі вирішується питання щодо оголошення зловмисникам про підозру.

Заходи із викриття незаконних оборудок проводилися оперативниками УСБУ у Волинській області спільно з працівникам ГУ Нацполіції Волинської області під процесуальним керівництвом Волинської обласної прокуратури.  

В Одесі СБУ вилучила 750 кілограмів психотропу

  • 20.10.20, 18:53

Служба безпеки України блокувала в Одесі транзит через нашу країну 750 кілограмів психотропної речовини каптагон, відомого як "бойовий наркотик Ісламської держави". На чорному ринку вилучений товар оцінюється у понад 30 мільйонів доларів.

У ході спецоперації оперативники та слідчі спецслужби встановили, що організували переправлення двоє мешканців Одеси та Львова. Вони замовили психотроп в одній з країн Середземноморського басейну. Співробітники СБУ задокументували, що товар на початку вересня прибув до морського порту «Південний», де був прихований в контейнері із солодощами, та контролювали всі дії зловмисників.

Потім наркоділки перемістили вантаж у складське приміщення. Для переправлення каптагону до однієї з країн Перської затоки вони придбали партію кукурудзяного крохмалю, в який приховали пакунки з психотропом. Два контейнери з наркотиками зловмисники доставили до Одеського морського порту.

Після декларування вантажу в митних органах співробітники СБУ затримали фігурантів: одного під час спроби вильоту із Одеси, другого за місцем проживання. Контейнери з каптагоном вилучено правоохоронцями.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Управління СБУ в Одеській області за ч. 3 ст. 305 Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо оголошення обом фігурантам про підозру.

Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до функціонування транскордонної контрабанди наркотиків.

Операція проводилась під процесуальним керівництвом прокуратури Одеської області.

СБУ викрила схрони з великокаліберними снарядами

  • 16.10.20, 18:58

У Луганській області Служба безпеки України виявила два схрони з військовими засобами ураження на дні змілілих водоймищ. 

Одну із схованок правоохоронці знайшли у Новоайдарському районі на березі ріки Айдар поблизу села Маловендлівка. У ній зберігалось п’ять артилерійських снарядів калібру 152 мм загальною вагою 40 кг у тротиловому еквіваленті та майже 500 патронів калібру 7,62 мм.

Другий схрон правоохоронці виявили на дні висохлого озера біля села Старий Айдар Станично-Луганського району. Із тайника вилучено 38 гранат Ф-1 та майже 300 набоїв різного калібру.

За даними правоохоронців, обидві схованки було закладено у 2014-2015 роках. Правопорушники сховали їх під водою, однак, через посуху, схрони опинилися біля поверхні ґрунту.

Вміст небезпечних арсеналів виявлено та знищено у взаємодії з Національною поліцією та вибухотехнічною службою ДСНС.

У Києві СБУ провели антитерористичні навчання

  • 16.10.20, 18:43

Служба безпеки України спільно з Посольством Держави Ізраїль провели тактико-спеціальні навчання з нейтралізації умовних «терористів», які за легендою навчань захопили заручника. 

Спільні тренування відбулися у Печерському і Деснянському районах столиці за участі підрозділів СБУ, органів державної виконавчої влади, Національної поліції, Держслужби з надзвичайних ситуацій та Національної гвардії.

За легендою навчань умовні «терористи» захопили в заручники представника дипломатичного представництва. Одночасно їх спільники, інша група «зловмисників» заклали імітаційний макет «саморобного вибухового пристрою» біля входу до приміщення Посольства. 

Задіяні підрозділи відпрацювали алгоритм міжвідомчої взаємодії в різних екстремальних умовах. Під час силової фази тренувань спецпризначенці звільнили «заручників», знешкодили «вибухівку» і затримали «терористів».

Координаційна група Антитерористичного центру при Головному управлінні Служби безпеки України в м. Києві та Київській області відзначила високий рівень злагодженості та ефективності дій учасників зборів.

Іноземні партнери з Держави Ізраїль подякували представникам української спецслужби за співпрацю у безпекових питаннях.

СБУ затримала організатора трафіку нелегальної міграції

  • 15.10.20, 20:04

Служба безпеки України викрила і блокувала на Одещині механізм нелегальної міграції через державний кордон.

За попередніми даними слідства, організував незаконне переправлення українців та іноземців громадянин однієї із сусідніх країн. Він забезпечував клієнтам перехід через держкордон поза встановленими пунктами контролю. Кінцевою точкою нелегалів була одна з європейських країн.

Співробітники СБУ затримали організатора каналу  згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час чергової спроби переміщення за кордон двох осіб. Нелегали належали до кримінального середовища та у них були відсутні будь-які легальні документи, тому вартість їх переправлення становила 5,2 тисячі доларів США.

За наявною інформацію, нелегальний бізнес існував майже рік, щомісяця організатор переправляв до 10 нелегалів.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігуранту про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення. Перевіряється інформація щодо причетності посадовців Держприкордонслужби до протиправної діяльності.

Операція проводилась спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом прокуратури Одеської області.

СБУ затримала учасника організації «Ісламська держава»

  • 15.10.20, 19:47

Служба безпеки України затримала в Одесі учасника міжнародної терористичної організації «Ісламська держава», який згідно з обліком Генерального секретаріату Інтерполу, перебував у міжнародному розшуку.

Оперативники спецслужби отримали інформацію, що на територію нашої держави нелегально прибув громадянин однієї з країн Центральної Азії, який причетний до тероризму. Встановлено, що раніше іноземець пройшов підготовку у таборах терористів на Близькому Сході.

В Україні зловмисник планував організувати транзитне переправлення бойовиків з різних країн до лав «ІД».

Під час спецоперації співробітники СБУ затримали іноземця в Одесі.

На виконання рішення Офісу Генерального прокурора про екстрадицію Службою безпеки України затриманого конвойовано і передано компетентним органам країни його походження.

СБУ затримала хабарника

  • 15.10.20, 19:36

Служба безпеки України затримала на хабарі начальника Івано-Франківського обласного бюро судово-медичної експертизи.

Оперативники спецслужби встановили, що посадовець вимагав 4 тисячі доларів у підлеглого за підвищення по посаді. Для отримання грошей як посередника керівник залучив іншого працівника установи.

Оперативники СБ України затримали зловмисників згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час отримання частини суми. У ході обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці вилучили всю суму неправомірної вигоди.

Затриманим повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Показово, що у судових органах уже розглядається справа, розпочата у 2018 році за матеріалами СБУ, за обвинуваченням керівника обласного бюро судово-медичної експертизи у вчиненні аналогічних злочинів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює відділ з розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП в Івано-Франківській області під процесуальним керівництвом Івано-Франківської обласної прокуратури.

На Запоріжжі СБУ задокументувала корупційну схему

  • 15.10.20, 18:58

На Запоріжжі співробітники Служби безпеки України викрили корупційну схему експорту зернової продукції до Євросоюзу, організовану посадовцем одного із митних постів.

За попередньою версією слідства, оборудку організував керівник митного посту спільно з кількома представниками комерційних структур. Оперативники спецслужби встановили, що протягом 2019-2020 років посадовець за винагороду сприяв фірмам-експортерам у незаконному вивезенні зернової продукції. Комерсанти зазначали у товарно-супровідних документах недостовірні дані про вартість та походження товару, у такий спосіб штучно занижуючи розмір обов’язкових платежів до держбюджету. Натомість керівник митного посту «не помічав» цих невідповідностей.

Співробітники СБ України задокументували черговий факт протиправного експорту зернової продукції на підставі підроблених документів. За попередніми висновками, з цієї відправки до держбюджету могло не надійти понад 1,2 мільйона гривень.

За оперативною інформацією, такі оборудки зловмисники здійснювали щомісяця до десяти разів, залежно від сезонного збору врожаю.  

Під час проведення обшуків у службових приміщеннях і за місцями проживання організатора та фігурантів провадження правоохоронці виявили документацію, яка доводить організацію корупційної схеми. У ході слідчих дій у начальника митного посту виявлено велику суму грошей у різній валюті, походження якої він не зміг пояснити.

За матеріалами Служби безпеки керівнику митного посту повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ст. 364 (зловживання владою та службовим становищем) Кримінального кодексу України.

СБУ ініціювала проведення низки експертиз і перевірок, у ході яких буде встановлено фактичну суму державних збитків.

Наразі перевіряється причетність інших посадовців митного посту до корупційних правопорушень.

Операція із викриття зловмисника проводилась співробітниками УСБУ в Запорізькій області спільно з Територіальним Управлінням ДБР, розташованим у м. Мелітополь, під процесуальним керівництвом прокуратури Запорізької області. 

Джерело: https://ssu.gov.ua/novyny/na-zaporizhzhi-sbu-zadokumentuvala-na-mytnytsi-koruptsiinu-skhemu-eksportu-zernovoi-produktsii?fbclid=IwAR01uPMJ1G56KZrAVFXHDLMlVt-hLG1Sy7SXPedMn-mvur28u0jHb45wwao

СБУ затримала зловмисників, які продавали вибухівку та зброю

  • 14.10.20, 13:21

Служба безпеки України затримала учасників міжрегіонального організованого злочинного угруповання, які виготовляли та продавали саморобні вибухові пристрої, зброю та боєприпаси.

До складу угруповання входили кримінальник, діючий військовослужбовець Збройних Сил України та колишній учасник одного з добровольчих батальйонів. Організатором злочинної групи виявився уродженець Житомирщини, який керував нею перебуваючи під вартою у Київському та Черкаському слідчих ізоляторах за підозрою у розбої. Клієнтів він підшукував через особисті зв’язки у кримінальних колах.

Оперативники Служби провели 7 оперативних закупок, під час яких задокументували факти продажу зловмисниками стрілецької зброї та вибухових пристроїв.

Зокрема, у Києві один із учасників угруповання продав трилітрову ємність з саморобною вибуховою речовиною обладнану електродетонатором та 17 цигарок із вмонтованою потужною вибуховою речовиною пероксид уротропіну (ГМДТ), яка відноситься до розряду речовин з високою вибуховістю та є в рази небезпечнішою за тротил.

У Житомирі передача замовнику вибухових речовин загальною вагою 4 кілограми здійснювалась зловмисниками через закладку. Ще одному клієнту зловмисники реалізували саморобну вибухову речовину на основі аміачної селітри вагою понад 6 кілограмів. На Львівщині з однієї із закладок правоохоронці вилучили гранату Ф-1, два саморобних вибухових пристрої, так звану «Хатабку». На Київщині в одному з парків ще 8 цигарок з речовиною ГМДТ.

Також зафіксовано спробу продажу 4-х реактивних протитанкових гранат, 3-х автоматів Калашникова та двох пістолетів-кулеметів.

13 жовтня під час фінального етапу спецоперації співробітники СБ України затримали зловмисників при збуті кілька саморобних пристроїв та 3 бойових гранат.

Правоохоронці наразі проводять 13 обшуків у Київській, Черкаській, Житомирській та Львівській областях, у тому числі у Лук’янівському та Черкаському слідчих ізоляторах.

Джерело: https://www.facebook.com/1536845479878785/posts/2836777966552190/?extid=0&d=n

Україна та Польща можуть відновити позитивну динаміку торгівлі

  • 13.10.20, 16:05

Президент України Володимир Зеленський розраховує, що українсько-польський економічний форум в Одесі принесе конкретні та реальні практичні здобутки. Про це Глава Української держави заявив під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами зустрічі з Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою в Києві.

За словами Володимира Зеленського, попри сповільнення темпів двосторонньої торгівлі з об’єктивних причин у першому півріччі 2020 року, Україна та Польща можуть відновити позитивну динаміку та зростання попередніх років.

«Такий оптимізм дають обсяги польських інвестицій в економіку України, активна співпраця між нашими регіонами та імплементація важливих спільних проектів», – заявив він.

Президент України зробив акцент на важливості відновлення регулярної роботи Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва.

Окремо Глава держави звернув увагу, що під час візиту Анджея Дуди в Україну сторони підписали низку важливих документів, які дають чіткі перспективи щодо збільшення інвестицій в українську економіку та об’єднання транспортно-транзитного потенціалу.

«Завтра ми з паном Президентом будемо в Одесі, на українсько-польському економічному форумі. Урядовці, бізнес-кола, представники регіонів обох держав обговорять співпрацю у галузях транспорту, транзиту, енергетики й інфраструктури. Ми розраховуємо, що цей форум принесе конкретні та реальні практичні здобутки», – наголосив Володимир Зеленський.

Крім того, Президент України зазначив, що з метою забезпечення українських громадян належною консульською опікою він ухвалив рішення про відкриття нового Генерального консульства України у місті Вроцлаві.

«Очікую, що воно запрацює вже в наступному році», – сказав він.

Президент Республіки Польща Анджей Дуда наголосив, що економічна співпраця з Україною має важливе стратегічне значення.

«Ми хочемо, щоб Україна наближалася за економічним розвитком до рівня Західної Європи», – зазначив Анджей Дуда.

Він нагадав, що минулого року товарообіг між Україною та Польщею склав 7,5 млрд євро, а в Україні працюють 1200 польських підприємств.

«Останнього року ці елементи зменшилися. Це було пов’язано із закриттям наших економік, з пандемією коронавірусу. Я переконаний, що ми маємо робити все, щоб пройти через цей час якнайкраще і щоб якнайменше підприємств і з польської, і з української сторони, а також спільних підприємств потерпіли. І щоб після пандемії, після того, як ми її поборемо, могли продовжувати своє співробітництво й побудову польсько-українських економічних відносин», – зауважив Президент Польщі.

За його словами, поглибленню співпраці також сприятиме угода, яку підписали польська компанія Polskie Grnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. (PGNiG) та Фонд державного майна України щодо нерозголошення потенційним покупцем конфіденційної інформації про об’єкти приватизації.