хочу сюди!
 

Наська)

34 роки, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 20-90 років

Дж. Пітерсон “За межами порядку. Ще 12 правил життя”

  • 26.12.21, 18:37

Мені важкувато даються книги Пітерсона. Його цікавий погляд на речі доповнюється роками рефлексії, клінічної практики і монументальних знань. В результаті книга затоплює мою свідомість потоками інформацію на різні теми - від глибокого занурення у біблійні теми до згадок про Гаррі Поттера. 


В цьому, на мою думку, головна проблема книги - важко зберегти в пам’яті всі поради і настанови, бо дуже легко забуваються причинно-наслідкові зв’язки, що привели до тих чи інших висновків. Але в процесі читання я відчував радість і полегшення - Пітерсон вміє заспокоїти і підбадьорити, надати сили для боротьби.


Якщо описати всю книгу в кількох словах, то найкраще підходить фраза з пісні Океану Ельзи: “Хіба хтось сказав тобі, що буде легко? Та хіба ти можеш жити без мети?”. На думку автора, наше життя важке і сповнене хаосу. Небезпеки і біди чекають на кожному кроці. І лише наявність мети у житті дозволяє вносити порядок у хаос, долати труднощі і торувати шлях вперед.


Найбільше мені сподобалася його думка на проблеми. Проблеми - це метафоричний дракон (дракон як образ Хаосу), і якщо наважитися вступити з ним у бій, то можна здобути скарб, який він стереже (перетворити Хаос у Порядок). Під “скарбом” мається на увазі ще й новий досвід, знання, уміння, самовдосконалення. Звісно, “драконів” варто обирати співмірно своїм можливостям. Але якщо ми хочемо зростати і ставати кращими, то зустрічі з “драконами” не оминути. 


І ще одна дуже корисна для мене думка - “добровільно зроблений крок назустріч предмету страхів, ненависті чи зневаги є цілющим. Ми стаємо сильнішими, добровільно звертаючись до того, що перешкоджає нашому поступу вперед”. Тому поради і настанови не працюють, якщо людина сама внутрішньо не готова зустрітися зі своїм страхом.


Правило 1. Не легковажте соціальними інституціями та творчими досягненнями і не обмовляйте їх

Нам потрібно постійно спілкуватися з іншими, щоб упорядкувати власні думки. Від цього залежить наше ментальне здоров’я. А ще ми постійно визначаємо своє місце у ієрархії: якщо воно низьке, то організм збільшує дозу гормонів стресу, мотивуючи нас рухатися вперед.


Правило 2. Уявіть, ким ви можете бути, і зосередьтеся лише на цьому

Тут йдеться про важливість мети в своєму житті. Без неї воно буде порожнім. Порожнє життя породжує напругу, тривогу і відчуття незадоволеності. Тому краще йти в обраному напрямку і недосягнути, ніж взагалі відмовитися від відповідальності за власне життя.


Правило 3. Не ховайте небажаних речей в імлі

“Імла” - це відмова розпізнавати емоції та мотиваційні стани при їх появі, а також повідомляти про них собі і своїм близьким. Інакше кажучи, це наша “тінь”. Всі витіснені у тінь (проігноровані) страхи і тривоги стають сильнішими, непомітно впливають на наше життя і роблять його важчим.  


Правило 4. Зрікаючись відповідальності, втрачаєте нагоду

Найефективніший спосіб надати життю сенс - це взяти на себе відповідальність. Чим вища складність завдання, тим вища цінність нагороди. 


Правило 5. Не робіть того, що викликає у вас відразу



Правило 6. Відкиньте ідеологію

Жодна ідеологія не може пояснити всю складність життя. Мета їх створення - спрощення сприйняття світу, пошук легких відповідей на важкі питання і втеча від відповідальності.


Правило 7. Попрацюйте якнайстаранніше бодай над чимось одним і побачите, що станеться

В житті нам часто доводиться приймати на себе роль “новачка” у новій справі. Не варто від неї тікати або її боятися. І не варто боятися помилок, які неминуче супроводжуватимуть нас на шляху вдосконалення.


Правило 8. Спробуйте зробити одну кімнату в себе вдома якнайгарнішою

Тут йдеться про важливість впливу зовнішнього оточення на нас, особливо коли ми проводимо в певному приміщенні багато часу.


Правило 9. Якщо старі спогади досі засмучують вас, ретельно і докладно запишіть їх

Перегукується з Правилом №3 - витіснені в імлу емоції не зникають, а продовжують переслідувати нас. Якщо ми хочемо від них позбавитися, то мусимо пропрацювати усі уроки, якими нас нагородило минуле.


Правило 10. Ретельно працюйте над збереженням романтичності ваших стосунків

В стосунках доведеться конфліктувати і домовлятися, а ще необхідно буде приділяти їм час. Без цього ніяк. Найкраща основа для довготривалих стосунків - це чесність і відкритість до діалогу.


Правило 11. Не піддавайтеся обуренню, брехливості та зарозумілості

Дуже цікава глава про важливість “Злої Королеви” або “Хаосу” в нашому житті. Чому виникає обурення і як з ним впоратися? Чому брехня руйнує нас? І як зарозумілість заводить нас на шлях жертви. 



Правило 12. Будьте вдячними, попри свої страждання

“Люди здатні сміливо протистояти своєму стражданню - перевершувати його психологічно та полегшувати практично. Якщо ви сміливо протистоїте обмеженням життя, це дає вам психологічну мету, яка нейтралізує страждання”



7

Коментарі

126.12.21, 18:56

Споживати шизоїдні фантазії творчих особистостей треба дуже обережно...

    226.12.21, 19:03Відповідь на 1 від Іван Штахета

    Споживати шизоїдні фантазії творчих особистостей треба дуже обережно...Прекрасно

      326.12.21, 19:08Відповідь на 1 від Іван Штахета

      Споживати шизоїдні фантазії творчих особистостей треба дуже обережно...+ . а лучше нэ трэба взагали

        426.12.21, 19:10Відповідь на 3 від DANAH

        Споживати шизоїдні фантазії творчих особистостей треба дуже обережно...+ . а лучше нэ трэба взагали кто бы говорил . )

          526.12.21, 19:11Відповідь на 1 від Іван Штахета

          Споживати шизоїдні фантазії творчих особистостей треба дуже обережно... гарна в тебе фамілія . ) Цікао , а з цвяхами чи ні ? )

            626.12.21, 19:12Відповідь на 4 від WalKing

            Споживати шизоїдні фантазії творчих особистостей треба дуже обережно...+ . а лучше нэ трэба взагали кто бы говорил . ) да я критичнее критика латунского. аргументируй

              726.12.21, 19:20

              товарисч проповедует избавиться от страха но все его советы
              трусливы и беспомощны в своей правде
              это не шиз.фантазии а очередная провокация по одурачиванию глупых НЕмонархистов
              Монархист всегда умён прав и смел - в этом суть и смысл Монархизма

                826.12.21, 19:26Відповідь на 6 від DANAH

                Споживати шизоїдні фантазії творчих особистостей треба дуже обережно...+ . а лучше нэ трэба взагали кто бы говорил . ) да я критичнее критика латунского. аргументируй ты пастора любишь , который не хочет возвращать квартиру . )

                  926.12.21, 20:42

                  книги умные то он написал , а дочку воспитать не смог

                    1026.12.21, 20:59Відповідь на 9 від shipkin4

                    книги умные то он написал , а дочку воспитать не смога що не так з його дочкою?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      8
                      попередня
                      наступна