Як мокшанє готують "щьчі"
- 09.06.19, 18:34
Ну, мабуть настав час для оприлюднення рецепту національної мокшанської хавки, що її називають "щьчі". Одразу хочу попередити читача, що все те, де присутні картопля та спеції (окрім цибулі та часнику) - то є не "щьчі", а капусняк.
Для приготування щьчєй перш за все потрібна "русская пєчь", бо щьчі не стільки варяться, скільки томляться в печі.
До великого чугунку кидається кілька шматків солонини (рецепт її було
оприлюднено вище), закидуються кілька жмень кислої капусти. Капуста зазвичай дуже смердюча та брудна, бо дуже часто її квасять не в барилах, але в глиняних ямах.
Після того додається великими шматками нарізана репа з кожурою, частіше за все - просто трохи відмита від землі, з якої її виколупали. Цибулина чиститься та ріжеться великими шматками і теж кидається до чугунка. Якщо є часник, то поступають з ним так саме.
Естети можуть додати до цього якусь кількість шавлії, петрушки та зеленої цибулі.
Заливши все те водою (якщо є криниця - то криничною, якщо криниці нема - то річковою або навіть болотяною), чугунка закривають кришкою та ставлять на дві - дві з половиною години у піч.
Щьчі готові.
Опаришів, що потрапили до щьчєй з солонини та хробачків з капусти, кожен з їдунів чи то викидає самостійно, чи то їсть щьчі не зважаючи на протеїнові біологічні добавки.
Попередження: якщо хтось з читачів схоче скуштувати смачних та корисних расєскіх щьчєй, то перш за все хай потурбується про заповіт та засоби для термінового лікування шлунку..
На фото - щьчі, оброблені спеціяльною шумовкою для вибирання опаришів.
СМАЧНОГО!
Коментарі
Дождь!
19.06.19, 18:59
Мммм... смакота
BlackPR
29.06.19, 20:57Відповідь на 1 від Дождь!
а шо - їм подобається
Merovingian
39.06.19, 21:17
Merovingian
49.06.19, 21:18
..Пса навіть шкода таким годувати.. ..О! Двох рабів можна оцим пригощати - їм не звикати до національної кухні)
Тарас Музичук
59.06.19, 22:04
щи наше усё
BlackPR
69.06.19, 23:16Відповідь на 4 від Merovingian
та я ж для рабовласників і скинув псто... щоби не парилися чим рабів годувати. трохи пізніше напишу про кашу та квас.
BlackPR
79.06.19, 23:17Відповідь на 5 від Тарас Музичук
фкусниє і пітатєльниє!