хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Советские мифы про войны

1. Перша світова війна була імперіалістичною, несправедливою, а ІІ Світова – справедливим захистом від агресора.

. В обох випадках відбувався переділ сфер впливу. Просто в СРСР вважали, що коли капіталісти б’ються за ринки, то це ница імперіалістична бійня. А коли тоталітарні держави прикривають свою агресію демагогією про світову революцію та життєвий простір для арійської раси, то це – справедливо. ІІІ Рейх теж вважав свої дії справедливими. До речі, на відміну від більшості європейських країн, ані в СРСР, ані в сучасній Росії не було й немає жодного пам’ятника загиблим у І Світовій, а її закінчення ніяк не відзначається.

2. Для Росії та СРСР обидві світові війни були «віт­­чизняними»

. У будь-якому тлумачному словнику як «вітчизняну» визначають війну на захист батьківщини. Оскільки обидві світові війни були спрямовані на переділ сфер впливу між групами країн, а з боку СРСР та ІІІ Рейху вони супроводжувалися захопленням значних територій, назвати ці війни вітчизняними неможливо.

3. Радянський народ виніс на собі весь тягар ІІ Світової, а союзники так собі, погуляти вийшли

. Це далеко не так. Досить згадати повітряну битву за Британію 1940 року, в якій британці ціною величезних зусиль змогли відбитися від значно потужніших сил Люфтваффе; битву при атолі Мідуей 1942 року, в якій флот США знищив майже всі японські авіаносці, та героїчну висадку союзників у Нормандії 1944 року. До того ж, без ленд-лізу, за умовами якого союзники поставляли вантажівки, літаки й навіть солдатські продуктові пайки, СРСР не зміг би продовжувати війну.

4. Георгій Жуков –геніальний полководець

 З цього приводу сперечаються історики й на Заході, й на пострадянському просторі. Одні вважають, що нездара не зміг би провести стільки                     переможних військових операцій; інші твердять, що перемогами радянська армія завдячувала не талантам маршала, а жахливими людськими втратами, яких за розумного планування кампаній можна було б уникнути. Навіть прихильники Жукова (звісно, неупереджені) погоджуються, що кожен прорив він загачував трупами солдатів, яких вважав гарматним м’ясом.

5. Радянська армія – визволителька Європи від фашизму

. Британський історик Ентоні Бівор (Antony Beevor) підрахував, що під час «визволення Німеччини від фашизму» радянські солдати зґвалтували понад 2 млн німкень – від 10-річних дівчаток до 80-річних бабусь. У Відні зґвалтували близько 100 тис., у Будапешті – 50 тис., на території Польщі – близько 100 тис. Дісталося тоді й українським дівчатам-остарбайтерам, і навіть жінкам-в’язням концтаборів – вони всі підходили під категорію «зрадниць батьківщини». «Визволителі», до того ж, захоплювали «трофеї» – одяг, посуд, антикваріат. Маршал Жуков відправив додому з Німеччини сім вагонів лише одних меблів (зафіксовано

НКВС).

6. Радянські солдати йшли в атаку зі словами «За ­Родіну, за Сталіна!»

. За свідченнями численних учасників подій, в атаку йшли з найбрутальнішою лайкою. В особливо важливих випадках бадьорості воякам додавали зовсім не «наркомівські 100 грамів», а направлені з тилу кулемети «заградотрядов» (спецпідрозділів НКВС, призначених для «установления твёрдой дисциплины» у війську). А бійцям штрафбатів, у які, між іншим, потрапляли не стільки кримінальні злочинці, скільки політично неблагонадійні елементи, кулемети дивилися в спину завжди.

7. Радянські партизани захищали й підтримували населення окупованих територій

 Оскільки керівники радянських партизанських загонів були зазвичай засланими на окуповану територію агентами НКВС, їм було начхати на те, що буде з населенням після того, як партизани здійснять в околицях села диверсію. Часом «народні месники» й самі чинили каральні акції: села Дуброва та Дражно в Білорусі були спалені, а їх мешканці розстріляні, бо не хотіли покидати своїх осель перед приходом німців. Що ж до стосунків із партизанами УПА та польської Армії Крайової, то командири радянських партизанів мали таємний наказ: домовлятися про спів­працю, а потім знищувати командування та забирати у «союзників» зброю.

8. Німецька армія застосовувала тактику випаленої землі

. Інколи – в місцях активності партизанів і коли було що палити. Адже саме цю тактику влітку 1941 вже застосувала Червона армія. Нищилося все, що не можна було евакуювати: забивали худобу, палили на полях збіжжя, підривали будівлі та комунікації. Про населення окупованих територій, якому загрожував голод, звісно, ніхто не думав.

9. З-поміж усіх народів СРСР, окрім росіян, були колаборанти. Генерал Власов і РОА (Русская Освободительная Армия) – прикрий нечисленний виняток

 Навіть якщо відкинути чималу кількість білоемігрантів, виходить чимала цифра – в РОА служило близько 124 тис. осіб. Серед підрозділів-колаборантів – 1-а російська національна бригада СС «Дружина», добровольчий полк СС «Варяг», 30 гренадерська (2 російська) дивізія вафен-СС. Крім того, Росії належить такий сумнівний раритет, як єдина у світовій історії жінка-кат, виконавець смертних вироків. За час своєї діяльності на окупованій російській території Антоніна Макарова власноруч розстріляла близько

10. Радянські аси панували в небі

. Еріх Хартман (Люфтваффе) збив 352 ворожі літаки (а таких, що збивали 60–100 літаків, у німців налічувалися десятки), фінн Ілмарі Юутілайнен та японець Тетцузо Івамото – по 94. Найращий радянський пілот-винищувач, наш земляк Іван Кожедуб мав на своєму рахунку 62 ворожі літаки. Втім, він таки був асом №1 антигітлерівської коаліції.

 

11. СРСР поніс найтяжчі людські втрати в ІІ Світовій війні з-поміж усіх учасників

. Чималі, але дивлячись як рахувати. Неупереджені західні науковці зазвичай рахують відсоток втрат населення стосовно до його кількості станом на 1939 рік. СРСР справді втратив 13,71% людей. Але населення Польщі зменшилося на 14,3–17,2%, Литви – на 13,71 %, Латвії – на 11,38%, Німеччини – на 8,4%. У ці цифри входять не лише військові втрати, але й замордоване мирне населення та жертви Голокосту й «зачисток» НКВС у захоплених Західній Україні, Прибалтиці й Польщі.

Перше джерело  www.ut.net.ua

5

Коментарі

127.12.11, 19:55

Шо? Ишшо не набИжали с перекипевшим разумом возмущённым граждане совкодинозавры? Непорядок.

    Гість: R2D2

    227.12.11, 19:57

    добра стаття

      327.12.11, 20:04

      Да, п. №9 - недописан (нет числа убитых Тонькой-пулемётчицей).
      п. №10 Согласен 50х50. Да, наши противники имели куда больше асов. Однако по западным же исследованиям (извините, источник указать не могу - просто не помню, где читал). Кожедуб - вообще лучший ас Второй мировой (если учитывать не только количество сбитых самолётов, а ещё и количество часов, потраченных на подготовку лётчика (у нас учились страшно мало), общее количество боевых вылетов и сколько раз сбивали самого аса (Хартмана сбивали несколько раз, Кожедуба - кажется, ни одного (если я, конечно, не ошибаюсь).

        428.12.11, 10:56Відповідь на 3 від rutzit


        п. №10 Согласен 50х50. Да, наши противники имели куда больше асов. ).

        Вибачаюсь ,вимушений виправити. То були не наші супротивники. Україна на той час входила до складу СССР , вона була московською колонією і Німеччина здійснила напад не на Україну , а на СССР , тому більш точно буде сказати німецькі ВПС . (військово повітряні сили )

        "колько раз сбивали самого аса (Хартмана сбивали несколько раз, Кожедуба - кажется, ни одного (если я, конечно, не ошибаюсь)."
        Тут справа в тому що німці і радянські льотчики використовували різні тактики бою , і кількість збивань не доводить що один краще за іншого . Але саме ця тема ( тактика повітряного бою у ІІ Світовій ) потребує окремої статті.

          528.12.11, 17:04Відповідь на 4 від УПА живе !

          Претензии - к англичанам, это они рейтинг составляли.

            Гість: Silver Cape

            628.12.11, 20:27Відповідь на 4 від УПА живе !

            Один из основных принципов награждения: награда должна даваться за РАВНОЗНАЧНЫЙ подвиг. И что у нас получается? На западном фронте Х. Лент получает Дубовые листья к Рыцарскому кресту за 60 побед, Г. Ябс, сбивший за всю войну 50 самолетов, Листья получает в 1944г. А на Восточном фронте Э. Хартман получает Дубовые листья лишь после 200 "сбитых", В.Новотны (258 побед)- после190, Г. Баркхорн(301 победа)- после 175. Бриллианты к Рыцарскому кресту на Западном фронте получают после 80-100 побед ( В.Мельдерс, А.Голланд, Х. Лент), а на Восточном - после 250-300 побед (В.Новотны, Э.Хартман.).
            Может быть советские летчики были настолько хуже английских, а самолеты настолько несовершенны, что сбитие их мало ценилось немцами? Но факты говорят совершенно о другом.

              Гість: Silver Cape

              728.12.11, 20:41Відповідь на 6 від Гість: Silver Cape

              Английские и французские летчики воевали в полтора раза больше по времени, чем советские. Кроме этого, до конца 1941г. наши летчики не вели индивидуальных подсчетов, а самолеты, сбитые в свалке групповых боев, никому на личный счет не записывались. Поэтому если бы английские и французские летчики были не то что лучше, а хотя бы не сильно хуже советских, то их лучшие представители имели бы на личном счету гораздо больше побед, чем лучшие советские летчики. Но реально дело выглядит так. Лучший английский ас - Д.Джонсон- 515 боевых вылетов, сбил 38 немецких самолетов. Лучший французский ас - П.Клостерман- 432 боевых вылета сбил 33 немецких самолета. А И.Кожедуб совершив с 1943г. всего 330 боевых вылета сбил 62 самолета. В английских ВВС всего 3 летчика сбили по 32 самолета и более.

                Гість: Silver Cape

                828.12.11, 20:56Відповідь на 7 від Гість: Silver Cape

                А в советских ВВС таких 39. Да и куда занести, скажем, А.Ф.Клубова, который лично сбил 31 самолет, и в групповых боях- еще 19? Или Л.Л. Шестакова, у которого на личном счету "всего" 29 немецких самолетов, и в групповых боях - 45? Даже если всего лишь треть из этих 45 сбита им лично, то и тогда Л.Л.Шестаков, занимающий 52-е место в списке советских асов, как летчик-истребитель превосходит самого лучшего английского аса.
                Майк Спик в своей книге дает короткие биографические справки на 260 немецких асов, имевших не менее 60"побед". Погибших в списке 123, из которых 72 на Восточном фронте, а 51 -на всех остальных. Причем в период наибольшего успеха Германии с 1941 по конец 1943 на Восточном фронте погибли, пропали без вести или попали в плен 41 ас, а на всех остальных- 18.

                  Гість: Silver Cape

                  928.12.11, 21:00Відповідь на 8 від Гість: Silver Cape

                  И тот факт, что в решающие годы войны 70% немецких асов похоронены у нас, никак не свидетельствует, что наши летчики были хуже английских или американских.

                    Гість: Silver Cape

                    1028.12.11, 21:28Відповідь на 3 від rutzit

                    Кстати о сбитиях. Покрышкина сбивали всего лишь2 раза в самом начале войны. Кожедуба в первых боях подбили. И все. А Хартмана сбивали 4 раза, причем даже брали в плен, но он, хитрец, притворившись раненным, сбежал. Баркхорна-9 раз Г. Берра(221 победа)-18 раз, Рудоффера из Книги рекордов Гиннеса-18 раз( один из двух последних даже имел кличку "парашютист".)Можно сказать, что немцев сбивали больше потому, что они провели больше боев. Не похоже. У Баркхорна одно сбитие приходится примерно на 123 боя, у Рудорффера- одно на 17 боев. А у Кожедуба ни одного за все его 120 боев. У Хартмана один прыжок на 200 боев, но все равно- как его сравнить с отсутствием прыжков у Кожедуба.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна