Реформа: чинуші стають на захист своїх "справедливих" пенсій

  • 04.04.11, 08:54
Скасування так званих "великих пенсій" не приведе до значної економії коштів Пенсійного фонду. Про це на брифінгу заявив журналістам голова правління Пенсійного фонду Борис Зайчук. За словами Борис Зайчука, питання "великих пенсій" є інструментом маніпуляції громадською свідомістю. "На сьогодні є багато розмов про великі пенсії, про те, хто їх отримує, називають прізвища. Але я не хотів би, щоб людьми маніпулювали і вводили їх в оману", - відзначив голова правління ПФУ. Як зазначив Зайчук, в Україні кількість пенсіонерів, які отримують великі пенсії, є незначною, тому за умови їх скасування економії коштів не буде.

"Є Герої Радянського Союзу, Герої України, кавалери орденів - їх десь близько тисячі. Маємо десь під тисячу депутатів. Маємо категорію людей, які, наприклад, є льотчиками-випробувачами. Але їх, знову ж таки, не дуже багато", - наголосив Зайчук.

Джерело: Українська Правда

Китайську гречку, яка мала врятувати Україну, викрали пірати

  • 01.04.11, 16:07
Перше судно з китайською гречаною крупою, закупленою для України, яке вийшло з порту Далянь (КНР) 9 березня і мало прибути до порту Одеси 5 квітня, викрали пірати. Викрадену гречку пірати спочатку планували використовувати для власного харчування, однак через низькі смакові якості відмовилися від цього задуму і запропонували МЗС України віддати гречку в обмін на відставку міністра освіти Дмитра Табачника. Ідею такого обміну піратам запропонували дипломати із Західної України, пообіцявши забезпечити піратів п’ятирічним постачанням молока, сметани, яєць, картоплі і буряків, коли у владі не буде політика, якого вважають найбільшим ворогом галичан. Ціна на китайську гречку в Україні, у зв’язку з такими драматичними подіями, становитиме не 17 грн за кілограм вроздріб, а 25. Надбавку до ціни уряд встановив, щоб компенсувати собі моральну шкоду і оплатити пошук людини, яка б могла замінити таку непересічну особистість в українському політикумі.

За останніми даними, пірати вимагають, щоб обмін було здійснено саме сьогодні, 1 квітня.

Джерело: Захід.нет

Почему так высока плотность дураков в ПР?

  • 01.04.11, 10:29
За последние 2 года я хорошо узнал политбомонд Украины. По ТВ. Благо, количество эфиров с его участием было более чем достаточно. И вот какие выводы я сделал: косноязычные, демагоги, бестолковые - все они в \"Партии регионов\". Как же так? Неужели там некого отправить в эфир? Неужто они не могут найти десяток хороших ораторов специально для избирателя? Хотя их электорату достаточно только таблэтки. Или чекушки. Ну может еще косячка. И все это употребить под рекламный ролик с физией главного будовальника. И избирательные урны полны. Все так. Но, видимо, у них с достойными кадрами все же не густо. В принципе, глядя на них, понимаешь, что они представляют именно свой народ.Эдакое первобытное племя, попавшее в 21 век. Избиратель соответствует лидерам. Давайте пройдемся по персоналиям, которые мычат в телеэфирах про реформы от партии власти.

1.Чечетов

Забавный клоун-демагог. Эдакое бестолковое существо, напичканное дежурными фразами.

2. Колесниченко.

Сладкий мальчик-зайчик. Течет в любой дискуссии, работает в эфире с помощью заготовленных агиток. Часто лепит их не к месту.

3. Колесников.

Это что-то просто глупое.

4. Ефремов.

Для меня, почему-то это брат Колесникова. Я их правда путаю. Они одинаково глупы и одинаково мычат невпопад.

5. Семиноженко

Это просто дуб.

6. Янукович

Ноу комментс. Одно слово - Преззиддент.

7. Герман.

Мне ее даже жаль. Она пустая балаболка высшего разряда. У нее в голове, что-то, безусловно, есть. Совести только нет. И она вынуждена лепить чушь в которую сама не верит. Думаю, что это тяжело. И она не очень справляется. Глупая неубедительность.

8. Бондаренко.

Девица не бесталанная. Может складывать буквы в слова и их в предложения. Но этого мало. На конкретные вопросы ответов дать не способна.

9. Коновалюк.

Давно его не видел. Может где уже подскользнулся. Балабол-любитель. Может выдать домашнюю заготовку. В экспромте как и все остальные течет.

10. Мирошниченко.

Это единственный человвек, который умеет разговаривать. И мне кажется, ему порой неловко, что он принадлежит к этой гоп-компании. Но это мои ощущения.

11. Азаров

Робот Вертер. \"Кто насрал в Машине времени? Коля ты? - Нет не я. - Алиса ты? - Нет не я. - Значит я. А-а-а.
Этот древний анекдот очень точно характеризует эту кровосисю.

12. Люда Янукович

Не могу не вспомнить. Речь ее головы, обрамленной в чудный берет образца 2004 года запомнилась на всю жизнь. Полагаю, что до сих пор ест наколотые апельсины и делится ими с электоратом мужа в избирательные дни.

13. Богословская

Говорить может. Но ее проблема - зависть к Тимошенко. Про таких говорят: \"Баба хоть куда\". Ее и кудачат все эти годы юриспрудентированно. Климаксирующая демагогичка.

Вот ряд тех лиц кто светит таблом на экране ТВ, неся избирателю правду и только правду о своем великом реформаторстве.

А теперь я хотел бы обратиться к персонам оппозиции.

Геращенко, Катеринчук, Карасев, Гриценко, Наливайченко, Тарасюк, Шевченко, Огрызко, Порошенко, Портников, Королевская, Соболев, Шкиль, Яворивський, Кириленко, Сенченко, Ющенко, Ляшко, Тимошенко, Яценюк.....

Перечислил на память. Думаю, что далеко не всех. Ну нет среди \"оранжевых\" медийных фигур идиотов! Можно по разному к ним относиться как к политикам и людям. Но они не клоуны.

Они теперь представляют разные политсилы. Может в этом и проблема? Умным вместе тяжело))) И растащили они НАШ электорат по разным корзинам. А региональное стадо идет дружной хмельной колонной. По удару кнута пастуха и обещанию хорошо накормить и напоить баранов и овец перед забоем.

Умным непременно надо найти общий язык! Только тогда есть шанс спасти из стада просто заблудших людей. Они ведь там есть. И надеюсь, что немало. © DNEPROGES


Джерело: http://durdom.in.ua/ru/main/article/article_id/9331.phtml

Депутати Львівщини додали 15 мільйонів на медицину

  • 31.03.11, 16:12
На 15 мільйонів збільшили видатки на охорону здоров'я депутати Львівської обласної ради на сесії під час розгляду питання про уточнення показників обласного бюджету на 2011 рік. Зокрема, передбачено 3,4 млн. грн. на придбання ангіографу для кардіологічного лікувально-діагностичного центру. Це дасть можливість вдосконалити проведення операцій у кардіохірургії та ввести в дію кардіологічне відділення обласного кардіологічного лікувально-діагностичного центру. Додатково 5,1 млн. грн. Львівська обласна рада виділила на капітальний ремонт та придбання медичного обладнання установ охорони здоров'я, що дасть можливість придбати необхідне медичне обладнання та покращити проведення діагностики та ефективності лікування населення області в закладах охорони здоров'я обласного значення. Також для продовження реалізації програми "Розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на 2008 - 2011 роки" обласні обранці проголосували за виділення 2 млн. грн.. на придбання санітарного автотранспорту та медобладнання для сільських лікарських амбулаторій. За виділені з обласного бюджету 2,2 млн. грн. планується у рамках підготовки до Євро - 2012 провести капітальні ремонти приймального відділення онкоцентру, кардіоцентру та обласної інфекційної лікарні, аби ці заклади наблизити до міжнародних стандартів. Окрім того, за пропозицією голови Львівської обласної ради Олега Панькевича, 1,6 млн. грн. депутати скерували на придбання сепаратора крові для дитячого гематологічного центру.

Прес-служба Львівської обласної організації ВО "Свобода"

Вимагаю кримінальної справи за порушення правил ведення війни

  • 31.03.11, 12:58

У діях організаторів та виконавців операцій зі знищення підпілля ОУН міститься склад злочину відповідно до статті 438 Кримінального кодексу України...

На початку цього року Народний Рух України випустив невеличку книгу під назвою «Окупанти без маски». У цій книзі надрукована мовою оригіналу на ім’я Міністра державної безпеки УРСР генерал-лейтенанта Савченка Доповідна записка під грифом «СОВЕРШЕННО СЕКРЕТНО» від 30.11.1947 р. «Об использовании специальных агентурно-боевых групп по ликвидации подполья ОУН и его вооруженных банд в западных областях Украинской ССР».

Ця доповідна – це свого роду докладний посібник щодо знищення як військових формувань ОУН-УПА, так і мирних жителів, які їм допомагали або співчували. У ній наведено конкретні приклади «успішних» операцій, прізвища та псевдоніми агентів МГБ (НКВД), описані схеми щодо вербування мирних жителів і ліквідації підпілля.

Можливо, ця книга так і залишилася б матеріалом, який має становити науковий інтерес виключно для істориків (порядних, які не втратили честь і совість), щоб здійснювати дослідження для відновлення історичної справедливості та об’єктивного висвітлення історії України, якби не одне «але»…

Конкретні факти, викладені у згаданому документі, свідчать, що в діях організаторів та виконавців операцій зі знищення підпілля ОУН міститься склад злочину відповідно до статті 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни».

 Відповідно до цієї статті КК України злочином, зокрема, вважається «застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом» і він карається позбавленням волі від 8 до 12 років, ті ж дії, поєднані з умисним убивством – до довічного ув’язнення.

Фабула

«Совєцькі» спецслужби визнавали, що «Особенность ОУН характеризуется прежде всего тем, что оуновцы… являются способными разведчиками, умеющими быстро перестраиваться в зависимости от складывающейся обстановки. Созданная из числа проверенных и наиболее преданных членов ОУН „Служба безпеки” проводит систематическую и, нужно сказать, умелую проверку своих рядов с целью выявления и уничтожения агентуры органов МГБ…» (абз.4-5 ст.11 «Окупанти без маски»).

З метою знищення українського національно-визвольного руху «енкаведисти» почали застосовувати злочинні методи боротьби. Ідея їхнього злочинного задуму полягала в утворенні спеціальних бойових груп, які маскуючись під боївки ОУН-УПА і використовуючи завербовану агентуру, здійснювали терорестичні операції проти українського національно-визвольного руху.

«Специальные агентурно-боевые группы, как правило, действуют под видом представителей оуновского СБ или связных вышестоящих центров.

Иногда представляется, как бандгруппа одного из руководящих центров ОУН, возглавляющего подполье на территории, где проживает, либо скрывается объект нашей разработки (содержатель явочной квартиры, связной ОУН, разведчик СБ, бандпособник). Во всех таких случаях перед специальными агентурно-боевыми группами ставится задача связаться с таким объектом и путем расспроса или допроса выяснить положение объекта в ОУН, его практическую антисоветскую деятельность, оуновские связи, руководящий состав подполья и его места укрытий и, таким путем приблизиться или проникнуть в подполье.

Допрос от имени СБ в практике чекистской работы именуется как мероприятие „мнимое СБ” или просто „МСБ”.» (абз.3-5 с.14 «Окупанти без маски»).

На практиці ці операції здійснювалися, наприклад, у такий спосіб. «Підозрілого» затримувала нібито Служба безпеки ОУН і звинувачувала в співпраці з «енкаведистами». Йому пропонували довести, що насправді він не є агентом «совєцьких» спецслужб та вимагали у своє виправдання навести докази: прізвища та клички керівників осередків ОУН, місця знаходження криївок тощо. Після отримання цієї інформації та складення протоколу допиту, на цю «мниму СБ» заздалегідь сплановано здійснював напад підрозділ «совєцького» МГБ. «МСБ» встигала втекти від цього нападу, «випадково» залишивши протокол допиту та самого затриманого «підозрілого». Таким чином він опинявся вже в руках справжніх «енкаведистів», які мали на руках протокол допиту, де він зізнається у співпраці з підпіллям ОУН. Що в подальшому відбувалося з цим арештованим? Його або розстрілювали за відмову в співпраці, або він ставав завербованим агентом МГБ.

При цьому окупаційна влада використовувала не тільки аморальні й нелюдяні, а й протиправні методи боротьби. Наведу приклад з оригіналу документу: «5 июня с.г. агент-боевик УМГБ Дрогобычской области „ДАНИЛО” сообщил, что он, выполняя наше задание по восстановлению связи с руководителем сельской ОУН по кличке „МИКО”, от которого получил задание собирать продукты питания и доставлять их в лес бандитам…

Преследуя цель ликвидации активных нелегалов, агенту „ДАНИЛО” на этой встрече была вручена доза мышьяка, которым он должен отравить продукты и вручить их бандитам.

Точно выполняя указания УМГБ, агент-боевик „ДАНИЛО” отравил мышьяком продукты, доставил их бандитам и ушел домой. Через час он снова возвратился к бандитам и обнаружил умерших от отравления трех бандитов, оказавшихся: руководителем пропаганды районного „Провода” ОУН „МИРОНОМ”, руководителем бандгруппы „ЧЕРНОГОРОМ” и санитаркой районного „Провода” ОУН „КРЕСТЬЯНКА”.

Інші приклади «боротьби» проти українців детально описані в Доповідній записці, про яку йде мова.

Правова кваліфікація

Відповідно до розділу І статті І Додатку до Гаазької конвенції про закони і звичаї суходільної війни від 18.10.1907 року: «Військові закони, права і обов’язки застосовуються не тільки до армії, а й до ополчення і добровільних загонів, якщо вони відповідають усім нижче вказаним умовам:

 1) мають на чолі особу, яка відповідає за своїх підлеглих;

 2) мають визначений і явно видимий здалеку знак відмінності;

 3) відкрито носять зброю і

 4) дотримуються в своїх діях законів і звичаїв війни».

  Таким чином, у розумінні цієї Конвенції підрозділи ОУН-УПА виступали воюючою стороною, оскільки на території України велися бойові дії, а підрозділи ОУН-УПА воювали на своїй землі проти окупантів.

Згідно з положеннями статті XXIII цієї Конвенції забороняється:

a) використовувати отруту або отруєну зброю;

f) незаконно користуватися парламентським або національним прапором, військовими знаками та одностроями ворога, так само як і розпізнавальними знаками, встановленими Женевською конвенцією.

 Відповідно до положень статті XLVI Конвенції «Честь і права родинні, життя окремих осіб і приватна власність, рівно як і релігійні переконання та справляння обрядів віри, мають поважатись».

 Отже, створюючи «мнимі» підрозділи СБ ОУН, представники «совєцької» окупаційної влади здійснювали грубі порушення законів і звичаїв ведення війни, іншими словами порушували Гаазьку конвенцію 1907 року.

 Відповідно до положення статті 438 Кримінального кодексу України, застосування засобів війни, заборонених міжнародним правом, вважається злочином.

Строки давності

Відповідно до Європейської конвенції про незастосування строків давності до злочинів проти людяності та воєнних злочинів від 25.01.1974 р. до порушень законів війни строки давності притягнення до кримінальної відповідальності не застосовуються (ч.1-3, ст. 1 Європейської конвенції 1974р.)

Враховуючи положення цієї Конвенції, яка ратифікована Україною у 2008 році, є всі підстави порушити кримінальну справу за зазначені злочинні дії, незалежно від строків давності вчинення цих військових злочинів.

Приводи і підстави для порушення кримінальної справи

Кримінально-процесуальний кодекс України передбачає, що приводом для порушення кримінальної справи є повідомлення, які опубліковані в пресі (п.4, ч.1, ст.94 КПК України).

Отже, єдиноправильною реакцією правоохоронних органів України на оприлюднені факти має бути порушення кримінальної справи за фактом учинення злочину за статтею 438 КК України «порушення законів і звичаїв війни».

Прецедент

На перший погляд, ця кримінальна справа має дуже сумнівні перспективи, враховуючи значний проміжок часу, який минув від моменту вчинення згаданих злочинів проти представників української нації.

Водночас хотів би навести український досвід розслідування і судового розгляду кримінальної справи, яка може слугувати наочним доказом можливості та перспективності розслідування таких справ.

Ідеться про кримінальну справу №1-33/2010, яка була порушена Службою безпеки України за фактом учинення геноциду в Україні в 1932-1933 роках за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 442 КК України.

Ця кримінальна справа стала предметом розгляду Апеляційного суду м. Києва, який 13 січня 2010 року ухвалив постанову, відповідно до якої винними в організації злочину геноциду – Голодомору 32-33 років – визнані Сталін (Джугашвілі) Й.В., Молотов (Скрябін) В.М., Каганович Л.М., Постишев П.П., Косіор С.В., Чубар В.Я., Хатаєвич М.М.

...Безумовно, у сьогоднішніх умовах, коли владою приймаються відверто антиукраїнські рішення, виправдовуються за «путінським» зразком злочини сталінського режиму і комуністичної доби та встановлюються пам’ятники Сталіну, здавалося б, шанси на порушення і розслідування цієї кримінальної справи дуже невичокі.

 Проте коли вперше пролунала ідея, що є всі підстави порушити й довести до суду кримінальну справу щодо Голодомору 32-33 років, - це теж здавалося майже фантастикою. Та практика довела зворотне.

 Для тих представників правоохоронних органів, які користуються Інтернетом і знайомляться з цим матеріалом, нагадую вимоги статті 97 Кримінально-процесуального кодексу України: «Прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов`язані приймати заяви і повідомлення про вчинені або підготовлювані злочини, в тому числі і в справах, які не підлягають їх віданню».

Рішення за заявою чи повідомленням про злочин приймається в триденний строк!

Іван Крулько, магістр права, голова ВГО «Молодий народний рух»

Відомство Табачника хотіло догодити Януковичу, що аж забрехалось

  • 31.03.11, 09:18
Представлений на сайті Міносвіти рейтинг вищих навчальних закладів світу, до якого нібито ввійшли 5 українських ВНЗ, виявився "липовим". За даними відомства, в незалежному рейтингу агентства "РейтОР" серед 500 найкращих ВНЗ планети - Харківський національний університет, Харківський політехнічний інститут, Донецький національний технічний університет, Донецький національний університет і Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського. Втім, як виявилося, на сайті компанії "РейтОР" представлено лише одне дослідження глобального рейтингу ВНЗ, причому датоване воно 2009 роком. Позиції українських ВНЗ, представлених у цьому рейтингу, повністю відповідають позиціям, які назвало Міносвіти. Варто також зазначити, що, за версією "РейтОР", Московський державний університет імені Ломоносова посідає 5 позицію, випереджаючи Гарвардський, Стенфордський і Кембриджський університети. Примітно, що в повідомленні Міносвіти наголошено на "виконанні завдання Президента". У міністерстві нагадали, що під час проведення засідання громадської гуманітарної ради в серпні минулого року Віктор Янукович поставив конкретне завдання - забезпечити входження 3-5 провідних університетів України до вищих навчальних закладів, визнаних у світі.

"Минуло зовсім небагато часу, але визначені Президентом цілі вже виконано!" - заявили у відомстві.

Джерело: Украньюс

Нариси сучасного самозахисту–6. Махвія

  • 30.03.11, 16:31
Про ще одну цікаву самоорганізаційну спільноту я вперше довідався від Омеляновича – мого давнього знайомого фермера. Вперше перетнулись ми з ним років із 6 тому. Він підхопив мене на трасі, їдучи на Харків. В салоні «Ниви» сидів ще один пенсійного віку чолов’яга, котрий, як я незабаром з’ясував, ще донедавна керував ВОХР-ою району. Усю дорогу до Харкова екс-вохрівець похвалявся своїми подвигами на ниві охорони різноманітних об’єктів, насамкінець резюмувавши: мовляв, за його керівництва жодна миша непоміченою не пробігала. На що Омелянович весело зауважив: • Ми тебе, аби схотіли, один дідько б обдурили • Ну, так тож ви, - хоч і з певною гіркотою, але поважливо буркнув на прощання пенсіонер. Мене відразу ж зацікавило, про кого саме велось під отими самими якось утаємничено означеними займенниками «ми» і «ви». Але на моє питання з цього приводу фермер лише стисло мовив: «Та так, просто люди». І попри те, що як з’ясувалось, фермер давно і чудово знав моїх дружину із тещею, попри те, що наше знайомство розвинулось і через низку навзаємних послуг незабаром стало до певної міри довірливим, попри те що через певний час через Омеляновича я познайомився із багатьма його колегами та друзями, трохи більше про згадану спільноту я дізнався лише років через п’ять. Якось взимку минулого року до мене завітала досить колоритна трійця: двійко шафоподібних суб’єктів із ротвейлерівськими пиками, на котрих читались суцільні інстинкти, та товстенький панок із повадками опера у відставці та залишками хоч якоїсь розумової субстанції в очах. З’ясувалось, що панок, який відрекомендувався начальником СБ чи то Приват-, чи то Правексбанку у супроводі судового виконавця та представника міліції (двійко ротвейлерів) завітали до мене із судовою постановою, аби накласти арешт на моє майно, бо я, виявляється, злісний неплатник 20-тисячного кредиту. Дуже втішений такою увагою, і аби уточнити, чи не помилились візитери прізвищем та адресою, я попрохав у них судову постанову та посвідчення уповноважених осіб. Панок, помахавши якимось папірцем і зачитавши з нього моє прізвище та адресу, запропонував і мені ознайомитися із цим документом – посвідчень пред’являти ніхто не поспішав. Я причинив хвіртку, але замість папірця в щілині опинився мешт екс-опера. Ззаду на нього, намагаючись розвинути успіх, навалились шафоподібні. Я спробував підперти хвіртку спиною, та ще б трохи - і акт агресії на суверенну територію мого подвір’я завершився моєю поразкою. Але тут з прогулянки заразом із Дашкою городами повернулась дружина. І Дашка, ця наша улюблена дівчинка кавказької національності, довела недаремність вкладених в неї коров’ячих тельбухів, кисляка, яєць та іншої добірної собачої їжі, а головне - часу, витраченого на вишкіл. Мить - і мешт агресора опинився у неї в зубах, а сам панок заволав, як недорізаний півень. Зрозуміло, що на ґвалт вигулькнули сусіди: хто чим займався, із тим і підтяглися. Хтось кидав сніг – надійшов з лопатою, хтось рубав дрова – із сокирою, хтось катав тісто – із качалкою, а хтось із тракторцем порався – із монтувальницею… Дружина надбігла із класичним дрючком. Ще хвилька - і за авто трійці лише сніг закурів. Нам же залишилось лише дивуватися: що то було за НЛО, а Дашці дісталась в якості трофея нова іграшка – мешт візитера. Для поселян цей інцидент став не лише приводом для теревенів, але й підтвердженням справедливості народної мудрості про гуртове биття батька. Дружина зайвий раз почубила мене, бо свято переконана: аби в статтях та іншому спілкуванні зі світом я був більш виваженим, нічого б подібного не трапилось. Я ж був трохи іншої думки… По-перше, кредит нашої виваженості і толерантності вичерпується. По-друге, сама ця історія стала практичним підтвердженням тези, котра чим далі, тим наполегливіше побутує в народі: проти їхнього державно-бандитського свавілля ефективно можна протидіяти лише організованими силовими методами. По-третє, одним із найвигідніших капіталовкладень, за теперішніх умов, стає облаштування індивідуальної безпеки кожного пересічного громадянина включно із родиною. І я свято переконаний, що цей процес зміцненням парканів, воріт, дверей, встановленням сигналізації, придбанням цуциків бійцівських порід чи навіть зброї в середовищі народонаселення не обмежиться. По-четверте, індивідуальна безпека кожного може бути ефективною лише в одній із самоорганізаційних форм самозахисту населення, котрі, в свою чергу, рано чи пізно мусять трансформуватися в єдине чи декілька потужних організаційних утворень загальнодержавного масштабу. Що це мусить бути за організація, на яких засадах і як скоро вона може сформуватися, які цілі перед собою поставить, якими методами діятиме, хто саме стане її рушійною силою… про це окремого разу. А поки що продовжу про оті самі самоорганізаційні форми самозахисту. Описуючи рейдерську атаку на моє подвір’я, зовсім забув сказати: ні я жодного разу в житті, ні переважна більшість моєї рідні ніколи не вдавались до такої банківської послуги, як кредит. Про рідню я не даремно. Наша родина досить чисельна і, попри розкиданість майже всією Східною Україною, надзвичайно дружна, та будує стосунки поміж собою на максимальній довірі одне до одного. І коли в когось виникає нагальна потреба в серйозному капіталовкладенні (придбання квартири, авто, започаткування власного бізнесу, відправка талановитої дитинки на навчання за кордон) рідня скидається - і проблема вирішується. Мені зауважать: багато хто так робить. Еге ж. А чи хто-небудь замислювався над тим, що така форма фінансових стосунків є нічим іншим, як такою собі примітивною кредитною спілкою родинного типу? А що таке кредитна спілка? Правильно – одна із форм самоорганізації. Зробивши це відкриття і трохи віддихавшись від ворожого нападу, я зробив те, чого не робив вже декілька років – хильнув склянку горілки, і подався ділитися своїми умовисновками із Омеляновичем та його дядьками – отими самими «добрими людьми». Дядьки, а це певне коло місцевих фермерів, сільських підприємців і просто авторитетних в своїй місцевості людей , теж потихеньку кружляли горілку (якраз був Йордан), ганяли кулі в більярдній, різались по-маленькій в дебчик і вели неквапні розмови. До речі, про політику майже ні слова – остогидло. Дядьки вислухали мене і ретельно, із суто селянською прискіпливістю, прокоментували мої умовиводи. Кредитна спілка? Так вони вже давно в таку неформалізовану об’єднані. Кого попадя вони в своє коло не допускають, стосунки поміж собою будують на довірі і взаємодопомозі, як в скруті, так і в реалізації проектів розвитку. Сьогодні скрута, і вони обговорювали, хто, кому і чим може навзаєм допомогти напередодні посівної, чи хто, кому, що і на яких умовах може запозичити. При цьому і згадки про державу чи банки не лунало. І папірці ніякі не підписувались, бо дане в цьому колі слово таке ж надійне, як колись у купців. Згадували, як років зо три тому допомогли в складчину одному із них придбати "Катерпілера". Але то був максимум, на що вони спромоглись. Бо без держави далі зась, а з нашою - так і взагалі гаплик. А тому, правильно, щось із цією державою треба робити. Бо кредит довіри до влади вичерпано, а значить, вичерпано і кредит їхньої толерантності і виваженості. Що стосується індивідуальної безпеки, так вони вже давно живуть по англійському покону: мій дім – моя фортеця і, до речі, всі як один члени мисливського товариства. А стосовно колективного самозахисту, то тут теж все відпрацьовано. При наявності стільникового зв’язку і автівок у кожного, мобільно прийти на допомогу котромусь із колег в разі рейдерського наїзду чи якихось інших агресивних проявів зовнішнього світу, як два пальці об асфальт. Так що із самоорганізацією в цьому сенсі у дядьків все гаразд. Що стосується більш глобальної організаційної форми, будемо відвертими – вже не стільки самозахисту, а повалення цієї влади заразом із усією сутньою панівною верствою, то тут у дядьків мається один пунктик – потрібен лідер. Думка про те, що новий лідер може з’явитися в самому процесі, їх поки чомусь не гріє. Але їх гріє інше – це відчуття самоповаги, яке ґрунтується на певній життєвій незалежності, котрої вони досягли тяжкими, можливо і не завжди праведними, трудами, ставши господарями такої-сякої, в тому числі і земельної, власності. І за збереження останньої, а значить і свого статусу поважних людей, вони перегризуть горлянку будь-кому, хто на них зазіхатиме. В який спосіб? Ну, це вже зовсім інша історія…

Валерій Семиволос, вільний журналіст, Харківська обл., с. Губарівка, Товариство «Малого Кола»

http://infocorn.org.ua/2011/03/29/_narysy_suchasnogo_samozahystu_mahvya

"Свобода" пікетувала суд над українськими патріотами у Запоріжжі

  • 30.03.11, 12:13
29 березня 2011 року Запорізька "Свобода" пікетувала Комунарський районний суд міста Запоріжжя, де відбулося попереднє засідання у справі підпалу запорізького офісу КПУ. Люди, які прийшли підтримати українських патріотів, звинувачених у нападі на офіс комуністів, вигукували гасла: "Геть олігархічний режим", "Влада замовляє-міліція саджає!", "Свободу націоналістам!" Нагадаємо, запорізький суд розглядав справи Ігоря Загребельного, Віктора Давиденка і Артема Циганка. Клопотання адвокатів Бородіної, Стеценка і Єни, які посилалися на статті Конституції України, Кримінального кодексу, європейської конвенції з прав людини, про зміну запобіжного заходу, наштовхнулося на "залізобетонні" заперечення прокурора. Він аргументів не наводив, твердо посилаючись на "я так вважаю". Не допомогли також численні клопотання Греко-католицької церкви та народного депутата України Андрія Парубія. Суддя Іваніна не зважила на доводи адвокатів та повністю підтримала вимоги прокурора. Запобіжні заходи стосовно обвинувачених не було змінено. Наступне судове засідання призначено на 13 квітня. "Перебіг судового засідання показав, що в Україні боротьба проти комуністичної партії кваліфікується як злочин. І це стосовно партії, яка втопила у крові десятки мільйонів українців, яка розстрілювала навіть дітей тільки за те, що вони були українцями, яка в колимських болотах втопила близько 300 тисяч 12-14-річних дівчат "чтоби нє нарожалі бандеровцов", - прокоментував голова Запорізької обласної організації ВО "Свободи" Віталій Подлобніков. Нагадаємо, що Запорізька організація ВО "Свобода" продовжує надавати підтримку ув'язненим в рамках комітету підтримки українських політв'язнів, збираючи гроші, закуповуючи харчі й предмети першої необхідності для політв'язнів запорізького слідчого ізолятору.

Прес-служба Запорізької обласної організації ВО "Свобода"

Росія втомилась від Медведєва, Путіна і «Єдиної Росії»?

  • 30.03.11, 11:16
У Росії зростає недовіра до Президента Дмитра МЕДВЕДЄВА, прем`єр-міністра Володимира ПУТІНА та «партії влади» «Єдина Росія». Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це йдеться в доповіді Фонду «Центр стратегічних розробок» (Росія). «Швидко наростає процес делегітимізації російської влади, зростає недовіра населення до її ключових лейблів: Президентова Д.МЕДВЕДЄВА, прем`єр-міністра В.ПУТИНА та «партії влади» «Єдина Росія», - йдеться в повідомленні. Зазначається, що впродовж останніх 8 місяців (із липня 2010 по березень 2011 рр.) у політичній свідомості російського населення відбулися радикальні зміни, що свідчать про вступ країни до глибокої політичної кризи. Динаміка цих змін має тенденцію до прискорення. Про це свідчать як результати всеросійських соціологічних досліджень, виконаних ВЦДГД, «Левада-центром» і ФГД, так і локальні дослідження в окремих регіонах, що проводилися «Центром стратегічних розробок» та іншими організаціями. У доповіді повідомляється, що дані опитувань, що проводяться Центром стратегічних розробок впродовж 2010–2011 рр. показують, що рейтинг Д.МЕДВЕДЄВА був у 1,5–2 рази нижчий рейтингу В.ПУТІНА. Водночас, згідно з опитуваннями, набирає силу тенденція зростання рейтингу «проголосую за когось третього, не за Д.МЕДВЕДЄВА або В.ПУТІНА». Також зазначається, що новим трендом, що виник у останні місяці в РФ, можна вважати фразу, що повсюдно лунає, «народ вважають за бидло» (варіанти: «ця влада вважає народ за бидло», «начальники на роботі нас вважають за бидло», «людям набридло, що їх вважають за бидло»). За даними Центру, раніше впродовж 10 років говорилося, що стан справ багато в чому поки що незадовільний, але намітилися покращення й з`явилася стабільність. Проте, в даний час теза про те, що становище в країні покращується, практично зникла з фокус-групових обговорень. Переважна думка – що в країні все погано, економіка не розвивається, нафтодолари привласнює собі правляча верхівка. Реальних справ немає, відсутність справ прикривається демагогією. У документі зазначається, що Д.МЕДВЕДЄВ виглядає як фігура, що не обирається, оскільки виступає за демократизацію, а це означає право й можливість вільного висунення інших осіб, тобто того самого «третього». Тому без жорстокого контролю за складом кандидатів та інших заходів «адміністративного ресурсу» Д.МЕДВЕДЄВ не буде обраний Президентом РФ на другий термін, зазначається в доповіді. Водночас, В.ПУТІН, на відміну від Д.МЕДВЕДЄВА, зберігає якусь частину свого традиційного електорату, але цей електорат застаріває в «маркетинговому сенсі». Прихильники В.ПУТІНА засновують свою думку на його минулих заслугах, головним чином після-єльцинської стабілізації. Проте ці ж люди солідарні в тому, що становище в країні погане й не видно ніяких ознак його покращення. У документі повідомляється, що, за оцінками багатьох економістів, у найближчі післявиборні роки назріває серйозна бюджетна криза, подолання якої потребуватиме серйозного урізування соціальних витрат, зокрема на медицину й освіту, а також, мабуть, прискорення інфляції. Результати всіх соціологічних досліджень показують, що соціальні наслідки цих заходів сприймаються населенням украй хворобливо. В результаті процес делегітимізації влади може піти дуже швидкими темпами. «Представлені вище результати соціологічних досліджень дозволяють зробити висновок, що політична криза в Росії вже йде повним ходом, хоча ще й не виплеснулася на поверхню політичного життя. Зараз вона виявляється в падінні підтримки В.ПУТІНА і Д.МЕДВЕДЄВА, звуженні електорату «Єдиної Росії» й посиленні критичних настроїв до політичної системи, яку вони втілюють», - зазначається в доповіді. На думку експертів, у середньостроковій перспективі економічне зростання, швидше за все, буде нестійке, що підживлюватиме незадоволеність населення економічним станом. Збереження цієї тенденції не дасть політичній кризі загаснути й рано чи пізно переведе її у відкриту й гостру форму.

Підкреслюється, що якщо тенденції падіння довіри до влади збережуть стійкість хоча б упродовж найближчих 10-15 місяців, то на Росію очікує політична криза. Не виключено, що за своєю інтенсивністю ця криза перевершить період кінця 1990-х і впритул наблизиться до епохи кінця 1980-х.

Джерело: УНІАН

Нариси сучасного самозахисту-5. Б*длива влада, або про вила біля

  • 29.03.11, 16:12
Попередні частини читайте тут: Частина перша, Харківський досвід, Про необхідну самооборону, Про захист від бандитів Ми навіть не уявляємо собі, який ниций, тваринний страх інколи відчувають до нас можновладці. Причому, ступінь цього страху прямо пропорційний темпам деградації тієї ж таки влади. Та й взагалі - ці процеси взаємопов’язані. Пригадую, як десь до середини 90-х будь-хто з вулиці міг зайти до харківської мерії чи облдержадміністрації і відвідати якщо не будь-який, навіть найвищий кабінет, то принаймні добутися до приймальні. А черговий міліціонер на вході максимум, що міг запитати - то це куди візитер йде, і щось там записати у себе в журналі. Це не жарт. Навіть посвідчення особи не питали на вході. А спробуй сьогодні отак відвідати харківські осереддя влади, очолювані Гепою із Добою? Отож-бо й воно: суцільна б*длива деградація. А ще є й такий нюанс: чим ближче можновладці за посадою та місцем проживання перебувають до народонаселення – тим їхній страх сильніший. Для прикладу - пара історій. Кілька років тому в харківському райцентрі Богодухові сталася дика подія. Випускники місцевого ліцею №3 напередодні "останнього дзвоника" розважались тим, що зґвалтували свого молодшого на пару класів товариша Андрія П. Усе це дійство юними збоченцями фіксувалось на мобільне фото, а потім було розіслане Інтернетом коханим дівчаткам. В місцевій міліції заяву матері потерпілого категорично не прийняли, а тільки покрутили пальцем біля скроні. Знаєте, чому? А тому, що головні ініціатори усієї цієї дикунської історії були, скажімо так, надзвичайно схожими на близьких родичів кількох місцевих високопосадовців. Коли ж чутки про ґвалт поширились за межі райцентру, проблему було вирішено радикально. Матері восьмикласника, аби зам’яти справу, в якості компенсації пообіцяли значну суму зелених. Її ж сину, аби він уникнув сорому від однолітків, обіцяли придбати таке-сяке житло у Харкові і влаштувати там-таки хлопчину до престижного учбового закладу. Треба зауважити, що спочатку ніхто з рідних постраждалого зі мною, на той час спецкором "ВВ", спілкуватися не побажав. Але згодом батько Андрія, котрий якраз спеціально приїхав додому з далеких сибірських заробітків, аби розібратися в цій історії, зрозумівши, що законними шляхами він нічого не доб'ється, погодився на зустріч із журналістом. Мені він тоді заявив, що якщо ґвалтівників не покарають офіційно, він тоді докладе усіх зусиль, аби зробити це самотужки: "Повбиваю негідників, чи каструю!" Коли ж я запитав, чи можу використовувати його погрозу у своєму матеріалі, то почув у відповідь: "А я і прокурора, і ментів вже попередив, що від мене вони не відкупляться. Гроші - це справа матері і сина, а в мене свій рахунок." Якщо хтось вважає, що це була пуста погроза, то я - ні. Бо бачив очі того чоловіка, коли він це казав. І я був впевнений, що негідники або ж не доживуть свого віку, або ж залишаться без причандалів. Але, напевне, в цьому був переконаний не один я. Бо невдовзі чолов’яга, котрий по життю був непитущим, дивним чином загинув саме у п’яній бійці. А ще трохи згодом постраждалий хлопчина опинився, замість Харкова, у психіатричній лікарні, а його мати, замість обіцяних грошей - отримала дулю. Здавалось би, сумна історія нашого ще сумнішого сьогодення. Але не зовсім так… Знайшлись добрі люди, котрі нагадали можновладним батькам місцевих мажорів-ґвалтівників про їхні обіцянки. А головне - так нагадали, що обіцянки ті були виконані. Про певну місцеву спільноту, котру я назвав «добрими людьми» - мова окрема, і ми про неї поговоримо іншим разом, бо це надзвичайно цікавий і неординарний, як для сучасної України, феномен. В двох же словах можу сказати, що згадана структура чимось нагадує мафію. Але не сучасну, скажімо, американську, італійську чи навіть сицилійську, котрі, як такі, сформувалися у минулому сторіччі, а ту ж таки сицилійську мафію часів її зародження. Сьогодні ж - про певну методологію та б*дливість можновладців. Спочатку, як водиться, із згаданими батьками ґвалтівників поговорили. А коли ті не зрозуміли - чи зробили вигляд, що не розуміють - то одного дня всі вони на дверях своїх осель відшукали не дуже-то і приховані гранатні розтяжки. Чому вони не були замасковані? Бо для першого разу на розтяжках висіли учбові гранати. Але чекати, поки з’являться бойові, ніхто не став. Іншу цікаву історію мені повідав мій друг, відомий вітчизняний спеціаліст із мереживих структур Тарас Плахтій. Якось вони зі знайомим - назвемо його Сергієм, проїжджаючи через одне столичне передмістя, побачили побіля місцевої адміністрації чималий гурт люду. Зупинились, аби з’ясувати, що діється. А діялась звична і знайома багатьом - як мінімум, із низки телерепортажів та публікацій - річ. Місцева влада, попри думку та протести громади, збиралась продати ласий шмат муніципальної земельки якимось зальотним бізнесюкам. І саме в цей час в мерії відбувався фінальний етап підписання цієї сумнівної оборудки. Народ же зібрався, аби висловити своє фе підписантам. При цьому, хтось із натовпу поскаржився, що, окрім словесного протесту, малоефективних епістолярних скарг у вищі інстанції або ж малоперспективної майбутньої судової тяганини, вони нічого проти здійснення цієї оборудки заподіяти не можуть. Тоді згаданий Сергій, поспитавши, де воно тутечки найближчий магазин сільгоспінвентарю, попрохав людей трохи зачекати. А повернувшись десь через півгодини, він до паркану навпроти мерії притулив десятків зо два вил. Ще раз уточнюю: не роздав сільськогосподарський реманент людям, а просто поставив його на видноті. А тепер вгадайте, на чию користь і як швидко був розв’язаний конфлікт? Правильно - на користь громади! Усього лише за ті ж таки півгодини… Ще раз повторюсь: наше народонаселення просто гадки не має, як його боїться його ж влада. Але, як тільки-но усвідомлення б*дливості нашої влади набере масового характеру - остання просто зникне, як дурний сон. Інша справа, що якось вже описувані мною процеси люмпенізації та криміналізації української влади та її деградація притаманні і нашому суспільству. Теперішнє глибоке суспільно-владне протистояння може розв’язатися або більш-менш цивілізовано, або за котримось із нещодавніх арабських сценаріїв. А залежить це не в останню чергу від того, що відбудеться швидше: остаточна деградація суспільства - чи його усвідомлення, що наша влада – це переляк ходячий. До речі, наостанок. Тут нещодавно бютівський нардеп Ігор Гринів в телеящику висловлював своє повне нерозуміння (а мо’ робив вигляд, що не розуміє). Чому це п’ять-шість олігархічних кланів, які, власне, і є справжнім уособленням нинішньої влади, маючи в своєму розпорядженні цілу країну і всі можливості для цього, не проводять справжніх реформ, аби та ж таки країна врешті стала багатшою. Бо чим заможніша країна, тим статки олігархів більші. А замість цього - продовжують дерибан усього недодерибаненого. То я відповім: саме через б*дливість. Бо ж вони бояться, що ця синекура може будь-якої миті припинитися.

Валерій Семиволос, вільний журналіст, Харківська обл., с. Губарівка, Товариство «Малого Кола»

http://infocorn.org.ua/2011/03/21/narysy_suchasnogo_samozahystu_bdlyva_vlada_abo_pro_vyla_blya_parkanu