We belong to sea

  • 21.05.19, 20:34

Якщо в Одесу, хоч на пару годин, хоч би і проїздом – то найперше убік моря. Тим більше, тут я не був майже чотири роки і встиг скучити і за Чорним морем, і за самим містом.


[ Читати і дивитись далі ]

Місто з клеймом війни, ч. 2

  • 15.05.19, 20:39

Заключна замітка моєї придністровської вилазки, присвячена місту Бендери.


[ Бендери ]

Місто з клеймом війни, ч. 1

  • 13.05.19, 20:19

На сході історичної Бессарабії на березі Дністра лежить давнє (відоме з 1408 р.) місто Бендери. На його долю випала велика кількість війн та конфліктів, останній із яких мав місце усього 27 років тому. Саме з провокації в Бендерах почалась повноцінна війна між Молдовою і самопроголошеним Придністров’ям, саме тут проходили основні вуличні бої, відповідно з найбільшою кількістю руйнувань та жертв.

А ще тут знаходиться одна з найкраще збережених фортець у регіоні, яка й була для мене основним мотиватором для входження в сіру зону. Причому усього кілька років тому її побачити не могли навіть мешканці самого міста. Але про все по порядку.


[ Бендери ]

Імла

  • 11.05.19, 20:25

Продовжуємо ловити різні природні явища по Вінниці. І цього разу відправимося в ранок жовтневого дня.


[ Читати і дивитись далі ]

Кіцкани. Майже лавра

  • 08.05.19, 20:13

Село Кіцкани знаходиться на правому, «молдовському» березі Дністра, але волею обставин разом з містом Бендери і ще кількома селами перебуває під контролем Придністров’я. І раз я вже заїхав сюди, гріх було не навідатись до однієї із найбільших святинь на території Молдови – Ново-Нямецького монастиря.


[ Читати і дивитись далі ]

В одвічній погоні за світилом

  • 06.05.19, 20:15

Із листопада до березня у мене традиційно період простою в дальніх поїздках, зате назбиралось фото із Вінниці. Я, звичайно, молодець, що роздуплився з зимовими знімками під літо, але краще пізно, ніж ніколи, та й якщо не зараз, то навряд їх коли розгрібатиму.


[ Читати і дивитись далі ]

Люди нашого берега

  • 04.05.19, 20:24

Беручи початок у Карпатах, Дністер досить швидко стає повноводною і вагомою річкою, виступаючи заодно в ролі кордону, спочатку міжобласного, а далі – державного, між Молдовою та Україною. Нарешті від Вінниччини він різко пірнає на південь, полишаючи нашу територію. Тоді на правому його березі Молдова, а на лівому… також Молдова, але такою себе зовсім не вважає.

Унаслідок далекого вже конфлікту 1992 року ця смужка землі з менш ніж півмільйона населення проголосила себе незалежною державою. З тих пір минуло майже три десятиліття, Придністров’я так ніхто і не визнав, але вони вперто живуть у своїй власній реальності, яку зі сторони називають то заповідником СРСР, то 90-х років.

На відміну від більшості невизнаних територій, за відвідини яких будуть проблеми з країнами, до яких вони відносяться, Молдові, здається, просто байдуже. Тож по суті ніхто не заважає побачити цю дивну сіру зону зсередини.

1.JPG

[ Тирасполь ]

(ча)Рівне, частина 2. Кант, транспорт і дещо для себе

  • 02.05.19, 20:28

Першу частину про Рівне я завершив на підході до будинку органної музики, історично костьолу святого Антонія. З нього і почнемо другу.

Від початку костьол мав витончені неоготичні шпилі, але позбувся їх за СРСР, коли втратив релігійний статус. Зате тепер виглядає якось ніби по-британськи:

1.JPG

[ Читати і дивитись далі ]

(ча)Рівне, частина 1. Центр

  • 26.04.19, 19:01

У всяких хіт-парадах туристичної привабливості українських обласних центрів Рівне традиційно плететься десь позаду. Місто було сильно зруйноване у Другу Світову, після якої перестав існувати замок-палац Любомирських та цілісний історичний центр як такий.

У мене на знайомство з Рівним був короткий зимовий день і ще буквально годинка ввечері напередодні. Тим не менш у місті, де «нема чого дивитись», нафоткав стільки, що заледве влізло в дві замітки.


[ Читати і дивитись далі ]

Острог і не тільки

  • 24.04.19, 20:26
Третій рік поспіль мені вдалась дводенна вилазка на різдвяні вихідні у обласний центр західної України, де ніколи не був раніше. Цього разу мій вибір зупинився на Рівному, з перспективою з’їздити десь ще недалеко. Погода була більш-менш пристойна, сніг ішов всі дві доби, безупинний, але несильний, тому заодно відвідав близькі до обласного центру Острог та Межиріч.

Хоча в Острогу і мешкає тільки 15 тис. чоловік, це чи не найбільший туристичний центр області, що за кількістю та якістю пам’яток є одним із найцікавіших міст України. Та й діюча академія – також нечасте явище для маленьких райцентрів. Саме біля неї я вискочив з автобусу, з неї й почнемо.


[ Читати і дивитись далі ]