«Проста історія» однієї дворянки

У 1961 році до театру кіноактора при Київській кіностудії імені Олександра Довженка прийняли Марію Ростиславівну Капніст, яка повернулася з заслання.

Марія Капніст не нехтувала ніякою роботою, вона знімалась у масовках, епізодах, у лахмітті і у пишному одязі, на морозі і в спеку. Вона завжди сяяла усмішкою і добротою до людей.

Ще з юності Марія мріяла стати артисткою. Намагалася вступити до театрального інституту. Та дворян не приймали у вищі навчальні заклади.

Витримавши всі випробування долі, Марія Капніст у 44 роки знайшла в собі сили здійснити мрію юності — стати артисткою. Кінематограф давав можливість жити у світі уяви.

Марія Капніст народилася 1914 року в Петербурзі, у дворянській родині. Батько, Ростислав Капніст, був нащадком славетного поета ХVIII ст. В.В.Капніста.

Світова війна, революція 1917 року, громадянська війна. Розруха, голод. У роки революції розстріляли Маріїного батька.

Невдовзі почалися репресії.

[ Читати далі ]

Народна частка коммунальних підприємств Києва

Оскільки комунальні монополісти успішно приватизовані, підвищувати тарифи та переганяти гроші в офшори можна і без житлового кодексу. Як і забудовувати нові території, нехтуючи думкою громадськості. Кому цей кодекс взагалі потрібен? На думку деяких юристів, не існує правового поля, яке він регулює.

Частка територіальної громади Києва у власності комунальних підприємств-монополістів, %

ЗАТ "Київенергохолдинг"

61,00

ВАТ "АК "Київводоканал"

25,46

ВАТ "Київгаз"

28,46

Джерело: zet.in.ua

На продажу "Укртелекому" втрачено міліард долларів

Екс-голова Фонду держмайна Олександр Бондарь в інтерв’ю «Нашим грошам» розповів про схему продажу «Укртелекому», яка виявилась аналогічній тій, що була в випадку приватизації «Міжнародних авіаліній».

- Наскільки унікальна схема продажу «Укртелекому», коли Фонд держмайна підписує угоду про продаж з однією фірмою – українською «дочкою» австрійського інвестфонду, а за кілька днів до остаточного підписання ця фірма змінює власників на кіпрський офшор?

- Я не тільки теоретично знаю ці схеми, але й практично. Вона була реалізована в «Міжнародних авіалініях України». «Австрійські авіалінії» до цього часу залишаються одним з засновників МАУ. Але власником української філії австрійської компанії став Аарон Майберг. Купивши австрійську «дочку», він сконцентрував пакет акцій МАУ, до якого зараз і докуповує залишок.

Така ж схема і в випадку з «Укртелекомом». Те, що власником австрійської компанії врешті-решт виявиться кіпрський офшор, у мене не було сумніву ні на секунду. Тому що майже всі кошти, що минулого року були виведені з України, пішли на Кіпр. І саме на Кіпрі тримають свої гроші олігархи, наближені до президента Януковича. Це, до речі абсолютно ненормальна ситуація з точки зору диверсифікації ризиків. Оскільки якщо українська влада тримає всі свої гроші в іншій, але одній державі, то вона ризикує одномоментно втратити всі гроші. Бо їх не треба шукати по банках всього світу, вони в одному місці всі. Це ж навіть не Швейцарія. Тому абсурдно тримати всі гроші в офшорах однієї країни. Я просто дивуюсь цій владі, наскільки вона прямолінійна, і навіть не намагається щось вигадати. Але менше з тим.

Поки що єдина таємниця у справі «Укртелекому» – це питання справжніх власників кіпрського офшору. Називають і Ахметова, і Льовочкіна, і сім’ю Януковича. З цим вже через пару місяців буде ясно. В першу чергу це мав би з’ясувати Фонд держмайна, бо він просто зобов’язаний перевіряти засновників. І це мав би також зробити Антимонопольний комітет. Жоден цього не зробив.

[ Читати далі ]

ОСББ і Україна: своє кишеню не обтяжує?

Від початку приватизації житла в Україні пішов другий десяток років, а «ефективного власника», про якого говорить не одне покоління профільних чиновників, все ще немає. Держава, яка прямує протоптаним у сусідній Росії шляхом створення об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), всіляко намагається донести, що пора вже нам з вами братися за впорядкування своїх будинків. І тому, що більше 90% з них - власність не державна або комунальна, а приватна, і тому, що ремонт старих "хрущовок" і "сталінок" – заважка ноша для держбюджету.

ОСББ: між "плюсом" і "мінусом"?

ОСББ - неприбуткова організація, посередник між постачальниками комунальних послуг і мешканцями будинку. Комунальні послуги (газ, світло, опалення, вода) ОСББ оплачують за ціною, встановленою місцевою владою, а житлові (утримання будинку, прибудинкової території, вивіз сміття) - можуть залишити в управлінні ЖЕКу, приватної керуючої компанії або ж найняти необхідних фахівців самостійно. При цьому ОСББ рішенням зборів встановлює вартість житлових послуг (сьогодні вона складає 2-7 грн. / кв.м / місяць). Також в об`єднання можуть бути спецфонди, які збирають кошти на різні потреби будинку.

[ Читати далі ]

Михайло Волинець: весь парламент контролюється олігархами ч.2

- Все-таки, есть сегодня попытки давления?

- Есть. 12 мая будет съезд. Продолжается то же самое - работа с отдельными делегатами, как в 2001 году. Одних пугают, других покупают.

- Можно пример какой-то?

- Я сейчас не буду называть примеры, извините.

- Насколько вы пользуетесь поддержкой профсоюза горняков?

- Профсоюз горняков является основным в составе Конфедерации профсоюзов. Здесь я еще председатель Конфедерации профсоюзов. Союз горняков, по сути, содержит весь аппарат и офис. Это основной базовый профсоюз.

- А в конфедерации сколько участников?

[ Читати далі ]

Михайло Волинець: весь парламент контролюється олігархами ч.1

С раннего детства Михаил Волынец находится на общественном фронте. В школе он был знаменосцем. В институте - командиром взвода и старостой группы.

Когда пошел работать, стал бригадиром. Потом его продвинули по профсоюзной линии, и с тех пор началась взрослая карьера. Сегодня он депутат от БЮТ и лидер Независимого профсоюза горняков.

"Экономическая правда" пришла говорить с Волынцом о пенсионной реформе, трудовом кодексе и съезде Федерации профсоюзов, который состоится 23 марта.

Однако разговор пошел в ином русле. Уже со старта депутат продемонстрировал рассеченную кожу головы и сломанное ребро. Также он рассказал, что лидеров независимых профсоюзов постоянно преследует злая судьба.

Их избивают, они лишаются конечностей, некоторые из них умирают раньше срока, не выдерживая интенсивного образа жизни.

Судя по внешнему виду помещения, деньги там нечасто водятся. Кабинет площадью не больше двадцати квадратных метров председатель НГПУ делит со своим замом. Возможно, это часть имиджа - в кабинете главы ФПУ Василия Хары также нет золота. Однако и фактов, говорящих о миллионах Волынца, тоже нет.

Волынец охотно рассказывает о своей жизни и не стесняется называть известные фамилии. В частности, он поведал о том, как в канун оранжевой революции приближенные к Ринату Ахметову люди пытались убить сына профсоюзного лидера, а Виктор Янукович курировал травлю его профсоюза в Донецкой области.

Кроме того, оказалось, что депутат много знает о взятках, хищениях и коррупции.

Как лидер независимых профсоюзов он обвиняет "официальный" ФПУ Василия Хары в сращивании с нынешней властью. Харе Банковая якобы специально разрешает критиковать власть, пенсионную реформу и Азарова, убежден Волынец.

К тому же, в интернете появилась информация, якобы Янукович лично приедет на съезд федерации, вручит Харе орден и поддержит своим присутствием его переизбрание на съезде 23 марта.

Станет ли такой сценарий реальностью, покажет, "играет" ли Хара по нотам Левочкина или уже "заигрался" до настоящей оппозиционности.

Роль оппозиционного лидера профсоюзов Волынец считает своей, и потому не жалеет нелестных слов о профсоюзах.-

[ Читати далі ]

Уряд планує продати пакет акцій Нафтогаз

Уряд розраховує на залучення 5-6 млрд. дол. у ході розміщення міноритарного пакету акцій НАК "Нафтогаз" на одній з фондових бірж, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, передає "РБК-Україна".

За його словами, отримані кошти підуть на розвиток компанії, збільшення видобутку газу в країні, модернізацію вітчизняної газотранспортної системи.

Нагадаємо, експерти прогнозували, що на фондовому ринку може бути реалізовано 20-25% акцій "Нафтогазу". Це принесло би Україні близько 20 млрд. доларів інвестицій. Нагадаємо, керівництво компанії планує здійснити первинне публічне розміщення акцій компанії у 2012-2013 роках.

Лобістів ПР у ЄС впіймали на хабарах

 Адриан Северин (ще один проффесор) В Европарламенте разгорелся коррупционный скандал. Газета The Sunday Times собщила, что три депутата за крупные суммы денег обещали журналистам, представившимся лоббистами, добиться "нужного" изменения законодательства.

В Европейском парламенте разгорелся коррупционный скандал. В отношении трех депутатов возбуждено расследование по подозрению во взяточничестве. Как сообщил агентству AFP в воскресенье, 20 марта, официальный представитель парламента ЕС, в Брюсселе со всей серьезностью отнеслись к обвинениям, которые выдвинуты в отношении этих парламентариев в статье, опубликованной в британской газете The Sunday Times.

 

Зампредседателя Европарламента Диана Уоллис также назвала эти обвинения серьезными. "Европейский парламент не вправе терпимо относиться к подобному поведению", - заявила она. По окончании расследования будут приняты "все необходимые меры", добавила Уоллис.

 

Деньги в обмен на закон В материале, опубликованнном в The Sunday Times 20 марта, сообщалось, в частности, что репортеры этой газеты, представившись лоббистами, предложили нескольким депутатам Европарламента за денежное вознаграждение в размере до 100 тысяч евро добиться "нужных" изменений в законах. Издание утверждает, что это предложение приняли три парламентария - румын Адриан Северин, австриец Эрнст Штрассер и словенец Зоран Талер.

 

В тот же день, когда был опубликован этот материал, Эрнст Штрассер, экс-министр внутренних дел Австрии и лидер делегации консервативной Австрийской народной партии в парламенте ЕС, объявил, что слагает с себя полномочия евродепутата, передает агентство dpa. "Я решился на этот шаг, так как в Австрии проводилась кампания, направленная против меня", - пояснил Штрассер. Между тем ранее он сообщил мнимым "лоббистам" из The Sunday Times, что, по сути, тоже является лоббистом, так как представляет интересы неких групп. По его словам, у него есть пять заказчиков, которые ежегодно платят ему за услуги в общей сложности около 100 тысяч евро. Эти заявления Эрнста Штрассера записаны на скрытую видеокамеру. В статье говорится, что за успешное внесение требуемой поправки в законодательство ЕС Штрассер попросил 25 тысяч евро.

 

"Консультационные услуги"

 

Евродепутат из Румынии, бывший вице-премьер страны Адриан Северин сообщил "лоббистам" по электронной почте, что своевременно внес на рассмотрение парламента ходатайство с затребованной ими поправкой к закону. Вскоре после этого он прислал счет на 12 тысяч евро за "консультационные услуги". Депутат из Словении, экс-министр иностранных дел этой страны Зоран Талер тоже внес предложение с поправками к закону, а затем попросил "заказчиков" перевести деньги на его лондонский счет, сообщает The Sunday Times.

 

Когда британские журналисты сообщили депутатам о своей истинной профессии, Северин заявил, что не сделал "ничего нелегального". Талер нашел более искусный выход из положения, сказав, что с самого начала знал, с кем имеет дело, и просто хотел посмотреть, чем все закончится. Deutsche Welle   Ольга Демидова

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14926469,00.html Як відомо, Северін підписував від імені лівих у Європарламенті договір про співробітництво з Партією регіонів. Також він часто коментує події в Україні, співзвучні з оцінкою Партії регіонів.

Освітяни під Кабміном

Під будівлею Кабміну проходить акція працівників освіти, які вимагають підвищення зарплат. Протестувальники стоять на тротуарах вулиці Грушевського. Станом на 12:00 до будівлі Кабміну зайшла переговорна група. Вздовж тротуарів стоять кордони працівників міліції, які не допускають мітингувальників на проїжджу частину. Учасники акції тримають у руках прапори профспілки працівників освіти та науки, а також плакати з вимогами підвищення зарплати та проти підвищення пенсійного віку. Усього під будівлею Кабміну зібралося декілька тисяч пікетувальників, водночас правоохоронці відмовляються оцінити їхню кількість. ====

На засіданні у середу Кабмін має ухвалити рішення про 20% надбавку до зарплат освітянам. Про це за результатами перемовин з представниками уряду повідомив глава профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов. За його словами, ініціативна група освітян передала Кабміну вимогу щодо підняття зарплат. Труханов зазначив, що вимоги будуть розглянуті Кабміном у середу. За його словами, рішення щодо ставок тарифних розрядів будуть ухвалені урядом дещо пізніше. Відповідаючи на питання, чи задоволені освітяни переговорами, Труханов сказав: "Ми будемо задоволені, коли будуть конкретні рішення". Після цього він звернувся до пікетувальників з проханням припинити акцію і розійтися. До цього учасники акції скандували "Азарова геть!" та "Табачника – у гуртожиток!"

Українська правда http://www.pravda.com.ua/news/2011/03/22/6039909/

ОСББ чи ЖКХ?

ОСББ і закони: що і як змінити?

Власть перенесет энергоэффективность на плечи ОСББ

ОСББ может платить меньше

В Украине начнут принудительно создавать ОСББ