Це не загострення. Це війна на знищення.




Це не загострення. Це війна на знищення.

Роман Донік

Добрий день, незламні. Я тут трошки втомився, тому напишу «гадості». Ну так, замість ниття. Може, хоч в когось щось в голові переключиться.

На жаль, по деяким реакціям, я бачу, що дуже до багатьох ще не дійшло, що в нас повноцінне вторгнення. Не АТО. Не ООС. А війна в самих викривлених та потворних проявах. Війна не проти “режиму”, а проти народу. Бо дуже багато кому все здається черговим загостренням, які були 8 років. Ні. Це війна на знищення. Це не загострення.

Нас під час АТО посадили за столи переговорів, завівши 4-6 БТГрів. Зараз їх більше сотні. Ми 8 років воювали з алковітязями, а зараз воюємо з регулярною армією. Яка переважає нас в чисельності та озброєнні. А у нас, у тих, хто у відносній небезпеці, після першого шоку по накатаному 3,14здує поведінка, яка вже вкоренилася за всі 8 років. Тут тобі і поради військовим, тут тобі і зрадойо...ство. Але зараз все по-іншому. Все по-дорослому. І річ не тільки в жертвах. Річ у всьому.

І коли в соціальних мережах починають вчити військове керівництво, що треба робити, або якийсь флешмоб запускають, щоб “командування побачило, що треба робити”, мене рве на шмаття. Не можна робити те, що робили 8 років. Інші умови. Інші обставини.

Розумієте, підтримка військових – то не пости в мережі, це не йо...ані журавлики з паперу. Це довіра. Довіра і допомога. Якщо ми вже довірилися людям, то треба стулити писки, зціпити зуби і робити те, що їм корисно. Як можете. Розумієте? Кого тут повчають в мережі, що і як треба робити? Це ж той же Залужний, який зупинив наступ. Який зміг втримати удар із десятків напрямків і зберіг боєздатність армії. Який володіє всією інформацією. Але в нас реально обмежені ресурси і можливості. І ми так же, як і інші, інколи скидаємо координати колон і отримуємо відповідь – нічим не дотягуємося. А інколи дотягуються.

Розумієте? Ми воюємо зараз на величезній території і задіяні всі ресурси. Ну, мабуть, майже всі. І, дійсно, як би нам не хотілося, треба розуміти, що йде війна на знищення Держави. Не просто заставити нас щось «асазнать» або щось довести. Ні. Або буде Україна, або ні. І я розумію, що є пріоритети.

І мене також бісить, коли наш вантаж осідає в Києві. Але я розумію, Київ треба тримати. А ще я розумію, що ресурсів в нас не дуже багато. І коли нам кажуть “хлопці, якщо є можливість, йдіть паліть”, то ми знаходимо можливість і йдемо палити. Бо кожне спалене нами не дійде до міста. І не піде на Київ. Ми палимо все, до чого можемо дотягнутися, візуально підтверджуємо цілі, передаємо координати, коригуємо, відстрілюємо з засідок. Бо по-іншому не буде. Бо це не АТО. Це війна проти народу України. І всі, хто не злився в перші дні, вже не зіллються. І знають, що робити. Навіть якщо нам здається інше.

Якби обороною Слобожанщини керував не той, хто зараз керує, а хтось інший, то я не знаю, втримали б Харків чи ні. І це теж вибір Залужного. І той, який керує обороною самого міста, – то теж вибір того, хто обороняє Слобожанщину, та того ж Залужного. І їх довіра один до одного. Ми не маємо права не довіряти рішенням людей, які ділом довели свою здатність успішно керувати обороною. Ми або з ними, або ні. Зараз по-іншому не може бути.

Так, у мене є купа питань. Але то питання не про сьогодні. І я знаю факти там, де в перші дні не було зроблено те, що треба було зробити. Але зараз не перші дні. Я знаю, що всі хто встояв, ті вже не зігнуться. Я знаю, що є офіцери, яких главком розжалував. Але дав шанс відновити довіру. Бо це війна. Справжня.

І коли мені керівники оборони міста або регіону ставлять якусь задачу, то я знаю, що ми повинні це зробити. Бо, значить, так треба для оборони міста та країни. І мені не треба думати, правильно це чи ні. Треба чи ні. Мені треба думати – як це зробити ефективно. Бажано не ї...ати їм мізки дурними запитаннями.

А ще, коли вже є час, хотілося б пояснити, що в справі допомоги війську та в логистиці теж дуже багато змінилося за ці дні. Просто для розуміння, що так, як все працювало 8 років, воно зараз не працює.

Що нема в нас можливості зробити “срочно, потому что стоим на таможне” папери з бригади, тому що бригада воює 24/7, або ми на виїзді. І коли нас ставлять перед фактом – треба приїхати і забрати, то може не бути можливості. Бо ми вимушені трохи ще й підвойовувати. А коли в мене питають адресу, куди відправляти коптер з-за кордону, я не можу дати адреси. Я прошу відправити на родичів чи знайомих. А потім, коли прийде, зв’язатися зі мною. Це не тому, що мені ліньки. А тому, що я не знаю, що буде за час, поки буде йти вантаж. Може не бути доставки. Або не буде вже цієї адреси. Може не бути мене. А коптер просто передадуть іншим волонтерам або військовим. У нас тут зараз все в динаміці і все може бути через годину по-іншому. І все дуже просто. Чорно-біле.

І людей в нас нема. Одні їздять з гранатометами по області, інші по піхоті відбивають атаки ДРГ на блокпостах. Хтось візуально підтверджує данні місцевих. Хтось вчить ТрО, а хтось готовить оборону важливої дамби. Ну нема.

Так, нам підставили плече побратими з Києва та з західного кордону. Без них все взагалі стало б. Але тут на місці ми живемо, воюємо та допомагаємо збройникам тримати оборону. Ми в місті, яке загарбники хочуть оточити.

І ті люди, які допомагають нам на кордоні та митниці, вже отримують закидони про те, що вони “піаряться фоточками”. Та ні. То єдині звіти, які зараз можливі. Бо частина автівок, які йдуть з-за кордону, підуть в мобільні групи по знищенню техніки. І ми просто не можемо їх світити. І не тому, що ми такі 3,14здєц зашифровані. А просто тому, що нам інколи проходиться працювати впритул. І нам потрібні не засвічені машини.

Просто треба зрозуміти. Все змінилося. Все. І війна тільки-тільки починається. І вони пруть і пруть. Це серйозно. І так, ми сповнені оптимізму. Ми знаємо, що ми переможемо. Але ми хочемо дожити до того. І ще в процесі доживання принести побільше користі нашим та хоча б трошки “смерті ворогам”.

Я розумію, як всі втомлюються. Але повірте, ті, від кого залежить наша держава, втомлюються на порядок більше. І якщо вони приймають якесь рішення, то воно виважене і доцільне. Це доведено 20-ма днями війни.

І ще. Якщо комусь здається, що путіну потрібен тільки Харків або Київ, – це помилка. Якщо ми їх не зупинимо кожен на своєму місці, вони покотяться до самого кордону. Самі вони не зупиняться. Це здичавіла орда варварів.





Депутати ВР, які виїхали з України



ЗМІ опублікували список народних депутатів, які виїхали з України. Більшість з них є депутатами від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя»

Станом на 12:00 понеділка, 14 лютого, за межами України перебували 23 народних депутати. Про це повідомила «Українська правда» з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Журналістам вдалося з'ясувати, що за межами України перебувають наступні депутати:

  1. Кива Ілля (ОПЗЖ), 30 січня відправився в Аліканте (Іспанія);
  2. Королевська Наталія (ОПЗЖ), 9 лютого полетіла в Ригу (Латвія);
  3. Льовочкін Сергій (ОПЗЖ), 10 лютого полетів до Венеції (Італія);
  4. Львочкіна Юлія (ОПЗЖ), 26 січня відправилась у Ніццу (Франція);
  5. Рабінович Вадим (ОПЗЖ), 3 лютого полетів у Тель-Авів (Ізраїль);
  6. Новинський Вадим (позафракційний), 10 лютого відправився у Мюнхен (Німеччина);
  7. Устінова Олександра («Голос»), 6 лютого полетіла у Дюссельдорф (Німеччина);
  8. Железняк Ярослав («Голос»), 12 лютого відправився у Париж (Франція);
  9. Абрамович Ігор (ОПЗЖ), 12 лютого вилетів до Варшави (Польща);
  10. Аліксейчук Олександр («Слуга народу»), 5 лютого вилетів у Доху (ОАЕ);
  11. Аллахвердієва Ірина («Слуга народу»), 4 лютого полетіла в Дубай (ОАЕ);
  12. Плачкова Тетяна (ОПЗЖ), 13 лютого полетіла у Відень (Австрія);
  13. Борт Віталій (ОПЗЖ), 3 лютого полетів до Стамбула (Туреччина);
  14. Пузанов Олександр (ОПЗЖ), 13 лютого вилетів у Доху (ОАЕ);
  15. Іванісов Роман (позафракційний), 11 лютого вилетів у Париж (Франція);
  16. Кривошеєв Ігор («Слуга народу»), 4 лютого відправився у Мадрид (Іспанія);
  17. Нагорняк Сергій («Слуга народу»), 11 лютого полетів у Цюрих (Швейцарія);
  18. Пивоваров Євген («Слуга народу»), 11 лютого полетів у Шарджу (ОАЕ);
  19. Солод Юрій (ОПЗЖ), 9 лютого відправився у Ригу (Латвія);
  20. Шпенов Дмитро (позафракційний), 12 лютого полетів до Женеви (Швейцарія);
  21. Столар Вадим (ОПЗЖ), 12 лютого відправився до Ніцци (Франція);
  22. Яковенко Євген (позафракційний), 12 лютого полетів у Стамбул (Туреччина);
  23. Волошин Олег (ОПЗЖ), 14 лютого залишив Україну, перетнувши на автомобілі кордон з Білоруссю.
Олігархи та бізнесмени покидають Україну чартерними рейсами

Українські олігархи та бізнесмени залишають Україну чартерними рейсами, повідомляє «Українська правда». Лише 13 лютого із Києва вилетіло близько 20 чартерів та приватних літаків.

Серед чартерів та приватних літаків, що залишили Україну 13 лютого – борти Ріната Ахметова та Бориса Колеснікова. Пізніше Колесніков у коментарі УП заявив, що залишився в Україні, а його літак вилетів нібито на технічне обслуговування. Водночас журналісти зазначають, що, хоч один із бортів Ахметова вилетів із України в неділю, сам він залишив країну 30 січня рейсом до швейцарського Цюриха.

Ще один приватний борт на 50 людей замовив депутат від проросійської партії ОПЗЖ, мільйонер Ігор Абрамович. За даними УП, цей літак має вивезти його бізнес-партнерів та родичів його однопартійців з Києва у Відень. Відомо, що 13 лютого з України вилетів також Віктор Пінчук.


День двадцятий. Новини.













Елена Подгорная


✌️Руській танк по полю їде,
Фермер трактор прогріва,
В танкє до...уя соляри -
Знадобиться на жнива. 🌾
Доброго ранку! Ми з України! 🌞
⚡️Киев не в осаде, окружения города нет. (с)
Так нам говорит глава военной администрации столицы. И мы очень благодарны ЗСУ И ТрО за надёжную защиту.
А ещё:
Российские войска понесли значительные потери при попытках захватить столицу Украины.
Сейчас украинская армия успешно защищает Киев, в который пытаются прорваться захватчики.
🌖 Что бы вы понимали, как тут у нас, где я живу. Ночью пошла вынести накопившиеся очистки на червятник. Мы сейчас сортируем мусор, чтобы облегчить задачи коммунальщикам.
Увидела Луну на небе, запрыгнула за угол дома, присела и закрыла голову руками.
Потому что у лаптей истерика от собственного бессилия и осознания своей ничтожности. А когда у них истерика, они ху...рят чем попало, куда смогут. И у нас сутки уже дискотека в небе. Мне страшно, но я искренне надеюсь, что это уже агония у лаптей.
📺 Вчера какая-то самка лаптя выскочила в лапотном тиливизоре на первом федеральном за спину вековой ведущей с плакатом "нет войне". И понеслось. Наши милые эльфы восхитились геройским поступком самки, уже придумали, как там в лапотных тюрьмах самку будут пытать и мучить, эмпатия рекой...
Я вот что вам хочу сказать...
Даже если можно допустить, что в россии сохранились таки прямые эфиры, то всё равно это не стоит той волны симпатии, которую вы этому редактору канала дарите. У этой "героини" на руках больше крови наших граждан, чем у тех срочников, которых отловили в степях и взяли в плен.
Потому что пацанов привезли и бросили, я очень надеюсь, что они просто не успели никого убить.
А самка лаптя на первом федеральном десятки лет промывала миллионам лаптей ту субстанцию, которая у людей в черепной коробке называется мозгом и подстрекала целый народ воевать с другими народами. Оправдывая преступные действия маньяка путина и находя оправдания убийствам людей в Украине, Сирии, Грузии и других странах, где лапти не получали эпических пи...дов и о...уевали от своей безнаказанности.
Извините, но мне её не жалко. Жалелка иссякла.
🇨🇳А ещё вчера лапти эпично подставили Китай. Сначала из лаптестана понеслись слезливые всхрюкивания о помощи, потому что злые украинские воины, больше сейчас похожие на терминаторов, всю дорогу пинают "вторую армию мира" под сраку в сторону границы. А потом кто-то запустил дезу, что Китай согласился помогать.
В Китае народу много, пока там до нужных людей дозвонились с вопросом - это шо было? - акции китайских компаний успели просесть на 20%. Рынок нынче нервный.
Китай сделал очень широкие глаза, уверил, что он ни капли в рот, ни сантиметра в Тайвань. Но скрестив пальцы тихо что-то пробормотал про Сибирь и компенсации.
🇺🇦Президент Зеленский внёс в Парламент законопроект о продлении режима Военного положения ещё на 30 дней с 24 марта.
Да, быстро не будет. Но мы сильные, матёрые и уже не отступим.
🇺🇸Пентагон считает, что российское наступление застопорилось почти во всех направлениях.
В ряде случаев российские войска сознательно остановились для перегруппировки, но в большинстве случаев это результат сопротивления украинцев. Это касается и наступления на Киев с северо-запада со стороны Гостомеля.
И я вам от себя добавлю, что по...уй все те перегруппировки, когда топлива нет, бк на исходе, личный состав лёг в сыру землю удобрением, а танки и прочие ПЗРК растащили пейзане на трофеи.
🇺🇸 США планируют ввести полное эмбарго на торговлю с Россией, а также перекрыть стране доступ к международным морским путям. Эту радостную весть нам сообщает CNBC.
И правильно. Пусть едят свой самый вкусный пломбир и ездят на своих ладах-калинах.
🐷🐶"В Москве началась паника из-за отсутствия нового плана действий по полномасштабному вторжению в Украину" (с) Пишет расследователь Bellingcat Христо Грозев.
Так же он сообщает, что элиты РФ уже открыто заявляют, что курс России самоубийственный, продолжать войну невозможно, а в спецслужбах страны-агрессора начались репрессии.
Ой, шо си стало? Без денег и вилл в Европе печально, да? Яхту жалко? Ну, бывает.
Кстати, у нас за голову путина дают вознаграждение, если шо. На яхту может и не хватит, но на хату где-то в тёплом уголке соберём. И БигМак меню купим.
💰 В России выросла цена на фальшивый украинский паспорт. Стоил он раньше 1 500 баксов, а теперь просят 5 000 подсанкционных денег. Вангую через месяц рост котировок до 10 000, а там и 50 не за горами. Но пароль смогут выговорить далеко не все.
🛡⚔️Первым делом, когда закончится война, мы заберём у Iron Lady на Печерске меч и щит. А в руки дадим джавелин. В одну руку. А вторая будет показывать огромный фак в сторону мАсквы. Потому что руSSкий, иди на...уй.
🚌 Из Мариуполя смогли вывезти людей. Немножко совсем. Но это тоже небольшая победа. Стальной город держится и искупает за все наши грехи.
Харьков тоже снова не спал.
Когда ж у вас, лапти, руки поотсыхают? Те, которые на кнопки жмут, посылая снаряды на жилые кварталы.
🐶 Как-то в российской деревне остался лапоть без работы. Оно и понятно, сложная экономическая ситуация в стране, санкции и всё такое.
Собрались тогда за домом Кот, Петух и кобель Шарик. Посоветоваться, как быть в такой непростой ситуации.
Кот говорит: - Я ухожу. Пойду в лес, там мыши. Потому что в деревне мышей больше не останется, лапти ж даже из мышиных гнёзд зерно потырят, когда жрать будет нечего.
Петух с котом согласился и тоже решил уйти. Чтобы в суп не попасть.
А кобель говорит: - Останусь я... Слышал, что хозяйка хозяину сказала, что как денег он не найдёт, то они всей семьёй будут х...й у Шарика сосать...
Подожду, наверное.
Раньше это был анекдот. А сейчас прям история из жизни.
Вот вам ещё хорошая новость и побежали.
⚡️Командування Повітряних Сил ЗСУ інформує:
За вчора наші повітряні сили знищили
🔻4 вертольоти
🔻1 літак окупантів
Була збита крилата ракета ворога.
Ударна авіація Повітряних Сил здійснила низку успішних авіанальотів на колони техніки ворога.
🇺🇦Слава ЗСУ!
Обнимаю, берегите себя. И до завтра. 🇺🇦❤️
























Україна переможе!!!




Я — Охтирка.
Майже знищена, з розбитою ТЕЦ.
Мені страшно, холодно, боляче й гірко.
Та морок — ніщо проти вогню ваших сердець.
Я — Чернігів.
Поранений ворожими бомбами.
Але я показую не на мигах,
як російські окупанти стають органічним добривом.
Я — Харків.
Уже не пам’ятаю, як спати в ліжку.
На мене сипляться ракети крилаті.
Але про мій безкінечний опір колись напишуть книжку.
Я — Житомир.
У мене тут розбили лікарні і чомусь пологовий.
Але вусатий дядько на блокпосту поправляє комір,
він був на Світлодарці і не схибить, стріляючи в ворога.
Я — Львів.
Живу, пахну кавою і приймаю біженців.
Додаю трохи радості до тривожних снів.
Намагаюсь бути гостинним, усміхненим, ніжним.
Я — Тернопіль.
У мене все добре, допомагаю, чим можу, всім.
Раджу вірити в Армію, молитись і зберігати спокій.
І часом німію від того, як зараз багато у людях відваги й краси.
Я — Маріуполь.
Суне орда. Але твердо стоять найсміливіші в світі воїни.
Батько поклав на тіло вбитого Росією підлітка руки.
Господи, вороги ж горітимуть у пеклі за кожного!
Я — Київ.
Волонтерю, дивуюсь порожнім вулицям, ховаюся у метро.
Кілька разів на день сирена, аж захлинається, виє.
Але я стою. І стоятиму. Як тік, так і далі тектиме Дніпро.
Я — Дніпро.
До мене везуть поранених: традиційно шпиталь і Мечка.
Я знаю: у боротьбі зі злом завжди переможе добро.
Тому і далі спокійно збираю ліки, кров і теплі речі.
Я — Одеса.
У мене, знаєте, протитанкові їжаки кошерні.
Росіє, я б не радила тобі потикатися сюди, якщо чесно.
Хоча толоки збираються і роблять запаси коктейлів.
Я — Миколаїв.
Ворог вовтузиться, захопити робить спроби.
Але я сміюсь їм в обличчя. Я тримаюсь.
І «навчання» в Кульбакиному їм точно стануть уроком.
Я — Енергодар.
Вони навіщось воюють із атомною станцією.
Боже, визнай, коли ти селив на землі цих почвар,
то був дуже втомлений, злий і зовсім вимкнув раціо.
Я — Крути.
Трохи понад століття тому тут перемогли червоноармійці.
Ось знову була з росіянами потужна заруба.
Й українцям вдалося дуже добре помститися.
Я — Херсон.
Мене захопив ворог. І намагається подолати.
Мені лячно, серце б’ється швидко, але в унісон
із чоловіком, що тримає прямо перед загарбником український прапор.
Я — Україна.
У мене розбиті аеропорти, будинки й велика Мрія.
Я — той чоловік, що зупиняє танки, та бабця, що кричить про насіння.
Я — породілля, яка лежить у бомбосховищі і чує перший крик сина.
Мені болить втрачати Героїв. Я кожного ховатиму, стоячи на колінах.
Але імперія вже конає. Імперія впаде і зігниє.
А люди мої, мов двожильні. Такі вміють любити. І перемагають у війнах
(с) Nastka Fedchenko





МОУ і ДСНС звернулися до громадян і посадовців

МОУ і ДСНС звернулися до громадян і посадовців, які інформаційно сприяють ворогові

Міністерство оборони України застерігає громадян від поширення в соцмережах інформації, яка може зашкодити українським захисникам і зіграти на руку російським окупантам.

Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

“Не працюйте коригувальниками вогню у ворога! Так-так, саме це ви робите, коли публічно повідомляєте точну адресу, куди влучила або не долетіла ракета”, – написала вона у Facebook.

“Ми справді вільна, демократична країна зі свободою слова. Наше суспільство вже звикло до відкритості і висвітлення в інтернеті абсолютно всього. Але війна – це в тому числі обмеження на поширення певної інформації – заради вашої ж безпеки…

Не варто, як один з мерів, заявляти, що в нас немає ППО на конкретній ділянці фронту і вказувати географічні дані. Не треба, як ще один із мерів, говорити публічно, що для заїзду в місто залишилась безпечною лише одна дорога, і називати, яка саме (люди між собою і без цих заяв знайдуть як передати таку інформацію).

Такі детальні повідомлення допомагають ворогу і ставлять під додаткову загрозу ваші населені пункти”, – наголосила представниця МОУ.

“Під час війни фатально небезпечно повідомляти про знаходження або відсутність будь-якого озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів”, – підкреслила Маляр.

Контекст

Уранці 14 березня речниця управління ДСНС у місті Києві Світлана Водолага різко розкритикувала радника міністра внутрішніх справ, блогера Антона Геращенка, який розголошує інформацію про точні адреси обстрілів і роботи ППО.

У стрімі з Подолу, де збили ворожу ракету з руйнуваннями будинку, Водолага сказала: “Шановні друзі, це Київ, знову обстріл, знову п’ятиповерхівка, знову є загиблі. Але зараз моє звернення до Антона Геращенка, який позиціонується як помічник або радник міністра МВС. Ви третій раз сьогодні здаєте російським окупантам точки, які вони недообстрілювали. Ви третій раз називаєте точну адресу, куди потрапляють ворожі снаряди. Досить! Досить уже давати інформацію першим, давати координати!..”

Водолага зазначила, що готова до того, що Геращенко вплине на її звільнення, але при цьому вилаяла колишнього нардепа і ексзаступника глави МВС.

*

Во время войны фатально опасно сообщать о нахождении или отсутствии какого-либо вооружения и военной техники ВСУ с привязкой к населенным пунктам.

Пример:

Не надо говорить или писать – ракета попала в школу #7. Целесообразнее заявить – ракета попала в таком-то населенном пункте в жилой квартал.

Не стоит говорить - ракетой целились в вокзал, но попали в больницу, которая находится недалеко.

Не надо говорить – ракета попала в состав рядом с аэродромом. Ибо прилетит вторая, третья и уж точно попадет в аэродром.

Почему это важно?

Потому что 80% развед информации отрабатывается из открытых источников. И такие сообщения позволяют врагу корректировать огонь по вашим же населенным пунктам.

Если вы сообщаете, что целили в один объект, но не попали, то враг может сделать это во второй раз, чтобы попасть.

Ниже, кроме уже написанного, перечень информации, разглашение которой может привести к осведомленности противника о действиях наших войск (сил) и негативно повлиять на ход ведения операций

1. Наименование воинских частей (подразделений) и других военных объектов в районах выполнения боевых (специальных) задач, географические координаты мест их расположения.

2. Численность личного состава воинских частей (подразделений).

3. Количество вооружения и боевой техники, материально-технических средств, их состояние и место хранения.

4. Описания, изображения и условные метки, которые идентифицируют или могут идентифицировать объекты.

5. Информация о проводимых или планируемых операциях (боевых действиях).

6. Информация о системе охраны и обороны военных объектов и средств защиты личного состава, вооружения и военной техники, которые используются (кроме видимых или очевидно выраженных).

7. Порядок привлечения сил и средств для выполнения боевых (специальных) задач.

8. Информация о сборе разведывательных данных (способы, методы, силы и привлекаемые средства).

9. Информация о перемещении и развертывании своих войск (наименование, количество, места, районы, маршруты движения).

10. Информация о воинских частях (подразделениях), методике или тактике их действий, подробная.

11. Информация о проведении уникальных операций с указанием приемов и способов, которые использовались.

12. Информация об эффективности сил и средств РЭБ противника.

13. Информация об отложенных или отмененных операциях.

14. Информация о пропавшем или сбитом самолете или пропавшем судне и поисково-спасательных операциях, которые планируются или проводятся.

15. Информация о планировании и проведении мероприятий по обеспечению безопасности применения войск (дезинформация, имитация, демонстративные действия, маскировка, противодействие техническим разведкам и защита информации).

16. Фото и видеосъемка и другая наглядная информация с представителями незаконных вооруженных формирований”, - отметила замминистра обороны.






росія стягує військових з Вірменії, Сирії та Сербії






Росія стягує військових з Вірменії, Сирії та Сербії для перекидання в Україну


Окупанти шукають додаткові можливості для війни проти України

Андрій Стець

Під час перегрупування російських військ здійснюється підготовка додаткових підрозділів для ведення бойових дій на території України. Про це йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ 13 березня.

Так, за наявною інформацією, протягом 9-10 березня до РФ переміщено 800 військовослужбовців 102- ї військової бази (Гюмрі, Вірменія) Південного воєнного округу для подальшого перекидання в зону бойових дій.

До 1500 осіб 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський) Тихоокеанського флоту залізничними ешелонами відправляються до Республіки Білорусь.

Крім того, у 820 головному центрі попередження про ракетний напад (Солнечногорськ) проводиться відбір особового складу для участі у бойових діях проти України.

З метою термінового поповнення втрат окупаційних військ ЗС РФ перекидають частину «миротворчого» контингенту з Нагірного Карабаху (Азербайджан) в Україну. Також, за наявною інформацією, залучається велика кількість бойовиків-найманців з інших країн (Сирія, Сербія).

Водночас як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони, Росія відкрила 14 центрів вербування найманців у Сирії на територіях, підконтрольних режиму Башара Асада. Після короткої підготовки найманців переправлять до Росії через авіабазу «Хмеймім» двома літаками Ту-134 (до 80 пасажирів) та Ту-154 (до 180 пасажирів) на авіабазу «Чкаловський» у Московській області.

За інформацією ГУР, упродовж останніх днів Росія вже завербувала тисячі сирійських найманців серед членів так званого «Ополчення національної оборони» та підрозділів 5-ого корпусу ЗС Сирії.

«Передбачається, що сирійці використовуватимуть проти українців важку артилерію та снайперську зброю, – йдеться у повідомленні військової розвідки.

Також підтверджено інформацію про підготовку Росією найманців з Лівії для залучення до бойових дій в Україні». Щомісячна заробітна платня для іноземних найманців, які воюватимуть у складі російських військ, складатиме від 300 до 600 доларів США.







12 прогнозів Френсіса Фукуями



«Росія зазнає повної поразки в Україні»
12 прогнозів Френсіса Фукуями

Україна здобуде однозначну перемогу у війні з Росією і це позбавить світ від занепаду глобальної демократії. Відомий американський філософ й економіст, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма опублікував статтю у журналі American Purpose, де дав прогнози завершення війни в Україні.

"Я пишу це зі Скоп’є, Північна Македонія, де я перебуваю протягом останнього тижня, викладаючи один з наших курсів Академії лідерства для розвитку. Під час війни в Україні тут нічого не змінилось з точки зору доступної інформації, за винятком того, що я перебуваю в сусідньому часовому поясі і що на Балканах більше підтримують Путіна, ніж в інших частинах Європи. Це завдяки Сербії, бо вона транслює Sputnik.

Я висуну шию і зроблю кілька прогнозів:

1.

Росія прямує до повної поразки в Україні. План Росії був некомпетентним, ґрунтуючись на помилковому припущенні, що українці прихильно ставляться до Росії і що їхні війська здадуться одразу після вторгнення. Це зрозуміло з того, що російські солдати взяли з собою парадну форму на парад перемоги в Києві, а не додаткові боєприпаси та пайки. Зараз Путін долучив до цієї операції основну частину своїх військових — і більше немає величезних резервів сил, які він міг би залучити до протистояння. Російські війська застрягли за межами різних українських міст, де вони стикаються з величезними проблемами з постачанням та постійними українськими атаками.

2.

Крах їхнього становища може бути раптовим і катастрофічним, а не відбуватися повільно через війну на виснаження. Армія в полі досягне межі, коли їй не можна буде нічого постачати, ні вивести її звідти, і моральний дух випарується. Так принаймні буде на півночі; росіянам зараз краще на півдні, але ці позиції буде важко зберегти, якщо північ зазнає краху.

3.

Немає можливого дипломатичного вирішення війни. Немає жодного компромісу, який був би прийнятним як для Росії, так і для України, враховуючи втрати, які вони зазнали наразі.

4.

Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй вкотре довела, що від неї немає користі. Єдиною корисною річчю було голосування на Генеральній асамблеї, яке допомагає визначити найгірших або найбільш невірних акторів у світі.

5.

Рішення адміністрації Байдена не оголошувати заборонену для польотів зону або допомогти передати польські МіГи було правильним; вони тримали голову під час дуже емоційного періоду. Набагато краще, щоб українці самостійно перемогли росіян, позбавивши Москву виправдання, що НАТО напав на них, а також уникнувши всіх очевидних можливостей ескалації. Зокрема, польські МіГи не посилили б суттєво українські можливості. Набагато важливішим є безперервне постачання Javelins, Stingers, TB2, медичних матеріалів, комунікаційного обладнання та обмін інформацією. Я припускаю, що українські сили вже перебувають під контролем розвідки НАТО, яка діє поза межами України.

6.

Ціна, яку сплачує Україна, звісно, величезна. Але найбільшої шкоди завдають ракети та артилерія, з якою ні МіГи, ні заборонена для польотів зона нічого не можуть зробити. Єдине, що зупинить бійню, це розгром російської армії на землі.

7.

Путін не переживе поразки своєї армії. Він отримує підтримку, тому що його вважають сильною людиною; а що він зможе запропонувати, коли продемонструє некомпетентність і його позбавлять сили примусу?

8.

Вторгнення вже завдало величезної шкоди популістам у всьому світі, які до нападу одноманітно висловлювали симпатію до Путіна. Йдеться про таких людей як: Маттео Сальвіні, Жаїр Болсонару, Ерік Земмур, Марін Ле Пен, Віктор Орбан і, звісно, Дональд Трамп. Політика війни показала їхні відверто авторитарні нахили.

9.

Ця війна стала хорошим уроком для Китаю. Як і Росія, Китай створив, здавалося б, високотехнологічні військові сили за останнє десятиліття, але вони не мають бойового досвіду. Жалюгідну роботу російських ВПС, ймовірно, повторять ВПС Народно-визвольної армії, яка так само не має досвіду управління складними повітряними операціями. Ми можемо сподіватися, що китайське керівництво не буде обманювати себе щодо власних можливостей, як це зробили росіяни, коли обмірковуватиме майбутній крок проти Тайваню.

10.

Сподіваюся, Тайвань сам прокинеться щодо необхідності готуватися до боротьби, як це зробили українці, і відновить військову службу. Давайте не будемо передчасно говорити про поразку.

11.

Турецькі дрони стануть бестселерами.

12.

Поразка Росії зробить можливим «нове народження свободи» і позбавить нас від занепаду глобальної демократії. Завдяки великій кількості відважних українців дух 1989 року житиме."



Зведення Генштабу ЗСУ +



























Друзі, у нас виникла серйозна проблема, про яку поки що кричать у волонтерських чатах, але на мою думку, потрібно кричати на всіх можливих рівнях.
7 березня Кабінет міністрів прийняв Постанову 224, яка регулює правила ввезення гуманітарних вантажів.
Тепер без розмитнення можна завозити ліки, одяг, товари гігієни і продукти харчування для цивільних осіб.
А от броніки, каски, тепловізори та іншу військову амуніцію - тільки на підставі супровідного листа від ОДА, КМДА або військово-цивільної адміністрації, там де вона створена, із повним переліком вантажу, номером машини, паспортними даними водія і точним зазначенням частини, для якої це везеться.
Ця постанова фактично заблокувала волонтерські поставки броніків. Тільки мені відомі десятки випадків, коли люди у Європі зібрали гроші, купили жилети чи каски, найняли бусіка за свої гроші, і вперлися в український кордон.
Так, можна швиденько метнутися у прикордонну область і оформити такий лист. Але вантаж тоді залишається на рубежах Чернівців, Франківська чи Львова. Там теж треба, звичайно...
Блін, я не можу бути толерантною. Мало того, що ми зараз носимося по Києву як драні курки з формою цього листа і шукаємо, хто підпише, щоб привезти вже оплачений і викуплений вантаж в Україну, так тепер іще думаємо, де наймати чи шукати людей, які його зустрінуть на кордоні і під охороною привезуть туди, де зараз ведуться бойові дії.
І щоб не віджали на потреби захисників Вінничини, Львівщини чи Франківщини по дорозі.
У нас Схід і Південь голі стоять, тримаються тільки на зчеплених зубах і силі волі. А велика частина допомоги осідає у західних областях, у тому числі через штучно створені перепони.
Я вимагаю негайного зняття усіх обмежень на завезення товарів воєнного призначення в Україну.
Вимагаю припинення мародерства на кордонах. Скільки можна знущатися з волонтерів? Кожна людина, яка придбала хоч ліхтарик для нашої армії, має право передати його кому захоче. ОДА, звичайно, можуть писати супровідні листи - але тільки на вантаж,закуплений за власні бюджети.
А тут уже друге важливе питання: а де вантаж, закуплений за бюджетні кошти? Де броніки від держави, а?
© Тамара Горіха Зерня