У Держкомбінаті хлібопродуктів виявлено збитків на суму 60 млн



  

Фахівцями Північно-східного офісу Держаудитслужби проведено ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Державного підприємства «Новопокровський комбінат хлібопродуктів», за період господарської діяльності з червня 2017 по грудень 2020 року та встановлено нанесення збитків підприємству на суму 59,6 млн гривень.

    Новопокровський комбінат хлібопродуктів (який знаходиться смт Новопокровка Харківської області) є державним унітарним підприємством, метою діяльності якого є одержання прибутку на основі здійснення виробничої та комерційної діяльності, пов’язаної з виробництвом та реалізацією борошномельної продукції, приймання, зберігання, надання послуг по доробці та відпуску товару, переробкою власного та давальницького зерна.

    Під час проведення ревізії, аудиторами встановлено, що Комбінатом недоотримано доходів у розмірі понад 56 млн грн, внаслідок проведення безоплатного відвантаження іноземному замовнику продукції (борошно пшеничне вищого сорту).

    Такий безпідставний відпуск продукції проводився всупереч існуючого договору, що укладено між Комбінатом та фірмою-покупцем з Об'єднаних Арабських Еміратів, за умовами якого будь-яке відвантаження товару повинно відбуватися лише після 100% передплати.

    Цікавить й те, що Комбінат продовжував здійснювати поставку продукції даному контрагенту, накопичуючи при цьому дебіторську заборгованість в той час, як покупець жодного разу не виконав умов договору та не сплатив за надану продукцію.

    Як свідчить листування з Посольством України в ОАЕ, Міністерством юстиції України та Головним підрозділом детективів Національного антикорупційного бюро України, ліцензія компанії-замовника була скасована, а відомості у компетентних органів ОАЕ про вказану компанію, відсутні.

    У зв’язку з чим, документи у цій справі були повернуті без проведення належних заходів щодо погашення заборгованості. 

  Серед інших недоотриманих Комбінатом доходів є списання з обліку без проведення претензійно-позовної роботи дебіторської заборгованості, по якій пропущено термін позовної давності на суму 871 тис. гривень.

    Також, мають місце хоча й менш гучні, проте вагомі порушення, а саме незаконні витрати понад 1,4 млн грн в розрізі зайвої оплати праці з ЄСВ  на суму 932 тис. грн,  здійснення витрат на благодійну допомогу, рекламу тощо без затвердження фінансового плану на суму  433 тис. грн та інші порушення фінансової дисципліни загалом на суму 218 тис. гривень.

 Північно-східним офісом Держаудитслужби направлено вимогу керівнику ДП «Новопокровський КХП» щодо негайного вжиття заходів для повного усунення виявлених ревізією фінансових порушень та збитків.

   Крім того, за допущенні порушення у веденні бухгалтерського обліку до адміністративної відповідальності притягнуто двох посадових осіб Комбінату та інформацію щодо виявлених ревізією порушень та збитків передано правоохоронних органів.

Результати проведених Офісом моніторингів закупівель у липні

 


 

Фахівцями Північно-східного офісу Держаудитслужби постійно проводиться аналіз процедур публічних закупівель (оприлюднених на веб-порталі prozorro.gov.ua) та виявляються ознаки порушень законодавства. За результатами 52  моніторингів публічних закупівель, проведених за липень місяць, охоплено контролем закупівлі загальною вартістю 1,4 млрд гривень.

 За результатами проведених моніторингів по 9 процедурам закупівель, аудиторами попереджено, незаконні витрати бюджетних коштів на загальну суму понад 33 млн гривень.

 Найпопулярніші порушення, що допускають замовники – це порушення законодавства в частині розгляду та не відхилення замовником тендерної пропозиції, невідповідність тендерної документації вимогам законодавства та порушення встановлених законом термінів оприлюднення інформації на веб-порталі prozorro.gov.ua.

 За результатом складених аудиторами висновків про результати моніторингу закупівель, замовниками здійснено відміну результатів 5 торгів на суму 6,7 млн грн та розірвано 9 укладених договорів на суму понад 26,2  млн гривень.

 За допущені порушення вимог законодавства у сфері закупівель, за липень місяць судовими органами притягнуто до адміністративної відповідальності двох осіб та накладено штрафи у розмірі 51 тис. гривень.

На Харківщині держаудитори повернула до бюджету 370 млн гривень


 Протягом семи місяців цього року, Північно-східним офісом Держаудитслужби проведено 34 ревізій та виявлено фінансових порушень на загальну суму 786 млн гривень. Зусиллями аудиторів, забезпечено відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 370 млн гривень.

За підсумками проведених трьох державних фінансових аудитів, об’єктами контролю враховано 28 рекомендацій, завдяки впровадженню 17 з них, досягнуто економічного ефект на суму понад 123 млн  гривень.

Також, за рекомендаціями аудиторів, органами місцевої влади, керівниками об’єктів контролю та їх вищими органами,  прийнято 9 управлінських рішень щодо поліпшення фінансово-господарської діяльності та фінансової дисципліни об’єктів контролю.

За вчинені фінансові порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 77 посадових осіб та 7 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Аудиторами, на розгляд правоохоронним органам передано 31 матеріалів заходів державного фінансового контролю, за результатами розгляду яких, розпочато 2 досудових розслідування та 19 матеріалів ревізій долучено до вже відкритих кримінальних проваджень.

За результатами проведених досудових розслідувань, правоохоронними органами вручене 9 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

До об’єктів, на яких виявлені порушення бюджетного законодавства, у  32 випадках застосовано фінансові санкції.

 

Держаудитори дослідять діяльність Малинівської селищної ради

Держаудитори Харківщини дослідять діяльність Малинівської селищної ради


 



Північно-східний офіс Держаудитслужби повідомляє  про початок проведення  державного фінансового аудиту бюджету
Малинівської селищної ради Чугуївського району Харківської області. Планується дослідити період діяльності  з  січня 2018  по червень 2021 року. Орієнтовний термін завершення аудиту – жовтень 2021 року.

 Під час проведення аудиту планується провести аналіз та перевірку обґрунтованості планування надходжень та витрат селищного бюджету. Стану виконання бюджетних коштів, зокрема, шляхом проведення оцінки законності та ефективності управління бюджетними коштами, досягнення їх економії і цільового використання, правильності ведення бухгалтерського обліку, достовірності фінансової та бюджетної звітності.

Крім того, аудитори дослідять законність, ефективність і результативність діяльності об’єкту аудиту на всіх стадіях бюджетного процесу, зокрема їх управлінських рішень.

 Про відомі факти фінансових порушень, а також інші конкретні факти, котрі свідчать про порушення посадовими особами об’єктів контролю вимог законодавства, контроль за дотриманням якого належить до компетенції органів Державної аудиторської служби України, громадяни та громадські об’єднання можуть проінформувати за телефоном гарячої лінії Північно-східного офісу Держаудитслужби - (057) 725-86-24, або надіслати інформацію на електронну адресу:  [email protected].

 При інформуванні, прохання враховувати термін завершення аудиту, для можливості здійснити перевірку наданої інформації про фінансові порушення.

Нарада з питань фінансового контролю в Харківській області

  • 03.08.21, 16:41

Проведено робочу зустріч за керівництвом місцевих громад та правоохоронних органів Харківської області

 


У минулу п’ятницю 30 липня, в приміщенні Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, проведено робочу зустріч за участі начальника Північно-східного офісу Держаудитслужби Станіслава Косінова, керівників правоохоронних органів, голів районних рад, сільських, селищних, міських голів територіальних громад Харківської області.

Під час наради розглянуто питання діяльності місцевих рад, забезпечення прозорого використання бюджетних коштів та дотримання фінансової дисципліни,  ефективності використання майна та коштів державного та місцевих бюджетів.

Подібні зустрічі контролюючих та правоохоронних органів з представниками місцевого самоврядування та керівництвом області, сприяють більшій відкритості служби, налагодженню діалогу та встановленню спільних пріоритетів  для покращення управління державними та місцевими ресурсами.

Результати ревізії на держпідприємстві

Держаудитори виявили в Харківському сільськогосподарському підприємстві порушень на 2 мільйони гривень.

 

Фахівцями Північно-східного офісу Держаудитслужби проведено ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП «Харківське обласне сільськогосподарське підприємство по племінній справі у тваринництві», за період з 2016  по 2020 роки, за результатами якої, встановлено фінансових порушень за загальну суму 2 млн гривень.

Зазначене Підприємство, яке належить до сфери управління Фонду державного майна України, розташоване у Богодухівському районі Харківської області та займається розведенням великої рогатої худоби молочних порід, вирощування зернових культур та продажом їх.

Аудиторами встановлені порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів Підприємства на суму 1,9 млн грн, а саме: недоотримано фінансових ресурсів – 98 тис грн та витрати проведені з порушенням чинного законодавства – 1,8 млн гривень.

Ревізією встановлено, що за укладеним договором з приватним товариством щодо виконання сільськогосподарських робіт на земельних ділянках, в порушення вимог законодавства, перераховано кошти приватному товариству без отримання послуг(виконання робіт) на загальну суму 1,5 млн гривень.

При проведенні інвентаризації основних засобів та товарно-матеріальних цінностей встановлено нестачу: автомобіля Шкода Октавія вартістю 130 тис грн та сої у кількості 17 тонн, яка відображена в бухгалтерському обліку в сумі 130 тис гривень.

Також, аудиторами виявлені й інші фінансові порушення на загальну суму понад 110 тис. грн, що не призвели до збитків Підприємству.

 

За результатами ревізії, Північно-східним офісом Держаудистлужби направлено директору Підприємства вимогу щодо усунення виявлених ревізією порушень в повному обсязі.

 

Матеріали ревізії передані до правоохоронних органів для розгляду та подальшого реагування згідно вимог законодавства.

 

Пресслужба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

 

Аудитори Харківщини підсумували результати роботи за 6 місяців

Держаудитори Харківщини за півроку забезпечили повернення до бюджету 364 млн гривень

 

 

Протягом першого півріччя цього року, Північно-східним офісом Держаудитслужби проведено 28 ревізій та виявлено фінансових порушень на загальну суму 468 млн гривень. Зусиллями аудиторів, забезпечено відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 364 млн гривень.

 За підсумками проведених двох державних фінансових аудитів, об’єктами контролю враховано 26 рекомендацій, завдяки впровадженню 17 з них, досягнуто економічного ефект на суму понад 123 млн  гривень.

 За вчинені фінансові порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 59 посадових осіб та 4 особи притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

 На розгляд правоохоронним органам передано 26 матеріалів заходів державного фінансового контролю, за результатами розгляду яких, розпочато 2 досудових розслідування та 16 матеріалів ревізій долучено до вже відкритих кримінальних проваджень.

 За результатами проведених досудових розслідувань, правоохоронними органами вручене 9 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

 До об’єктів, на яких виявлені порушення бюджетного законодавства, у 28 випадках застосовано фінансові санкції.

 Перед органами прокуратури та об'єктами контролю, Офісом, ініційовано подання 4 позовів, з метою повного відшкодування встановлених ревізіями втрат фінансових і матеріальних ресурсів.

Результати моніторингу за 6 місяців цього року

Держаудитори під час моніторингу закупівель виявили порушення на суму 9,3 млрд гривень


 


Під час здійснення контролю за законністю проведення закупівель товарів, робіт та послуг на веб-порталі prozorro.gov.ua, за перше піврічча цього року, фахівцями Північно-східного офісу Держаудитслужби проведено 348 моніторингів публічних закупівель та за 99% проведених моніторингів, встановлено порушення у сфері закупівель, на суму понад 9,3млрд гривень. Розмір виявлених у цьому році порушень, у 5 разів перевищує розмір виявлених порушень за аналогічний період 2020 року.

 

За результатами проведених моніторингів по 30 процедурам закупівель, аудиторами попереджено, незаконні витрати бюджетних коштів на загальну суму понад 292 млн гривень.

 

Під час моніторингів закупівель аудиторами виявляються наступні порушення:

1.      Розгляд та не відхилення замовником тендерної пропозиції, яку відповідно до вимог законодавства необхідно було відхилити – виявлено за результатом 269 моніторингів;

2.      Здійснення замовником закупівлі без застосування визначених законодавством процедур закупівель або обрання та застосування невірної процедури закупівлі - виявлено за результатом 12 моніторингів;

3.      Порушення законодавства під час укладання договорів або змін до нього - виявлено за результатом 16 моніторингів;

4.      Порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлю на веб-порталі prozorro.gov.ua - виявлено за результатом 117 моніторингів;

5.      Інші порушення законодавства у сфері закупівель - виявлено за результатом 89 моніторингів.

 

За результатом складених аудиторами висновків про результати моніторингу закупівель, замовниками здійснено відміну результатів 21 торгів на суму 281 млн грн та розірвано 9 укладених договорів на суму понад 10 млн гривень.

 

За допущені порушення вимог законодавства, відносно 15 посадових осіб  складено адміністративні матеріали щодо накладання штрафу та направлено на розгляд до судових органів. Взагалі до адміністративної відповідальності притягнуто 9 осіб, якими сплачено штрафів на суму понад 42 тис. гривень.

Держаудитслужба перевірить ХАІ

  • 07.07.21, 10:52
Держаудитслужба перевірить Національний аерокосмічний університет (ХАІ)

 


Північно-східний офіс Держаудитслужби повідомляє про початок проведення  ревізії фінансово-господарської діяльності в Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" та у відокремленому підрозділі «Студентське містечко». Державний вищий навчальний заклад IV рівня акредитації, підпорядкований Міністерству освіти і науки України. Заклад готує спеціалістів за 38 спеціальностями, а кількість студентів перевищує 6800 чоловік.

Планується дослідити питання використання і збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, стан і достовірність бухгалтерського обліку, фінансової і бюджетної звітності, перевірятимуться видатки установи та дотримання законодавства про закупівлі.

 Також, планується дослідити дотримання законодавства при здійсненні освітньої діяльності, в тому числі щодо виконання доведених до вищого навчального закладу обсягів державного замовлення та виконання зобов’язань за контрактами з підготовки фахівців, цільове використання довгострокових пільгових кредитів, наданих державою на здобуття освіти.

Період, що підлягає контролю: з  01.09.2017  по 31.05.2021 року

Початок проведення ревізії – 25.06.2021, а орієнтовний термін завершення ревізій – серпень 2021 року.

Про відомі факти фінансових порушень, а також інші конкретні факти, котрі свідчать про порушення посадовими особами об’єктів контролю вимог законодавства, контроль за дотриманням якого належить до компетенції органів Державної аудиторської служби України, громадяни та громадські об’єднання можуть проінформувати за телефоном гарячої лінії Північно-східного офісу Держаудитслужби - (057) 725-86-24, або надіслати інформацію на електронну адресу:  [email protected].

При інформуванні, прохання враховувати термін завершення ревізії, для можливості здійснити перевірку наданої інформації про фінансові порушення.

Пресслужба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

#підконтролем #dasukharkiv


Розпочато аудит діяльності Харківського автозаводу


 

До уваги громадськості!

 

Північно-східний офіс Держаудитслужби, повідомляє про початок проведення  державного фінансового аудиту Державного підприємства "Харківський автомобільний завод".  Завод є військовою частиною в/ч А-0910 Міністерства оборони України. Виконує капітальні ремонти та переобладнання автомобільної та спеціальної техніки для потреб Міністерства оборони України.

 Планується перевірити законність та ефективні використання  державних коштів, майна та інших активів, правильності ведення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, стану внутрішнього контролю у суб’єкта господарювання.

 Період, що підлягає дослідженню: з  01.01.2018  по 30.05.2021 року

 Початок проведення аудиту – 07.06.2021 року.

Орієнтовний термін завершення аудиту – серпень 2021 року.

 Про відомі факти фінансових порушень, а також інші конкретні факти, котрі свідчать про порушення посадовими особами об’єкту контролю вимог законодавства, контроль за дотриманням якого належить до компетенції Державної аудиторської служби України, громадяни та громадські об’єднання можуть проінформувати за гарячою лінією Північно-східного офісу Держаудитслужби - (057) 725-86-24, або надіслати інформацію на електронну адресу: [email protected].

 При інформуванні, прохання враховувати термін завершення аудиту, для можливості здійснити перевірку наданої інформації про фінансові порушення.

Пресслужба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

#підконтролем #dasukharkiv