«Студенти для органів місцевого самоврядування»

  • 11.02.10, 14:59

   Дрогобицька громадська організація Спілка Української Молоді провела прес-конференцію. Під час заходу заступник голови організації Марія Лісова повідомила про те, що спільно із громадською організацією “Молодіжна Альтернатива” у рамках цікавого задуму «Студенти для органів місцевого самоврядування» на конкурсній основі здійснюється набір студентів для проходження стажування в органах місцевого самоврядування. Вона також розповіла про те, що метою цієї діяльності  є залучення молодих людей до активної участі у житті свого міста та надання можливості отримання професійного досвіду студентам, котрі планують у майбутньому працювати у органах влади. Зі слів Марії Николаїшин - керівника групи студентів-стажерів, торік стажування проходило у Дрогобицькій, Бориславській та Моршинській міськиї радах. Як нагороду, учасники стажування отримали можливість здійснити екскурсію до Верховної Ради України. А Марія Громко буде проходити стажування у Львівській обласній раді.

  Як стати учасником стажування:

Для того, щоб стати учасником стажування потрібно:

- бути студентом старших курсі  (3 — 5 курсу) або аспірантом;

- орієнтуватися у  сучасній політичній ситуації;

- мати аналітичні здібності;

-заповнити анкету;

-пройти конкурсний відбір.

Останній день подачі анкет 20 лютого 2010 року

Телефон для довідок: 45-03-55

 

Подяка виборцям від Михайла Ваврина

  • 11.02.10, 14:07

Шановні краяни!

Висловлюємо Вам щиру подяку за те, що 7 лютого 2010 року Ви прийшли на виборчі дільниці і віддали свої голоси за кандидата па пост Президента України Юлію Тимошенко! У складний для країни час Ви не піддались на провокації, не відсиджувались вдома, а проголосували за ідеали Майдану, за справедливість та добро, за принциповість і людську гідність.

У містах Дрогобичі та Стебнику Прем'єр-міністра України, яка сповідує принципи демократичної, суверенної, незалежної і правової держави з європейськими стандартами життя громадян, єдиної української державної мови, економічної і насамперед енергетичної незалежності, підтримали 43432 (85%) виборці. Однак цього виявилося замало, оскільки в східних областях, зокрема Донецькій, Луганській та Криму результати голосування в значній мірі були сфальсифіковані.

Незважаючи на те, хто в кінцевому результаті стане Президентом України, будемо ми при владі чи в опозиції, хочемо запевнити Вас, що наша політична сила - «Блок Юлії Тимошенко» і надалі буде відстоювати ті ідеали та цінності, за які Ви прийшли і проголосували на виборчих дільницях. Повірте, що те, про іцо проголошувала на зустрічах з Вами Юлія Тимошенко, що покладено у її передвиборчу програму, як кандидата на пост Президента України, ми будемо втілювати в життя! Наша політична сила та її Лідер дотримають своїх обіцянок.

Щиро дякуємо, дорогі краяни, за Вашу підтримку, за громадянську позицію та громадську активність. Бажаємо всім міцного здоров'я, родинного тепла, добробуту і благополуччя в сім'ях, віри, що Україна стане шанованою в усьому світі, а наші діти з гордістю називатимуть себе Українцями.

Депутат Львівської обласної ради,

голова Дрогобицької міської

партійної організації ВО «Батьківщина»,

керівник Дрогобицького

міського виборчого штабу                                                         М.Ваврин

Санок подарував Дрогобичу два апарати «штучна нирка»

  • 10.02.10, 11:16

  Учора, 9 січня, на підставі домовленостей між міським головою Дрогобича Миколою Гуком і мером міста-побратима Санока Войцехом Бляхарчиком (Республіка Польща) депутати Дрогобицької міської ради Ігор Лазарів, Юрій Мацюрак та Микола Летнянчин доставили до Дрогобича в міську лікарню № 1 два апарати гемодіалізу (штучна нирка).

   Апаратура проходить процедуру розмитнення.

   За інформацією міського голови Миколи Гука,  наприкінці лютого Дрогобич отримає від Санока  магнітно-ядерний резонатор, який відкриває нові можливості в діагностуванні хворих.

Урок української мови №2

  • 10.02.10, 10:57
                              неправильно                                                       правильно
 
бабочка метелик
бабушка бабця, бабуся, бабуня
багаточисельний, багаточисленний численний
балувати розпещувати
банкрот банкрут
бастувати страйкувати
безбілетний пасажир безквитковий пасажир
безграмотна людина неграмотна людина
беззаперечні докази неспростовні докази
безналічний безготівковий
безопасний безпечний
без толку даремно, марно, без пуття
безумний божевільний, скажений
бессрочний безстроковий
бистро швидко
битком набитий вщерть наповнений, переповнений
битком набито повно-повнісінько, напхано, напхом напхано
білетна каса квиткова каса
більше всього найбільше, понад усе, більше за все
більше чим більше ніж
ближайший найближчий
бігло ознайомитися побіжно ознайомитися
бігло читати швидко читати
біжучий рік поточний рік
блінчик млинець
блюдечко тарілочка
бодрий бадьорий
болільщик, болільник уболівальник
болтати язиком теревенити, молоти язиком, плести язиком
болтавня балаканина
больниця лікарня
больничний лікарняний, в офіційному мовленні - листок непрацездатності
братський привіт братерський привіт, але братська могила
брачний шлюбний
бритися голитися
брюки штани
брючки штанці
бувший колишній
бувший у користуванні уживаний
буде сказано нижче скажу згодом (далі)
будто наче, мов, ніби, немов
букашка комашка, комашина
булавка шпилька
бурно бурхливо
буси намисто, коралі
бутилка пляшка
буханка хліба хлібина, буханець хліба

У Дрогобичі відкриють коледж національної академії миcтецтв

  • 10.02.10, 10:21


  

 

Учора, 9 січня, у  Дрогобичі на засіданні постійної депутатської комісії з питань освіти і культури, яке проходило за участю секретаря міської ради Алли Гладун та заступника міського голови з гуманітарних питань Богдана Пристая, підтримано ініціативу голови Всеукраїнської громадської організації «Бойківське етнологічне товариство» Любомира Сікори щодо відкриття в Дрогобичі коледжу Львівської національної академії мистецтв, покликаного відроджувати бойківсько-лемківське мистецтво. Вирішено запропонувати сесії міської ради розглянути питання про виділення приміщення. Начальник відділу  освіти виконавчого комітету міської ради Петро Сушко пропонує кілька варіантів щодо розміщення коледжу на базі освітніх закладів. Тепер слово за адміністрацією академії і депутатським корпусом.

   «У коледжі планується начати студентів художньої ковки, художньої обробки дерева, ткацтва, мистецтва видування скла», - каже голова депутатської комісії Степан Яким. Зі слів міського голови Миколи Гука, з цього питання вже підписано протокол намірів з ректором Львівської національної академії мистецтв Андрієм Бокотєем. Цю ідею підтримує головне управління освіти і науки Львівської облдерджадміністрації, Міністерство освіти і науки України.

 

Дрогобицькі діти - лауреати міжнародного конкурсу

Два дипломи лауреатів конкурсу на міжнародному конкурсі «Чарівний бісер-2010», які проводили у Києві журнали «Модный» та «Модное рукоделие» стали заслуженою нагородою для Христинки та Петруся Штуків і разом із тим поповнили скарбничку Дрогобицького Будинку дитячої та юнацької творчості. Дрогобицьких дітей відзначили за підтримку і розвиток українських національних традицій та відродження національних орнаментів бісероплетіння.

Крім дипломів, діти та їхній керівник Галина Дощак привезли зі столиці гарні враження. Адже вони потрапили до дивовижного світу, про який навіть сучасні журнали з яскравими фотографіями можуть дати тільки приблизну інформацію.

Зі слів Галини Дощак, конкурс проходив у міжнародному виставковому центрі, де можна було повчитися новим технікам, відвідавши заняття «Майстер-клас» з виготовлення намистинок, з використання техніки «батик». Діти відвідували показ сучасних моделей одягу з використанням різноманітних декоративних технік. Навіть скуштували суп із фрикадельками, приготовлений у мікрохвильовій.

«Безліч витончених прикрас, приваблива флористика, елементи оздоблення інтер’єру нагадували казку, - каже Галина Дощак. - Неначе хтось віднайшов дивовижну скриню з коштовностями і розклав їх для загального споглядання. Але ж ні, усе це зроблено власноруч людьми, які приїхали на конкурс».

Урок української мови №1

  • 09.02.10, 17:18
                        Неправильно                                                  Правильно 

 
автопогружчик автонавантажувач
а іменно а саме
арбуз кавун
арменін вірменин
Арменія Вірменія

Наша мова

  • 09.02.10, 17:11

   Її зроду-віку називали сиротою. Лаяли, дражнили, проганяли. Але це зовсім не бентежило Мову йшла від села до села від міста до міста. Вона знала, що рано чи пізно знайде своїх батьків, з якими ще у дитинстві розлучили вороги, які напали на її рідне село. Поневолили людей, більшість забрали у рабство, та Мові вдалося не тільки затаїтися від пильного ока чужинців, а й вирватися на волю. Хоч і всі навкруги називали її сиротою безрідною, у своїй пам’яті берегла світлий образ батьків, яких і шукала по всьому світу. Хто коли-небудь бачив це дівча – його краси забути  не міг уже ніколи. У волоссі заплело своє золото сонця, очі, напоєні голубою неозорістю неба, а в голосі -  перелив співу соловя, шепіт пшеничного поля, дзюркіт весняного струмка. Той неповторний голос не залишав байдужим нікого. Одним спів Мови до крові і сліз бентежив душу, інші скаженіли, почувши лише перший  звук. З люті кидалися на дівчинку, плювали в очі, рвали і так пронизану латками і дірами свитину. Були й такі, що на руки кайдани одягали, кидали у  вязницю, тортурам піддавали.  Та Мова і там не замовкала.   Мужньо терпіла, а сльози росила лише у піснях. Виходила  на волю і продовжувала мандрувати. Бувало прибивалася вона до добрих людей, які у любистку-мяті викупували Мову, у найпишніші шати одягали, найкоштовнішими перлами прикрашали.  Зачаровані красою Мови, вони співцями свого народу стали.  Як не тішилася Мова добром і розкошами цих людей, образ батьків кликав її у дорогу.  Багатьох з тих співців не минув людський осуд за те, що прихистили сиротину і її нарекли  царівною народу. А декому і терновий вінок на голову одягали за те, що у житті з Мовою знався.

   Багато літ ще бідувала, жебракувала, наймитувала по багачах Мова, які замість хліба і доброго слова часто камінням у неї жбурляли. Та одного дня зійшло сонце Господнє над землею і освітило Мові дорогу до батьків її.  Зраділи вони, що кровинка їхня жива і вільна, у щирих обіймах до хати її запросили.  Увійшла Мова до світлиці, а за столом сидить дівчина, яку батькам окупанти силоміць привели і веліли за доньку рідну мати. Хоч і є в тієї Мови рідна мати Росія, та й до сьогодні не спішить вона додому вертатися. Батьки не попросять чужу доньку покинути оселю, хоч і над їхньою рідною дитиною збиткується: то одежу понищить, то косу підріже, то поб’є так, що болючими синцями тіло вкривається.   І біжить Мова на скаргу до батьків, та вони, наче того і не чують. Чи не болить їх серце за рідною донькою, яка стільки   уже настраждалася, змалку сиріткою по світі блукала?.. Що стоїть їм на перешкоді, щоб приголубити своє дитя і прогнати цю зайду Мову  додому?..

   Коли  ми визнаємо себе батьками рідної Мови і по-батьківськи подбаємо про неї? Вона сьогодні, скалічена суржиком, помічена ярликом «непрестижна», штучно поставлена в умови боротьби за виживання, як ніколи потребує нашої уваги, праці і передусім любові.  Вона просить нас всього лиш взяти на себе батьківські обовязки і подарувати їй родинне тепло.

 

До Міжнародного дня рідної мови

У Дрогобичі до Міжнародного дня рідної мови проведуть рейди, щоб зясувати  наскільки престижна українська мова та пісня

Міський голова Микола Гук підписав розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови», який відзначають 21 лютого, згідно з яким передбачено, що у центральній міській бібліотеці відбудеться загальноміський захід «Мова – це наш всенародний скарб». На радіо «Франкова земля» пройде цикл радіопередач за участю літераторів, мовознавців. У школах, колективах організацій та військових частинах відбудуться зустрічі із членами Дрогобицької організації Національної спілки письменників України. Крім цього, комісія із дотримання мовного законодавства, яка створена при виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради, з 15 по 19 лютого проведе рейди, учасники яких виявлятимуть по місту вивіски на установах та організаціях, які не відповідають нормативам української мови та перевірять чи звучить українська пісня у кав’ярнях та маршрутних таксі. За результатами перевірки буде прийнято рішення виконавчого комітету міської ради.

 

Трускавець має "Фронт змін"

  • 08.02.10, 17:35

 У Трускавці зареєстровано міську організацію партії «Фронт змін»

У Трускавці зареєстровано міську організацію партії «Фронт змін». Про це повідомив радник міського голови, завідувач інформаційно аналітичним відділом виконавчого комітету міської ради Олег Блажівський. 

Очолила партійну організація науковець Валентина Бодак.