У дрогобицькій Ратуші - ротація кадрів

  • 05.02.10, 17:45

Дрогобицьке управління праці і соціального захисту населення очолив 32-річний Іван Терлецький

   Дрогобицький міський голова Микола Гук підписав розпорядження про призначення 32-річного Івана Терлецького начальником управління праці і соціального захисту населення виконавчого комітету Дрогобицької міської ради. 62-річний Микола Монастирський, який донині очолював це управління, переведений на посаду заступника начальника управління. До цього часу на цій посаді працював Іван Терлецький.

Відбувся 19 фестиваль «Колядує Франкове Підгір’я»

  • 05.02.10, 14:38

31 січня у Дрогобицькому Народному домі ім. І.Франка відбувся 19-й фестиваль «Колядує Франкове Підгір’я». Свою майстерність глядачам демонстрували: Дрогобицький муніципальний чоловічий камерний хор «Боян Дрогобицький» (художній керівник та головний диригент – заслужений працівник культури України Петро Гушоватий); струнний ансамбль викладачів «Елегія» музичної школи №1; хор «Дзвін» Катедрального собору Пресвятої Трійці; хор з міста Сянока (Польща) «Glоrіа Sаnосеnfis»; cтрунний смичковий ансамбль «Соn аmоrе»; вокальний дует «Барвінчата» музшколи №2 (М.Костецька); вокальний дует «Вишиванка» (Наталія Бабяк, Віталія Озінковська); камерний жіночий хор «Освітянка» Народного дому ім. І.Франка (керівник – заслужений працівник культури України Марія Гірняк); вокальний дует у складі В.Кметик та В.Жеплінського (керівники Н.Федунців, Н Багрій); джазовий квартет Дрогобицького музучилища; хор «Голос душі» собору Пресвятої Трійці (регент Неоніла Кішкан); вокальний ансамбль Стебницької музичної школи та вокаліст Анна Нечипор (керівник Л.Кузьмич); хор церкви Дрогобицьких священомучеників Северина, Віталія та Якима (регент Тарас Земко); хор «Сяйво» церкви Преображення Господнього (регент Марія Гірняк); дует «Ми-леді» (керівники Н.Федунців, Н.Багрій); дрогобицький муніципальний духовий оркестр (керівник В.Заяць).

Фото Ярослава ГАЙГЕЛЯ в фотоальбомі "Колядує Франкове Підгір'я"

Не просто лялька, а оберіг

  • 05.02.10, 12:31

                                                                                     Навчіть мене, бабцю,

ті ляльки мотати,

що колись у дитинстві мотали собі,

щоб в них ту красу і любов передати

онуці же вашій, а я - доні своїй.

 

Де б не доводилося бувати за межами Галичини, а на згадку про Яворівщину люди одразу згадують про своєрідне народно-декоративне мистецтво цього краю. Що й казати, наші народні умільці з найдавніших часів дивували світ своїми неповторними і оригінальними дерев'яними іграшками, різьбою на деревині, вишиванками.

Земля яворівська завжди була багата талантами. Серед них й членкиня Товариства активу Львівської обласної організації Національної спілки художників України Оксана Маруняк. Народилась майстриня і проживає у смт. Івоно-Франковому Яворівського району. Своїм захоплення мистецтвом  та виготовленням ляльок-забавок завдячує бабці Катерині Грем, уродженці с. Вишенька. Ще тоді малою вона не могла відірвати очей від її виробів. І вирішила, що теж навчиться тому ремеслу. Ці дитячі мрії настирливої дівчинки стали реальністю.

Лялька-мотанка відома ще з часів Трипільської цивілізації. Вона була не просто іграшкою, але й оберегом, символізуючи неперервний зв'язок між поколіннями. Ляльку створювали шляхом намотування - накручування - зв'язування тканини і ниток. На Яворівщині ж для основи виробу завжди брали сіно. Кожна мати для своєї дитини вміла виготовляти забавку. Лялька - мотанка мала бути без лика, їй не можна малювати обличчя, щоб не бути на когось подібним і часом не завдати шкоди. Вважалося, що лялька є посередником між живими і тими, кого на білому світі вже чи ще нема, та слугувала берегинею для родини. Робилася із хрестоподібним візерунком на обличчі.

Майстриня виготовляє не тільки мотані ляльки, але і шиті, і вузлові. Найпершою іграшкою, яку виготовила майстриня разом з бабусею, була вузлова лялька. Ця лялька виготовляється шляхом зав'язування і намотування тканини без допомоги голки. Щоб надати таким лялькам естетичного вигляду майстриня одягає на них вишите вбрання. Одяг таким лялькам також не шиється, його створюється шляхом намотування шматків тканини. Перед тим, як «одягнути» ляльку, майстриня детально добирає шматки тканини так, щоби зберегти національний колорит одягу Яворівщини. При виготовленні вбрання ляльок велика увага зосереджується на тому, щоб передати крій сорочки і вишивку, що відповідає цьому регіону. Обов'язковим елементом одягу в таких ляльок є оздоблений вишивкою фартух. Художні якості такої ляльки полягають саме в майстерності відтворити в зменшеному вигляді традиційний одяг яворівщини. Такими ляльками милуються на виставках в художніх салонах, на фольклорних святах та ярмарках. Виготовлена в ручну лялька є символом добра, родючості, материнства.

Цікавість до таких виробів з часом не згасає , а, навпаки, поглиблюється. Теплом, яке отримала з рук бабусі, майстриня щедро ділиться із своїми вихованцями, адже Оксана Маруняк не тільки створює власні ляльки, але й передає свій досвід дітям, працюючи керівником гуртків «Народна лялька», «М'яка іграшка» та «Природа і фантазія» в Івано-Франковому . її вихованці неодноразово брали участь у конкурсах різного рівня у Львові, Києві, Косові і займали призові місця.

        Лялька, лялечка, ляля - такими ніжними словами називають свої витвори діти. Лялька виготовлена власними руками є єдиною і неповторною.

Народній ляльці вже понад сім століть. Завдяки цій маленькій забавці до нинішнього часу люди зберегли свій національний колорит, свою автентичність і неповторність, адже відображають світ того народу, до якого належали.

Надія Кікта, науковий працівник музейного комплексу «Дрогобиччина»

 

Фотографії у фотоальбомі «Лялькове мистецтво»

Заплановане пленарне засідання сесії міської ради не відбулося

Сьогодні у Дрогобичі не відбулася сесія через відсутність кворуму, а наступного разу народні обранці можуть зібратися у Києві на Майдані

Сьогодні, 4 лютого, у Дрогобичі через відсутність кворуму не відбулося друге пленарне засідання 36 сесії міської  ради. На 10.15 в залі зареєструвались 21 депутат із 50. Міський голова Микола Гук запропонував зібратися через тиждень, коли вже буде новий Президент України. Проте, серед присутніх виникли сумніви з цього приводу, бо, мовляв, більшість депутатів поїде до Києва на Майдан. 

Всеукраїнська конференція на пошану Мар'яна Демського

  • 04.02.10, 10:02

У Дрогобичі розпочалася Всеукраїнська наукова конференція на пошану 75-річчя від дня народження професора Мар’яна Демського

Cьогодні, 4 лютого, у Дрогобицькому педагогічному університеті ім. І. Франка розпочалася наукова конференція «Фразеологізм і слово у тексті і словнику» до 75-річчя від дня народження професора Мар’яна Демського, організована Міністерством освіти і науки України, педуніверситетом і Інститутом української мови НАН України. Цей талановитий вчений довгий час працював у Дрогобицькому педагогічному університеті. Мар’ян Демський вперше створив статут військовиків, словник військової термінології

Учасників конференції привітали ректор педагогічного університету Валерій Скотний, заступник міського голови з гуманітарних питань Богдан Пристай, який, зокрема, зазначив, що Мар’ян Демський жив не лише своїм часом. Він розумів і прагнув втілити у життя модель правильного національного поступу, яка безпосередньо стосується всіх нині сущих українців.

Конференція триватиме два дні і завершиться «круглим столом» «Мар’ян Демський – учений, педагог, громадський діяч».  Буде заслухано близько ста доповідей і повідомлень вчених з різних регіонів України з актуальних питань українського мовознавства.

.

Нарада із заступниками директорів навчальних закладів

  • 03.02.10, 16:00

Заступників директорів з виховної роботи орієнтували на посилення патріотичного виховання молоді

3 лютого заступник міського голови з гуманітарних питань Богдан Пристай провів нараду із заступниками директорів навчальних закладів з виховної роботи. Богдан Пристай поставив перед присутніми завдання щодо організації належної роботи з підготовки  у навчальних закладах Міжнародного дня рідної мови, річниці народження Т. Шевченка, зокрема проведення у школах конкурсів читців поезії. Також на нараді йшлося про організацію виховної роботи до 20-річчя підняття державного прапора над Ратушею Дрогобича, 95-річниці бою на Маківці. Богдан Пристай торкнувся питання про присвоєння навчальним закладам імен національних героїв, запровадження у навчальних закладах патріотичних факультативів, потреби започаткування співпраці з навчальними закладами Східної та Південної України.

Координаційна рада Дрогобиччини: голосуймо за Юлію Тимошенко!

ЗВЕРНЕННЯ

Координаційної ради Блоку національно-демократичних сил  Дрогобиччини

Шановні краяни!

     КР БНДСД висловлює щиру вдячність усім, хто взяв участь у виборах Президента України 17 січня 2010 р. Але виборча кампанія не завершена. 7 лютого 2010 р. відбудеться другий тур виборів Глави держави, від якого залежатиме наша подальша доля і доля України.

   Складаємо глибоку подяку Вікторові Ющенку за всю його п'ятилітню діяльність на посаді Президента. Ми пам'ятаємо Чигирин, Батурин, Крути, Голодомор, мистецький Арсенал, відновлення національної пам'яті і свідомості, утвердження демократії та свободи, європейського вибору України.

   Сьогодні усі громадяни України стоять перед випробовуванням на вірність ідеалам демократії, свободи, справедливості, патріотизму та національної гідності. То ж будьмо розважливими і мудрими. Забудьмо вчорашні невдачі і образи. Нам усім потрібно дивитися у майбутнє. Ми хочемо жити у вільній, справедливій, сильній Україні. У цьому полягає мудрість як політиків, так і нації загалом.

   Усвідомлюючи відповідальність перед народом у час нових політичних випробувань,   коли  над  Україною   нависла  загроза  втрати  державного суверенітету та національної ідентичності, КР БНДСД заявляє про свою підтримку Юлії Тимошенко на президентських виборах, що відбудуться  7 лютого 2010 р.

   Водночас вимагаємо:

- продовжити політику Президента щодо формування української нації;

- відновити мажоритарну систему виборів до місцевих рад, а до Верховної Ради  - за відкритими списками;

- відмінити недоторканість депутатів;

- залишити на посаді Міністра освіти І. Вакарчука для продовження розпочатих реформ в освіті;

- опублікувати пакети газових угод з Росією;

- спрямовувати свою діяльність на виведення ЧФ Росії з бази в Севастополі згідно з чинною угодою.

   Закликаємо всіх краян продемонструвати у 2 турі виборів Президента України максимальну активність і зробити свій особистий вклад у забезпечення демократичної розбудови України. Пам'ятаймо: бойкотування виборів або голосування проти всіх - це технологія на користь Януковича.

   КР БНДСД звертається до  політичних партій та громадських організацій національно-демократичного спрямування, української інтелігенції, усіх, кому не байдужа доля України прийти на виборчі дільниці й сказати тверде і впевнене «Ні!» чужій владі Януковича та його кримінальному оточенню. 

   Об'єднаймося навколо демократичного кандидата на посаду Президента України, який здатний захищати національні інтереси України.

   БУДЬМО ВІДПОВІДАЛЬНИМИ! РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО!

   СЛАВА УКРАЇНІ!

  Координаційна рада

Блоку національно-демократичних сил Дрогобиччини

02.02.2010

Про зміни в законодавстві

  • 02.02.10, 15:34

Зміни, що вносяться до порядку надання компенсації працівникам та пенсіонерам ліквідованих гірничих підприємств

Як повідомив заступник начальника управління праці і соціального захисту населення виконавчого комітету Дрогобицької міської ради Іван Терлецький, на засіданні Уряду 13 січня 2010 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до Порядку надання пільг на придбання твердого палива за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам і Порядку надання компенсації особам, які мають право на безкоштовне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках з центральним опаленням".

Зазначеним нормативно-правовим актом порядок надання компенсації, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.2009 № 887, поширено на осіб, які мають право на отримання компенсації згідно із статтею 48 Гірничого закону України (непрацевлаштовані працівники, пенсіонери, члени сімей загиблих та померлих шахтарів ліквідованих гірничих підприємств).

Одночасно, враховуючи чисельні звернення профспілкових, громадських організацій і шахтарів, спрощено механізм підтвердження права осіб на отримання компенсації.

Органи праці та соціального захисту населення визначатимуть право шахтарів на отримання компенсації на підставі відомостей із трудової книжки. За таких умов пенсіонеру нема потреби додатково звертатися до підприємств за довідками, як це було передбачено у чинному порядку. У разі відсутності необхідних даних у трудових книжках додаткова інформація буде отримуватися з пенсійних справ.

Отримувачі компенсації, які не працюють на вугільних підприємствах  подають:

-                      заяву про надання компенсації управлінням праці та соціального захисту населенням за місцем реєстрації проживання (у заяві зазначається інформація про особу, яка не працює на вугільному підприємстві (прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць і рік народження, серія, номер паспорта, ким і коли виданий, місце реєстрації проживання), а також реквізити рахунка в уповноваженому банку, на який переказується компенсація).

До заяви додаються:

-                      відомості про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами;

-                      довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

-                      трудову книжку та пенсійне посвідчення, що підтверджують відповідність вимогам ст. 43 і 48 Гірничого Закону України;

-                      копію посвідчення на право носіння знаків Шахтарської Слави або Шахтарської Доблесті трьох ступенів;

-                      копію посвідчення інваліда або ветерана війни та праці;

-                      довідку про перебування на обліку в центрі зайнятості (не працевлаштовані працівники);

-                      висновок медико-соціальної експертизи (інваліди);

-                      акт про нещасний випадок, повязаний з виробництвом.

До уваги громадян!

  • 02.02.10, 15:27

З метою створення реєстру громадян, які постраждали від політичних репресій відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні", управління праці та соціального захисту населення Дрогобицької міської ради проводить реєстрацію:

        осіб, які народилися в місцях позбавлення волі, матері, яких були ув'язненні з політичних мотивів чи примусово поміщені у лікувальні заклади;

        осіб, які в дитячому віці перебували разом з батьками, що були репресовані;

        осіб, які залишилися без опіки батьків, один з яких або обоє були репресовані.

Прийом громадян відбувається  в каб. №10 управління праці та соціального захисту населення Дрогобицької  міської ради (Дрогобич, пл.Ринок, 1) щопонеділка та щосереди з 900 до 1815. Перерва на обід: з ІЗ00 до 1400. При собі необхідно мати паспорт, свідоцтво про народження, довідку про реабілітацію батьків, власну довідку про реабілітацію (якщо така є).

У Дрогобичі відзначать Міжнародний день рідної мови

1 лютого заступник міського голови з гуманітарних питань Богдан Пристай провів засідання організаційного комітету з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови. Зокрема, вирішено, що до 21 лютого на радіо пройде цикл радіопередач за участю літераторів, мовознавців. У школах, колективах організацій та військових частинах відбудуться зустрічі із членами Дрогобицької організації Національної спілки письменників України. Крім цього, комісія із дотримання мовного законодавства, яка створена при виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради, проведе рейди, учасники яких виявлятимуть по місту вивіски на установах та організаціях, які не відповідають нормативам української мови та перевірять чи звучить українська пісня у кав’ярнях та маршрутних таксі.