Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Мустафа Наєм

  • 21.06.17, 08:56
Похапцем і без стратегії, – нардеп вказав на обурливі факти щодо "закону про деокупацію Донбасу"
Війна на Донбасі
Війна на Донбасі / Getty Images
 
Читай новини від 24 каналу у Viber Що це таке?

В української влади насправді немає чіткої стратегії щодо окупованої частини Луганської та Донецької областей.

Про це у коментарі "Апострофу" розповів народний депутат Мустафа Найєм.

"Це спроба наздогнати реальність. Закон робиться похапцем, в останні 5 – 6 днів. До цього було кілька зустрічей, на яких не було нічого напрацьовано, і зараз його намагаються швидко доробити", – сказав нардеп.

За його словами, у політиків залишається два тижні, а закону ще немає.

Адміністрація Президента, РНБО протягом чотирьох місяців не можуть підготувати один закон. Або його взагалі не робили, або нас обманюють. З того, що я знаю, його не робили, а зайнялися ним швидко зараз. Можливо, це пов'язано з міжнародною політикою і ситуацією на фронті, але з того, що я розумію, це відсутність стратегії і нерозуміння, куди рухатися далі,
– додав Найєм.

Читайте також: Закон про деокупацію Донбасу: Парубій назвав головні моменти

Нагадаємо, секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що АТО на Донбасі потрібно завершити, оскільки в рамках цього формату окуповані території звільнити неможливо. Політик пропонує перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з Росією.

Турчинов зазначив, що уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений Президенту, після чого він має бути оперативно внесений до Верховної Ради.

Зазначимо, останнє пленарне засідання Верховної Ради відбудеться 14 липня.

Ось тобі й раз!

  • 20.06.17, 18:00
Петро Олексійович багатший за Дональда Трампа 
на $100 млн. Слава Україні!

За Будапештський меморандум ніхто не згадує???

  • 19.06.17, 21:12
Коли Україна піде на штурм Донецька та Луганська – прогноз від експерта
20:18, сьогодні 
Українська армія
Українська армія / Getty Images
Українська армія в кінці 2017-го або на початку 2018-го почне штурм Донецька та Луганська.
Таку думку висловив військовий експерт Олексій Арестович, повідомляє "Апостроф".

На думку Арестович, саме за схваленням цих намірів президент України Петро Порошенко і їде в США до свого американського колеги Дональда Трампа.

Якщо росіяни почнуть вводити війська, то їм кінець – весь світ це побачить,
– переконаний експерт.

За його словами, у випадку масштабної операції Росії проти України Євросоюз посилить санкції щодо Росії.

Добра традиція одеситів

  • 19.06.17, 21:01
Концерт російського виконавця Басти в Одесі зірвався
Оля Гузенко 19 червня 2017, 01:34

Концерт російського виконавця Басти в Одесі зірвався

Російський репер Баста, який повинен був виступити на одеській сцені в клубі «Ібіца», скасував свій концерт. Про це повідомили в адміністрації закладу. ЗМІ пишуть, що справа - в його проросійських поглядах, які не подобаються місцевим патріотам.

Новину повідомляє «Преса України».

Адміністрація клубу не пояснила, чому виступ артиста, намічений на 18 червня, скасувався. Однак за даними джерела агентства «Інтерфакс» в правоохоронних органах, причина пов'язана з позицією групи активістів, які останнім часом блокують проведення в Одесі концертів артистів, активно підтримують дії Росії в Криму, які в'їжджали на півострів з Росії і т.д.

Щодо виступу Басти в Одесі лідер активістів - екс-глава Одеськоїго"Правого сектора" Сергій Стерненко на своїй сторінці в Facebook написав: "Давайте привітаємо СБУ і прикордонну службу, які впустили в Україну Василя Вакуленко, відомого як "Баста". І він уже вчора , 17.06, встиг виступити в Києві. Незважаючи на, як мінімум, три незаконних перетини кордону при в'їзді в окупований Крим".

В.Вакуленко - російський музикант, телерадіоведучий, актор. Відомий під творчими псевдонімами і проектами Баста, Ноггано і ін. 

Нагадаємо, активісти зірвали в Одесі кілька концертів, а ще ряд артистів віддали перевагу скасувати свої виступи через погрози

У кожному жарті тільки доля жарту!!!

  • 19.06.17, 20:54
Про приватизацію Анни Ярославівни. Приховані факти походження росіян
31 травня 2017, 14:42
Про приватизацію Анни Ярославівни. Приховані факти походження росіян

Так склалося що історія, навіть та яка опирається на безумовні факти, залишається найменш точною наукою. Все просто. Суспільство, нація, люди які зараз проживають на певній території намагаються подати колишні події таким чином, щоб вони завжди показували тільки героїчне минуле. З цієї причини ми бачимо різне трактування одних і тих самих подій, історичних постататей, за ті самі дії, одні нації певних осіб вважаються вбивцями і тиранами, а інших героями і навіть святими. 

Ми в своєму не великому дослідженні спробуємо привідкрити завісу на походження російського народу.Звідки вони прийшли на нинішні землі, їх становлення як нації, і чому власне росіяни, коли відомо що русичі це мешканці Київської Русі.

Російські історики починаючи з часів Петра I, та і за радянських часів і аж до наших днів намагаються приховати історичні моменти які стосуються їх власного походження. В чому ж причина? Спадає на думку що вони побоюються розголошенню істинних фактів які на їх думку пошкодять великодержавницький імідж «Старшого брата», що прививався декілька сотень років на теренах 1/6 частини світу. З легкої руки таких вчених і з’явилися нові нації: Малороси, Білоруси, «Ліца кавказької національності» і.т.д. 

Та ближче до теми. За часів Київської Русі ще за довго до її хрещення частина русичів (прародичі теперішніх українців) в пошуках нових земель переміщалась на північні території, в тому числі на територію Московщини. Природньо, що вони зустріли значний спротив місцевих народів. На той час територія сучасної центральної Росії була заселена переважно Москвами, Чурбами, Банами та Кацами. 

Це були достатньо дикі народи з низько посадженим черепом, масивними довгими руками, волохатими дещо косолапими ногами. Ще вони відрізнялись високим зростом та дуже низьким рівнем розвитку. Якщо спробувати прирівняти їх до сучасної людини, то чимось ці люди були схожі на російського боксера Миколу Валуєва, або скажемо на російського імператора Петра I, можливо тому, в його правління і почала перекручуватись історія. Поведінка цих народів відрізнялась агресивністю та озлобленістю до собі подібних. Про те кожен із них вважав себе кращим і розумнішим за інших. 

До нас дійшли факти що коли перші, поодинокі поселення русичів з’явились на нових землях і не викликали боязні у місцевих аборигенів, вони ставали посміховиськом у цих диких народів із-за простих життєвих речей. Наприклад за будівництво, вибачте, туалетів, збитих з трьох досок чи скажемо прибирання у власному подвір’ї, і.т.д. Така поведінка у не розвинених народів не має нічого дивного, дивує друге, як такий зберігся такий занепад, коли поряд вже процвітала Київська Русь, вже сотні років тому Римська Імперія розділилась на дві частини, а християнська віра захоплювала розум людей на території сучасної України. 

Наші пращури по своєму називали цих творінь. Зараз дивує як ці прізвиська дивно переплелись з сучасністю і тепер вживаються сучасними росіянами тільки вже по відношенню до сусідніх народів. 

Ну от наприклад всі відоме «Чурбан». Тогочасні українці, так само як і їх нащадки вживали слова: «Чур мене – чур!», - що тоді мало приблизне значення «Захисти мене Боже». В поєднанні з назвою двох народностей Чурбів та Банів і виникла назва зневажлива Чурбани, яка збереглася і до сьогодні. Трохи згодом, коли русичі завоювали значні землі на півночі, асимілювались та поєднались з Чурбанами, ця назва закріпилась на декілька століть за мешканцями території на якій зараз розташувалась сучасна Росія, серед громадян Київської Русі. Пізніше, після хрещення Русі назва «Чурбан» з’являється в Візантійських рукописах. Візантійський імператор Константин X Дука, в своєму листі до чернігівського князя Володимира Мономаха писав, що русичам слід подбати про знищення Чурбанів, так як ці народи озлоблені не освідченні і в майбутньому завдадуть багато клопіт Київський Русі. Мономах категорично відмовлявся воювати з північним сусідом, бо вважав що «В їх жилах тече і руська кров». 

Пізніше, коли чітко окреслилось Московське князівство назву «Чурбани» витіснила назва «Москалі», яка в повсякчасному вживанні трималася аж до початку 20-го сторіччя, а на Західній Україні використовується і по нині. Пам’ятаємо слова Великого Кобзаря – «Кохайтесь чорнобриві, та не з москалями, бо москалі чужі люди…». Одночасно почала вживатись зневажливе прізвисько – «Кацап». Тут думки істориків розділились. Частина стверджує що це продовження назви народів Каців, які мешкали на територіях сучасної Росії, друга запевняє що так називали москалів за їх довгі бороди, повільність мислення та впертість, що нагадувало українцям домашню тварину цап (козел). Але зрештою зараз не це має значення, цікаво як тогочасні українці підмітили вродженні риси москалів, які збереглися і до сьогоднішнього дня. 

Територія Росії займає значну частину сучасного світу. Як же могла така спільнота людей, в основі своїй не маючи і частини людських здобутків, із-за яких власне ми і називаємось ЛЮДИНОЮ захопити таку територію? Нічого дивного в цьому не має. Історія знає безліч прикладів коли дикі народи на деякий період історії завойовували своїх більш розвинених сусідів. 

Згадайте і оцініть місце в сучасному світі наприклад татаро-монгол, маврів – які завоювали в свій час північ африканського континенту та частину Європи. А як вам приклад жителів острова Пасхи. 

Вже по цьому не великому історичному нарису ви можете прослідкувати як з’явилася, та змінювалась нація яка зараз має назву «Російська». Від Москвів та Чурбів до Чурбанів, Москалів та Кацапів, крок за кроком створювалась одна з найбільших сучасних спільнот людей – РОСІЯ. 

Аналізуючи, не важко прослідкувати як вроджені риси характеру та поведінки Чурбанів, через сотні років можна легко помітити в сучасному росіянину. 

Олег Сирота

Перспективи?

  • 18.06.17, 21:35
ВЛАДА ТАЄМНО ГОТУЄ ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ОКУПОВАНОГО ДОНБАСУ

Парламент може розглянути документ у вівторок.

 
Турчинов сподівається, що ВР до канікул розпочне розгляд законопроекту про зміну формату АТО
Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що слід завершувати АТО, щоб зупинити вогонь на Донбасі. Ця заява збурила і Україну, і Росію. Бо навряд чи стане секретар Ради нацбезпеки просто так кидатися такими словами. Мало того, ідеться про законопроект, який от-от з'явиться у Верховній Раді.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Україна битиме ворога по-новому і шанси на перемогу зростають – ось така впевнена тональність зазвучала цього тижня від військово-політичного керівництва країни. Його гіперактивність останніх днів стала цілковитою несподіванкою навіть для поінформованих розвідувальних та силових кіл. Могло скластися враження, що раптово зникли причини, що стримували рішучість України. Судіть самі: на наступний день після початку безвізу з Євросоюзом і за день до остаточного старту Угоди про асоціацію України з ЄС, секретар РНБО Олександр Турчинов робить сенсаційну заяву.

"Військові дії, що тривають на сході нашої країни, за масштабами і за тривалістю вони продовжуються, до речі, вже понад три роки, переросли формат антитерористичної операції. В межах антитерористичної операції ми змогли провести президентські, парламентські та місцеві вибори, а також звільнили значну частину окупованої території України. Прийшла необхідність вийти на новий формат захисту країни", - сказав Турчинов.

В унісон відбувається ще кілька подій. Перша - прорив на дипломатичному напрямку: міністр закордонних справ Павло Клімкін говорить про вкрай активний і насичений літній графік переговорів із міжнародними партнерами України та анонсує невдовзі зустріч президента Петра Порошенка з президентом США Дональдом Трампом. Хоч дата і не названа, але розмова відбудеться до зустрічі американського лідера з Путіним – і це демонстративний успіх дипломатів, основа для посилення підтримки України. Друга: паралельно Сенат США ухвалює закон про нові надсуворі санкції щодо Росії, а державний секретар Рекс Тіллерсон прямо говорить про можливість перегляду сумнозвісних Мінських домовленостей.

"Це дуже можливо, що уряди України та Росії можуть прийти до взаємовигідної домовленості через іншу структуру, аніж Мінськ. Але будуть домагатись орієнтирів Мінської угоди, яким ми теж віддані. Тому наша перестрога така: я би не хотів, щоби ми були прикуті кайданками до Мінська, якщо так станеться, що сторони зійдуться на іншій угоді", - сказав Тіллерсон.

ВІДЕОЕксперти назвали можливі наслідки початку радикальних військових дій на сході України
Експерти назвали можливі наслідки початку радикальних військових дій на сході України

ТСН. Тиждень Сьогодні, 20:38
Facebook
 
ВКонтакте
 
Google+
 
Twitter
Водночас президент Порошенко категорично заявляє про необхідність нового закону щодо звільнення захоплених районів на Донбасі та повідомляє, що документ от-от з'явиться на світ. Його підтримує уряд вустами прем'єра Володимира Гройсмана та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Потрібно на законодавчому рівні визнати окупацію та надати право президенту застосовувати Збройні сили та інші військові формування проти гібридної агресії. У Міністерстві оборони відреагували на заяву секретаря РНБОУ - військові готові виконувати будь-які завдання командування, передбачені законодавством країни. Прем'єр-міністр домовляється з Хорватією про допомогу нам у реінтеграції окупованих земель. Ця балканська країна нещодавно проходила схожий шлях під час війни із сербами. Затяжне протистояння і раптове зайняття території.

"Хорватія має дуже важливий досвід у цьому питанні, ви всі знаєте про ті події, які розвивались на Балканах. Ми створили спільну групу, туди входять представники уряду Хорватії і представники уряду України, ми будемо напрацьовувати спільно і переймати той досвід, який був достатньо ефективний в їхній країні", - зазначив Гройсман.

Наприкінці тижня президент збирає експертну раду, яка завершує проект нового закону. Його тримають у таємниці й досі, втім, деякі подробиці стали відомі журналістам і оприлюднені в тижневику "Дзеркало тижня".

Отже, окремі райони Донбасу нарешті названо окупованими і відповідальність за них покладається на окупанта, Росія названа агресором. По-друге, замість штабу Антитерористичної операції створюється Оперативний штаб для воєнного та цивільного управління в зоні конфлікту. Йому надано найширші повноваження для оборони та звільнення окупованих районів, підпорядковано армійські та силові структури. По-третє, глава держави зможе безпосередньо давати накази на застосування військ та запровадження воєнного стану. Україна формально зберігає відданість Мінським угодам і таким чином зв'язує руки Росії на міжнародній арені. Це – те, що відомо на цей час.

"Зараз, коли мова йде про повномасштабну військову операцію, яка йде, це не спеціальна операція Служби безпеки України із залученням інших сил, то очевидно потрібно переглянути статус, але не переглянути суть", - сказав Аваков.

"У першу чергу - визнати території окупованими, тим самим ми позначимо їхній статус, статус людей, які там перебувають, відповідальність окупанта, і буде зрозуміло, хто їх окупував. Це нам дозволить будувати свою стратегію і далі вже готується до суду в Гаазі, а не в ООН. Це прив'язане до зустрічі Порошенка і Трампа, безумовно. Зараз буде зустріч президентів США та Украини, й український президент повинен щось показати, щось запропонувати. Інакше через якийсь час Америка нам запропонує сама, але вже які цінні вказівки. Саме тому аврал", - пояснює політичний оглядач Кирило Сазонов.

Справді, зміна в Білому домі, поява президента Франції Еммануеля Макрона в "нормадській четвірці", завершення євроінтеграційних проектів - дають Україні шанс вирватися за рамки Кремлівського плану втелющити Україні Донбас де-юре, коли де-факто він би керувався Путіним. І змінити ситуацію до того, як утомлені від України західні партнери змусять піти на невигідний компроміс. Але що РНБО задумала насправді?

Плани масштабних операції з деокупації, іншими словами, вигнання ворога з Донбасу, тримають у таємниці. Але не можна відкидати і радикальних військових дій, чого давно просять бійці на передовій. Помірковані фахівці, своєю чергою, вказують, що квапитися зі штурмами не слід.

"Довкола України перебувають до 100 тисяч російських військ безпосередньо біля кордонів і на київському напрямі, і на харківському, і з боку навіть Придністров'я, і відповідно в Криму. Якщо ми зараз починаємо відкриту військову операцію з деокупації, от просто зараз… Не можу гарантувати на 100%, що український сектор безпеки й оборони готовий до повномасштабної війни з Російською Федерацією. Росія почне застосовувати свої крилаті ракети, це авіація, з використанням морських сил і сухопутна операція – тут є величезний виклик до Генерального штабу і для системи управління", - каже експерт із Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Не слід забувати, що юридична назва Росії агресором тягне важкі наслідки для Путіна та його оточення. Тому Кремль може, справді, розпочати неприкрите вторгнення і це – не припущення. Це серйозно. Там готуються до президентських виборів за дев'ять місяців, а Путін уже має досвід власної піар-розкрутки на тлі загострення війни в Чечні. Тоді вона зіграла йому на руку.

"Давати слабину Росія до виборів у наступному році явно не захоче. Бо економічна ситуація там все гірше, перспективи все гірші, Україна отримує безвіз і якось посміхається і не хоче назад. І тому Росії, російській верхівці треба щось показувати народу. Єдине, що вони можуть показати: "Весь світ проти нас, але ми не поступаємося, ми сильні, ми не здаємося". Якщо правильно цим розпорядитися, це для них буде мишоловкою", - говорить політичний оглядач Кирило Сазонов.

Найдивніші повідомлення втім - це початок розбудови стіни самими росіянами. Так, Кремль відгороджується парканом від Донбасу. Чим чітко дає зрозуміти, що приєднувати до себе експеримент із "русским миром" не хоче. Українці теж не сплять, встановлюючи повноцінний контроль за доступним кордоном. Який стає першою сигнальною системою країни.

Гіперактивність тиску на агресивний Кремль продовжиться вже післязавтра, коли, можливо, новий закон про звільнення України розглядатиме парламент. Україна, здається, нову стратегію підготувала давно і чекала лише вдалого моменту.

Сергій Швець Більше читайте тут: https://tsn.ua/politika/vlada-tayemno-gotuye-zakonoproekt-pro-zvilnennya-okupovanogo-donbasu-947562.html

Крок вперед, два кроки назад - це так по шоколадному

  • 18.06.17, 13:14
Законопроект о "новом формате АТО" предусматривает признание ОРДЛО оккупированными территориямиП о информации ZN.UA, в законопроекте не указывается, кем осуществлена была оккупация, хотя Россия и названа агресором.

Захваченные боевиками территории Донбасса все же могут признать оккупированными© Пресс-центр АТО/Facebook

Новый законопроект "Об особенностях государственной политики по восстановлению государственного суверенитета Украины над временно оккупированной территорией Донецкой и Луганской областей Украины", представленный для закрытого обсуждения экспертов и политиков на минувшей неделе, предусматривает официальное признание ОРДЛО оккупированными территориями и создание правового механизма использования вооруженных сил в Донбассе.

Об этом в своей статье для ZN.UA пишет обозреватель Владимир Кравченко. Автор отмечает, что акцент в документе сделан на задачах государства, направленных на освобождение оккупированных территорий. Законопроект, при этом, состоит из двух компонентов.

"Первый: в общих чертах на законодательном уровне определяется комплекс силовых и дипломатических шагов, которые должны обеспечить освобождение оккупированных территорий. Второй: создается правовой механизм использования вооруженных сил в Донбассе. По словам А.Турчинова, "как только будет принят этот закон, расширяющий правовое поле и предоставляющий полномочия, необходимые для защиты страны, не ограниченные рамками закона "О борьбе с терроризмом", АТО в нынешнем своем формате будет завершена", – говорится в статье. 

Кравченко отмечает, что согласно законопроекту, отдельные районы Донбасса предлагается признать оккупированными территориями, что важно для Украины.

"Для Киева это важно, поскольку вся ответственность за происходящее там будет возлагаться на страну-оккупанта. Впрочем, по информации ZN.UA, в законопроекте не указывается, кем осуществлена была оккупация, хотя одновременно Россия и названа агрессором, но опять-таки, несколько туманно", – указывает автор.

Кроме того, вместо штаба АТО предусматривается создание Оперативного штаба, которому  будут предоставлены самые широкие полномочия для реализации задач обороны и освобождения оккупированных территорий, подчинены все армейские и силовые структуры, военно-гражданские администрации.

При этом, глава государства на время действия закона может принимать решения решения о применении Вооруженных сил, а также о введении военного положения.

Ранее секретарь СНБО Александр Турчинов заявил, что Украине пора завершать антитеррористическую операцию на Востоке Украины и переходить к новому формату защиты от российской гибридной агрессии. По его словам, уточненный законопроект "О возобновлении государственного суверенитета Украины на временно оккупированных территориях Донецкой и Луганской областей" будет представлен президенту.

Подробнее о "новом формате" защиты страны, который может прийти на смену АТО, читайте в статье Владимира Кравченко "АТО: что последует за сменой названия?" в еженедельнике "Зеркало недели. Украина".

Дякувати Богу!

  • 18.06.17, 10:54
Бои на Донбассе: Украина перешла в тактическое наступление
17.06.2017 
15784
За последнее время произошла целая серия мелких наступательных операций ВСУ, в результате которых была освобождена пусть и небольшая, но часть нашей земли. Это происходило под Мариком, Авдеевкой и особенно – под Светложарском и в районе Желобка. Вернее, это – самые резонансные случаи, которые у всех на слуху. На самом деле их было больше, но об этом не сейчас.

Такие операции происходят регулярно и их ценность не только и не столько в глубине освобожденной территории или площади, а в качестве новых позиций. Почти в каждом случае, наши военные сбивали противника с господствующих высот, что дает возможность обеспечивать качественный огневой контроль на пару десятков километров вглубь позиций противника. Наша пехота закрепляется на высотках и корректирует огонь артиллерии. Благо дело, теперь имеется чем и как этот огонь корректировать, а навыки работы наших артиллеристов, постоянно повергают в шок противника. Скажем так, в отличие от россиян, наши много не стреляют, но если стреляют, то уже с толком и расстановкой. После этого противник вытаскивает из зоны обстрела бекон, подчеревку и прочие субпродукты.

Что более важно, это направление огневого контроля. Как правило, новые позиции означают прекращение передвижение войск противника вдоль линии фронта, по временно рокадным дорогам. Так было на Светлодарской Дуге и это же произошло под Желобком. То есть, наши военные обеспечивают положение, которое называют перефразом от пожелания «Нехай щастить». Но это не все. И под Светлодарском, и под Желобком, наши сработали в стиле айки-до. Противник злоупотреблял огнем с этих высоток и наши нашли как их заставить активизироваться и мгновенно заткнуться, после чего – заняли высотки. В обоих случаях, противник сразу организовал контратаку, но был отброшен силами бойцов, занявших высотки. И вот тогда, из укромных мест, стало выдвигаться «усиление» из кадровых российских военных. Как отмечают сами «отпускники» и попочленцы, это российское усиление отрабатывалось уже нашей артиллерией, которую корректировали бойцы с высоток. А может быть, корректировка огня велась и другими способами и средствами, находящимися над головами наших бойцов. Короче говоря, россияне уничтожались в местах сосредоточения, когда они еще не успели развернуться в боевой порядок. Такие вещи внушают печаль не только в тех, кого накрыла наша арта, но и в тех, кто об этом узнал.

Печаль заключается в осознании того, что россиян выманили из их норы и отправили на фарш. Те, кто находится в окопах понимают, что противник оказался не просто сильнее, а гораздо умнее и что в таком стиле воевать не получится, хотя россияне там выступают в роли «гуру». Наши устроили там классический вариант скотобойни. Напомним, первый и самый крупный разгром в таком стиле, наши военные устроили в Марьинке. Там планировалась крупная наступательная операция с тремя эшелонами войск. В первом эшелоне пошли местные энтузиасты, целью которых было занять наши войска уличными боями и сковать внимание на себе, а основной удар должен был наносить второй эшелон, в основном состоящий из ВС РФ. Третий эшелон выполнял роль резерва на случай, если оборона ВСУ рухнет и надо будет вводить в прорыв новые силы, до подхода новых войск из РФ.

Как мы помним, наши приняли бой в Марьинке, но уже кто кого там связывал боем, выяснилось позже. Когда уличные бои разгорелись не на шутку, к месту событий стали подтягиваться войска второго эшелона и концентрироваться в месте сосредоточения. Молчавшая, до этого времени, наша арта – заработала. Причем, не по первому эшелону, а сразу по второму, не успевшему развернуться. На том стратегическая операция прорыва и закончилась, ибо весь транспорт, уцелевший от поражения, уже вывозил убитых и раненных россиян и то, что называют «конструктором», оставшимся от грозной, только что, группировки ВС РФ. Так что с наступлением там сильно не сложилось, а оценить это смогли те, кого угораздило быть в первом эшелоне и увязнуть в уличных боях в Марьинке. Сначала они просто не знали о том, что случилось с россиянами из второго эшелона и ждали, что вот-вот они попрут лавиной. Не поперли. А пока они пытались понять, что происходит, в Марьинку вошел наш спецназ. Тогда мы так и не решили, кто там больше загрустил, россияне, накрытые артиллерией или первый эшелон, попавший в опытные руки спецназа.

Примерно то же самое произошло и в следующих случаях, в частности – под Желобком. Россияне не слишком часто вылазят из своих укрытий и для этого надо выстроить грамотную комбинацию. Но когда это удается, сразу приезжает очередной «гумконвой» за трупами. Там понимают, что длительная демонстрация штабелей отстрелявшихся кадровых вояк РФ – лучшая им антиреклама. А потому их вывозят сразу. Раньше мы удивлялись, почему россияне гонят полупустые фуры гумконвоев, а ответ был прост. Они не ввозили, а вывозили свою уничтоженную армию.

Еще один важный момент, который уже все заметили: украинское руководство впервые перешло на крайне жесткую риторику, уже не опасаясь бурной реакции Москвы и там понимают, что бурно отвечать уже слишком опасно, поскольку противник, скорее всего именно этого и ждет. Поэтому, теперь они проглатывают все, но это их не спасет.

Источник: andreistp