Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

У Тернополі відновлять історичний бювет


У Тернополі планують відновити історичний бювет, який був зруйнований під час Другої світової війни. Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

Як вже повідомляв наш часопис, що місто Тернопіль було вщент зруйноване під час останньої війни. Але історичні світлини розказують, що наше місто було затишним і красивим. Так, на багатьох фото того часу можна помилуватися австрійською чавунною колонкою, яка була розташована на вулиці Міцкевича. Зараз це - бульвар Т. Г. Шевченка. Її поставили в 1911 році. Колонка-качалка була однією з найкращих у місті, біля неї збиралися городяни, щоб набрати води та погомоніти про нагальні справи. 

Отож, місцеві краєзнавці та Тернопільська міськрада вирішили відновити цей бювет, але не на історичному місці, а на вулиці Валовій. Адже тепер на місці качалки стоїть бюст Я. Стецьку, а раніше погруддя К. Маркса, а ще раніше пам'ятник Й. Сталіну. 

Крім того, відповідальні особи планують оформити колонку тогочасними скульптурами, приміром,  місцевими мешканцями, які візьмуть із історичних світлин. 


Так, у даний час над проектом працює художник Дмитро Мулярчук, котрий після того, як йому показав історичні світлини краєзнавець Тарас Циклиняк, відразу ж взявся за відновлення бювету. Також до відновлення колонки долучилися тернопільський різьбяр Володимир Дусан та архітектор Борис Солонін, які вже працювали над схожими проектами. 

За задумом митців, колонку-качалку мають обладнати спеціальним фільтром для забору питної води. Заввишки вона сягатиме 2,70 м, а кожен із чотирьох боків у ширину буде - 75 см. 

На думку творців, бювет має бути витвором мистецтва. Саме тому до автентичної колонки-качалки додадуть кілька елементів. Наприклад, декілька скульптур мешканців Тернополя часів початку ХХ сторіччя, які будуть сидіти на лавках обабіч колонки. Як-то, мідна фігура хлопчика або дідуся, які можна знайти на давніх знимках Тернополя.

Бювет планують відкрити у цьому році до Дня міста. А коштуватиме він майже 700 000 грн.

3

Коментарі

13.04.18, 19:31