хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

У Тернополі вшанували пам'ять Івана Пулюя


У Тернополі 2 лютого вшанували пам'ять видатного науковця та патріота України Івана Пулюя. 

Вшанування було приурочено до 100-річчя від дня смерті вченого. Цей масштабний захід відбувся у Тернопільському національному технічному університеті, яке сьогодні носить його ім'я.

Студенти, викладачі та запрошені особи відзначили цей день з особливою повагою. Промовці докладно розповіли про життєвий шлях та здобутки Івана Пулюя. А присутні віддали йому честь, поставивши лампадки до погруддя наукового діяча, яке знаходиться в холі ТНТУ.  До речі, Університет був достоєний імені Івана Пулюя 1995 року до 150 річчя з дня його народження.

Іван Пулюй був видатним український фізиком та електротехніком, винахідником та знаним у світі науковецем. Однак мало хто знає, що він був талановитим публіцистом та громадським діячем, який принципово сповідував українські патріотичні погляди. Наприклад, він вперше переклав українською мовою Біблію та Псалтир і запропонував під час Першої світової війни видавати ці українські примірники Святого Письма українцям, які йдуть на фронт. І Австро-Угорська висока влада погодилася на це! Тому що істинний патріотизм долає будь-які межі. 

Крім того, Іван Пулюй, ще будучи студентом 1 курсу Віденського університету, переклав українською мовою підручник із геометрії для українських гімназій, яких тоді взагалі не було. Також пізніше з Іваном Нечуєм-Левицьким та Пантелеймоном Кулішем він впорядковував підручники української мови.

До речі, ці всі патріотичні засади Іван Пулюй засвоїв, коли навчався у Тернопільській класичній гімназії, у якій спільно з братами Олександром та Володимиром Барвінськими став співзасновником таємного товариства української молоді «Громада». 

Отож, коли Іван Пулюй відправився до Відня на навчання, то був уже сформованою особистістю та українським патріотом. І впродовж свого життя ці свої переконанння він демонстрував і коли був студентом Віденської семінарії, і коли навчався у Віденському університеті, і коли працював науковцем у європейських фізичних лабораторіях, і коли був викладачем багатьох престижних вузів Європи, і коли був ректором Німецької вищої технічної школи в Празі, і коли був державним радником із електротехніки Чехії і Моравії.

Хоча Іван Пулюй відомий у світі науковець і винахідник, але він є видатним патріотом України. Адже своїми дослідженнями і громадською роботою він поширював думку в Європі про Україну.

Помер Іван Пулюй 31 січня 1918 року в Празі у Королівстві Богемія (Австро-Угорщина).

Про це повідомляє "Тернопіль".

9

Коментарі

Гість: Сети

13.02.18, 16:58

    23.02.18, 17:05

    стесняюсь спросить, он выдающийся патриот или выдающийся ученый? Я ранее не слышал о нем ни в каком качестве

      33.02.18, 17:09Відповідь на 2 від krik Гранит

      стесняюсь спросить, он выдающийся патриот или выдающийся ученый? Я ранее не слышал о нем ни в каком качествеНова казочка для народу

        43.02.18, 17:09

        может я чего то не понял, но вроде бы писали, что в австро-венгрии в первую мировую украинцев массово расстреливали (включая детей) за попытки сохранять национальную идентичность (они считали себя русинами)

          53.02.18, 17:10Відповідь на 3 від GribniKi

          стесняюсь спросить, он выдающийся патриот или выдающийся ученый? Я ранее не слышал о нем ни в каком качествеНова казочка для народуты намекаешь на нашего величайшего историка вятровича?

            63.02.18, 17:41Відповідь на 2 від krik Гранит

            стесняюсь спросить, он выдающийся патриот или выдающийся ученый? Я ранее не слышал о нем ни в каком качествеМи академієв нє канчалі ! (с) уратаваріщі
            ...

              73.02.18, 17:44

              Розсилаю друзям, хоча маю тверде перконання, що 80 із сотні знають про Пулюя

                83.02.18, 17:54Відповідь на 6 від doktor_khaos

                стесняюсь спросить, он выдающийся патриот или выдающийся ученый? Я ранее не слышал о нем ни в каком качествеМи академієв нє канчалі ! (с) уратаваріщі
                ...
                ты намекаешь на то, что это был таки всемирно известный патриот? И типа каждый, кто не прыгает, тот москаль? Ну извини, никогда ранее не слыхал о такой личности, поэтому и спросил, а ты не смог ответить

                  93.02.18, 18:12Відповідь на 2 від krik Гранит

                  Это ж он трубку изобрёл, а Рентген запатентовал!

                    103.02.18, 18:17Відповідь на 9 від Cosmopolit

                    Это ж он трубку изобрёл, а Рентген запатентовал!ага, понял, Тернополь родина самых крупных и невероятно волосатых слонов...давеча был в селе Хацапетовка, местный умелец по старой легенде еще при Тутанхамоне придумал паравоз, а братья Райт нашли папирусы в гробнице и запатентовали местное сельское изобретение... ну что сказать, скотыняки

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна