Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Анастасия

41 рік, риби, познайомиться з хлопцем у віці 42-48 років

У Празі попрощалися з Олександром Олесем



У молитовному домі святих Філіпа та Якуба у столиці Чехії Празі відбулася церемонія прощання з видатним українським поетом та драматургом Олександром Олесем та його дружиною Вірою Кандибою. Подальшою долею їхніх останків, як зазначили у посольстві України в Чехії, опікуватиметься Міністерство закордонних справ України.

«Такого не було, що в нас у Чехії за моїх часів, а я служу з 1991 року, щоб ми відправляли на Україну мощі людини», – сказав Василь Сливоцький, настоятель кафедрального собору святого Климента та єпископський вікарій для українців-вірних УГКЦ в Чехії, який відправляв службу під час прощання.

Начальник Управління консульського забезпечення Василь Кирилич у коментарі Радіо Свобода сказав, що питання про те, коли саме дві труни, в яких перебувають останки, прибудуть до Києва, вирішує спеціально створена робоча група. Наразі вирішено, що доправлять їх літаком.

Як повідомляв 21 січня на вечорі пам’яті поета у Празі тимчасовий повірник у справах України в Чехії Зіновій Гошовський, їх перевезуть до кінця цього тижня.

Перепоховати відомого українця-емігранта планують на алеї видатних діячів Лук’янівського історико-меморіального заповідника в Києві.

Останки похованих на Ольшанському цвинтарі Праги Олександра Олеся та його дружини Віри Кандиби ексгумували 3 січня 2017 року. Ексгумація була спричинена особливостями чеського законодавства: за місце поховання померлого потрібно сплачувати ренту, і родина чоловіка, який це робив і тим отримав на могилу право власності, вирішила після його смерті поховати його на тому місці.

За інформацією Товариства охорони українських поховань, у Чехії є близько 200 могил видатних українців, близько трьох десятків із них у критичному стані й потребують догляду


http://www.radiosvoboda.org/a/news/28259266.html
7

Коментарі

125.01.17, 19:43

Дуже радію, що прах Олеся-Кандиби повертається в Україну, Сподіваюсь, що невдовзі перевезуть в Україну рештки Симона Петлюри, Євгена Коновальця та Степана Бандери. Можиливо ще кого визнають за потрібне - не це грошей не шкода. А ось слухав репортаж по "Свободі" з Чехії, так кореспондент просто внаглу вимагала, щоб Україна взяла на себе фінансування догляду за могилами всіх українських діячів, похованих закородоном, то я категорично проти - це обовязок діаспори, яка особливо в Чехії чимала. Он прах подружжя Ребетів у Львів перевезла родина і перепоховала на Личаковському цвинтарі - гарний приклад не отяжувати витратами Україну.

    Гість: DankoHonta

    226.01.17, 21:15

    Богдан Бо - холуй злодійської влади! Виключити з співтовариства ідіота!

      327.01.17, 00:02Відповідь на 2 від Гість: DankoHonta

      DankoHonta Narod'ився в I.UA: 25.11.2016, поставив на аватар портрет історичної особи — а вже права качає.

      Україну можна любити по-різному, але щиро.

        Гість: DankoHonta

        429.01.17, 12:46Відповідь на 3 від Nech sa paci

        Холуй і є холуй!

          530.01.17, 18:09Відповідь на 4 від Гість: DankoHonta

          А треба всіх заганяти на Майдан 3.0, еге? Щоб Україна остаточно розвалилася як держава? І кого поставити замість неї? Семена Семенченка?

          Я не фанат теперішньої влади, але міру теж треба знати.

          Якщо на когось можна навісити ярлик "холуй", то так само на іншого можна навісити ярлик "московський бот". Навіть якщо це не так.