Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Элла

44 роки, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 40-54 років

Мова – гартує націю

                                   

Сьогодні 9 листопада тернополяни разом з мільйонами українців в усьому світі, дев’ятнадцятий раз відзначають День української писемності та мови.
Це свято було засноване на честь літописця Нестора, який був послідовником знаменитих Кирила та Мефодія — творців слов’янської писемності. Вчені вважають, що саме Нестор-Літописець став прабатьком української писемної мови. Саме Нестор започаткував сучасний український алфавіт. Тому 9 листопада традиційно покладають квіти до пам’ятника Нестору-Літописцю.

У День української писемності та мови відзначають і найкращих людей, котрі пропагують українську мову, а також заохочують видавництва, які випускають україномовні книжки.

Сьогодні традиційно стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Кількість учасників конкурсу за останні роки сягнула за 5 млн осіб із 20 країн світу.

Стало хорошою традицією у День української писемності проведення радіодиктанту національної єдності, який проводиться щорічно, починаючи з 2000 року. Кожен охочий може долучитися до цієї акції і написати роботу біля приймача, а потім надіслати в редакцію на перевірку.

Сьогодні одним із осередків радіодиктанту став Прес-центр «Українського радіо». У приміщені радіостанції об 11. 30 музики гурту “KOZAK SYSTEM”, Тетяна Піскарьова, Жанна Бондарчук, письменники Василь Шкляр, Борис Гуменюк, Андрій Курков, Любко Дереш, громадські діячі Світлана Долеско, Влада Литовченко, Анджеліка Рудницька писали разом з усією Україною диктант під диктовку доцента Київського університету ім. Б. Грінченка Олександра Авраменка. Цьогорічна тема пов’язана з історією Русі і добою козацтва – «Україна на зламі тисячоліть».

Цікаво, що минулого 2015 року географія написання радіодиктанту значно розширилася. На «Українське радіо» надходили листи з Німеччини, Бельгії, Великої Британії, Молдови, Канади, Білорусі, Таїланду, Аргентини, Литви, Норвегії, Польщі, Франції і навіть Росії.

День української писемності та мови встиг стати для багатьох українців урочистим святом. У цей день проводяться різноманітні заходи в школах, вузах, установах. Напередодні в Тернопільські бібліотеці для дітей №4 відбулося свято витонченої словесності «Слово рідне – ти мені від Бога, ти мого народу оберіг». Сьогодні ж у Тернопільській бібліотеці для дорослих №8 пройде тематичний вечір «Рідна мова – духовності основа», а в Будинку культури «Кутківці» – літературний альманах «Із чистоти родилось наше слово».

Щороку все більше і більше українців долучаються до цього патріотичного дійства. Адже мова – це те, що об’єднує націю і гартує її. Бо, як влучно висловилася Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирають мову».
http://patriot.te.ua/pres-t…/novyny/136-mova-hartuye-natsiyu

6

Коментарі

110.11.16, 15:31

Хороша справа, але не зовсім зрозуміло, чому якийсь доцент Авраменко узурпував цей процес радіодиктанту. Я не особисто проти нього, а вважаю, що якби диктант читала Ліна Костенко, то за нього б всівся і Президент, і прем'єр. До речі, а міністр освіти писав його? Просто цікаво.
Я не є прихильником Надії Савченко, але цьогорічний диктант вона сповна заслужила продиктувати Україні.