Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Анастасия

41 рік, риби, познайомиться з хлопцем у віці 42-48 років

Про тарифи і чайники

Костянтин МатвієнкоПолітичний експерт
Ще раз про тарифи, для чайників09 листопада 2015, 19:41

Слово "чайники" у заголовку не взято в лапки, бо інколи чайник це просто чайник. Йдеться про те скільки коштує тепер підігріти чайник на кухонній плиті. Ціна газу для приватних споживачів, яку з травня в середньому підвищено на 60%, (зростання триває далі), вже не подужали 3800000 українських родин. Це визнав міністр соціальної політики та праці Павло Розенко, повідомивши, що такою є кількість звернень за державними субсидіями на погашення вартості комунальних платежів. Це число зросте мінімум удвічі до кінця першого кварталу наступного року.

Єдиним джерелом субсидування є державний бюджет – кошти платників податків. Таким чином держава однією рукою відпускає на вільний ринок ціни на газ, заганяючи ще мільйонів вісім осіб за межу злиднів, а іншою – з кишень платників податків частково субсидує його вартість. У такий спосіб створюються прибутки усіх підприємств, які вчепилися за газові труби і трубочки – від родовища або від точки входу газу на кордоні і до конфорки плити на кухні.

Щоб усунути паразитів на трубі, які живляться за рахунок державних субсидій, слід зробити субсидування не нормою, а рідкісним винятком. Вартість газу для населення знизити за рахунок спрямування газу державного видобутку не на потреби комерційних підприємств, а для домогосподарств. Щодо підприємств, то саме вони і мають купувати сировину та енергоносії на конкурентному ринку. Для зменшення ціни газу вітчизняного виробництва, як домогосподарствами, так і підприємствами, слід усунути одну з головних складових у його собівартості – ренти за видобування, яка сягає 70%. Надходження від ренти становить більше 24,5 млрд. грн. Вона надходить до бюджету. З бюджету ж сплачуються дотації населенню. Організаційна робота щодо нарахування та сплати субсидій теж має свою вартість, яка так само оплачується платниками податків. Як зазвичай, в Україні усілякий рух коштів "з точки А до точки В" призводить до їхнього "усихання".

Обмеження ренти на видобуток газу з 70% до 29% загалом та до 14% для особливо складних свердловин дозволить знизити його ціну на всіх етапах перепрдажу – від родовища до конфорки, знизити державні видатки на субсидування домогосподарств, а також зменшити кількість паразитів-корупціонерів, які живляться на субсидіях та торгівлі газом.

Завтра парламент має у другому читанні ухвалити відповідний закон. Уряд досі проти. Фракція партії "Народний фронт" – відповідно.

7

Коментарі

19.11.15, 22:19

Арсенку, припиняй красти !

    210.11.15, 09:15Відповідь на 1 від doktor_khaos

    Арсенку, припиняй красти !Та ладно! Він вже увійшов в раж, "честно заробивши" ПЕРШИЙ мільярд!!!
    То тепер йому лише КУЛЯ В ЛОБ допоможе зупинитись!

      310.11.15, 21:06

      Куля в лоб її дійсно отримае.