Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

В 40-х роках у Донбасі до оунівців ставилися краще, ніж на Галич

В Будинку спілки письменників відкрилася виставка про діяльність націоналістів у східній Україні

 Дражлива, соціально болюча тема. Але ще живі люди, які, без перебільшення, присвятили життя боротьбі за незалежність України, кредо яких звучало як «Бог, свобода і Україна». Вони можуть розповісти, як боролися з німцями та енкаведистами в Галичині, Полтавщині чи на Донбасі 65 років тому. Один з цих «останніх з могікан» — Євген Стахів, якому 15 вересня виповнилося 90 років. Саме до дня народження цього командира підрозділу ОУН у Донбасі в Будинку спілки письменників України відкрилася документальна виставка «Східна Україна у підпіллі ОУН і УПА». А з паном Стахівом нині можна спілкуватися виключно тому, що після закінчення війни з німцями, йому дивом вдалося втекти за кордон (хто не загинув, того розстріляли фашисти або енкаведисти).

Чи вдасться завдяки таким виставкам розвіяти нав’язаний Україні міф, що ОУН та УПА — це робота виключно «западенців», покаже час, бо люди так важко змінюють свої погляди на життя, але саме цю мету переслідують організатори виставки. А це молодіжна організація «Студентське братство» й, безпосередній власник документів, вірніше, їх копій, історик із Слов’янська Донецької області Олександр Добровольський. Копій, тому що, за словами історика, багато документів з архівів Донецького СБУ було знищено, в тому числі й в останні роки.

— В Донецькій області відбувається зачистка архіву — документи палять. Особливо — після помаранчевої революції. Тому що коли я потрапив в архів Донецького СБУ у 2007-му, а до того працював там у 2001—2002 роках (під час прем’єрства Януковича мене звідти вигнали), то справи були сильно «почищені». Зокрема, спалили фото членів ОУН, накази управ, оунівські розпорядження. Таким чином заведена на когось карна справа залишається «голою» — знищується серцевина. До речі, така ж ситуація — з документами про партизанський рух на Донеччині — тотальна фальсифікація, — розповів Олександр Добровольський. — Представлені ж на виставці документи я врятував в той спосіб, що скопіював їх. Звісно, це не можна робити, але там живуть «за понятіями». Крім того особисто купував в нашім СБУ документи, свого часу цим легко торгувалося. Таким чином я видав п’ять книг, а за одну — з куплених матеріалів СБУ — навіть отримав грамоту.

З тим, що документів про діяльність ОУН у 1941—1943 роках на Донеччині залишилося мало, погоджується доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький. Він нагадує, що події, які розгорталися у східній Україні в цей час довго були «білою плямою» і довгий час всі думали, що націоналістів там не було.

— Насправді діяльність ОУН поширювалося на всю Україну — таким був первинний задум: що спочатку у Львові, а потім у Києві проголошується відновлення української держави, а похідні групи, які готувалися ще до війни, в міру захоплення німцями України, створять місцеві владні структури. Таким чином з низу буде формуватися українська держава, — розповів Станіслав Кульчицький. — На жаль, все вийшло не так, як було задумано. Передусім через те, що саме в момент проголошення української держави у Львові 30 червня 1941 року гітлерівці сприйняли це як заколот проти рейху. Через певний час, коли вони пересвідчилися що це проголошення не відкликається Бандерою і Стецьком, у вересні 1941 року дали інструкцію винищувати бандерівців. Тим не менше діяльність похідних груп продовжувалася і вони досягли Донбасу... Нині ми маємо два джерела інформації: свідчення члени ОУН, які діяли на східних теренах України і потрапили до КДБ чи до СМЕРШу, на яких завели справи (таких матеріалів достатньо), друге джерело — свідчення тих, хто врятувався за кордоном і написав про це, як Євген Стахів.

Мемуари пана Стахіва «Крізь тюрми, підпілля і кордони. Повість мого життя» були опубліковані в Києві в 1995 році і , як стверджує Станіслав Кульчицький, є дуже об’єктивними та точними. Зокрема, в тій частині, яка стосується ставлення місцевих жителів до оунівців та кількості донбаських учасників підпілля ОУН.

— Кажуть, що то все були «западенці». Та таких, як я, зі Львова, який у вересні 1941 року відправився у Горлівку Донецької області формувати похідний загін, було п’ять—шість чоловік на весь Донбас. Решта — місцеве населення (за даними радянської розвідки, зокрема, у Маріуполі діяло 300 оунівців, в Краматорську 120. — Aвт.), — зі сльозами на очах згадує Євген Стахів. — В наші ряди пішла молодь — колишні комсомольці, які були добрими організаторами. Також були колишні петлюрівці. Ніхто з населення нам не відмовляв коли потрібно було десь переночувати, хоча як тільки я заходив до когось в хату, казав: «Якщо у вас мене спіймають, застрелять і мене, і вас...» Особливо добре нас сприймали в грецьких та татарських селах Донбасу: навіть краще, як львів’яни. Люди нам тоді казали, що вірять, що ми здобудемо Україну. У східній Україні я перебував два роки — в Горлівці, Кременчузі, Краматорську, Донецьку — і дуже вдячний людям за їхнє ставлення до нас...

Після Києва виставка «Східна Україна у підпіллі ОУН і УПА» поїде до Донецька та Луганська: там, ближче до чергової річниці створення УПА, 14 жовтня, її зможуть побачити студенти, викладачі й ті, хто зайде у Донецький національний та Луганський педагогічний університети. Всі, кому болить минуле, сподіваються, що так ми будемо по краплі видавлювати з себе раба — завдяки правді.

Служба безпеки України.
16

Коментарі

Гість: Крайтос

118.09.08, 10:06

Что-то он подозрительно "поздно" вспомнил про свое "пребывание" здесь А ссылаться на Кульчицкого - себя не уважать. Он такой же историк, как я - балерина. До 1991 был "идейным" коммунистом. А потом "вдруг" "прозрел".

    218.09.08, 10:09Відповідь на 1 від Гість: Крайтос

    хто був комуністом?

      318.09.08, 10:10

      питання оун, упа, бендеровців дуже різнобоке.
      що тут сказати, я поважаю їхні прагнення до незалежності, але мето...

      брата мого діда там ледь невбили, коли радянські війська наступали женучи німця. нажаль подробиць незнаю.

      це питання варто було б відкласти років на 30, поки останній із героїв обох фронтів не відійшовби у небуття. тоді щось можливо вирішилось.

        418.09.08, 10:12Відповідь на 3 від gam-ua

        Історію треба вчити вже зараз, не відкладаючи на 30 років.

        А щоб не було розколу у суспільстві - заборонити політикам нею зловживати. От і все.

          518.09.08, 10:32Відповідь на 4 від Тарас Токар

          без питань, історію треба знати. але непотрібно спекулювати нею. покищо непотрібно... потрібно дослідити і просто розповісти що були такі люди, боролись за україну, воювали проти радянської армії. але жодним чином незгадувати того, що вони надзвичайні герої, чи що вони зрадники СРСР. тільки сухі факти без емоцій. а потім вже можна буде виховувати підростаюче покуоління в дусі патріотизму на цих прикладах.

          моісей 40 років водив свій народ по пустелі поки непомер останній колишній раб і ненародилось нове покоління вільних

          я навчався на історичному факультеті свого часту, то моя одногрупниця по цій темі захищала дипломну роботи. своє дослідження вона роздрукувала. пішла пачка бумаги.

          і вона ще говорила, що не повною мірою розкрила тему оун-упа.

            618.09.08, 10:40Відповідь на 5 від gam-ua

            історію ОУН-УПА ніхто зараз не зможе повною мірою розкрити по одній причині - при владі ще надто багато залишилося їхніх політичних супротивників - членів КПСС.

              718.09.08, 10:41Відповідь на 5 від gam-ua

              і вона ще говорила, що не повною мірою розкрила тему оун-упа.Це справді дуже обширна тема і ,звичайно, не вивчена до кінця... Тому будь-які факти та спогади очевидців цінні для історичної оцінки ОУН й УПА, не кажучи вже про такі заходи, як документальна виставка, що проходить на Донбасі.

                Гість: братЧортомлик

                818.09.08, 13:18Відповідь на 1 від Гість: Крайтос

                Что-то он подозрительно "поздно" вспомнил про свое "пребывание" здесь А ссылаться на Кульчицкого - себя не уважать. Он такой же историк, как я - балерина. До 1991 был "идейным" коммунистом. А потом "вдруг" "прозрел".краше раптом прозріти, ніж вічно бути гордим з того що сліпий!

                  Гість: братЧортомлик

                  918.09.08, 13:22

                  а взагалі-то кажучі чого москалів і ковбасить, бо правди бояться! "Как же, как же , наш красный Донбасс и вдруг ОУНывцы!"

                    Гість: Крайтос

                    1018.09.08, 14:04Відповідь на 9 від Гість: братЧортомлик

                    Тогда я тебя немного просвещу. Практически все идеологи "европейской и независимой Украины" (по ходу дела - жуткие антикоммунисты и русофобы) - вчерашние комсомольцы да "коммунисты", преподаватели марксизма-ленинизма и истории КПСС. И если вдруг завтра в Киеве пропишется проегипетский режим (например, Каир станет столицей новой мировой империи - это так, к примеру), они опять "прозреют", посыплют себя песочком и начнут доказывать, что украинский трезубец - вариация египетского анка, а украинцы - часть нильско-средиземноморской цивилизации.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна