хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Казахстан і Білорусь вже знудило від Митного союзу

Митний союз зазнає критики з лав своїх же учасників: опозиція в Казахстані ініціює загальнонаціональний референдум щодо виходу з цього об’єднання, а президент Білорусі Олександр Лукашенко критикує Митний союз за несправедливі та нерівноправні умови доступу до його енергетичного і промислового ринку. Тим часом прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що Україні для співпраці з Митним союзом доведеться підписувати усі його документи. А у Києві, у свою чергу, наполягають на співпраці з Митним союзом у форматі асоційованого членства.
 
Митний союз – це не лише вільна, без митних зборів, торгівля, не лише дешеві енергоносії  та міжгалузева кооперація. Митний союз – це, насамперед,  політика. Це визнав і президент Росії Володимир Путін на зустрічі з українським колегою Віктором Януковичем на початку березня. За його словами, вступати до Митного союзу чи ні – це питання політичне.
 
Але від політики, що її пропонує Росія, потерпає населення інших держав-членів Митного союзу. Так, мешканці Казахстану зіткнулися з тим, що після того, як їхня держава приєдналась до Митного союзу, подорожчали основні споживчі товари, а обіцяні Москвою спільні проекти у транспортній та енергетичній галузях залишились тільки на папері.
 
Це викликало незадоволення не лише в опозиції, а й у представників влади. В уряді Казахстану незадоволені відсутністю позитивних результатів у міжгалузевій кооперації та в енергетиці.
До створення Митного союзу Казахстан мав певні ціни на споживчі товари – зараз ціни виросли
Кайрат Келімбетов

«Ми створюємо в рамках Митного союзу єдиний наднаціональний орган, як мені пояснили у Москві. Ну, і де тут захист наших національних інтересів?! До створення Митного союзу Казахстан мав певні ціни на споживчі товари – зараз ціни виросли. Населення запитує: а навіщо нам Митний союз, якщо ціни на товари зростають? А тут на місці ми нічого не можемо вирішити, тому що всі відповідальні органи розташовані у Москві», – заявив прем’єр-міністр Казахстану Кайрат Келімбетов.
 
Білорусь «з бухти-барахти» на зближення з Росією не піде – Лукашенко
 
Президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі зі ЗМІ на початку року визнав, що Митний союз не справдив сподівань Мінська. На його думку, керівництво Росії штовхає Білорусь і Казахстан до ще більшої інтеграції, що не завжди відповідає інтересам цих держав.
Якщо у Росії не всі суб’єкти господарювання мають рівний доступ до труби, то як інші країни зможуть його отримати?!
Олександр Лукашенко

«Нам сказали так: ось Митний союз, ми підписали документи! А коли створимо Єдиний економічний простір, тоді не буде митних зборів, тощо. А ми тут і нагадуємо, що у договорі про утворення Митного союзу є пункт про рівний доступ до газової труби, газових магістралей та нафти для Казахстану, Росії і Білорусі, – розповів журналістам Лукашенко. – А я кажу, що якщо у Росії не всі суб’єкти господарювання мають рівний доступ до труби, то як інші країни зможуть його отримати?! Та ніколи у житті!»
 
Зближуватися з Росією далі не збираються ні Білорусь, ані Казахстан, заявив Лукашенко: «Можливо, Росії хотілося б швидших якихось кроків, може, радикальніших. Але ні Казахстан, ні Білорусь на це не підуть «з бухти-барахти».
 
Київ відчуває складнощі співпраці з Митним союзом?
 
У Києві ж сподіваються на асоційоване членство у Митному союзі, усупереч заявам президента Росії та глави уряду щодо неможливості такої форми співпраці України з Митним союзом. При цьому Москва своєї позиції змінювати не збирається.
Членом Митного союзу і майбутнього Євразійського економічного союзу може бути лише держава, яка ухвалила і ратифікувала усі документи Митного союзу
Дмитро Медведєв

«Що стосується різних категорій членства, всі ці питання треба максимально у договорі відрегулювати… Членом Митного союзу і майбутнього Євразійського економічного союзу може бути лише така держава, яка ухвалила і ратифікувала усі документи Митного союзу та економічного союзу», – заявив Дмитро Медведєв на нараді з віце-прем’єрами російського уряду 18 березня.
 
Поглиблення ж співробітництва України і Росії у рамках Митного союзу Києву нині не до вподоби. Урядовий уповноважений з питань співпраці з Росією та державами СНД Валерій Мунтіян у розмові зі ЗМІ вважає за необхідне отримати статус спостерігача при Євразійській економічній комісії, перш ніж робити подальші кроки у напрямку до Митного союзу.
 
Київський політолог Олександр Палій пояснює це небажанням українських олігархів та політиків ділитися власністю та владою.
Досвід двох країн щодо перебування у Митному союзі свідчить про реальну ціну оцих казкових вигод, які нам малюють прибічники Митного союзу
Олександр Палій

«І ситуація у Казахстані, і у Білорусі, де Росія поставила Лукашенку умови отримання чергового кредиту – передачу (росіянам) двох стратегічно важливих підприємств країни – цей досвід двох країн щодо перебування у Митному союзі свідчить про реальну ціну оцих казкових вигод, мільярдних прибутків тощо, які нам малюють прибічники Митного союзу», – зазначив експерт для Радіо Свобода.
 
На думку Палія, практика функціонування Митного союзу доводить його неефективність і безперспективність.
17

Коментарі

Гість: Лагуз

120.03.13, 18:29

Страшно подумати, адже у нас політика проходить під гаслом "куди ліва нога вирішить стати "... можемо опинитись де завгодно, судячи з останніх подій.

    анонім

    220.03.13, 20:13

    В загальному : подальше від раші - живіші будемо, та ...

      Гість: ТарасЧупринка

      320.03.13, 20:22

      Москальський союз - резервація для п"ятої колони.

        420.03.13, 20:39Відповідь на 1 від Гість: Лагуз

        Страшно подумати, адже у нас політика проходить під гаслом "куди ліва нога вирішить стати "... можемо опинитись де завгодно, судячи з останніх подій.Потрібно цю владу усунути геть,а то дійсно опинимось в орді.

          520.03.13, 21:17Відповідь на 3 від Гість: ТарасЧупринка

          У Вашому блозі не можу й досі залишити комент.
          По Власенко дам відповідь тут.
          Потрібно дуже обережно відноситись до висловлювань будь-кого з ОО, коли його думку підтримує ПР.
          В данному випадку Гриценко фальшує факти. Це не справа ОО вности нардепа до влади, це прерогатива ЦВК-реєстрація, що вона й зробила. А на погоджувальній раді у понеділок фракція «Батьківщина» виступала проти реєстрації нового депутата замість позбавленого Вищим адмінсудом мандата Сергія Власенка до рішення Європейського суду з прав людини та висновку Конституційного Суду щодо тлумачення норм Конституції про дострокове припинення повноважень депутатів за рішенням судів. ЦВК чхав на це.
          Інша справа, що Стаднійчук таки склав присягу, але це вже його особиста справа

            621.03.13, 11:18

            Карікатурка - в саму точку!!!

              721.03.13, 12:04Відповідь на 3 від Гість: ТарасЧупринка

              Москальський союз - резервація для п"ятої колони.Отримав від Вас пояснення, але вже і там у мене все заблоковано і всім.
              Зрозумів.
              Але ж у людини може принципово не бути мобілки. Що тоді? Спеціально для ай.юей купляти, чи як?
              Чи може їм образу і ключі від квартири принести?

                Гість: Лагуз

                821.03.13, 17:37Відповідь на 4 від Korsar-K

                Страшно подумати, адже у нас політика проходить під гаслом "куди ліва нога вирішить стати "... можемо опинитись де завгодно, судячи з останніх подій.Потрібно цю владу усунути геть,а то дійсно опинимось в орді.
                Не допустити було легше, ніж тепер усувати, але ж не змогли, і цьому була не одна причина.