Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Герої нашої війни

"Там реально 1937-й рік. Люди бояться говорити. Місцевих сусіди здають у "МГБ", - Богдан Пантюшенко провів майже 5 років в полоні бойовиків "ДНР".

Богдан Пантюшенко родом з Білої Церкви. Працював в ІТ-сфері. До початку російсько-української війни, служив строкову службу в танкових військах на Чернігівщині. У вересні 2014 мобілізований до Збройних сил. Служив на посаді командира танку. Носив псевдо "Броня"

У січні 2015 року танк, яким командував Пантюшенко виконував завдання з підриву Путилівського мосту, через який російські війська перекидали власні сили. Після виконання завдання танк підбили біля селища Спартак.

Екіпаж Пантюшенка потрапив в полон до так званих "донских казаків". За спогадами танкіста, спершу їх утримували в собачому вольєрі. Згодом перевели в підвал будинку в Донецьку. Після того, як в результаті внутрішніх міжусобиць бойовиків, "казаків" вибили з Донецьку, полонених перевели в так звану "Ізбушку" - підвальне приміщення архіву Донецького управління СБУ. Там полонені спали на металевих архівних стелажах. Їх допитували та використовували для внутрішніх робіт. Представники так званої "ДНР" "засудили" Пантюшенка до 18 років позбавлення волі. Утримували українського військового в Макіївській колонії. Періодично Пантюшенка використовували в пропагандистських роликах російського телебачення.

"У противагу цим "акціям" завжди намагався сказати, що Росія – країна агресор, а місцеві, що взяли зброю, – її пособники та зрадники. Звісно, розумів, що Кісельов таке відео з "карателем" заверне, але все одно не мовчав. Я не говорив того, що можна було подавати як слабку позицію – хотів показати, що не всі ми такі: жили мирно і нас без нашого бажання вкинули на війну", - згадує Пантюшенко.

Батько танкіста зумів передати в колонію сину унікальний екземпляр власної книги "Основи трипільської археології". В цій книзі спеціальної змінили прізвище автора з Пантюшенко на Кулаков, а на сторінках видання розмістили сімейні фото та лист Пантюшенку.

Богдан Пантюшенко визволений з полону в рамках обміну, що відбувся 29 грудня 2019 року. Наразі продовжує службу в Збройних Силах України.

Серія постів “Вільні” створена для підтримки однойменної виставки в Музеї історії Другої світової війни в Україні, що розповідає про долі українських полонених та політв'язнів.
Фото: Віктор Ковальчук та Вікторія Скуба


8

Коментарі

110.10.20, 16:44

    210.10.20, 19:05

    Богдан Пантюшенко родом з Білої Церкви. Працював в ІТ-сфері. До початку російсько-української війни, служив строкову службу в танкових військах на Чернігівщині. У вересні 2014 мобілізований до Збройних сил. Служив на посаді командира танкуто есть регулярные войска Украины применяются на территории Украины без наличия внешнего военного врага...то есть против своего народа..
    если есть бандитский захват власти то на то есть внутренние войска Мин.Внутр.Дел...