хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Клемент фон Меттерніх

Представительное правление - инструмент, 
на котором могут играть лишь превосходные музыканты, 
настолько он труден и капризен.

Клемент фон Меттерніх
Едмунд Берк, Жозеф Де Местр та Клемент фон Меттерніх це три кита європейського консерватизму, котрі заклали його основи. Але якщо Берк і Де Местр були філософами консерватизму, то Клемент фон Меттерніх був практиком консерватизму. Своє життя він присвятив використанню будь яких посад задля об'єднання європейського альянсу з метою протидії розповсюдженню ідеалів Французької революції. Своє покликання він вбачав в тому, щоб закликати європейських лідерів до нового хрестового походу проти отрути французький ідей, котрі її мають погубити. Але залишив він нам і ідеологічні постулати у вигляді своїх праць.

Біографія (wiki):

Клемент Венцель Лотар фон Меттерніх (нім. Klemens Wenzel Lothar von Metternich; *1773—†1859) — німецький та австрійський політичний діяч,дипломат, міністр, князь, герцог Порталлу.

Був одним з найважливіших дипломатів свого часу. Очолив переговори до і під час Віденського конгресу(1814–1815), розглядається як головна фігура у розвитку дипломатичної практики ХІХ ст.

Клемент Меттерніх народився у Кобленці 15 травня 1773 року. Його батько, Франц Джордж Карл, був дипломатом, а мати — графиня Марія Беатрис фон Алоїзі.

У 1788 році Меттерніх почав вивчати право в університеті Страсбурга, але почалася французька революція, яка змусила його покинути місто після двох років навчання.

У 1790 році він був направлений батьком на церемонію коронації нового імператора — Леопольда II у Франкфурті. Потім він знайшов роботу у канцелярії австрійського міністра в урядіАвстрійських Нідерландів.

Після довгого перебування в Англії Меттерніх оселився у Відні. 27 вересня 1795, він одружився на графині Елеонорі фон Коуніц, яка була внучкою колишнього канцлера Австрії. Цей альянс увів Меттерніха до еліти імперії Габсбургів.

У 1801 році Клемент був направлений в Дрезден в якості посла австрійського імператора.

У лютому 1803 року Франц I призначив його своїм повноважним міністром у Берліні.

У 1806 році Меттерніх став послом Австрії в Парижі, його вплив в європейській політиці швидко зростав.

У 1809 році вибухнула війна між Францією й Австрією, і Меттерніх був заарештований. Після захоплення Наполеоном Відня, був проведений обмін державних дипломатів. В число «обміну» потрапив і Клемент.

На початок 19 століття Австрія стає символом єдності німецьких земель. Для того, щоб зміцнити інтереси Австрії, у 1809 на пост міністра закордонних справ вступив Меттерніх. Меттерніх активно ввійшов у політику Європи, розірвавши тісні взаємини Росії та Франції. Попередні спроби зробити це зазнали краху, а геній Меттерніха з року в рік виблискував з новою силою. Клемент перебував на посаді міністра закордонних справ протягом 1809–1821, зробивши досить багато для підвищення міжнародного авторитету Австрії.

Коли в 1812 році Наполеон готував вторгнення в Росію, Меттерніх вів переговори про союз з Францією і в той же час запевняв російського імператора Олександра I, що австрійська армія буде уникати участі у війні.

Після укладення перемир'я між Францією і російсько-прусської коаліцією (4 червня 1813) Меттерніх запропонував Наполеону посередництво Австрії для досягнення загального миру. Відень погоджувався надати Наполеону всю Італію та Голландію, лівий берег Рейну і протекторат над західною Німеччиною; натомість ж вимагав повернення собі провінцій, відібраних у неї після війни 1809 року, відновлення влади Пруссії в західній Польщі і поступки Францією північнонімецьких областей, захоплених нею після 1801 року. 26 червня 1813 відбулася зустріч Наполеона і Меттерніха в Дрездені. Протягом дев'яти годин австрійський дипломат намагався переконати Бонапарта розпочати мирні переговори і визнати австрійське посередництво. Наполеон відкинув його умови. 12 серпня 1813 Австрія долучилася до антифранцузької коаліції (Росія, Пруссія, Англія, Швеція), яка незабаром здобула перемогу в битві під Лейпцигом («битва народів»).

Меттерніх виступив проти намірів Росії і Пруссії повалити Наполеона з французького трону і знову запропонував імператору прийнятні умови. Однак вони також не були прийняті. Війна тривала доти, поки союзні війська не взяли Париж, і Наполеон не був у березні 1814 року засланий на острів Ельба.

У момент перемоги антифранцузької коаліції над Наполеоном, було проведено Віденський конгрес(1814–1815), в ході якого Меттерніх відігравав ключову роль. Клемент Меттерніх головував на Віденському конгресі. У січні 1815 року підписав секретний договір з представниками Великобританії і Франції проти Росії і Пруссії, метою якого було перешкодити приєднанню Саксонії до Пруссії та Польщі до Росії. Меттерніх був одним з організаторів Священного союзу (союз Австрії, Пруссії і Росії, укладений у Парижі 26 вересня 1815 року. Цілями Священного союзу були забезпечення непорушності рішень Віденського конгресу).

Після поразки Наполеона воєнно-стратегічне становище Європи суттєво змінилося, посилилися позиції Австрії, Росії та Англії.

На відміну від успішної зовнішньої політики, імперія Габсбургів зазнавала відчутних ударів від нестабільності у середині країни. «Клаптикова імперія» перебувала у передреволюційній ситуації, тому у 1821 році на пост канцлера було призначено Меттерніха, який перебував на цій посаді до 1848 року. Протягом кількох десятиліть він мав величезний вплив на уряд Австрії, а також на Пруссію та Росію.

Меттерніх виступав за абсолютну монархію при опорі на сильну армію, бюрократію і союз між державою і церквою. Він вважав небажаним будь-які поступки ліберальним принципам, бо вони могли тільки розпалити тягу до подальших поступок. Так звана система Меттерніха була спрямована на боротьбу з революційним, ліберальним і національно-визвольним рухом у всіх країнах; Меттерніх був ініціатором політики поліцейських репресій в Австрії і державах Німеччини.

Новий канцлер робив ставку на міжнаціональні тертя між поневоленими народами, які з кожним роком посилювалися. Найяскравішим прикладом такої політики стало протистояння українців та поляків за територію Галичини. Політично активні поляки, мали значно ширші права ніж українці, тому такий хід подій був на руку Австрії, яка всіляко експериментувала такою політикою і з іншими народами.

Меттерніх був творцем цілої політичної системи Австрії, яка без його допомоги, на думку більшості істориків, не змогла б проіснувати до 1918 року.

Однак тактичні ходи Меттерніха не змогли завадити «Весні народів» 1848–1849 років. Революції прокотилися по всій Європі, не оминули вони і Австрії.

12 березня 1848 делегація від буржуазії та інтелігенції передала австрійському імператору петицію з вимогою свободи друку, введення парламентського правління, виборного суду і повної відміни системи Меттерніха. 13 березня Меттерніх був змушений подати у відставку. Відставка канцлера була зустрінута австрійцями із захопленням. Сам же Меттерніх змушений був шукати притулок в Англії. Перебуваючи у вигнанні в Англії, а з 1850 року в Бельгії, він вів світське життя. У 1852 році Меттерніх повернувся до Відня і оселився у своєму маєтку. Австрійські дипломати не раз навідувалися до Клемента за порадою у державних справах.

Меттерніх помер 11 липня 1859 року. Він був тричі одружений. Тридцять років — на графині Елеонори Кауніц. Після її смерті обраницею Меттерніха стала Антуанетта Лейк, яка була молодша за нього на 33 роки. Через два роки після смерті другої дружини князь одружився на 26-річній графині Меланії Зічі-Ферраріс.


Уривки з праці "О состоянии умов в Европе и об обязанностях правительств":

"Государи соображают все, что может их ожидать в самом близком будущем. Необузданные страсти действують во едино для ниспровержения всего, что общество ценило, как основу своего существования; религия, общественная нравственность, законы, нравы, права и обязанности - все преследуеться, уничтожаеться, ниспровергаеться и подергаеться сомнениям. Народная толпа взирает равнодушно на эти нападки, на перевороты и на свое безсилие к отпору. Одна часть погружена в умозрения, а желания огромного большинства - в пользу поддержания спокойствия, которое уже более не существует и основные начала которого кажуться уже утраченными".


"Доказывать ли последнюю мысль? Для этого довольно заметить, что самые естественные чувства национальности вычеркнуты из катехезиса либералов, и что там, где это слово еще употребляеться, оно служит вожакам партий только предлогом к наложению оков на правительства или рычагом для поддержания переворотов. Действительная же цель идеалистов партий - слияние религии с политикой; если ее расмотреть поближе, она окажеться ничем иным, как желанием  созхдать в пользу отдельных личностей существование существование соверщенно независимое от всякой власти и всякой другой воли кроме собственной

Понятие нелепое, противное натуре человеческой и несовместимное с потребностями человеческого общества".


"Мы не коснулись еще в настоящей записке самых животрепещущих, но вместе с тем самых опасных орудий, которыми пользуються революциионеры всех наций с успехом, нынче не кем неоспариваемым. Это - тайные общества - сила действительная и тем более опасная, что дейстует под спудом, подкапываясь под все части общественного организма, всюду оставляя зародыш нравственной заразы, которая быстро развиваеться и приносит свои плоды".


"Мир требует для своего управления фактов и правосудия, а не пустословия и одних теорий; главная потребность общества найти поддержку в силе власти, а всякая власть без действительной силы не достойна своего названия и не в состоянии управлять сама собой".


Працю Клемента фон Меттерніха "О состоянии умов в Европе и об обязанностях правительств" можна завантажити тут. Оскільки сучасність не часто нас радує нас перевиданнями класичної правої думки, то видання ще 1874 року і писано мовою царської Росії. 



10

Коментарі

Гість: скорцені3

116.12.12, 17:49

    217.12.12, 11:30

    гідна людина своєї епохи

      317.12.12, 13:28Відповідь на 2 від Fred Perry

      гідна людина своєї епохиМожливо, можливо... та от фейс трохи "підгуляв"...