Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто хоче жити в іншій Україні! Україні, де вартують справжні людські цінності:чесність, порядність, любов. Де шанується культурна та історична спадщина, де люди з шаною ставляться до природи та рідного краю.

На жаль, політика в житті нашої країни є визначальною і риба гниє з голови. Протиріччя між особистими інтересами кубла олігархів і стратегічними інтересами українського народу стали несумісними. Вони є фундаментальними, ціннісними.
Україні потрібна правова держава з опорою на громадянське суспільство. Натомість олігархам потрібна поліцейська держава з опорою на сексотів-пристосуванців.
Україна має будуватися на двох базових цінностях: Україна є самостійною суверенною державою та Україна шанує європейські цінності і впроваджує європейські стандарти.
Натомість олігархи своїми діями позбавляють Україну самостійної політики, перетворюють на васала іншої держави, впроваджують в Україні авторитарно-репресивний політичний режим.
Україна повинна будувати свою економіку на конкурентних ринкових засадах. Олігархи знищують засади конкуренції в економіці України, монополізують стратегічно важливі сектори економіки країни.

Тим не менше, наше життя є різнобарвним, а людині притаманне відчуття прекрасного, то ж не хотілося б, аби дописувачі обмежувались суто політичною проблематикою :)
Дописувачем може стати той, хто поділяє наші цінності і пише на українську тематику.

Хочеться наголосити, що засади модерування цього співтовариства є абсолютно прозорі і демократичні, модератори можуть змінюватись за волевиявленням дописувачів.
Вид:
короткий
повний

Твоя Україна

Экономический рост Украины лишь благодаря мировой конъюнктуре

Государственная служба статистики сообщает, что в 2010 году реальный валовой внутренний продукт повысился на 4,2% по сравнению с аналогичным периодом 2009 года

"Проблема экономического роста Украины связанна с тем, что у нас не создаются новые предприятия. Если посмотреть на экономическую политику нашего правительства, то можно увидеть, что эта политика не создает никаких новых производств, не способствует развитию внутреннего рынка", - такое мнение высказал эксперт-экономист Борис Кушнирук..

По словам эксперта, поскольку в Украине практически не создается новых предприятий, которые производили бы новые товары и услуги, то экономический рост Украины всегда будет зависеть от роста мировой экономики.

"Тот рост, который мы сейчас имеем, связан не столько с действиями правительства, сколько с удачной внешней конъюнктурой. Выросли мировые цены на продукцию металлургии, химпрома, машиностроения и продукты питания. И пока на мировых рынках все хорошо, экономика Украины также будет демонстрировать рост, но как только там произойдет падение – в Украине все упадет в два раза больше", - сообщил Кушнирук.

Яка саме держава нам потрібна?

"...Мне очень паршиво после этой поездки. Как будто увидел свою первую любовь после многих лет разлуки в виде спившейся беззубой вокзальной лярвы". З російських інтернет-коментарів після відвідин України

Ясна річ, що Мережа – не аргумент, там можна знайти безліч різних висловлювань, як у підтримку якоїсь тези, так і проти неї. Але коли говорять про перше кохання, то тут уже мимоволі задумуєшся, бо ж ті почуття для кожного з нас святі.

То що ж саме привело нас до такого стану, коли люди, які колись нас любили, тепер бачать нас такими, як той росіянин?

Наші здобутки

Якщо спробувати проаналізувати українські справи по можливості об'єктивно, доведеться зробити неминучий висновок, що особливими здобутками країна похвалитись не може. Натомість маємо такі "показники", з якими в цивілізований світ нас не впустять навіть при дуже великому нашому бажанні. Бо маємо:

– неадекватно низький загальний рівень життя, стійке зменшення кількості населення;

– постійний витік мізків і активної частини людей, особливо молоді, із країни;

– згасаючу неефективну сировинну економіку, відсутність модернізації існуючих виробництв та інновацій;

– відсутність інвестицій в економіку, витік грошових ресурсів в офшори;

– сплюндроване й покинуте напризволяще село із приниженим фермерством, яке в розвинених країнах є годувальником;

– обезкровлення зародків демократії та парламентаризму;

– низький рівень компетентності діючої влади, і, як наслідок, – відсутність довгострокових та перспективних реформ, підміна таких реформ незначними косметичними процедурами;

– тотальну, де-факто зведену до рангу закону, корупцію;

– небезпечно високу різницю в доходах між бідними та багатими;

– затискання свободи слова, переслідування опозиції;

– контрольовані владою судову систему, Конституційний суд і прокуратуру, зневажання владними структурами законів та правосуддя;

– низьку культуру й мораль правлячого режиму, нехтування ним державною мовою й національною самобутністю.

Коротше кажучи, маємо олігархію при владі. Саме ця обставина і є основною причиною всього вищеозначеного. Розглянемо її трохи детальніше.

Демократія, буржуазія, олігархія

Демократія. На сьогоднішній день кількість функціонуючих демократичних режимів у світі – найбільша за всю історію.

Більше половини населення світу живе в країнах, де періодично проводяться вибори. Народ повсюдно проголошується джерелом політичної влади. Навіть диктатури зазвичай подають свої дії "від імені народу". Вибори, навіть коли вони сфальсифіковані, стали своєрідним ритуалом "легітимізації" влади.

При цьому рівень економічного розвитку сам по собі не дозволяє передбачити, чи встане країна на шлях демократії, і чи буде демократизація успішною.

Становлення демократії, коли населення поділене на протиборчі регіональні, етнічні чи релігійні групи, дається особливо важко. Водночас успішне вирішення цієї проблеми, засноване на компромісах і загальних цінностях, у кінцевому підсумку призводить до стабільних систем, яким політичний плюралізм надає гнучкість і збалансованість, як, наприклад, у США, Індії.

Країни із тривалою історією автократії легко можуть повернутися до автократичних режимів навіть при формально демократичному устрої державної влади.

Вершиною демократії вважається не підпорядкування меншості більшості, а захист інтересів меншості більшістю.

Буржуазія й олігархія. Як і монархія, олігархія втратила свою привабливість як система правління й була дискредитована в основному вже після Першої світової війни. Після Другої світової були розвінчані фашизм і расизм. А після закінчення холодної війни та ж доля спіткала комуністичні режими й латиноамериканські військові диктатури.

Однак це не означає, що в сучасному західному світі відсутнє поняття олігархії. Олігархічні групи користуються певним впливом у Європі й Америці. Звичайно, у різних країнах могутність олігархії далеко не однакова.

Яка ж різниця між "західними" олігархами й нашими? Можливо те, що відбувається тепер в Україні – нормальна річ?

Ні.

Наша ситуація як для розвиненого суспільства – річ не зовсім нормальна. Бо на Заході, де віддавна утвердився буржуазний лад, демократичний капіталізм, відпрацьовані дієві механізми стримувань і противаг – існують також конкретні механізми протидії олігархії. Наприклад, законні системи лобіювання.

У той час як наш лад – суто олігархічний.

Важлива відмінність демократичного капіталізму від олігархічного – у політиці перерозподілу доходів.

У "них" через систему прогресивних податків, а також податків на власність, держава перерозподіляє доходи від багатих до бідних. Наша ж держава, ставленик олігархату й сумлінний виконавець його волі, перекачує гроші від бідних до багатих.

На цивілізованому Заході століттями відшліфовувались відносини між соціумами та класами, і продовжують шліфуватись й тепер. Розвинені країни тому "розвинені", що вони розвивались. Там були відпрацьовані механізми внутрішньої регуляції інтересів, які допомогли сформувати громадянське суспільство, утвердити правову державу.

Україна благополучно минула таку важливу стадію історичного розвитку, на якій формуються цивілізаційні інститути. Але ж еволюцію не обманеш.

Зробити стрибок через період розвитку – це не через недопалок переступити. Тут потрібні чіткі розрахунки, глибоке розуміння ситуації та точний облік своїх можливостей. Надалі – виразна програма, постійний моніторинг процесу, адекватна реакція на виклики часу й дієва координація всіх сил і засобів. І навіть у такому випадку ніхто не дасть гарантії, що заплановане буде повністю виконане.

Зайве говорити, що в нас нічого такого не тільки не було зроблено, але такий варіант розвитку навіть не ставився на порядок денний.

Ну й, ясна річ, тепер нічого дивуватись тому нескінченному болоту, яке невідомо звідки з'явилося на самому початку нашого шляху до процвітання.

"Скажіть, яке суспільство ми збираємося будувати, і я його буду будувати", – просив Леонід Кучма ще в 1992 році. Бідний партійний функціонер, чи хоч тепер він знає відповідь на те своє розпачливе прохання?..

Як відомо, між поняттями "буржуазія" і "олігархія" існує значна різниця.

Загальна тенденція усталеної буржуазної системи така, що на відміну від олігархії, буржуазія, приблизний аналог середнього класу – не зацікавлена у використанні влади для пригноблення інших соціальних груп. Адже це може призвести до нехтування принципами верховенства законів, що суперечить головному інтересу буржуазії. Бо для підприємця, не наближеного до влади, будь-який відступ від єдиних правил гри веде до втрати доходів.

Доведено практикою багатьох країн, що в умовах правової держави наймані працівники отримують можливість законно боротися з буржуазією за розширення своїх прав.

При олігархії робити це надзвичайно важко, оскільки для придушення протестів вона задіює всі державні сили на чолі з горезвісним адмінресурсом.

В Україні права дрібних і середніх власників так слабо захищені саме тому, що при владі знаходиться їхній конкурент – олігархія, для якої середній клас є реальним суперником. У такому безсилому стані дрібні підприємці й власники ні для кого ніякої загрози не представляють. І, звичайно, не є буржуазією.

Суспільство приречене залишатися слабким і піддатливим до насильства весь час знаходження олігархії при владі.

У минулому сторіччі деякі держави наздоганяючої економіки насаджували й вирощували буржуазію свідомо й цілеспрямовано. Кінцевий результат цих перетворень був один: правова держава, у якій закон єдиний для всіх.

У нас ніякі буржуазні перетворення не проводилися ніколи – ні "знизу", ні "зверху". У цьому – головна причина як нашої відсталості, так і нездатності побудувати сучасну демократію.

І коли в нас до цих пір не з'явився повноцінний середній клас, то нема кому й впроваджувати в основи державного ладу такий важливий принцип, як рівність усіх перед законом.

За деякими ознаками заробляння грошей олігархія схожа на буржуазію. Але тільки зовні. Олігархія заробляє в основному за рахунок привілеїв, які їй дає влада. І ці доходи в кількісному вимірі значно більші від помірних "чесних" грошей рядових буржуа.

Тому буржуазія зацікавлена в розвитку й модернізації своїх виробництв для більшого та стабільного прибутку. А олігархії, яка й так отримує величезні бариші, розвиток їхніх виробництв ні до чого.

Тому буржуазії потрібен закон, а олігархії – можливість обходити його.

Олігархія за своєю природою системно корумпує державу, створюючи підґрунтя для авторитарного правління. Верховенство закону відсутнє, оскільки можновладці мають майже необмежені можливості формувати й постійно змінювати закони "під себе".

У таких умовах вибори постійно фальсифікуються, а демократія вироджується у фікцію.

Від ВР до сільради інтереси олігархії представлені там або самими олігархами, або їхніми довіреними особами. Процес лобіювання має тільки одну форму: підкуп депутатів із боку олігархічних структур. Це не лише позначається на якості законодавчої діяльності, а й дискредитує діючу систему парламентаризму.

Економічна політика держави перетворюється на процес переводу виробничих потужностей, нерухомості та ресурсів – у приватну олігархічну власність.

Якщо при цьому виникають економічні проблеми, то держава вирішує їх найпримітивнішим методом: перекладанням цих проблем на плечі громадян, через регулярне підвищення цін та тарифів на комунальні послуги.

Маскуються ці шахрайські дії гаслами про нібито необхідність проведення "непопулярних" реформ.

Такі "реформи" ми вимушені відчувати на собі вже майже два десятки років. І все це – при падінні рівня і якості життя.

Тому не дивно, що в рейтингу якості життя, який щорічно складає ірландський журнал International Living, Україна опустилася з 68 на 73-е місце, і знаходиться тепер між такими "розвиненими" державами, як Намібія (72) та Ботсвана (74).

Андрій Прилоус, спеціально для УП http://www.pravda.com.ua/articles/2011/02/28/5970025/

"Теща" на миллион долларов

Возможно, скоро Верховная Рада примет президентский закон о борьбе с коррупцией. В проекте законе нет главного – контроля за расходами родственников чиновников и политиков. Все. Дальше читать закон нет смысла.

Считаю, что про модернизацию и вообще про реформы надо забыть. Какие реформы, если все равно будут все разворовывать? Говорят, рынок коррупции в Украине – 40 миллиардов гривен. Я думаю, в разы больше. И пока остается хоть одна лазейка – когда официально нищий чиновник может пользоваться «мерседесом» и особняком, записанными «на тещу» - все они будут по-прежнему брать взятки, а страна деградировать.

Системы сдерживания в виде адекватного закона – нет. Судебной власти – тоже.

А что будет? Будут выборочные посадки в тюрьмы, хватания за руки при передаче взятки, рекламные маски-шоу и пр. Но в том-то и дело, что воров на госслужбе надо не хватать за руки, а не дать потратить награбленное! Ни самим госслужащим, ни их родственникам!

Нет смысла сажать или расстреливать коррупционеров, потому что коррупционный менталитет стал правилом жизни для 90% украинцев.

С системной коррупционной ментальностью в стране надо бороться системно. Пока нет нормального закона (надеюсь, временно), единственный способ – ВСЕМ ВМЕСТЕ не дать госчиновникам и их родственникам тратить миллионы.

Необходимо моральное и информационное давление на воров. В каждом городе страны. Фиксировать, мониторить, позорить. Для борьбы против коррупции нужна атмосфера сопротивления системе. А как иначе? http://www.vlasenko.org.ua/2010-10-13-13-51-35/64-qq---.html

Чому дорожчає електроенергія?

ДП «НАЕК «Енергоатом» за результатами тендеру 14 лютого уклало угоду вартістю 492 тис грн. на періодичний випуск корпоративного журналу «Енергоатом України». Виданням буде опікуватись ТОВ «НВЦ «Інформавтодор». Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Чи потрібний народу України корпоративний журнал, який ніхто не читає, вартістю біля півмільйона гривень? http://nashigroshi.org/2011/02/25/korporatyvnyj-zhurnal-enerhoatomu-obijdetsya-v-pivmiljona/

Укртелеком без тендеру віддав 40 млн на рекламу Яценку

Міністерство економіки 9 лютого погодило «Укртелекому» застосування неконкурентної процедури «закупівлі в одного учасника» для закупівлі розробки та реалізації рекламних кампаній телекомунікаційних послуг. Послуги на суму 40 млн грн. надасть ТОВ «Лінія 12/ЕТС». Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Відома рекламна агенція, заснована Вадимом Яценко, вже не перший раз отримує підряди «Укртелекому». Серед іншого були організована рекламні акції з просування послуг «ОГО», тарифу «Довгі розмови».

Окрім останньої закупівлі, з 2007 року по процедурі «закупівля у одного учасника» «Лінія 12/ЕТС» п’ять разів обиралась переможцем торгів на загальну суму 210 млн грн. –  40 млн у 2007 р., 100 млн у 2008 р. та 70 млн у 2009. Даних за 2010 рік немає.

Обсяг ринку телереклами на 2010 рік прогнозувався на рівні 2,8 млрд грн., що на 40% більше ніж у 2009 році. http://nashigroshi.org/2011/02/21/ukrtelekom-viddav-40-miljoniv-na-reklamu-v-ulyubleni-ruky-yaki-teper-mayut-chvert-milyarda/

Використання однієї автівки КМДА коштує ~ 1 тис грн. на день

Управління справами Київської міськдержадміністрації за результатами тендеру уклало угоду на транспортні послуги вартістю 5,67 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Угода укладена з КП «Автотранспортне підприємство Київської міськради». Компанія надасть послуги 23 автомобілів. Якщо автомобілі будуть працювати лише в робочі дні, то використання однієї автівки буде коштувати близько 1 тис грн. на день. http://nashigroshi.org/2011/02/14/vykorystannya-odnoho-avto-dlya-jizdy-klerkiv-kmda-koshtuje-tysyachu-hryven-na-den/ Секретаріат Київської міськради за результатами тендеру 17 лютого уклав угоду на ремонт оргтехніки, заправка та відновлення картриджів. ТОВ «РМ Трейдінг» надасть послуги на суму 370 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель». http://nashigroshi.org/2011/02/24/oles-dovhyj-kupyv-kartrydzhiv-na-tretynu-miljona/

30 фактов от "Корреспондента". Віталий Сич, головный редактор.

В четвер, 17 лютого гостем програми "Вечір з Миколою Княжицьким" був Віталий Сич, головный редактор щотижневика «Корреспондент».

Зі статтею можно було ознайомитися тут http://blog.i.ua/community/662/641732/

Оксана Петрусенко - Тарас Шевченко

17 лютого виповнилася 111 річниця з дня народження унікальної української співачки Оксани Андріївни  Петрусенко. Оксана Петрусенко мала голос  неповторної краси і виразності, а завдяки її драматичній майстерністі (чи, може, трагічному особистому життю?) майже кожна пісня в її виконанні була наповнена такої неповторної щирості, глибини почуттів та туги, що навіть зараз ті патефонні записи з далеких 30-х років справляють дивовижне враження.

Тарас Григорович Шевченко

Думка

Нащо мені чорні брови, Нащо карі очі, Нащо літа молодії, Веселі, дівочі? Літа мої молодії Марно пропадають, Очі плачуть, чорні брови Од вітру линяють. Серце в’яне, нудить світом, Як пташка без волі. Нащо ж мені краса моя, Коли нема долі? Тяжко мені сиротою На сім світі жити; Свої люде — як чужії, Ні з ким говорити; Нема кому розпитати, Чого плачуть очі; Нема кому розказати, Чого серце хоче, Чого серце, як голубка, День і ніч воркує; Ніхто його не питає, Не знає, не чує. Чужі люде не спитають — Та й нащо питати? Нехай плаче сиротина, Нехай літа тратить! Плач же, серце, плачте, очі, Поки не заснули, Голосніше, жалібніше, Щоб вітри почули, Щоб понесли буйнесенькі За синєє море Чорнявому зрадливому На лютеє горе!

=================== Докладніше ознайомитися з творчістю видатної співачки і подивитися фільми можно тут: http://www.ex.ua/view/2504323

"16 днів революції на граніті"

Передача від 24 лютого 2011 року 24.02.2011 В ефiрi - ОЛЕСЬ ДОНІЙ учасник Революції на граніті

Революція на граніті/Revolution on the granite

Наталка Суха (зліва) і Ольга Самборська під час студенської "революції на граніті", Київ, жовтень 1990 року

Леонід Кучма: Боюся, що ми взагалі забудемо свою мову

Українська мова повинна розвиватися у всіх регіонах країни однаково. Про це вчора під час V форуму Європа - Україна сказав екс-президент України Леонід Кучма. За його словами, не можна використовувати культурні цінності як засіб політичної боротьби. "Леся Українка - гордість української культури. Я боюся, що ми втрачаємо свою культуру ... Я боюся, що ми взагалі забудемо свою мову. Я за час президентства не закрив жодної школи. Я хотів, щоб всі регіони розвивалися однаково. Не повинно бути тиску з боку влади. А ми мову використовуємо як засіб політичної боротьби - це трагедія ", - сказав Кучма. Нагадаємо, в Києві з 23 по 25 лютого обговорюють новий зміст діалогу з Європою, який з'явився з приходом Віктора Януковича на президентський пост у рамках V ювілейного форуму Європа - Україна під назвою 20 років незалежності України. Успіхи, проблеми, перспективи. У форумі беруть участь близько 400 делегатів: представників урядів та парламентів, мерів міст і голів локальних європейських урядів з європейських країн, України та Росії. Кучма вважає, що Україні відводиться роль буферної зони між Європою і Росією. Він також вважає, що Україна не має перспектив у нинішній співпраці з РФ.

http://ukr.obozrevatel.com/news/leonid-kuchma-ya-boyusya-scho-mi-vzagali-zabudemo-svoyu-movu.htm

=====================

Тобто вже сам Кучма говорить про те, що економічна політика Януковича-Азарова, яка спрямована на тісну співпрацю з РФ, не має перспективи! От тобі і маєш!