Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Мінфін, Колобов і фінансові дива

Юрій Колобов, міністр фінансів

Новий міністр фінансів Юрій Колобов прийшов на посаду у часи, коли Україна стоїть перед серйозною проблемою виконання внутрішніх і зовнішніх боргових зобов'язань.

Міністерство фінансів працюватиме в умовах наростання другої хвилі фінансової кризи у Європі, а також необхідності втримати соціальні стандарти перед парламентськими виборами у жовтні 2012 року.

Експерти також кажуть про те, що після призначення Юрія Колобова уся фінансова і фіскальна сфери країни тепер повністю контролюватимуться людьми президента Віктора Януковича.

Втрата для Нацбанку

Міністр фінансів Юрій Колобов, голова Національного банку Сергій Арбузов, голова Державної податкової служби Олександр Копиленко – люди, яких пов'язують із родиною президента, точніше, старшим сином Віктора Януковича Олександром.

Юрія Колобова на посаду заступника голови Нацбанку, яку він обіймав близько року до приходу у мінфін, запросив Сергій Арбузов одразу ж після свого призначення. До того Юрій Колобов працював в Ощадбанку, Укрексімбанку (де певний час головою наглядової ради працював Сергій Арбузов), БТА Банку.

"Це призначення продовжує логіку перестановок, коли спочатку у силовому блоці, а тепер у і фінансовому, посади одержують люди, дуже наближені до президента і членів його родини. Це показує, що Віктор Янукович і його оточення ведуть свою гру у владній команді, а представники інших груп поступово відтісняються", - сказав ВВС Україна директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Ростислав Павленко.

Сергій Арбузов заявив журналістам 29 лютого, що його колишній заступник буде надбанням для міністерства фінансів.

"Це втрата для Нацбанку, але надбання для міністерства фінансів. Я вважаю, що будемо співпрацювати максимально плідно", - сказав Сергій Арбузов.

Співпрацю Сергія Арбузова та Юрія Колобова у центральному банку могли оцінити і банкіри, і пересічні громадяни - саме із новопризначеним міністром фінансів пов’язують запровадження у минулому році нових правил обміну валюти.

Борги і пошук грошей

"Завдання номер один на поточний рік для міністерства фінансів – це виконання у повному обсязі внутрішніх і зовнішніх фінансових зобов’язань України, виплати боргів, накопичених раніше. Цього року сума боргів сягне 95 мільярдів гривень", - сказав в інтерв'ю ВВС Україна економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован.

"Мінфін також постане перед проблемою збалансування державного бюджету, доведення реального дефіциту хоча б до трьох відсотків – позначки, що вважається безпечною для економіки країни. В умовах наростання другої хвилі кризи, яка, фактично, у Європі вже почалася, це буде вкрай складним завданням", - додає економіст Олексій Молдован.

Експерти та банкіри також кажуть, що оскільки продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) навряд чи буде можливий на зовнішніх ринках, міністерство фінансів намагатиметься залучити до купівлі українські фінансові установи.

Економісти нагадують, що така практика існувала у середині 90-х років, коли, фактично, банки змушували вкладати кошти в ОВДП і таким чином поповнювати бюджет.

Вибори

Оцінюючи політичний бік призначення Юрія Колобова, експерти кажуть про те, що не останню роль у цьому відіграли парламентські вибори, що наближаються.

Ще коли кадрові зміни в економічному блоку уряду тільки почалися, політологи вказували, що усі призначення будуть зумовлені надзавданням для влади - зняти соціальну напругу і забезпечити стабільність перед виборами.

З одного боку, сплачувати зовнішні борги, з іншого – втримати, а ще краще підвищити соціальні виплати виборцям це завдання, з яким впоратися буде непросто.

"Завдання таке буде поставлене, але це буде завдання дива без ресурсу. Навряд чи економіка України готова згенерувати стільки грошей і настільки швидко, щоб повторити феномен Черновецького з масовим підкупом виборців", - сказав ВВС Україна політолог Ростислав Павленко.

Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован каже, що оскільки усі можливі ресурси поповнення бюджету вичерпані, мінфін може стати лише "пасивним гравцем" у цій ситуації.

"Чи може міністерство фінансів власними ресурсами забезпечити надпланове зростання соціальних виплат? Звісно, це питання є актуальним, зважаючи на специфіку ситуації і майбутні вибори. Проте тут міністерство буде пасивним гравцем, бо все залежатиме від економічного розвитку. Якщо буде пожвавлення економіки, тоді мінфін зможе переглянути видатки бюджету. Але якщо економічна ситуація розвиватиметься за песимістичним сценарієм, то який би професіонал не стояв на чолі мінфіну, він не зможе забезпечити виконання цього завдання", - сказав ВВС Україна Олексій Молдован.

Проте експерти не виключають ще одного "ресурсу" - емісії грошей.

Традиційно міністерство фінансів і центральний банк не могли знайти спільної мови тоді, коли уряд порушував питання про доцільність ввімкнути друкарський верстат. Тепер все може виглядати по-іншому.

Підстави так думати дав і керівник групи радників Нацбанку Валерій Литвицький, який 29 лютого сказав, що центральний банк і міністерство фінансів зможуть знайти спільну мову.

"На мою думку, призначення Юрія Колобова покращить співробітництво між Нацбанком та мінфіном, і ми краще, ніж будь-коли зможемо знайти спільну мову", - сказав журналістам Валерій Литвицький.

Ця тема обговорюється на форумі "У чому сенс нових кадрових призначень?"

bbc

9

Коментарі

11.03.12, 01:13

ПРавда цього Мінфіну і статті - гроші будуть *шукати* інші структури. З іншими повноваженнями та навичками.

    21.03.12, 12:05

    Об.. все углы дружбаны сынков. Чему удивляться?