Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Донбас хоче в Європу. Він уже побачив, що таке Росія

Вадим КАРАСЬОВ,  політолог.  Народився 1956-го в Харкові. До 14 років мріяв стати музикантом. Грав на ударних у кількох рок-групах, але в музичну школу так і не пішов.  Закінчив Харківський державний університет за фахом
Вадим КАРАСЬОВ, політолог. Народився 1956-го в Харкові. До 14 років мріяв стати музикантом. Грав на ударних у кількох рок-групах, але в музичну школу так і не пішов. Закінчив Харківський державний університет за фахом "політична економія", згодом – аспірантуру в ньому. Протягом 10 років викладав в університеті. Із 1992-го надає політичні консультації. 1999 року став керівником креативно-аналітичної групи виборчого штабу кандидата в президенти Леоніда Кучми. Від 2003-го й донині – директор Інституту глобальних стратегій. 2006 року балотувався до парламенту за списками партії "Віче". Вона не подолала тривідсотковий бар'єр. Автор книжок "Думка зі швидкістю політики", "Думка зі швидкістю революції", "Думка зі швидкістю 2005. Свідчення політолога". Одружений, має доньку

Чи потрібен країні рух до якогось із політичних чи економічних блоків?

– Іншого шляху, ніж велике інтеграційне об'єднання, сьогодні не існує. Така ­країна, як наша, не має можливості модернізу­ватися за допомогою тільки внутрішніх ресурсів. У світі тепер взагалі немає ­таких країн – хіба що Китай. Але й він модернізується за рахунок експорту, відкритої економіки та залучення іноземних капіталів. При тому має гігантський внутрішній ринок і політичну систему авторитарного типу.

Перед нами два шляхи: або поступово інтегруватися до Європи, або нас інтегрують до Росії. А наша влада каже, що Україна приречена на модернізацію національного типу. Коли чую: "Україні треба повернути суверенітет і повну незалежність, бо в Америці – криза", хочеться запитати: "А в якій валюті ви тримаєте заощадження?" Навряд чи у гривнях. Цим усе сказано – ми орієнтуємося на суверенітет долара. Наш внутрішній ринок сприйняти продукцію вітчизняних компаній не може. З індустріального боку, ми вже не можемо розраховувати на роль високотехнологічної держави. Нам ідеться про те, щоб хоча б мати свій сегмент у світовій економіці. Він може бути комп'ютерний, машинобудівний. Але не металургія. Вона не має високої доданої вартості, псує довкілля. Та й що це за країна, яка постійно залежить від коливань попиту на метал на зовнішніх ринках?

Російська економіка теж залежить від коливань попиту на нафту й газ.

– Тому Росія й почала рух до створення єдиного економічного простору. Щоб за рахунок розширення на інші території – Казахстан, Білорусь, Україну – реіндустріалізуватися й позбутися залежності від сировини. Замість підвищувати продуктивність праці, розвивати новітні технології й покращувати людський капітал.

Що дасть Україні членство в Митному союзі?

– На деякий час – певні послаблення за рахунок зниження ціни на газ. Ми вирішимо поточні бюджетні проблеми, але законсервуємо економіку. Замість того, щоб змінювати політичну та економічну системи, робити ставку на креативні ресурси власного підприємницького прошарку.

Влада каже: у нас є космос, машинобудування, літаки. Але ж нам доведеться ­об'єднуватися в цих галузях із росіянами. Так, на світовому ринку атомної енергетики вони посідають третє місце. Але це – за рахунок контрактів із країнами третього світу. Продуктивність праці в цьому секторі в Росії в шість разів нижча за світову. Тому можемо надувати щоки, ставати монополістами в цій галузі разом із "великим сусідом", але маємо розуміти: це зовсім інша атомна енергетика, ніж у США чи Франції.

9

Коментарі

126.07.11, 15:47

Гарно пише Карасьов, а його ЄЦ з берлогою підтанцьовує йолці

    226.07.11, 15:54Відповідь на 1 від Fred Perry

    Гарно пише Карасьов, а його ЄЦ з берлогою підтанцьовує йолціЯкщо Донбас зведе до купи (сумніви є в тому) те про що пише Карасьв з тим, що він ще й з ЙОЛКОЮ, то це буде і не так .

      326.07.11, 15:59Відповідь на 2 від helsan

      та їх х...н поймеш, то подобається овоч, то не подобається

        426.07.11, 16:16Відповідь на 3 від Fred Perry

        та їх х...н поймеш, то подобається овоч, то не подобається
        ще трохи часу і там дозріють до розуміння овоча.

          Гість: Лютый Гриня

          526.07.11, 16:46

          Нам треба твердо уяснити, що чесних виборів в Україні більше ніколи не буде...Їх і не було в 2010 році, але після того, як Пр ввійшли в екстаз хапання з державної власності в свою кишеню, вони чесних виборів вже не допустять ніколи!!! Ми свій час прогавили.У нас буде як в раші. Сьогодні вибори, завтра рензультати. Якщо в Печерському суді так підло повели себе з депутатами ВР грифонівці, про які вибори взагалі може йти мова???? З А Б У Д Ь Т Е !!!

            626.07.11, 16:50Відповідь на 4 від helsan

            скоріше б, а то через не самий інтилектуальний але густонаселений регіон, потерпає вся країна

              727.07.11, 18:30

              Щось беруть сумніви.